Thursday, 1 January 2009

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ

Λεμεσός, 01.01.2009

Καλημέρα σας,

Σας εύχομαι Καλή Χρονιά  με υγεία, αγάπη, ευτυχία. Οι ελπίδες δεν σβήνουν ποτέ.
Και εγώ ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον για όλα παιδιά με Σύνδρομο Down.
Εντελώς τυχαία άνοιξα την ιστοσελίδα σας και πραγματικά συγκινήθηκα με την ιστορία της Χριστίνας και του Διονύση.
Έχω και εγώ παιδί με σύνδρομο, τον αγαπημένο μου Αλέξανδρο. Διαβάζοντας την επιστολή του Διονύση έκανα αναδρομή και εγώ στον χρόνο πίσω μου.
Τότε 1999 ήμουνα 36 ετών. Αναζητώντας αγάπη προχώρησα σε μια σχέση και μετά από 18 χρόνια προσπάθειας έμεινα έγκυος. Δεν περιγράφεται αυτή η αίσθηση ευτυχίας.
Τότε ζούσα στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας (ευτυχώς το γιατί θα το καταλάβετε παρά κάτω). Δεν έχω προβεί στις προγεννητικές εξετάσεις λόγω του ότι πάντα υπήρχε περίπτωση να χάσω το έμβρυο που εγώ μετά από 18 χρόνια περίμενα. Έτσι πήρα την απόφαση να προχωρήσω την εγκυμοσύνη μου. Ήταν οι πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής μου. Στις 16.06.1999 με καισαρική τομή γέννησα τον γιο μου. Εγώ δεν κατάλαβα ότι είναι μωρό με Σύνδρομο Down. Για μένα ήτανε το πιο γλυκό μωρό του κόσμου, το μωράκι μου. Θυμάμαι μόλις γεννήθηκε και παρόλο τους πόνους της καισαρικής εγώ τον πήρα στην αγκαλιά μου, ευχαρίστησα τον Θεό από βάθος της ψυχής μου και τον φιλούσα σε όλο το κορμάκι του. Θυμάμαι ότι ο τότε σύντροφος μου με ρώτησε:
‑ Γιατί Νένα έχει μόνον μια γραμμούλα στο χεράκι του;
Τον κοίταξα, δεν έδωσα σημασία σε αυτό και του απάντησα:
‑ Δεν είναι γλυκούλης;
Ενώ μετά αποδείχθηκε ότι αυτός το ήξερε από την πρώτη στιγμή. Στα κλάσματα των δευτερολέπτων, το μωρό μελάνιασε και μου τον πήρανε αμέσως μεταφέροντας τον στην εντατική μονάδα σε άλλο νοσοκομείο. Ο σήμερα σύζυγος μου δεν άφηνε τους γιατρούς να μου πούνε την αλήθεια. Κάθε μέρα πήγαινα γάλα στον γιο μου που δυστυχώς έχει πρόβλημα με την καρδούλα του. (Σήμερα γνωρίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών με Σύνδρομο Down δυστυχώς γεννούνται με καρδιοπάθεια). Λοιπόν μετά από 15 ημέρες παραμονής μου σε κλινική, μου φέρανε επιτέλους το μωράκι μου που εγώ με τόση αγωνία περίμενα. Δεν τον άφηνα από κοντά  μου. Την 17η ημέρα πήγαμε για υπέρηχον. Ο καρδιολόγος Δρ. Χίμπνερ με ρώτησε απλά:
‑ Γνωρίζετε Αγγλικά;
Απάντησα θετικά και μου το ξεστόμισε
‑ Κυρία το μωρό σας είναι μωρό με Σύνδρομο Down.
Θυμάμαι χάθηκαν όλα γύρω μου. Ρώτησα:
‑ Θεούλη μου γιατί ????
‑ Γιατί σε μένα; Στα 770 παιδιά, 1 γεννιέται, γιατί σε μένα;
Με πλημμύρισαν δάκρια αλλά όχι χαράς όπως την πρώτη μέρα. Δάκρια οργής. Ήμουνα για πολύ ώρα σε αυτήν την κατάσταση. Η μητέρα του συζύγου μου όπως και η αδελφή της μου είπαν τότε:
‑ Νένα σε παρακαλώ δώσε συγκατάθεση σου να δοθεί το μωρό σε ίδρυμα.
‑ Ξέρεις είμαστε βέβαιοι ότι εσύ και η οικογένεια σου έχετε πρόβλημα. Ο γιος μου αξίζει καλύτερη τύχη. Εάν θέλεις να κρατήσεις το μωρό κράτα το με δική σου ευθύνη αλλά χωρίς τον Ζόραν.
Και ξέρετε αυτά τα σκληρά λόγια και ο μεγάλος πόνος που μου προκλήθηκε μου δώσανε απίστευτη δύναμη. Έτρεξα στον θάλαμο που είχαν τον γιο μου τον άρπαξα, τον πήρα στην αγκαλιά μου, του ζήτησα χίλια συγνώμη. Του είπα:
‑ Μωράκι μου σ’ αγαπώ πολύ, είμαι η μανούλα σου και ξέρεις κάτι; εγώ και εσύ θα δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα θα πέσουμε σε πολύ θολά και βαθιά νερά ενός άγριου ποταμού που λέγεται η ζωή και μωράκι μου σου υπόσχομαι ότι θα βγούμε νικητές.
Από εκείνη την στιγμή δεν τον έχω αφήσει ούτε δευτερόλεπτο από κοντά μου. Στον σύζυγο μου είχα πει:
‑ Καταλαβαίνω, εάν δεν έχεις την δύναμη να είσαι μαζί μας  μπορείς να φύγεις.
Όμως δεν μας εγκατέλειψε, έμεινε, αλλά χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος να αποδεχτεί τον γιο του. Εμείς δυστυχώς περάσαμε άσχημες καταστάσεις. Ο Αλέξανδρος μέχρι 6 μηνών έπαιρνε γάλα μόνον από σωληνάκι. Του έδινα γάλα μόνον μέσω σόντας και με ένεση. Πολύ σκληρό αλλά το ξεπεράσαμε μαζί και αυτό. Επειδή είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα με την καρδία του υποβλήθηκε δυο φορές σε εγχείρηση ανοιχτής καρδίας όπου οι γιατροί μας είχαν πει ότι θα κάνουν πείραμα μαζί του και δεν εγγυούνται για την ζωή του. Η πρώτη εγχείρηση κράτησε 26 ώρες.
26 ώρες αγωνίας και φόβου και πάλι βγήκαμε νικητές.
Μετά από επιπλοκές που προκλήθηκαν  υποβλήθηκε και σε δεύτερη εγχείρηση. Περάσαμε πάρα πολύ καιρό στα Νοσοκομεία και όμως η θέληση για την ίδια την ζωή, η απέραντη αγάπη συνετέλεσαν το αγόρι μου να γίνει καλά.
Βεβαίως οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα γιατρών και στο προσωπικό του Νοσοκομείου. Εκεί ενδιαφέρθηκα να μάθω τα πάντα που αφορούν το Σύνδρομο Down, ώστε να μπορώ με τον καλύτερον δυνατόν τρόπο να βοηθήσω το παιδί μου. Η Γερμανία όμως σε σχέση με άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ελλάδα και Κύπρο είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένη έτσι από την αρχή είχα σωστή ενημέρωση και βοήθεια. Ο μόνος λόγος που εγκαταλείψαμε την Γερμανία ήτανε το υγρό κλίμα, επειδή ο Αλέξανδρος μου ήτανε πολύ ευαίσθητος και λόγω καρδιοπάθειας έπρεπε να προσέχουμε πάρα πολύ. 4 φορές μόνον στην Γερμανία είχε πνευμονία βαριάς μορφής. Τελευταία μάλιστα πέρα της πνευμονίας είχε και σηψαιμία, παρά λίγο θα τον έχανα.
Έτσι αποφασίσαμε να έλθουμε στην Κύπρο, όπου το κλίμα είναι καλό και ο Άλεξ μου εξελίχτηκε σε ένα πολύ καλό παιδί. Δεν λέω, ήθελε μεγάλο αγώνα, τον οποίον και συνεχίζουμε. Εγώ ήμουνα πριν γεννήσω τον Άλεξ μου, μια επιτυχημένη επιχειρηματίας με δική μου εταιρεία, για την οποία επίσης έδωσα μεγάλο αγώνα. Όμως εγκατέλειψα την επαγγελματική μου καριέρα που μέχρι τότε ήτανε πηγή ζωής για μένα. Μου άρεσε να δημιουργώ να ανοίγω καινούριους ορίζοντες, αλλά υπερίσχυσε η αγάπη μου για τον γιο μου. Σήμερα ο Αλέξανδρος είναι 9 ετών γνωρίζει 4 γλώσσες (Γερμανικά, Αγγλικά, Σέρβικά και Ελληνικά), εξελίσσεται σε ταλαντούχο ζωγράφο.
Έτσι μέσω του πινέλου του, εκφράζει τα συναισθήματα του. Ποτέ δεν έχει πάει φυσιοθεραπεία, εργασιοθεραπεία κτλ. Εγώ του έμαθα όλα, μέρα νύχτα κοντά του, με απερίγραπτη αγάπη και πολύ δουλειά. Ο Αλέξανδρος με έμαθε να γνωρίσω τις πραγματικές αξίες σε αυτήν την ζωή. Μου έμαθε να χαίρομαι την καθημερινότητα να είμαι ευτυχισμένη για κάθε δευτερόλεπτο που περνάω μαζί του. Ξέρετε, εάν δεν τα βιώσετε δεν μπορείτε να γνωρίζετε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι και αυτά τα παιδιά έχουν πολλές δυνατότητες και μπορεί να είναι χρήσιμοι στην σκληρή κοινωνία που δυστυχώς ζούμε.
Στην Κύπρο βιώνουμε καθημερινά διάκριση και απόρριψη. Πολύ σκληρή αλήθεια την οποία εμείς αντιμετωπίζουμε με ένα πλατύ χαμόγελο. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας.
Το Όραμα μου επιτέλους θα πραγματοποιηθεί. Θα δημιουργήσω ένα ΣΟΣ Χωριό για παιδιά με Σύνδρομο Down. Θα έχουμε την μικρή μας πολιτεία γεμάτη ζεστασιά και αγάπη και όποιος θέλει τον αποδεχόμαστε. Αυτός ήτανε ο λόγος που δραστηριοποιήθηκα ξανά και μέσω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας κατάφερα να εξασφαλίσω εφόδια ώστε να πραγματοποιήσω το όνειρο μου και εξασφαλίσω καλύτερο μέλλον για αυτά τα παιδιά. Δεν είναι εύκολο μάλλον είναι πολύ δύσκολο γιατί αντιμετωπίζουμε πολλά εμπόδια που καθημερινά συναντάμε αλλά τελικά η θέληση και πάνω από όλα η ΑΓΑΠΗ, μπορούν να νικήσουν και εμείς θα βγούμε και αυτήν την φορά νικητές.
Θέλω να περάσω μήνυμα σε όλους γονείς ότι αξίζει να αγωνίζονται για τα παιδιά τους. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Χρειάζεται πολύ δύναμη, αλλά την δύναμη την παίρνετε από τα ίδια τα παιδιά σας και μόνον η αγάπη που παίρνετε σας οπλίζει με υπομονή, επιμονή και θέληση για την ζωή.
Αγνοείστε τους γύρω σας που δεν δείχνουν την κατανόηση, που σας απορρίπτουν και σας στιγματίζουν. Συγχωρέστε τους. Την ευθύνη την έχει η ίδια κοινωνία, έλλειψη παιδείας, είναι πολοί παράγοντες που φταίνε, αλλά τα παιδιά σας οι Άγγελοι σας δεν φταίνε. Τα παιδιά μας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, είναι παιδιά και έχουν ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Το Down σύνδρομο δεν είναι μεταδοτικό, έτσι να τους φωνάζετε, Down Σύνδρομο δεν είναι ασθένεια. Τα παιδιά σας μπορούν να είναι υπόδειγμα σε όλους. Μην χάνετε το κουράγιο σας!!! Να έχετε την πίστη σας και να ξέρετε ότι έχουν και τα παιδιά σας τα Οράματα τους, αρκεί να μην τους στερήσετε την αγάπη σας, πρέπει να τα υποστηρίξετε με όλη σας την δύναμη.
Πιστέψτε στα παιδιά σας και δώστε αγώνα της ζωής σας. Αξίζει!!!!!!!!!!!!!
ΥΣ. Εαν χρειάζεστε οποία τίποτε βοήθεια, ενημέρωση κτλ. Μην διστάζετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Σνεζιανα Β. (Sneziana) 


(Όνομα, Επώνυμο, τηλέφωνα, email είναι διαθέσιμα)

Πρωτοχρονιάτικο Αφιέρωμα

Πρωτοχρονιάτικο Αφιέρωμα στο Χαμομηλάκι και Ευχές
από την Δροσοσταλίδα

Η mareld είπε: Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλό μας χρόνος! Υγεία αγάπη και χαρά να φέρει ο νέος χρόνος! Αγαπημένοι μου φίλοι! Το 2009 να είναι πρωτόγνωρα όμορφο για όλους Σας! Αφιερώνω αυτή την ανάρτηση στο χαμομηλάκι με ένα ευχαριστώ και εύχομαι ότι το καλύτερο σε όλα τα παιδιά της γης!

Υγεία αγάπη και χαρά να φέρει ο νέος χρόνος!




Η ανάρτηση αφιερωμένη στο χαμομηλάκι με ένα ευχαριστώ και την ευχή: Υγεία αγάπη και χαρά να φέρει ο νέος χρόνος σε όλα τα παιδιά της γης!
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Πάει ο παλιός ο χρόνος
ας γιορτάσουμε παιδιά
και του χωρισμού ο πόνος
ας κοιμάται στη καρδιά.


Καλή χρονιά, καλή χρονιά,
χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά..


Γέρε χρόνε φύγε τώρα
παει η δική σου η σειρά
ήρθε ο νέος με τα δώρα,
με τραγούδια και χαρά.


Καλή χρονιά, καλή χρονιά,
χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά..
Μα κι αν φεύγεις πια μακριά μας
στην καρδιά μας πάντα ζει
κάθε λύπη και χαρά μας
που περάσαμε μαζί.


Καλή χρονιά, καλή χρονιά,
χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά..
Όλα γύρω χιονισμένα
όλα γύρω παγωνιά
μα θα λιώσουν ένα ένα
με τη νέα τη χρονιά.


Καλή χρονιά, καλή χρονιά,
χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά..

Σύμβολο ευτυχίας
ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ (Πανελλήνια)
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά ψηλή μου δενδρολιβανιά.
Κι αρχή-κι αρχή καλός μας χρόνος
εκκλησιά-εκκλησιά με τ' άγιο θρόνος.


Αρχή που βγήκε ο Χριστός άγιος και πνευματικός
στη γη-στη γη να περπατήσει
και να μας-και να μας καλοκαρδίσει.


Άγιος Βασίλης έρχεται -άρχοντες το κατέχετε-
από-από την Καισαρεία
σύ 'σ' αρχό- συ 'σ' αρχόντισσα κυρία.


Βαστά εικόνα και χαρτί ζαχαροκάρνο, ζυμωτή
χαρτί και καλαμάρι
δες και με-δες και με το παλικάρι.


Το καλαμάρι έγραφε, τη μοίρα του την έλεγε
και το χαρτί-και το χαρτί ομίλει
Άγιε μου-άγιε μου καλέ Βασίλη.


Και νέον έτος αριθμεί
την του Χριστού περιτομή
και η μνήμη του Αγίου
Ιεράρχου Βασιλείου.


Του χρόνου μας αρχή καλή
και ο Χριστός μας προσκαλεί
την κακία ν' αρνηθούμε
μ' αρετές να στολιστούμε.


Να ζούμε βίον τέλειον
κατά το ευαγγέλιον
με αγάπη με ειρήνη
και με τη δικαιοσύνη.


Χρόνια πολλά και ευτυχή
με καθαρά κι αγνή ψυχή
με χαρά και με υγεία
και με θεία ευλογία.

ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ (ΤΗΝΟΥ)
Εις αυτό το νέο έτος Βασιλείου εορτή ήρθα
να σας χαιρετήσω
με την πρέ (2) πουσα ευχή.


Πρώτον αρχινώ και λέγω και θερμώς παρακαλώ
να διέλθητε μ' υγεία μ' όλο σας (2) τ' αρχοντικό.


Και για τους ξενιτεμένους έχω να ειπώ πολλά
όπου είναι και βρίσκονται να' χουν την (2) καλή χρονιά.


Κι άλλα έτερα σας πρέπουν να ειπώ δεν ημπορώ σας αφήνω
«καληνύχτα» και του χρό- (2) νου με καλό.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, ψηλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή καλός μας χρόνος, εκκλησιά με τ΄ άγιος θρόνος.
Άγιος Βασίλης έρχεται από τον κάβο* Πάπα,
βαστάει και στην πλάτη του μια μαλλιαρή θυλάκα*,
να βάλει μέσα τα ψωμιά, τις τηγανίτες , τα λεφτά.
-Εσένα , αφέντη, πρέπει σου καρέκλα καρυδένια ,
για ν΄ακουμπάς τη μέση σου τη μαργαριταρένια.
-Και πάλι ξαναπρέπει σου , βάλε στραβά το φέσι* σου
και δίπλα το βρακί* σου για να σκάσουν οι εχθροί σου.
-Πολλά ΄παμε τ΄αφέντη μας ας πούμε της κυράς μας.
-Κυρά ψηλή, κυρά λιγνή , κυρά ταπανοφρύδα*
που έχεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι στήθος,
και του κοράκου τα φτερά τά ΄χεις ταπανοφρύδια*
που όταν λουστείς και χτενιστείς και πας στην εκκλησιά σου
η στράτα* ρόδα γέμισε απ΄την περπατησιά σου.
-Πολλά ΄παμε και της κυράς, ας πούμε και της κόρης.
-Έχεις και κόρην όμορφη, που δεν έχει ιστορία,
ούτε στην Πόλη βρίσκεται , ούτε στη Βενετία.
-Έχεις και κόρη όμορφη, βάλ΄τηνε στο ζεμπίλι*
και κρέμασέ τηνε ψηλά, να μη τη φάν΄ οι ψύλλοι.
-Πολλά ΄παμε, πολλά ΄παμε , μα δε μας εκεράσατε,
κι αν ακόμα θε να πούμε, βάλτε μας κρασί να πιούμε.
-Εφάγαμε τον πετεινό, να φάμε και την κότα
και δώστε μας το φλουράκι* μας, να πάμε σ΄άλλη πόρτα!

Κάβοςακρωτήριο
θυλάκαμεγάλη σακούλα
φέσιείδος καπέλου ή σκούφου που φορούσαν την εποχή της Τουρκοκρατίας.
βρακίρούχα, κάτι σαν παντελόνι, που φορούσαν οι χωρικοί τα χρόνια της Τουρκοκρατίας
ταπανοφρύδαγυναίκα με ωραία φρύδια (μεγάλα πυκνά κα μαύρα φρύδια).
ταπανοφρύδιαμεγάλα ,πυκνά και μαύρα φρύδια.
στράταο δρόμος
ζεμπίλιψάθινος σάκος , το δίχτυ για τα ψώνια .
φλουράκι μικρό νόμισμα , η αμοιβή των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα.


ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ (ΑΜΟΡΓΟΥ)
Αφέντη, αφέντη ολάφεντε πέντε βολές αφέντη εσέ σου πρέπει αφέντη μου στο μαύρο καβαλάρης τρεις να βαστούν τη σέλα σου κι έξε το χαλινάρι και τρεις να σε παρακαλούν αφέντη καβαλάρη.


Οπούπαμε τ' αφέντη μας ας πούμε της κεράς μας. Κερά μαρμαροτράχηλη και φεγγαρομαούλα πούσεις τον ήλιο πρόσωπο και, το φεγγάρι στήθος και του κοκόρου το φτερό εσείς καμαροφρύδι.


Εδώ που καλαντίσαμε καλά μας επληρώσαν καλά να παν τα έτη τους και τα υπάρχοντα τους ρόδα και τριαντάφυλλα εις τα προσκέφαλά τους



Παλιά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς
(Γνωστά στις Δυτ. Επαρχίες)
Αρχιμηνιά κι' αρχιχρονιά κι' αρχή του Γεναρίου
αύριο ξημερώνεται τ' Αγίου Βασιλείου
να τον καλησπερίσομεν αυτό το νιόν αφέντη
πέντε φορές αφέντεψε και πάλι αφέντης είναι
πέντε κρατούν το μαύρο του εννιά το χαλινάρι.
και δέκα τον παρακρατούν αφέντοι καβαλάροι
καβαλικεύει χαίρεται πεζεύνει καμαρώνει
κι' όπου πατήσει ο μαύρος του πηγάδια θεμελιώνει
πηγάδια πετροπήγαδα κι' αυλές μαρμαρωμένες


μέσα σε κείνες τις αυλές τις μαρμαροστρωμένες
σύρμα και σύρμα το λουρί και σύρμα το λογάδι
κι' είς τον άφρον του λογαδιού κοιμάται ο νιός αφέντης
αν τον ξυπνήσω με νερό φοβούμαι μην κρυώσει
κι' αν τον ξυπνήσω με κρασί φοβούμαι μην μεθύσει
φέρετε μήλα δώδεκα, κυδώνια δέκα πέντε
κι' ένα κλαδί βασιλικό ίσως και τον ξυπνήσω.
Είπαμε δα τ' αφέντη μας να πούμε τσή κεράς μας
κερά ψιλή κερά λιγνή κερά καμαροφρύδα
κερά μ' όντέ θα στολιστείς να βάλεις τα καλά οου
τα μάρμαρα ραίζουνε από την ομορφιά σου
κερά μ' οντέ θα στολιστείς να πας στην εκκλλησία
βάζεις τση βάγιες απο μπρός τση βάγιες από πίσω
και του κοράκου το φτερό να μην σου δώσει ήλιος.
κερά την θυγατέρα σου γραμματικός τη θέλει
μ' αν είναι και γραμματικός πολλά προυκιά γυρεύει
γυρεύει μύλους δώδεκα και με τσή μυλωνάδες
γυρεύει αμπέλι ατρύγητα και με τσή τρυγητάδες
γυρεύει ελιές αμάζοχτες και με τσή μαζοχτάδες
γυρεύει και τον ουρανό τ' αστρη και το φεγγάρι
γυρεύει και τη θάλασσα μ' όλα της τα καράβια
γυρεύει και τον κυρ βοριά για να τα τιμονάρει.
Είπαμε δα και τσή κεράς να πούμε και τσή βάγιας
'Αψε βαγίτσα το κερί άψε και το λιχνάρι
να μπαινοβγείς στην κάμαρα να δεις τί θα μας βγάλεις
Γι' απάκια για λουκάνικα γι' αυγά καθαρισμένα
γι' άπο την μαύρην όρνιθα κανένα αυγουλάκι
κι' αν τά κανε κι' ή γαλανή να γίνουν ζευγαράκι
γι' από τον γέρο πίθαρο καμιά σταλιά λαδάκι
γι' από τον γέρο βάρελο καμιά σταλιά κρασάκι
γι' από το σακουλάκι σας κανένα δεκαράκι
Αν είναι με το θέλημα χρυσή μου περιστέρα
ανοίξετε την πόρτα σας να πούμε καλησπέρα


(Ύστερ' άπο το φιλοδώρημα)
Έπα πού καλαντήσαμε καλά μας επληρώσαν
καλά να είν' τα έτη τους και τα ποδόματά τους
κι' αν έχουν θηλυκό παιδί καλή μοίρα να λάβει
του Βασιλέα τον υιόν άνδρα να τόνε πάρει


Πάλι κι' αν είν' αρσενικό στη σέλα καβαλάρης
να σιέται να λυγίζεται να πέφτει το λογάδι ,
να το μαζεύουν άρχοντες να κάνουν δακτυλίδια
και τα μικρά αρχοντόπουλα μικρά παραμισίδια.


Καλή νύκτα σας και χρόνια πολλά


ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
Άγιος Βασίλης έρχεται
Γενάρης ξημερώνει !
Ο μήνας που μας έρχεται
το χρόνο φανερώνει.


Τρα λα λα λα λα λα λα λα λα
Τρα λα λα λα λα λα λα λα.


Την άδεια γυρεύουμε
στο σπίτι σας να μπούμε!
Τον Άγιο με όργανα
και με φωνές να πούμε.


Τρα λα λα λα λα λα λα λα λα
Τρα λα λα λα λα λα λα λα.


Εκοίταξα στον ουρανό
και είδα δυο λαμπάδες !
και με το καλωσόρισμα
καλές σας εορτάδες.


Τρα λα λα λα λα λα λα λα λα
Τρα λα λα λα λα λα λα λα.


Και πάλι ξανακοίταξα
και είδα δυο στεφάνια!
Και με το καληνύχτισμα
καλά σας Θεοφάνεια.


Τρα λα λα λα λα λα λα λα λα
Τρα λα λα λα λα λα λα λα.


ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, πρώτη του Γεναρίου.
Αύριο ξημερώνεται τ΄Αγίου Βασιλείου.
Άγιος Βασίλης έρχεται, από την Καισαρεία.
Βαστάει εικόνα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι.
Το καλαμάρι έγραφε και το χαρτί μιλούσε!
-Βασίλη πόθεν έρχεσαι και πόθε κατεβαίνεις;
-Από τη μάνα μ΄ έρχομαι και στο σχολειό πηγαίνω,
να μάθω τ΄άγια γράμματα και τ΄άγιο Ευαγγέλιο!
Σ΄ αυτήν την πόρτα που ΄ρθαμε, πέτρα να μη ραγίσει,
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού,χρόνια πολλά να ζήσει!
Να ζήσει χρόνους εκατό και να τους απεράσει,
και στων παιδιών του τις χαρές κουφέτα να μοιράσει!
Κυρά χρυσή , κυρ΄ αργυρή , κυρά μαλαματένια,
που σε χτενίζουν άγγελοι με τα χρυσά τους χτένια,
άνοιξε το πουγκάκι σου το μαργαριταρένιο,
και δώσε μ΄ ένα τάλληρο, ας είναι κι ασημένιο!
Και τώρα καληνύχτα σας, καλό ξημέρωμά σας,
κι ο Άγιος Βασίλειος να ΄ναί βοήθειά σας!


ΖΑΚΥΝΘΙΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά
κι αρχή καλό μας χρόνος!
Υγεία αγάπη και χαρά
να φέρει ο νέος χρόνος!
Υγεία αγάπη και χαρά
να φέρει ο νέος χρόνος!


Να ζήσει ο κύρης ο καλός
να ζήσει κι η κυρά του!
Ολά του κόσμου τ΄αγαθά
να έχει η φαμελιά του!
Ολά του κόσμου τ΄αγαθά
να έχει η φαμελιά του!
Να ζήσει τ΄αρχοντόπουλο
που ΄χει καρδιά μεγάλη!
Σ΄εμάς και την παρέα μας
ενά φλουρί να βάλει...
Σ΄εμάς και την παρέα μας
ενά φλουρί να βάλει...



ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
Άϊ Βασίλης έρχεται
από την Καισαρείαν,
βαστά λιβάνι και κερί,
χαρτί και καλαμάρι.


Το καλαμάρι έγραφε,
και το χαρτί ωμίλει:


Βασίλη, πόθεν έρχεσαι
κι απ' όπου κατεβαίνεις;
από τη μάννα μ' έρχομαι,
και στο σχολειό πηγαίνω.


Κάθσε να φας, κάθσε να πιής,
κάθσε να τραγουδήσης.


Εγώ γράμματα μάθαινα,
τραγούδια δεν ηξεύρω.


Λοιπόν, ηξεύρεις γράμματα;
πε μας την αλφαβήτα.


Και στο ραβδί ακούμπησε
να πη την αλφαβήτα
και το ραβδί ήτον ξηρό
και βλάστησε κλωνάρια.

ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
«ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑ"
Μέρος πρώτο:
Ανοίξετε τη πόρτα σας
τα κάλαντα να πούμε
και βάλτε και μιά ρακή,
για να σας ευχηθούμε


"Ταχιά ταχιά ‘ναι 'αρχιχρονιά
Πρώτη γιορτή του χρόνου,
αρχή που βγήκε ο Χριστός
στη γη να περιπατήσει.


Και εβγήκε και χαιρέτησε
όλους τους ζευγολάτες.


Και ο πρώτος που χαιρέτησε
ήταν Άγιο Βασίλης
-Καλώς τα κάνεις Βασιλειό,
καλόν ζευγάριν έχεις.


-Καλό το λες αφέντη μου καλό
και ευλογημένο,
η χάρη σου το βλόγησε
με το δεξιό σου χέρι,
με το δεξιό με το ζερβό
με το μαλαματένιο.


-Για πες μου Άη Βασίλη μου
πόσα μουζούρια σπέρνεις;


-Σπέρνω σταράκι δώδεκα,
κριθάρι δέκα πέντε
ταγή και ρόβι δεκαοχτώ
κι από νωρίς στο στάβλο.


Φέρε καρύδια, κάστανα,
πανιέρια λεπτοκάρυα
και φέρε και γλυκό κρασί
να πιουν τα παλικάρια


Και από την μαύρη όρνιθα
κανένα αβγουλάκι
και αν είναι από τη γαλανή
ας είν’ και ζευγαράκι


Και από το λαδοπίθαρο
κια μια οκά λαδάκι
και ας είναι και περισσότερο
κρατούμε εμείς ασκάκι


Τέσσερα πέντε πράγματα
που τάχει η περιστέρα
ανοίξετε την πόρτα σας
να πούμε καλησπέρα.


Μέρος δεύτερο:
Κι εσένα πρέπει αφέντη μου,
αλέτρι καρυδένιο,
να’χει την έχερη χρυσή
τη γούλα κυπαρίσσι,
και τα παρούτια μάλαμα
και το ποδάρι ασήμι,
το ζεύτη σου μεταξωτό,
τσι ζεύβλες μπακιρένιες,
να ‘ χεις και το σποροντρουβά,
γαϊτανοπλουμισμένο.


Να καλουργάς τη Μεσσαρά,
να σπέρνεις το Μισσίρι
κι απού τα δώδεκα χωργιά
να φέρνει θεριστάδες.


Έχεις και κόρην όμορφη
στην ώρα τζη λογάται,
του δούκα ο γιος τη ρέχτηκε,
τ'αρχόντου ο γιος τη θέλει
και πέμπει μήλο προξενιά,
μπέμπει τση δαχτυλίδι,
πέμπει τση πόλης τα κλειδιά
να του τη λογοστέσει.


Έχεις και γιο πρωτόσκολο
και πρώτο στο δοξάρι
κι εζήλεψέντου ο βασιλιάς
γαμπρό να τόνε κάμει.


Δίδει του προύκα τα Χανιά,
τη Στεία πανωπρούκι,
το Κάστρο και το Ρέθυμνο
δίδει του γι’αρρεβώνα.


Εσένα πρέπει αφέντισσα,
βασιλικό αργαστήρι,
που να ‘χε χτένι μάλαμα
να φαίνεις το μετάξι,
που να ‘χει πέταλο χρυσό
να φαίνεις τα βελούδα
και τη σαΐτα φίντισι
να φαίνεις το περκάλι.


Είπαμε δα για την κερά
ας πούμε για τη βάγια,
- Άψε βαϊτσα το κερί,
άψε και το λυχνάρι
και κάτσε και ντουσούντιζε
ίντα θα μας εφέρει,
για πακι για λουκάνικο
κι απ' αγριμιού κομμάτι
κι από τη μαύρη όρνιθα
κανένα αυγουλάκι
κι αν το' κανε κι η γαλανή
ας είναι ζευγαράκι.


Για απάκι, για λουκάνικο,
για χοιρινό κομμάτι
κι από τον πύρο του βουτσιού
να πιούμε μια γεμάτη
κι από το πιθαράκι σου
λάδι ένα κουρουπάκι
κι αν είναι κι ακροπλιάτερο
βαστούμε και τ' ασκάκι.


Μέρος τρίτο:
Σε τούτονε τ' αρχοντικό
ερέχτηκα και μπήκα,
γιατί ναι τα δοκάρια του
μηλιές και κυπαρίσσα


Κι αν είναι με το θέλημα
χρυσή μου περιστέρα,
άνοιξε και την πόρτα σου
να πούμε καλησπέρα


Μα ακόμη δεν τον ηύρηκες
το μάνταλο ν' ανοίξεις,
να μας εδώσεις κατιτίς
κι ύστερα να σφαλίξεις.


Δώστε μας για τον κόπο μας,
'ότι ναι ο ορισμός σας
και ο Χριστός μας πάντοτε
να είναι βοηθός σας.


Μέρος τέταρτο:
Επά που καλαντίσαμε,
να ‘ναι ο Χρηστός μαζί τους
κι ο Άη Βασίλης βοηθός
κι οι δώδεκα Αποστόλοι,
χρουσά ζευγάργια να χετε,
γερά κι’ευλογημένα
τ'αμπάργια να γεμίζετε
και να χετε στο σπίτι
τση Βενετιάς το χαζινέ,
τση Πόλης τα καλούδια.


Επά που καλαντρίσαμε
καλά μας επληρώσαν
πολλά να έχει τα έχη τους
και τα ποδομάτά τους
και αν έχουν και αρσενικό παιδί
στη σέλα καθισμένο
να σιέται να λυγίζεται
να πέφτει το λογάδι
να το μαζώνει η μάνα του,
να'χει χαρά μεγάλη.


Κι εδά καληνυχτίζουμε
κι εσένα πρωταφέντη,
ολοχρονίς στο σπίτι σου
ο Θιός καλό να πέμπει!


Και του καιρού χαιράμενοι
να είν' η αφεντιά σας,
ο νοικοκύρης κι η κερά
και τα παιδόγγονά σας.


Του χρόνου να ξανάρθωμε
και δίπατο να βρούμε
και στα κερκέλια του σπιτιού
δεμένα δυο μπεγίργια.


Το να για την αρχόντισσα
να πηαίνει στ’αγιομήσα,
τ'άλλο για τον αφέντη μας
να βγαίνει στο σεϊρι…








Πρωτοχρονιά 2009 - hamomilaki.gr

ΠΑΕΙ Ο ΠΑΛΙΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ


To hamomilaki
Αναρτήθηκε από mareld
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλό μας χρόνος! Υγεία αγάπη και χαρά να φέρει ο νέος χρόνος! Αγαπημένοι μου φίλοι! Το 2009 να είναι πρωτόγνωρα όμορφο για όλους Σας! Αφιερώνω αυτή την ανάρτηση στο χαμομηλάκι με ένα ευχαριστώ και εύχομαι ότι το καλύτερο σε όλα τα παιδιά της γης! Ευχαριστώ και εσάς για την αγάπη και τη χαρά που νιώθω κάθε φορά που Σας συναντώ! Σας αγαπώ! Φιλιά γλυκά!  

Άστρια είπε...
Ξεχωριστή μου mareld, Καθυστέρησα να μπω στην ιστοσελίδα σου, αργούσε να φορτώσει και έτσι με πρόλαβες. Η ιστοσελίδα σου πανέμορφα στολισμένη για το χαμομηλάκι. Άξιο για όσα κάνει, για όσα προσφέρει!! Πρώτες ευχές του χρόνου σε σένα, στους πρίγκηπές σου και στο ιδιαίτερο χαμομηλάκι. Καλή χρονιά καλή χρονιά !!!! :))))

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki