Monday 19 August 2019

Παιδιά, δεν είναι ενδιαφέρον να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πού είστε και τι κάνετε. - Instagram and Stalker

Stalker, το επάγγελμα του παρόντος και του μέλλοντος

Ο ανώμαλος της διπλανής πόρτας κάνει χρυσές δουλειές χάρη στα δικά σου social media.

Η Αγγελική χθες το βράδυ άραξε σπίτι, έφτιαξε μακαρόνια και είδε το ‘You’ στο Netflix (της άρεσε, αλλά τη φρίκαρε και λίγο). 
Προχθές, βγήκε με τις φίλες της μέχρι αργά και τα σπάσανε στον Σαμπάνη. 
Την Παρασκευή ήταν λίγο άρρωστη και πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας ξάπλα, ενώ την Πέμπτη έμεινε κολλημένη στο μποτιλιάρισμα και όπως είναι λογικό είχε νεύρα, τα οποία εκτόνωσε ακούγοντας μουσική στη διαπασών. 
Κλασική Αγγελική.

Όχι, η Αγγελική δεν είναι η κοπέλα μου, ούτε η αδερφή μου, ούτε καν κάποια στενή μου φίλη. Για την ακρίβεια, δεν έχω γνωρίσει την Αγγελική ποτέ στη ζωή μου. Όλες αυτές τις πληροφορίες για τη ζωή της, δεν τις γνωρίζω επειδή είμαι ο stalker της, αλλά επειδή τις ποστάρει από μόνη της στα stories του Instagram. 

Και δυστυχώς, δεν είναι η μόνη που μοιράζεται τόσες ανούσιες στιγμές της ζωής της, δίχως κανείς να τις ζητήσει.
Όλοι το έχουμε κάνει, άλλωστε από την εμπειρία μου στα social media, το μεγαλύτερο μέρος των αναρτήσεων είναι εντελώς ανούσιο και για να είμαι ειλικρινής, δεν με πειράζει και καθόλου. 
Περισσότερο με ενοχλούν αυτοί που παίρνουν τον εαυτό τους εντελώς σοβαρά και θεωρούν πως με κάθε τους σχόλιο θα αλλάξουν τον κόσμο.
Υπάρχει όμως μια απόσταση ανάμεσα στο ‘ποστάρω κατά καιρούς μερικές ανούσιες φωτογραφίες από τη ζωή μου’ και στο ‘ποστάρω κάθε στιγμιότυπο της καθημερινότητάς μου’. 
Μια απόσταση που δεν την γεμίζουν σε καμία περίπτωση μερικές εκατοντάδες likes. Μια απόσταση που την έχουν εξηγήσει κατά καιρούς οι ειδικοί, αφού τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν αντικείμενο για την επιστήμη της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας.

Από την πλευρά μου, δεν θα σταθώ στην ετυμηγορία της επιστήμης, άλλωστε δεν χρειάζονται πτυχία για να κατανοήσεις ότι τέτοιες συμπεριφορές κρύβουν από πίσω τους μπόλικα συμπλέγματα. Θα εκφράσω όμως την δική μου αγανάκτηση, ως ένας άνθρωπος που είχε πολλές μέρες άδεια μέσα στις γιορτές και μοιραία τσέκαρε συχνά -και αρκετά μηχανικά- τα timeline του, μαθαίνοντας τα πάντα για ανθρώπους που έχω να τους δω χρόνια ολόκληρα.

Παιδιά, δεν είναι ενδιαφέρον να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πού είστε και τι κάνετε. 
Είναι άβολο, creepy και κουραστικό. Και πραγματικά, η τόση ανάγκη για αυτοπροβολή μάς κάνει σίγουρους για ένα πράγμα: αποκλείεται να περνάτε όσο καλά θέλετε να πιστεύουμε. 
Ή αν τέλος πάντων περνάτε όντως τόσο υπέροχα, εξακολουθεί να είναι απορίας άξιο, γιατί δεν απολαμβάνετε αυτές τις ωραίες στιγμές και θέλετε να τις μοιραστείτε ΟΛΕΣ με άγνωστο κόσμο, προσφέροντας απλόχερα στον ανώμαλο της διπλανής πόρτας, υλικό για τις πιο άγριες φαντασιώσεις του; 
Οι σεναριογράφοι των θρίλερ κλέφτες να γίνουν δηλαδή;

Ξέρω τι έφαγαν για βραδινό συνάδελφοι με τους οποίους ανταλλάσσουμε τυπικές καλημέρες. Μπορώ να αναγνωρίσω στο δρόμο τα παιδιά ανθρώπων τους οποίους δεν έχω συναντήσει ποτέ από κοντά. Αν θες μπορώ να σου περιγράψω τα ερωτικά και να σου απαριθμήσω όλες τις κολλητές συμφοιτήτριάς μου με την οποία έχω να μιλήσω από το 2007. Ε, συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι φυσιολογικό και αν δεν ενοχλεί αυτούς που τα ποστάρουν, ενοχλεί εμένα και σίγουρα με κάνει να αισθάνομαι τρομερά αμήχανα.

Αποκορύφωμα όλων αυτών, η φετινή μόδα της προσωπικής(!) ανασκόπησης μέσω Instagram stories. 
Υπήρξε κόσμος δηλαδή που ξεκίνησε να ποστάρει αγαπημένες φωτογραφίες από ολόκληρο το 2018, κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που έφυγε, με ημερομηνίες, σχόλια, emoji, τα πάντα. Μιλάμε για σοβαρή ώρα δουλειάς, όχι αστεία. Έγινε διαλογή φωτογραφιών, επεξεργασία, το σχετικό ανέβασμα, κι όλα αυτά για να δουν όσοι τους ακολουθούν στο Instagram πόσο γαμάτα πέρασαν τον περασμένο χρόνο.

Δεν θέλω να ακούγομαι σαν τον γέρο που γκρινιάζει γιατί δεν πολυκαταλαβαίνει πώς δουλεύει όλο αυτό. Αλλά προτιμώ να είμαι αυτός ο τύπος, από τον τύπο που, όταν συναντάει έναν παλιό γνωστό στο δρόμο, δεν χρειάζεται να του πει τα νέα του, γιατί ο άλλος τα ξέρει ήδη από τα social media.

Όπως και σε όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, λίγο μέτρο και λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτουν. 
Ο καθένας μας έχει τα ψυχολογικά του, δεν με νοιάζει να κρίνω τη συμπεριφορά του άλλου, αλλά το να βλέπω πώς περνάει την ώρα του και το τι έφαγε ο παλιός μου συφάνταρος και η εικοστή ξαδέρφη μου από το Περθ και το να ξέρω ότι ο Λάκης από το λογιστήριο χθες δεν βγήκε κι έκατσε να λιώσει στον καναπέ βλέποντας σειρές, καταλήγει κάπως αρρωστημένο.

Ωραία, εγώ να κάνω mute και unfollow και να κρατήσω μόνο τους δικούς μου ανθρώπους, αλλά μήπως και όλοι οι υπόλοιποι, την επόμενη φορά που θα ποστάρουν κάτι, οφείλουν να αναρωτηθούν ποιον πραγματικά ενδιαφέρει και αν έχει νόημα να το ποστάρουν; Ναι Αγγελική, σε σένα μιλάω, συγγνώμη αλλά δεν μας νοιάζει η συνταγή τέλειας σαλάτας που έφτιαξες για ελαφρύ μεσημεριανό στο γραφείο.

oneman
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα δικαιώματά μας όταν ταξιδεύουμε με πλοίο

Κατά τη διάρκεια διακοπών, τα δρομολόγια των πλοίων πολλαπλασιάζονται, όπως και οι επιβάτες, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά. Όλη αυτή η αύξηση της κίνησης μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα. Καθυστερήσεις, ακυρώσεις, ματαιώσεις, ακόμα και μηχανικές βλάβες. Ποια είναι τα δικαιώματά μας ως επιβάτες σε τέτοιες περιπτώσεις;
Το ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής») αναφέρει πως οι καταναλωτές που ταξιδεύουν με πλοία έχουν μεν υποχρεώσεις, αλλά έχουν και δικαιώματα. Συγκεκριμένα και όσον αφορά στην κάθε περίπτωση:

Ακύρωση/Τροποποίηση του εισιτηρίου από τον επιβάτη

Ακύρωση

Εάν θέλετε να ακυρώσετε το εισιτήριο σας, πριν κάνετε το ταξίδι σας, τότε δικαιούστε την επιστροφή κάποιου ποσού από την αρχική τιμή, ανάλογα με το χρόνο ακύρωσης.

Τροποποίηση

Μπορείτε να τροποποιήσετε το εισιτήριό σας (π.χ. αλλαγή ημερομηνίας ταξιδιού) έως και 48 ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για άλλη ημερομηνία. Εάν το νέο εισιτήριο είναι φθηνότερο από το αρχικό, ΔΕΝ δικαιούστε επιστροφή της διαφοράς.

Ακύρωση ταξιδιού

Με υπαιτιότητα της εταιρείας

Εάν ακυρωθεί το δρομολόγιο σας από την εταιρεία, τότε δικαιούστε αποζημίωση ή άλλες αντίστοιχες παροχές κατ’ επιλογή σας εφόσον:
  • δεν ενημερωθήκατε 1 εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση του ακυρωθέντος δρομολογίου ή
  • δεν ενημερωθήκατε τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση και δεν προωθηθήκατε με άλλο μέσο στον προορισμό σας εντός 12 ωρών από την προγραμματισμένη αναχώρηση του ακυρωθέντος δρομολογίου

Λόγω βλάβης ή ζημίας του πλοίου

Εάν ακυρωθεί το δρομολόγιο σας λόγω βλάβης του πλοίου, δικαιούστε:
  •  εάν ενημερωθείτε εγκαίρως και εφόσον συμφωνήσετε να πάτε στον προορισμό σας με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας εντός 24 ωρών ή
  • να υπαναχωρήσετε και να σας επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου ή
  • εφόσον δεν επιλέξετε να πάτε στον προορισμό σας ή δεν υπαναχωρήσετε, δικαιούστε δωρεάν διατροφή και διαμονή στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο, εφόσον είναι αναγκαία η διανυκτέρευση
  • χρηματική αποζημίωση διπλάσια της τιμής του εισιτηρίου εφόσον με ευθύνη της εταιρείας δεν πήγατε στον προορισμό σας εντός 24 ωρών.

Καθυστέρηση του πλοίου

Καθυστέρηση αναχώρησης

Σε περίπτωση καθυστέρησης αναχώρησης του πλοίου για πάνω από 90 λεπτά από την προγραμματισμένη ώρα, λόγω ευθύνης της εταιρείας, τότε δικαιούστε:
  • να μην ταξιδέψετε με αυτό το πλοίο και να σας επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου, τόσο του επιβάτη όσο και του οχήματος εάν υπάρχει ή
  • να σας παρασχεθεί δωρεάν διατροφή και διαμονή μέχρι να αναχωρήσει το πλοίο
  • αποζημίωση 25%-50% επί της τιμής του εισιτηρίου ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης
  • αποζημίωση διπλάσια της τιμής εισιτηρίου επιβάτη/οχήματος καθώς, εάν με υπαιτιότητα της εταιρείας δεν φτάσετε στον προορισμό σας εντός 24 ωρών από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης

Καθυστέρηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Εάν, λόγω βλάβης/ζημιάς του πλοίου ή ευθύνης της εταιρείας έχετε καθυστέρηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δικαιούστε:
  • να διακόψετε το ταξίδι σας και να σας επιστραφεί η τιμή του εισιτηρίου που αναλογεί για το υπόλοιπο της διαδρομής ή
  • να συνεχίσετε το ταξίδι σας και να λάβετε αποζημίωση 25%-50% επί της τιμής του εισιτηρίου ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης

Πίνακας Αποζημιώσεων

Ποια είναι τα δικαιώματά μας όταν ταξιδεύουμε με πλοίο

Διακοπή του ταξιδιού

Εάν διακοπεί το ταξίδι σε ενδιάμεσο λιμάνι εξαιτίας βλάβης του πλοίου και εφόσον δεν προωθηθήκατε στον προορισμό σας και δεν ασκήσατε το δικαίωμα υπαναχώρησης, δικαιούστε:
  • δωρεάν τροφή και διαμονή, καθ’ όλο το χρόνο αναμονής σας μέχρι τη συνέχιση του ταξιδιού ή
  • αποζημίωση διπλάσια της τιμής του εισιτηρίου ή άλλη αντίστοιχη παροχή μετά από συμφωνία με την εταιρεία

Απώλεια πλοίου ανταπόκρισης

Εάν καθυστερήσει ή ματαιωθεί το ταξίδι και χάσετε την ανταπόκριση για τη συνέχιση του ταξιδιού σας, δικαιούστε:
  • να πάτε με τον προσφορότερο τρόπο στον τελικό προορισμό σας με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας, αφού πρώτα έχετε ενημερώσει την εταιρεία για την ανταπόκρισή σας
  • δωρεάν διατροφή και διαμονή στο λιμάνι της ανταπόκρισης, με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας, όταν αναγκάζεστε να αναχωρήσετε την επόμενη ημέρα
Έκπτωση στα εισιτήρια

Έκπτωση στα εισιτήρια δικαιούνται οι:

Ποια είναι τα δικαιώματά μας όταν ταξιδεύουμε με πλοίο
enallaktikidrasi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ποτέ δεν θα είσαι αρκετός γι' αυτόν που δεν ξέρει να αγαπάει

Ο έρωτας μπορεί να μας οδηγήσει στην απώλεια του εαυτού μας όταν προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κερδίσουμε την αγάπη του άλλου, όταν χίλιες φορές δικαιολογούμε την αδιαφορία του, όταν σωπαίνουμε πληγωμένοι από την ασέβειά του, μέσα σε έναν αγώνα να κάνουμε μια δυσλειτουργική σχέση να ανθίσει.
Επιλέγουμε να αφιερώσουμε την ψυχή μας, το σώμα μας και την ύπαρξή μας ολόκληρη σε κάποιον από τον όποιον η μόνη αίσθηση που μας μένει είναι ότι δεν είμαστε αρκετοί. Έτσι με αγωνία συνεχίζουμε να προσφέρουμε, ψάχνοντας καινούργιους τρόπους για να μην νιώθουμε λίγοι. Συνεχίζουμε να ανταλλάζουμε την αγάπη για αδιαφορία και όλες οι προσπάθειες χάνονται γιατί δεν αναγνωρίζονται ως προσφορά, αλλά ως έλλειμμα.

Η ερώτηση είναι – γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί περνάς ατέλειωτες ώρες προσπαθώντας να απαντήσεις σε μια ερώτηση – «πώς δεν αρκεί αυτό που δίνω;» Γιατί; Η αλήθεια είναι ότι δεν θα είσαι ποτέ αρκετός για κάποιον που δεν είναι έτοιμος να δεχτεί την αγάπη σου, για κάποιον που δεν έχει μάθει να αγαπάει.
Υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετική αντίληψη για την αγάπη, απαιτούν την αγάπη και την λαμβάνουν σαν κάτι δεδομένο, γιατί πιστεύουν ότι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να τους την δίνουν. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είναι κακοί, αλλά επειδή έχουν μάθει μια λάθος αγάπη, μια αγάπη χωρίς προσφορά και αναγνώριση.
Εάν ο άνθρωπος που είναι δίπλα σου ρουφάει όλη την ενέργειά σου και σαν κακομαθημένο παιδί εκφράζει παράπονο και ζητάει όλο και περισσότερα, ίσως πρέπει να σκεφτείς να βάλεις τέλος σε αυτή την σχέση. Είναι δύσκολο ειδικά εάν πιστεύεις ότι αυτός μπορεί αλλάξει.
Το βόλεμα όμως είναι μια ωραία γωνία στην οποία συνήθως δεν αναπτύσσεται τίποτα, μένει πάντα άδεια. Έτσι χρειάζεται να σκεφτείς ότι ο άνθρωπος αυτός ίσως έχει ανάγκη από ένα δικό του χώρο και χρόνο. Στην στασιμότητα η ζωή απουσιάζει. Ό,τι δεν ρέει, είναι νεκρό.
Να μένεις γιατί αγαπάς; Αυτό δεν αλλάζει κάτι γιατί είναι φαύλος κύκλος στον οποίο το μόνο που καταφέρνεις είναι να σε καταδικάζεις σε συνεχόμενη απόρριψη. Αντί να σκορπάς τα συναισθήματα σου σε κάποιον που δεν μπορεί να τα εκτιμήσει, δώσε τα σε αυτόν που έχει την μεγαλύτερη τους ανάγκη – στον εαυτό σου. Και να θυμάσαι πάντα ότι είναι προτιμότερο ένα οδυνηρό τέλος παρά οδύνη δίχως τέλος.
enallaktikidrasi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki