Sunday, 10 October 2010

Παιδόφιλοι... υπεράνω υποψίας: Οι παιδόφιλοι του Ιντερνετ στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 3.000 άτομα.

Θέλουμε τα ονόματα  
και τις φάτσες τους 
Οι παιδόφιλοι του Ίντερνετ στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 3.000 άτομα.

Γιατί δεν αντιδράς;

 
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αποκάλυψε η πολύμηνη έρευνα και μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με την κωδική ονομασία «Σφυροκόπημα», που ολοκληρώθηκε χτες, για την πάταξη της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου.

Όπως είπε χτες ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής Μανώλης Σφακιανάκης, ένιωσαν σοκ όταν ανάμεσα στα βίντεο που κατάσχεσαν και τα οποία περιείχαν υλικό εξαιρετικά σκληρού παιδικού πορνό, είδαν ακόμα και σκηνές με σεξουαλικούς βασανισμούς νηπίων 8-9 μηνών, που όπως φαίνεται ηδόνιζαν τα αρρωστημένα μυαλά των «υπεράνω υποψίας» θεατών τους.
Ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν ή κατηγορούνται είναι άνθρωποι «της διπλανής πόρτας» που... καμάρωναν οι γείτονές τους και το περιβάλλον τους, αλλά και κάποιοι «υπότροποι» παιδόφιλοι, γνωστοί και από το παρελθόν στις Αρχές.
Οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφίες σε βάρος 177 ατόμων σε όλη την Ελλάδα. Εντός των ορίων του αυτοφώρου συνελήφθησαν 18, από τους οποίους 16 Έλληνες και δύο αλλοδαποί, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο Έλληνες για να συλληφθούν, επίσης στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Μεταξύ των συλληφθέντων συμπεριλαμβάνονται δύο πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για ασέλγεια σε ανήλικους και ένας 52χρονος για αποπλάνηση κατ’ εξακολούθηση, ένας απόστρατος ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, ένας εκπαιδευτικός, επιχειρηματίες, ένας σκηνοθέτης και ένας σκιτσογράφος.

Ειδικό λογισμικό
Όπως αποκαλύπτεται από το ειδικό λογισμικό που αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με το οποίο εντοπίζονται στο Διαδίκτυο οι περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας, οι παιδόφιλοι του Ίντερνετ στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 3.000 άτομα.
Η επιχείρηση «Σφυροκόπημα» ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες, ύστερα από στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια παγκόσμιας ψηφιακής έρευνας στο Διαδίκτυο, από την οποία διαπιστώθηκε η εμπλοκή χρηστών του Ίντερνετ από 170 χώρες σε 144.285 ηλεκτρονικά ίχνη. Για τη χώρα μας διαπιστώθηκε η εμπλοκή, δηλαδή προμήθεια υλικού παιδικής πορνογραφίας 361 διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών, που αντιστοιχούσαν στα 177 άτομα τα οποία κατηγορούνται.
Με την εποπτεία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κ. Ελένης Ράικου, μόνο στην Αττική έγιναν 72 κατ’ οίκον έρευνες. 
Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς.
 

2nd Generation

Five migrants of 2nd generation born in Athens capture their own reality using mini dv cameras together with a group of cinematographers.

This film is about the second-generation immigrants in Greece. Though born in Greece or having immigrated with their family at an early age, attended the Greek school and have been raised like every other Greek child, this social group is severely discriminated by the law. They are actually “ghost” Greek citizens not legally registered, and without the right to vote. After reaching the age of eighteen years old, the state asks obliges them to apply for a residence permit. By not submitting the required papers they are automatically considered illegal and logically are expected to move in their country of origin, a country that in most of the cases, they have never visited.
The given situation is almost unknown to the largest part of the Greek society while the “second generation immigrants” are daily struggling for their right to belong somewhere and live normally lead a normal life in the country.


PRODUCED BY
GUERRILLA CINEMATOGRAPHY, SAVEFRAG PRODUCTIONS, NGO AMAKA

Η νόσος των φτωχών

Παχυσαρκία, η ασθένεια του φτωχού


Η ύφεση οδηγεί στο fast food που προσθέτει κιλά, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ στα «βρώμικα» δεν συνεπάγεται και τον αφορισμό τους.
Θα μας αδειάσει τις τσέπες, θα μας γεμίσει... κιλά. Ακούγεται παράλογο, αλλά η οικονομική κρίση μπορεί να μας... παχύνει.  
Και αυτό διότι σε αυτές τις συνθήκες συσσωρεύονται όλοι οι παράγοντες οι οποίοι οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων ανθρώπων: αυξημένα επίπεδα στρες, περισσότερες ώρες εργασίας, μικρότερες απολαβές. Ετσι κόβονται «πολυτέλειες» όπως ένα υγιεινό, πλην όμως ακριβό, γεύμα, το οποίο αντικαθίσταται με πρόχειρο φθηνό φαγητό, όπως χάμπουργκερ, έτοιμες τυρόπιτες, λιπαρές πίτσες και σουβλάκια. Επίσης περιορίζονται οι αθλητικές δραστηριότητες και το γυμναστήριο και αυξάνονται οι ώρες μπροστά στην τηλεόραση με πρόχειρο φαγητό και οινοπνευματώδη. Μελέτες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν συνδέουν την παχυσαρκία με τη φτώχεια. Μάλιστα, στοιχεία του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν ότι η παχυσαρκία παρατηρείται συχνότερα στους φτωχούς και σπανιότερα στους μορφωμένους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής κλινικός διαιτολόγος κ. Χ. Γεωργακάκης αναφέρει: «Μπορεί να υπάρχουν στοιχεία που
συσχετίζουν την παχυσαρκία με τα χαμηλά εισοδήματα,ωστόσο αυτό δεν είναι ο κανόνας».

Τιμές και κατανάλωση
Οι λύσεις που προτείνονται τελευταία από το υπουργείο Υγείας για αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα «πρόχειρα φαγητά», ώστε η τιμή τους να καταστεί αποτρεπτική, δεν βρίσκουν σύμφωνους τους ειδικούς επιστήμονες. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Α. Καφάτος , «η επικέντρωση του υπουργείου στις τιμές δεν αναμένεται να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην κατανάλωση.
Θα πληγούν κυρίως οι ενδεείς και άστεγοι, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε καν ένα κακής ποιότητας χάμπουργκερ.Τα παιδιά και οι έφηβοι που ανήκουν σε οικογένειες με κάποιο εισόδημα δεν θα σταματήσουν να σιτίζονται στα ταχυεστιατόρια». Οσο για τα ποτά, η αύξηση της φορολογίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, ενδέχεται να επιτείνει την εισαγωγή και παραγωγή λαθραίων.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του τεράστιου προβλήματος δημόσιας υγείας είναι η υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής η οποία θα περιλαμβάνει ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του πληθυσμού ώστε να κάνει σωστές επιλογές όσον αφορά τη διατροφή, την άθληση, το κάπνισμα και τα ποτά. «Το πρώτο βήμα είναι να γίνει διάγνωση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα της υγείας και της διατροφής του και να μπορούμε διαχρονικά να ελέγχουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων. Αυτό το προτείνουμε εδώ και 20 χρόνια στους εκάστοτε υπουργούς Υγείας, χωρίς να έχει υπάρξει ενδιαφέρον» καταγγέλλει ο καθηγητής. Ενα τέτοιο πρόγραμμα εφάρμοσε τη δεκαετία του 1970 η Φινλανδία και ελάττωσε μέσα σε δύο δεκαετίες το έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά 80%.

Η κατάρα της μεγαλούπολης
Στην Ελλάδα τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Ελληνες κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το 35,4% των ανδρών και το 30,8% των γυναικών να είναι πάνω από το φυσιολογικό βάρος. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και νεότερα στοιχεία της μελέτης «Αττική». Οπως τονίζει ο κ. Γεωργακάκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας παρατηρείται σε άτομα άνω των 55 ετών.

«Η κεντρική παχυσαρκία, δηλαδή η συσσώρευση υπερβάλλοντος λίπους στην κοιλιά, η οποία χαρακτηρίζεται η πλέον επικίνδυνη μορφή παχυσαρκίας, παρατηρήθηκε στο 36% των ανδρών και στο 43% των γυναικών» σημειώνει. Και προσθέτει: «Οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, ακολουθούσαν καθιστική ζωή, κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ και γενικότερα είχαν λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενώ οι περισσότεροι ζούσαν σε αστικές περιοχές, όπου οι ρυθμοί της ζωής και οι μειωμένες ευκαιρίες για άσκηση είναι χαρακτηριστικοί παράγοντες που οδηγούν σε παχυσαρκία».

Ξεπεράσαμε και τις ΗΠΑ
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη είναι κυρίως οι ανατολικές (όπως η Ουγγαρία) και οι νοτιοευρωπαϊκές (όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα). Οσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας είναι περιορισμένα και προέρχονται κυρίως από μελέτες που έχουν γίνει σε σχολεία της περιφέρειας και ιδιαιτέρως σε μαθητές σχολείων της Κρήτης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξαν ότι το ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 9-17 ετών ήταν 20% το 1982 και διπλασιάστηκε (40%) είκοσι χρόνια αργότερα (2002). Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται πολύ σημαντικά καθώς το ένα τρίτο των παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι, ενώ και τα υπόλοιπα δύο τρίτα κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας, ακόμη και αν αυτά με κάποιο τρόπο χάσουν βάρος στην ενήλικη ζωή τους.

Για τους ενηλίκους τα τελευταία ευρήματα από την Κρήτη δείχνουν ότι το 76% των ανδρών και γυναικών 20-75 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα ποσοστά αυτά, σύμφωνα με τον κ. Καφάτο, ξεπερνούν εκείνα των ΗΠΑ. Οπως λέει ο ίδιος, «έχουμε δώσει ένα ειδικό τεύχος για την παχυσαρκία στο υπουργείο για να το διανείμει δωρεάν σε όλες τις γυναίκες που εγκυμονούν.Δεν υπήρξε όμως κανένα ενδιαφέρον. Ενώ το υπουργείο ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία επανειλημμένως εκδίδει και διαθέτει δωρεάν στις γυναίκες με τη γέννηση του παιδιού τουςένα βιβλιάριο υγείας πολύ χαμηλής ποιότητας με καμπύλες ανάπτυξης που αποκρύπτουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας» .

«Μίλα, μη φοβάσαι» για την ενδοσχολική βία

Με το σύνθημα «μίλα, μη φοβάσαι», τίθενται στη διάθεση μαθητών και κηδεμόνων δύο τηλεφωνικές γραμμές και ένα εγχειρίδιο προκειμένου να αντιμετωπίζονται εγκαίρως περιστατικά εκφοβισμού μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, τα μέλη της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), ζήτησαν τη συνδρομή της πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας, στο δύσκολο έργο της στήριξης παιδιών και εφήβων στα σύνθετα ψυχολογικά προβλήματα, που οδηγούν σε αδιέξοδα απομόνωσης και ψυχολογιών δυσλειτουργιών.
Παρουσίασαν δε, τα προγράμματα και τις δράσεις τους, αλλά και τα συμπεράσματα μιας πενταετούς πείρας, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ευρύτερα και καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Η πρώτη ανοιχτή γραμμή την τελευταία 5ετία είναι η «Γραμμή – Σύνδεσμος 8018011177, 8018011177 και απευθύνεται σε ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς, που χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων έως 18 ετών.
Έως τώρα έχει απαντήσει σε 18.754 κλήσεις, ενώ οι εισερχόμενες (λόγω του χρόνου αναμονής) είναι σχεδόν διπλάσιες. Ποσοστό 85% των κλήσεων αυτών πραγματοποιήθηκε από γονείς, κατά 90% μητέρες, μόνον 3% από εκπαιδευτικούς και 12% από ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον.
Η δεύτερη είναι η Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης, που λειτουργεί σε 14 χώρες της Ε.Ε. και από 9μήνου και στην Ελλάδα και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.
Ο αριθμός κλήσης είναι εύκολος, 116111, και τον χρησιμοποίησαν έως σήμερα 3.346 κυρίως έφηβοι 15-18 ετών (57%). Τα αιτήματά τους αφορούν πρωτίστως θέματα ψυχικής υγείας, όπως δύσκολες σχέσεις με τους γονείς και τους συνομηλίκους τους.
Οι δραστηριότητες της γραμμής αυτής διευρύνονται, όπως εξήγησε η ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη των τηλεφωνικών γραμμών, Ε. Αθανασιάδου, μέσω συστηματικής συνεργασίας με τα σχολεία, ενώ σχεδιάζεται η άμεση λειτουργία συμβουλευτικής, μέσω email.
Ωστόσο, οι αυξανόμενες δραστηριότητες της Τηλεφωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας απαιτούν και περισσότερους πόρους, που δύσκολα βρίσκονται σήμερα.
Ένα άλλο μεγάλο σύγχρονο πρόβλημα, που βιώνεται από πολλά παιδιά είναι η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός, όπως εξήγησε ο ψυχοθεραπευτής Κ. Φύσσας, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Διακρατικού Προγράμματος «Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής βίας».
Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφόρων ερευνών καταδεικνύουν ότι 10-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο -περισσότερο στο δημοτικό και το γυμνάσιο- με τα αγόρια να έχουν την πρωτοκαθεδρία, κυρίως σε περιστατικά σωματικής βίας, σε αντίθεση με τα κορίτσια, τα οποία συνήθως εμπλέκονται σε περιστατικά λεκτικής βίας.
Δυστυχώς, όπως είπε ο κ. Φύσσας, στην Ελλάδα τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού, που δημιουργούν πολλές και σοβαρές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στα θύματα δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Πολλές φορές αποσιωπούνται διότι στιγματίζουν θύτες, θύματα και σχολείο, ενώ στο θέμα αυτό γενικότερα παρατηρείται έλλειψη ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση του προβλήματος, τόσο από τους εκπαιδευτικούς, όσο και από τους γονείς.
Για τον λόγο αυτόν η ΕΨΥΠΕ, με τον συντονισμό του αναπληρωτή καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, κ. Τσιάντη, στο πλαίσιο του κοινοτικού διακρατικού προγράμματος ΔΑΦΝΗ που στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, έχει δημιουργήσει ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς με δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος μέσα στην τάξη.
Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας και του Έβρου είναι ενθαρρυντικά καθώς φαίνεται σημαντική μείωση των θυμάτων.
Την αναγκαιότητα της αγωγής ψυχικής υγείας, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΨΥΠΕ κ. Τσιάντης, τονίζοντας ότι πρέπει οι μελέτες, οι προσπάθειες και τα προγράμματα να μη λειτουργούν αποσπασματικά, αλλά υπό τον συντονισμό ενός κρατικού σχεδιασμού που βασιζόμενος στην αξιοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και προσπαθειών ευαισθητοποίησης θα δίνει σταθερά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
Με στόχο τη διεύρυνση των προσπαθειών η ΕΨΥΠΕ διοργανώνει τον προσεχή Νοέμβριο ημερίδα για το θέμα του εκφοβισμού στα σχολεία.

Κόλλια Μαρία real.gr

Λάμπρος Βλάχος: Μνημόσυνο και Πληροφορίες ...

Καλή Ανάσταση, Λάμπρο,
και Καλό Παράδεισο
Δύο χρόνια μετά ...
Ας βοηθήσουμε την οικογένεια του τουλάχιστον να μάθει την αλήθεια...
«Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008, στις 8:42 το πρωί έγινε ένα ατύχημα στην Αττική Οδό, σημείο Α-436Χ/Θ Αττικής Οδού Δήμου Παιανίας, στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο.  
Στο συμβάν εμπλέκονται αυτοκίνητο NISSAN Micra χρώματος σιέλ και δίκυκλη μηχανή HONDA Hornet. 
Αποτέλεσμα του τροχαίου ήταν να χάσει ακαριαία την ζωή του ο οδηγός της μηχανής και αδερφός μας Λάμπρος Βλάχος, 29 ετών.
Η υπόθεση πήρε αρκετές καθυστερήσεις και μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε για να πάρουμε επίσημη ενημέρωση για το τι έχει γίνει.  
Τα στοιχεία του φακέλου δεν είναι αρκετά και δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτά. Σίγουρα υπάρχει και κάτι άλλο που έχει γίνει, δεν είμαστε όμως σε θέση να το αποδείξουμε....
Παρακαλούμε πολύ όποιον είδε κάτι ή γνωρίζει κάτι, να επικοινωνήσει μαζί μας.»

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ...1991

... σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο, έμπαινες μόνη ή με το μωρό στην αγκαλιά σου, πάντα κλαίγοντας, πάντα, να τηλεφωνήσεις , στην πατρίδα, στο σπίτι σου, να πεις ΦΟΒΑΜΑΙ ή να πεις ΟΛΑ ΚΑΛΑ...  
ήταν τότε 9 Νοεμβρίου, που τηλεφώνησες για να πεις ότι το παιδί σου, ένα μωρό ούτε δυο χρονών, χειρουργημένο, στο παιδικό νοσοκομείο, απλώνει το χέρι και τραβάει από το δεξί του ποδαράκι, τις γραμμές της μορφίνης και των ορών, πιτσιλιέται με αίματα παντού, στο σώμα, στις πυτζάμες, στο παιχνίδι, ΔΕΝ τα χρειάζεται πια, μόνος του το αισθάνθηκε, ένοιωσε καλύτερα, δυνατός, δεν τα ήθελε άλλο επάνω του ...δυνατός, γενναίος, αποφασιστικός... ο γιατρός απορούσε πως άντεξε χωρίς αυτά δυο μέρες μετά την εγχείρηση... στην εντατική όταν τον έφεραν μετά από το χειρουργείο, δεν έμοιαζε με το μωρό που είχες αφήσει στο χειρουργικό κρεβάτι, ήταν ένα μικρό σωματάκι, γυμνό, χωρίς μαλλιά και φρύδια, αδύνατο σαν πουλάκι, διπλωμένο στα δυο με δεκάδες καλώδια, δεκάδες καλώδια παντού... και από το ραδιόφωνο του νοσοκομείου να ακούς το τραγούδι που θα σημαδέψει για πάντα τις προσευχές σου για τη ζωή αυτού του παιδιού... I can' t live, if living is without you... 
δεν χαίρεσαι, φοβάσαι, τηλεφωνείς και τους λες, όλα πήγαν καλά, αλλά εσύ δεν το πιστεύεις ακόμα, φοβάσαι, τηλεφωνείς και τους λες, θα κάνει ακτινοβολίες, ΠΩΣ γίνονται ραδιοθεραπείες σε μια δυνατή ψυχή που έχει κατοικία της ένα πολύ μικρό, αδύναμο και κατατρυπημένο σωματάκι επτά κιλών;;; ... θα το μάθεις σύντομα, στις 18 του ίδιου μήνα του παγωμένου και θλιμμένου εκείνου Νοεμβρίου, σε ένα υπόγειο τμήμα ενός αγγλικού νοσοκομείου, για τρεις εβδομάδες, θα μαθαίνεις πονώντας λιγότερο από το παιδί σου, γιατί το παιδί σου ήταν εκείνο που έδινε τη μάχη με το ΘΑΝΑΤΟ... εσύ κάθε πρωί, με καταρρακτώδη βροχή, ξεκινάς από τον ξενώνα για το νοσοκομείο με το μωρό σου αγκαλιά, μπαίνεις εκεί κάτω στη μεγάλη αίθουσα του υπογείου, τους βλέπεις να σχεδιάζουν γραμμές στην μικροσκοπική κοιλίτσα του γιου σου, κάθεσαι στην καρέκλα κρατώντας τον αγκαλιά, το παιδί σου αντιστέκεται, ο γιατρός φέρνει τη μάσκα με το αέριο στο παιδικό προσωπάκι, αντιστέκεται το μωρό συνέχεια, μέχρι που ναρκώνεται, η αντίσταση του υποχωρεί, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΒΑΡΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΗΣ ΝΑΡΚΩΣΗΣ, σηκώνεσαι από την καρέκλα , είσαι και νιώθεις ρομποτ, αυτόματες κινήσεις, αφήνεις το παιδικό σωματάκι πάνω στο κρεββάτι της ραδιοθεραπείας, βγαίνεις έξω, κάθεσαι στην αναμονή, είσαι ζωντανή νεκρή, ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΑΙ ΣΙΩΠΗΛΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑ Κύριε ελέησον... σε αυτό το ΕΛΕΟΣ ελπίζεις, προσεύχεσαι μέχρι τη στιγμή που θα σε φωνάξουν πάλι μέσα να πάρεις το ναρκωμένο μωρό στην αγκαλιά σου, να περιμένεις να συνέλθει από την νάρκωση, να το ακούσεις να κλαίει δυνατά δείχνοντας την πόρτα της εξόδου, να σηκώνεσαι, να φύγετε, να έρθετε ξανά αύριο, για τρεις εβδομάδες να επαναλαμβάνονται όλα με τον ίδιο τρόπο, οι γραμμές στην κοιλιά, η νάρκωση, τα μάτια που σε κοιτούν πριν κλείσουν, το Έλεος που ελπίζεις, τα κλάματα της ξε-νάρκωσης, το παιδικό χεράκι που δείχνει πάντα προς την έξοδο... και όμως μετά από αυτό πάλι ο φόβος του θανάτου είναι ακόμη εκεί, τηλεφωνείς πάλι στην πατρίδα , κλαίγοντας πάντα και λες: είναι ακόμη μέσα στο σώμα του, σαν μια μικρή φακή αλλά είναι ακόμη εκεί... θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα στη συνέχεια, όλο και πιο οδυνηρά, όλο και πιο δύσκολα, και εσύ θα γίνεις ολόκληρη μια προσευχή, θα είσαι μια Προσευχή που ζει, κινείται, προσπαθεί, κλαίει, τηλεφωνεί, φεύγει, έρχεται... και χρόνια μετά θα είσαι ξανά εσύ , μια μητέρα που πηγαίνεις το παιδί σου στο σχολείο, πρώτη τάξη του δημοτικού, ένα μικρό όμορφο αγόρι με μακρυά μαλλιά , που ανεβαίνει τη σκάλα του σχολείου φορτωμένος στην μικρή του πλάτη , τη σχολική τσάντα, και αναρωτιέσαι , ΠΟΣΑ βάρη έχει ήδη κουβαλήσει αυτό το παιδικό σωματάκι, πόσα δηλητήρια και τι φωτιές πέρασαν μέσα σε αυτό το κορμάκι... και όμως νάτος εδώ μπροστά στα μάτια σου ΑΓΝΟΣ και ΑΘΩΟΣ συνεχίζει να ανεβαίνει... και αυτή η δύναμη που κρύβεται μέσα σε αυτό το παιδί, είναι το σκοινί που σε τραβάει και εσένα μπροστά... τώρα δεν τηλεφωνείς από το κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο στην πατρίδα, τώρα είσαι στην πατρίδα και τηλεφωνείς από το γκρι τηλέφωνο του σπιτιού σου , στην μαμά του Ιάκωβου, του εξάχρονου Ιάκωβου, που έκανε ραδιοθεραπείες και εκείνος στην Αγγλία των κόκκινων τηλεφωνικών θαλάμων... τηλεφωνείς στην μαμά του και της ΣΤΕΛΝΕΙΣ την ΣΙΩΠΗ ΣΟΥ, για τον Ιάκωβο, που την Κυριακή το μεσημέρι η μητέρα του του είπε: αγόρι μου ας βγάλουμε την μάσκα του οξυγόνου να κοιμηθείς λιγάκι και όταν ξυπνήσεις να δούμε την αγαπημένη σου ταινία το καρατε κιντ... τα μάτια του Ιάκωβου θα την κοίταξαν όπως με κοίταζαν τα μάτια του δικού μου παιδιού ΜΕ ΑΓΑΠΗ και ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ....... η Ελένη έλεγε ψέμματα, βγάζοντας τη μάσκα, άφηνε τα ΦΤΕΡΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΑ ΡΙΖΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ...

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από το μπλογκ Φωτο-γραφήματα.
ΥΓ. Πάντα οι θάλαμοι αυτοί θα με κάνουν να κλαίω
από Χαρά που ο γιος μου είναι ζωντανός,
από Λύπη για τα φτερά που εξακολουθεί
η αρρώστια αυτή να χαρίζει
σε παιδικά κορμάκια.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki