Wednesday, 16 June 2010

Δημοτικό Σχολείο Μαυροδεντρίου Κοζάνης

«Σχολεία υποστηρικτές των παιδιών»

Την Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010, το Δημοτικό σχολείο Μαυροδεντρίου, παρουσίασε το πρόγραμμα «Σχολεία υποστηρικτές των Παιδιών». Ευχαριστούμε τη διευθύντρια του σχολείου κυρία Πολυχρονίδου Ζωή που μας παραχώρησε το λόγο της και την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και οργανώτρια της γιορτής, κυρία Αποστολίδου Σοφία που μας έδωσε τις φωτογραφίες και το κείμενο που έγραψε η ίδια και αναγνώστηκε από τους μαθητές, Δεσποινίδου Μαρία και Στεφανίδη Δημήτρη.

Καλησπέρα! 
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνουμε την αποχαιρετιστήρια εκδήλωσή μας στο υπέροχο αυτό πάρκο.
Κλείνουμε απόψε εδώ μαζί σας ακόμα ένα ταξίδι με οδηγούς τους μαθητές και τους δασκάλους. Ένα ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις, εμπειρίες, δράσεις.

 Η αλήθεια είναι πως φέτος  έχουμε περισσότερο άγχος, όχι γιατί προσπαθήσαμε λιγότερο, αλλά γιατί το θέμα της φετινής μας εκδήλωσης είναι λιγάκι περίεργο.  Και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.
Εμείς τα παιδιά αποτελούμε μέρος της κοινωνίας, έχουμε άποψη, γνώμη, φωνή, υποχρεώσεις, δικαιώματα μα πάνω απ΄ όλα έχουμε ακόμα ευαισθησίες. Καταλαβαίνουμε περισσότερα απ΄ όσα νομίζετε και πονάμε περισσότερο απ΄ όσο θέλουμε να γνωρίζετε.
Έτσι λοιπόν όταν τα Χριστούγεννα
η κυρία Σοφία Αποστολίδου μας μίλησε για τη UNICEF, για τα παιδιά που υποφέρουν και πεινάνε, δεχτήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη να βοηθήσουμε. Μαζέψαμε λοιπόν ένα χρηματικό ποσό και το στείλαμε. Μ΄ αυτό τον τρόπο εμείς γίναμε πιο ευτυχισμένοι γιατί  νιώσαμε έντονα ότι προσφέραμε κάτι σε κάποια παιδιά της ηλικίας μας που ήταν καταδικασμένα.
Και ήταν απερίγραπτη η χαρά μας όταν μετά από λίγο καιρό λάβαμε μια επιστολή από τον Γενικό Διευθυντή της UNICEF στην Ελλάδα, κύριο Ηλία Λυμπέρη, ο οποίος μας ευχαριστούσε και μας ενημέρωνε για τα τέσσερα παιδιά που βοηθήσαμε φέτος τα Χριστούγεννα, από το χαρτζιλίκι μας.
Εμείς τα παιδιά του πολιτισμένου κόσμου γίναμε ο Άγιος Βασίλης που έδωσε γάλα, μπισκότα υψηλής πρωτεΐνης και θεραπευτικές τροφές σε τέσσερα μικρά παιδάκια βαριά υποσιτισμένα.
 Μπορώ να σας πω ότι είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή μας την πράξη κι ευχαριστούμε από την καρδιά μας, την Διευθύντριά μας και τους δασκάλους μας που μας έμαθαν να έχουμε αρχές στη ζωή μας, να έχουμε συνείδηση, να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, ευχαριστούμε τους γονείς μας γιατί εκείνοι μας έδωσαν τα χρήματα που προσφέραμε, μα πάνω απ΄ όλα ευχαριστούμε την γυμνάστρια μας, γιατί εκείνη μας δίδαξε την αγάπη, την προσφορά, τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια.

Αυτή λοιπόν τη γιορτή που σήμερα θα σας παρουσιάσουμε την αφιερώνουμε σε όλα εκείνα τα παιδιά που πεινάνε, που είναι ορφανά, άρρωστα, που υποφέρουν και περιμένουν λίγα ψίχουλα αγάπης από μας.
 Είμαστε όλοι πολίτες αυτού του κόσμου, μικροί και μεγάλοι και ανήκουμε σ΄ αυτόν. Ψάξαμε και βρήκαμε μουσική και χορούς, άλλων χωρών και σας τα παρουσιάζουμε σήμερα.
Ήταν πολύ δύσκολο για μας να μάθουμε βήματα από χορούς άγνωστους, να μπούμε στο ρυθμό μουσικής που πρώτη φορά ακούγαμε αλλά πιστέψτε μας, το κάναμε με πολλή αγάπη και το διασκεδάσαμε αφάνταστα. Ελπίζουμε το ίδιο να κάνετε κι εσείς. Θέλουμε όμως να σας ζητήσουμε και μια χάρη. Όση ώρα παρακολουθήσετε τη γιορτή μας, να έχετε στο νου σας εκτός από μας τα παιδιά σας, κι όλα εκείνα που δε βρίσκονται εδώ απόψε, αλλά υπάρχουν κάπου μακριά κι έχουν ανάγκη από την αγάπη μας και τη ζεστασιά μας. Παρακαλώ μην τα ξεχνάτε.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Την Διευθύντριά μας που στέκεται πάντα δίπλα μας, την κυρία Νίκη  Ιορδάνογλου για την πολύτιμη βοήθειά της, τους δασκάλους μας που βοήθησαν να φτάσουμε μέχρι εδώ, τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που στηρίζει φανατικά όλες μας τις δράσεις, τον κύριο Στάθη Θεοδωρίδη που μας βοήθησε να ζωγραφίσουμε τις σκηνές των ινδιάνων και τέλος ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Μελίκης Ημαθίας και ιδιαίτερα την κυρία Ζωή Βεσυροπούλου για τις στολές που μας δάνεισαν.
Φτάνουν όμως τα λόγια από μένα. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε.

Παρακαλώ την Διευθύντριά μας κυρία Ζωή Πολυχρονίδου να
απευθύνει το δικό της χαιρετισμό. (ακολουθεί απόσπασμα από το λόγο της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Μαυροδεντρίου)

Αγαπητοί επίσημοι προσκεκλημένοι, Κυρίες και κύριοι,
οι μαθητές και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση. Η παρουσία σας εδώ μας χαροποιεί, μας τιμά και αποτελεί κίνητρο για να συνεχίσουμε…
Η σημερινή γιορτή μας πολυποίκιλη και πολυπολιτισμική  είναι αφιερωμένη στο τέλος μιας γόνιμης σχολικής χρονιάς. Είναι αφιερωμένη στους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ΄ Τάξης που αύριο κιόλας θα φτερουγίσουν σε νέους ορίζοντες, Απευθυνόμενη λοιπόν σ’ αυτά τα παιδιά και εκ μέρους όλων των συναδέλφων, λέω: «Εί­μαστε υπερήφανοι για σας. Οι ευχές και η αγά­πη μας να σας συνοδεύουν παντού. Οι επιτυχίες σας θα εί­ναι και δικές μας επιτυχίες και η δική σας χαρά θα φτάνει μέχρι τις καρδιές μας».
Κι επειδή σκοπός της αγωγής και στόχος του σχολείου δεν είναι να δημιουργήσει ένα κεφάλι καλογεμισμένο, αλλά καλοφτιαγμένο, πρέπει να διδάσκει γνώσεις αλλά κι αρετές, να βοηθά στην εξέλιξη των ψυχοπνευματικών δυνάμεων και να κάνει βίωμα αρχές κι αξίες.
Ένα σχολείο επίσης επιτυγχάνει το στόχο του όταν είναι «ανοιχτό στην κοινωνία». Αυτό το άνοιγμα επιχειρούμε να πραγματώνουμε κι εμείς. Μέρος αυτής μας της προσπάθειας, που έγινε καθ-όλη τη διάρκεια και της φετινής χρονιάς  θα ξεδιπλώσουμε σήμερα μπροστά σας. 
Βέβαια για όλα τα παραπάνω δεν αρκεί μόνο η έμπνευση αλλά και η εφαρμογή. Τα μεγάλα λόγια λέγονται εύκολα αλλά και γρήγορα εξανεμίζονται. Η πράξη είναι η ουσία, γιατί αυτή μένει. Και υπάρχει άραγε πιο απτή απόδειξη πράξης και εφαρμογής από τις προσπάθειες των παρακάτω εκπαιδευτικών του σχολείου μας;
της κ. Αποστολίδου Σοφίας, της γυμνάστριας μας, της κύριας οργανώτριας αυτής της γιορτής.
Είναι αυτή που χωρίς τυμπανοκρουσίες, αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά ενέταξε το Σχολείο μας στο πρόγραμμα: «Σχολεία υποστηρικτές των παιδιών», μιας προσπάθεια της UNICEF για τα παιδιά όλου του κόσμου που μας έχουν ανάγκη. Είναι αυτή που μαζί  με τους μαθητές μας σήμερα θα μας ταξιδέψουν με το λόγο, τη μουσική, την κίνηση & το χορό σε μακρινές χώρες, σε άλλους πολιτισμούς.. …
Σε σας λοιπόν, που κάνατε πράξη το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία τα θερμά μας συγχαρητήρια & τις ευχαριστίες μας. Η συνύπαρξή μου μαζί σας ήταν κέρδος & η  συνεργασία μας εποικοδομητική. 
…..να ευχαριστήσω συνολικά αλλά και τον καθένα ξεχωριστά όλους όσους βοήθησαν στην πραγμάτωση της σημερινής εκδήλωσης, μα πάνω απ΄ όλους τους πρωταγωνιστές αυτής: τα παιδιά μας.
Το πιο ζεστό μας χειροκρότημα ανήκει σ’ αυτά.
Ας τους δώσουμε την προσοχή που τους αξίζει.
Ας τους αφήσουμε να μας ταξιδέψουν κι ας απολαύσουμε το ταξίδι.
               
                            Καλό καλοκαίρι σε όλους!
                                                  
                                                       Σας ευχαριστώ.

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το αποψινό μας ταξίδι;
Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι βρίσκεστε σ΄ έναν καταυλισμό ινδιάνων. Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται γενικά οι ιθαγενείς – αυτόχθονες πληθυσμοί της Αμερικής, πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους στα τέλη του 15ου αιώνα. Ορισμένοι από αυτούς τους ιθαγενείς διατηρούν μέχρι σήμερα ένα νομαδικό τρόπο ζωής. Ζουν σε σκηνές και είναι σήμερα κοντά μας. Υποδεχθείτε τους με το πιο ζεστό σας χειροκρότημα.


Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούν με πολύ σεβασμό ότι τους προσφέρει η μητέρα γη, την οποία τιμούν με κάθε τρόπο. Είναι στενά συνδεδεμένοι με τη γη, τα στοιχεία της φύσης και κάθε ζωντανό οργανισμό. Πιστεύουν σε αρχαία πνεύματα που τα καλούν συχνά για βοήθεια. Σε λίγο θα προσευχηθούν εδώ μπροστά μας στο πνεύμα της βροχής γιατί έχουν ξηρασία.
Μακάρι να μην εισακουστούν οι προσευχές τους γιατί αρκετά μας έβρεξε φέτος νομίζω.


Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση της UNICEF στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός λαός πολλές φορές συγκέντρωσε χρήματα και βοήθησε το δύσκολο και συνάμα σημαντικό έργο της UNICEF.  Γι΄ αυτό το λόγο κι εμείς ζωγραφίσαμε και γράψαμε ποιήματα μόνοι μας για τα παιδιά όλου του κόσμου. Οι ζωγραφιές μας είναι αναρτημένες στο χώρο και μπορείτε να τις δείτε στο τέλος. Τα ποιήματα μας θα σας τα πούμε εμείς οι ίδιοι. Ποιητές δεν είμαστε αλλά κάναμε φιλότιμες προσπάθειες για να τα γράψουμε.
Κάποια παιδιά τα έγραψαν μόνα τους, κάποια άλλα με τη βοήθεια των γονιών τους και κάποια άλλα με τη βοήθεια του διαδικτύου. 
(Ποιήματα από Α΄ και Β΄ Δημοτικού).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη. Αλήθεια που ακριβώς βρίσκεται η Γκάνα και το Μπαγκλαντές; Θα μας εξηγήσουν αμέσως τώρα οι μαθητές της Τετάρτης τάξης.


 Στην Αφρική θα ταξιδέψουμε. Δυστυχώς εκεί υπάρχουν πολλά υποσιτισμένα παιδιά. Η φτώχεια είναι ο κύριος λόγος για εκατομμύρια παιδικούς θανάτους κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της UNICEF, σχεδόν 25.000 παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν κάθε μέρα.
Εμείς βρήκαμε μερικούς Ζουλού και τους φέραμε για να σας παρουσιάσουν τον τρόπο ζωής τους. Οι γυναίκες τους μαγειρεύουν για όλους, φροντίζουν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Οι άντρες Ζουλού κυνηγούν άγρια θηρία και προστατεύουν τη φυλή τους και τη φύση στο χώρο τους. Είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση. Προσέξτε μη σας πάρουν στο κυνήγι.


Στις 7 Μαρτίου του 1985 στην Αμερική πολλοί διάσημοι άνθρωποι του κινηματογράφου, του τραγουδιού, του αθλητισμού, ένωσαν τις φωνές τους σ΄ ένα τραγούδι για τα παιδιά της Αφρικής. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2010 ενορχηστρώθηκε και τραγουδήθηκε ξανά το τραγούδι αυτό και τα έσοδα πήγαν στα παιδιά της Αϊτής.
Θα το ακούσετε από τους μαθητές της τετάρτης, πέμπτης και έκτης τάξης ενώ στην οθόνη θα παρακολουθείτε ταυτόχρονα το βίντεο της ηχογράφησης. Το τραγούδι είναι γραμμένο στην Αγγλική γλώσσα και μας βοήθησε να το μάθουμε η κυρία των Αγγλικών, Γλύκα Καρμαζή. Σας ευχαριστούμε κυρία Γλύκα.


Θα ακούσετε μερικά ακόμα ποιήματα.
(Ποιήματα από Ε΄  και ΣΤ΄ τάξη).

Μια και βρισκόμαστε στην Αμερική ας παρακολουθήσουμε ένα μοντέρνο χορό περασμένης όμως δεκαετίας. Πολλοί από σας θα θυμηθείτε τα νιάτα σας. Άλλοι πάλι ίσως θελήσουν να χορέψουν ή να τραγουδήσουν. Γούστα είναι αυτά.
Αρχίστε σας παρακαλώ από τώρα να χτυπάτε ρυθμικά παλαμάκια για να ενθαρρύνουμε τους μαθητές της πέμπτης κι έκτης τάξης μας, γιατί οφείλω να ομολογήσω πως προσπάθησαν πολύ. Αφήστε τις φωνές που άκουσαν από τη γυμνάστρια. Πάμε παιδιά όπα!


 Καλησπέρα κι από μένα. Μετά την περιήγηση μας στον κόσμο από τη Μαρία θα συνεχίσουμε μαζί το ταξίδι. Έτσι λοιπόν φτάνουμε στην Ελλάδα. Δυστυχώς κι εδώ έχουμε παιδιά που πεινάνε, που δεν πηγαίνουν σχολείο, που αναγκάζονται να δουλεύουν από νωρίς. Αν γνωρίζετε τέτοια παιδιά καλό θα είναι να τα βοηθάτε όσο μπορείτε. Οι Έλληνες ξέρουν από φιλότιμο, από φιλοξενία, από συμπόνια, από προσφορά. Ξέρουν όμως και από μουσική, χορό, τραγούδι, από έξω καρδιά.
Θα παρακολουθήσετε σε λίγο την Ελληνική τσαχπινιά, την Ελληνική ομορφιά, την Ελληνική κορμοστασιά.
Κοριτσίστικο χορευτικό από τις μαθήτριες του ολοήμερου σχολείου σε μια ιδέα και χορογραφία της γυμνάστριας κυρίας Ζωής Κωνσταντινίδου που πρόθυμα δέχτηκε να μας βοηθήσει.
Σας ευχαριστούμε πολύ κυρία Ζωή που συν-ταξιδέψατε μαζί μας.


Η όμορφη και ένδοξη πατρίδα μας φέτος πλήττεται από παντού κι από όλους. Ακούμε συνέχεια για την οικονομική κρίση,  βλέπουμε τους γονείς μας να ανησυχούν κι εμείς απλώς αναρωτιόμαστε: καλά τώρα θυμήθηκαν οι πολιτικοί μας ότι έχουμε κρίση; Τόσα χρόνια που ήταν όλοι; Κι επειδή έτσι όπως πάμε σε λίγο η UNICEF  θα αφήσει τα παιδιά της Αφρικής και θα ασχολείται μόνο με τα Ελληνόπουλα που θα πεινάνε κι αυτά,
αφιερώνουμε σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι ο Ελληνικός λαός δεν καταλαβαίνει, ένα τραγούδι που ενώ γράφτηκε πριν αρκετά χρόνια εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Κανένας πολιτικός αυτής της χώρας δεν έτυχε να το ακούσει ποτέ;


Θα σας παρουσιάσουμε και τα τελευταία ποιήματα μας.
(Ποιήματα από Γ΄ και Δ΄ τάξη).

Θέλουμε να σας πούμε κάτι που κατά βάθος νομίζω πως το ξέρετε. Οι Έλληνες ότι και να μας κάνουν, ότι και να πουν για μας οι ξένοι, όσο και να μας κατηγορήσουν, παραμένουμε οι ΕΛΛΗΝΕΣ με τον πολιτισμό μας, με τη ιστορία μας, με τις τέχνες μας, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας, με τα νησιά μας, με τη μαγκιά μας, με την παλικαριά μας, με τη βαθιά ψυχή μας.
Μας χρωστάνε και δεν τους χρωστάμε. Αν δεν υπήρχε η Ελλάδα δεν θα υπήρχε πολιτισμός. Τελεία και παύλα. 
Εμείς φέτος θα αψηφήσουμε την κρίση και θα πάμε διακοπές μια βδομάδα στις υπέροχες Ελληνικές παραλίες  και μετά μια βόλτα μέχρι τη Χαβάη.
  
Τελευταίος μας σταθμός σήμερα η μακρινή Κίνα. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας όπως ονομάζεται σήμερα, έχει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια  κατοίκους με πρωτεύουσα το Πεκίνο. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι η χώρα τους υπήρξε το κέντρο του κόσμου. Τι πρωτότυπο αλήθεια! Είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει πολιτική ελέγχου των γεννήσεων.
Κι αυτό σημαίνει ότι στις αστικές περιοχές τα ζευγάρια επιτρέπεται ν΄ αποκτήσουν μόνο ένα παιδί. Απίστευτο!
Εμείς για να μπούμε λιγάκι στη φιλοσοφία τους ετοιμάσαμε έναν παραδοσιακό Κινέζικο χορό με βεντάλιες.
Συμμετέχουν οι μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.


Εδώ κάπου τελειώνει η βόλτα μας στα σοκάκια του πλανήτη. Ελπίζουμε να καταφέραμε να σας ταξιδέψουμε έστω για λίγο. Πιστεύουμε πως σας διασκεδάσαμε.
Κοιτάξτε πόσο μεγάλος είναι ο κύκλος των μαθητών. Για σκεφτείτε να μπορούσαμε να δίναμε όλοι τα χέρια από άκρη σε άκρη σ΄ όλο τον κόσμου. Ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος κι ολόκληρη τη γη μας θα αγκάλιαζε θαρρώ.
  
Σας ευχαριστούμε για μια ακόμη χρονιά που ήσασταν όλοι κοντά μας. Ελπίζουμε να περάσατε όμορφα όσο κι εμείς. Μη σταματάτε να ελπίζετε, μη σταματάτε να ονειρεύεστε, μη χάνετε τις ελπίδες σας και την ανθρωπιά σας. Υπάρχουν παιδιά που μας χρειάζονται όλους και χρειαζόμαστε κι εμείς το χαμόγελό τους για να μπορούμε να προχωράμε στη ζωή. Επενδύστε στις ανθρώπινες σχέσεις και ζήστε το σήμερα.

Σας ευχαριστούμε που ήσασταν εδώ.  

Μια καρδιά, διαφορετική! - «Συγγενείς καρδιοπάθειες»

  
Μια μικρή εισαγωγή: Όταν έγραψα την ιστορία του αποτυχημένου μου θηλασμού, αναφέρθηκα στο φύσημα της μικρής μας. Αμέσως δέχτηκα e-mails από γονείς με παιδάκια που έχουν επίσης καρδιολογικά θεματάκια. Οι περισσότεροι με... θαύμαζαν για την ψυχραιμία μου. 
Όταν μάθαμε ότι η Αθηνά έχει μια μέτρια στένωση σε μια αρτηρία της καρδιάς της, μετά την αρχική κρυολουσία, δεν άργησα να επιστρέψω στα φυσιολογικά μου. Έχοντας σπουδάσει Ιατρική, κάτι έμαθα, πανάθεμά με! Εκτός αυτού, έχοντας απέναντί μας τον παιδοκαρδιολόγο να μας επιβεβαιώνει ότι το παιδί μας θα είναι ένας φυσιολογικότατος άνθρωπος, δεν μπορούσα παρά να τον εμπιστευτώ. 
 
Η Κατερίνα, είναι δημοσιογράφος και φίλη μου στο Facebook. Δεν έχουμε γνωριστεί από κοντά, αλλά είναι από τους ανθρώπους που "παρακολουθώ". Μου έστειλε μήνυμα, μόλις δημοσίευσα την ιστορία μας και θέλησε να μοιραστεί μαζί μας τη δική της ιστορία. Γεννημένη με συγγενή καρδιοπάθεια -τετραλογία του Fallot- βίωσε από μικρή το άγχος και την αγωνία του περιβάλλοντός της. Γράφει σήμερα τα όσα βίωσε, για να φωνάξει στους γονείς να είναι "χαλλλλαροί", που λέμε και στην Θεσσαλονίκη.
 
Σωστή ενημέρωση. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας. Μην κλείνετε το παιδάκι σας σε γυάλινο κουτί, μην το αντιμετωπίζεται σαν άρρωστο, όταν δεν συντρέχει τέτοιος λόγος. 
Πολλά είπα... Σας παραδίδω στην Κατερίνα!
Φιλιά
Ολίβια

Μια καρδιά διαφορετική
από την Κατερίνα Κεχαγιά
kechayakat@hotmail.com
 
"Ξεκινάω υποσχόμενη, να μη σας μπλέξω πολύ με ιατρικούς όρους, αφενός γιατί φοβάμαι πως θα μπερδευτώ εγώ και θα μπερδέψω και εσάς, αφετέρου γιατί πιστεύω φανατικά πως η ουσία βρίσκεται αλλού.
 
Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι πως με τον όρο "συγγενείς καρδιοπάθειες" εννοούμε όλες τις παθήσεις της καρδιάς - κυρίως ανωμαλίες διάπλασης - που υπάρχουν εκ γεννητής και δεν παρουσιάζονται στην πορεία της ζωής ενός ατόμου. Τα στατιστικά μιλάνε για περίπου 1 στις 100 γεννήσεις, ποσοστό αρκετά υψηλό, και οι βασικές αιτίες στο μεγαλύτερο τους βαθμό είναι άγνωστες. Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, λήψεις φαρμάκων και ουσιών, καθώς και ένα μικρό ποσοστό κληρονομικότητας θεωρούνται πιθανές. Ωστόσο, ως προς το κομμάτι της κληρονομικότητας, έχει γίνει πολύς λόγος και οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, τείνουν να μη συνδέουν τις "συγγενείς καρδιοπάθειες" με το οικογενειακό ιστορικό, μιας και τις θεωρούν συμπτωματικά συμβάντα κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του εμβρύου.
Μάλιστα οι ίδιοι οι πάσχοντες, παρουσιάζουν πολύ μικρές πιθανότητες όταν τεκνοποιήσουν, τα παιδιά τους να "ασθενούν" επίσης.

Τα διαφορετικά είδη συγγενών καρδιοπαθειών ανέρχονται γύρω στα 200, με συνηθέστερη την μεσοκοιλιακή επικοινωνία, που με απλά Ελληνικά είναι μια "τρύπα" ανάμεσα σε αριστερή και δεξιά κοιλία, η οποία και προκαλεί προβλήματα στη ροή του αίματος. Επίσης συνηθισμένη είναι η μεσοκολπική επικοινωνία και κάπως σπανιότερες η μετάθεση των μεγάλων αρτηριών και η τετραλογία Fallot, οι οποίες εκτός από την "τρύπα" που προαναφέραμε, έχουν και αρκετές ακόμη διαπλαστικές ιδιαιτερότητες.
Σχεδόν στο σύνολο τους οι συγγενείς καρδιοπάθειες, θεραπεύονται είτε χειρουργικά - κατά κύριο λόγο κατά τη βρεφική ή νηπιακή ηλικία - είτε με τη λήψη φαρμάκων, όταν η χειρουργική αποκατάσταση δεν κρίνεται αναγκαία.
Υποσχέθηκα να μη σας κουράσω με ορολογίες, (άλλωστε υπάρχει πλειάδα ιστοσελίδων που τα εξηγούν αναλυτικά - κυρίως στα Αγγλικά) και προχωρώ γρήγορα στο... παρασύνθημα.
Ως παθούσα-ιαθείσα Τετραλογίας Fallot, έζησα την ιστορία από "μέσα". Τα πρώτα χρόνια οι γονείς, θέλοντας να με προφυλάξουν, απέκρυπταν ορισμένα κομμάτια του παζλ, όταν όμως η κατάσταση ήρθε στα χέρια μου, απαίτησα σχεδόν από τους εκάστοτε καρδιολόγους μου να μου εξηγήσουν αναλυτικά και πρακτικά τι σήμαιναν αυτές οι δύο άγνωστες σε μένα λέξεις. Άκουσα, λοιπόν, από πολλά διαφορετικά στόματα, πως η "συγγενής καρδιοπάθειά" μου (όπως και όλες σχεδόν) δεν πρόκειται να σταθεί τροχοπέδη σε ο,τιδήποτε και αν θέλω να κάνω στη ζωή μου. Εκτός ίσως, από ..πρωταθλητισμό! Εντάξει, αν ήθελα να συμμετάσχω αύριο μεθαύριο σε κάποια Ολυμπιάδα, μάλλον θα μου το απαγόρευε ο γιατρός μου. Ευτυχώς όμως και για εκείνον και για εμένα δεν είχα τέτοιες βλέψεις!!!
Στην καθημερινότητα μου, δεν συνάντησα ουδέποτε το παραμικρό πρόβλημα (εύχομαι να συνεχίσει έτσι!!), μερικές αρρυθμίες που έχω που και που (πολύ που και που), θεωρούνται αναμενόμενες και ίσως κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, τις αντιμετωπίσουμε με ένα χάπι. Στην ουσία η διαφορετική καρδιά μου, ποτέ δε με έκανε να ζήσω μια διαφορετική ζωή. Και αυτό είναι ίσως το κυριότερο στο οποίο και θέλω να εστιάσω.
Οι γονείς που βρίσκονται στο μαιευτήριο και ενημερώνονται μόλις, πως το μωρό τους νοσεί, ως είναι λογικό τρομοκρατούνται. Σκεφτείτε, όμως, πως μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, υπήρχαν περιπτώσεις που προτιμούσαν την... άμβλωση. Ευτυχώς πλέον οι συγκεκριμένες επεμβάσεις θεωρούνται ρουτίνας και στις περισσότερες των περιπτώσεων η χειρουργική αποκατάσταση είναι 100%. Αυτά τα παιδιά λοιπόν, φτάνουν στην ίαση. 
Ωστόσο το αρχικό "σοκ" των γονέων, εάν δεν παραμείνει αρχικό και συνεχιστεί με μπόλικες δόσεις ανησυχίας, πανικού και υπερπροστατευτικότητας, μάλλον θα καταλήξει να γίνει αυτό το βασικό πρόβλημα. Ταμπού; Και όμως!! Στην Ελλάδα του 2010, οι γονείς και οι συγγενείς σιγομουρμουρίζουν στα κρυφά, για το "άρρωστο παιδί". Καρδιά!! Τρόμος και μόνο στο άκουσμα της λέξης. Μια βόλτα στο Ωνάσειο, στη μονάδα που βρίσκονται τα παιδάκια που πρόκειται να χειρουργηθούν, αρκεί για να σας πείσει. Δεν μιλούν οι άνθρωποι. Δε μιλούν!! 
Και όσο εκείνοι σιωπούν, τόσο το παιδί, καθώς θα μεγαλώνει θα σιωπά επίσης. Η συμπεριφορά των γονέων απέναντι στο "πρόβλημα", είναι εκείνη που θα ορίσει και τη συμπεριφορά του ενήλικα πάσχοντα, αύριο απέναντι στον εαυτό του και τους γύρω του. 
Μη συμπεριφερθείτε πότε στα παιδιά σας, σαν να χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης όχι για να διαφυλάξετε την ψυχολογική τους ισορροπία, αλλά για τον απλούστατο λόγο πως πραγματικά δεν χρήζουν αυτής! Εκτός αν θεωρήσουμε αφύσικο ή εξαιρετικά σημαντικό την ετήσια παρακολούθηση από έναν καρδιολόγο. Γράφω γενικευμένα, γιατί στο μεγαλύτερο τους ποσοστό οι συγγενείς καρδιοπάθειες, το μόνο που απαιτούν είναι αυτό ακριβώς. Ένα ραντεβού, μια φορά το χρόνο για το καθιερωμένο ckeck-up. Καρδιογράφημα, triplex καρδίας και μετά από κάποια ηλικία ίσως χρειαστεί ένα τεστ κοπώσεως. 
Τι άλλο πρέπει να προσέχει πρακτικά, κάποιος που γεννήθηκε με μια τέτοια καρδιακή ανωμαλία; 
1) Να ελέγχει αλκοόλ και τσιγάρο
2) Να μην καταναλώνει πολύ αλάτι
Αυτά τα δύο. Αυτά τα δύο είναι τα μοναδικά που ακούω 24 χρόνια τώρα, από καρδιολόγους και καρδιοχειρούργους σε Ελλάδα, Αγγλία και Αμερική. Αυτά τα δύο τα ακούει ο καθένας από έναν καρδιολόγο, ακόμη και αν έχει μια εντελώς φυσιολογική καρδιά.
 
Για αυτό επιτέλους, ας κοπούν οι ψίθυροι. Ξέρω ανθρώπους που περπατούν Αύγουστο μήνα, με ζιβάγκο για να κρύψουν την τομή στο στήθος τους. Ξέρω άλλους που καμαρώνουν για την τομή τους και δυστυχώς ξέρω και πολλούς ανθρώπους που θα έρθουν το καλοκαίρι στην παραλία και θα χώσουν το δάκτυλο τους στο θώρακά σου πριν σε ρωτήσουν με περίσσιο θράσος "Τι είναι αυτό;;;". Αυτό το τελευταίο παράδειγμα, δεν είναι παρά η τρανή απόδειξη του πόσο μη πληροφορημένοι και βαθιά συντηρητικοί είμαστε, απέναντι στο ζήτημα. Το ότι είμαστε και αγενείς ως έθνος, το αφήνω κατά μέρος, γιατί νομίζω ότι είναι άσχετο με το θέμα μας. Δεν παύει όμως να είναι και πέρα για πέρα αληθές.
Και μιας και γράφουμε στο eimaimama.gr, να αναφέρω για το τέλος πως η τεκνοποίηση σαφώς και είναι εφικτη! Οι πιθανότητες το μωρό που θα γεννηθεί από μητέρα με συγγενή καρδιοπάθεια να πάσχει επίσης είναι 2%. Ακόμη όμως και αυτό το μικρό ποσοστό, αμφισβητείται σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες. Όταν θελήσω να μείνω έγκυος, ο μόνος περιορισμός που έχω αφορά στον τοκετό και είναι πως θα γεννήσω με καισαρική τομή. Τίποτα σπουδαίο δηλαδή! Και αυτό για τον ευνόητο λόγο, πως κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, οι σφυγμοί της καρδιάς αυξάνονται έτσι και αλλιώς κατά πολύ.
 
Η συγγενής καρδιοπάθεια, ούτε σε χαρακτηρίζει, ούτε σε καθορίζει και αυτό είναι που επιβάλλεται επιτέλους να σφηνωθεί στα στενά μυαλά!!!
 
* Όποιος θέλει να δηλώσει εθελοντής (συμβουλευτικά ή απλώς κάνοντας παρέα στα παιδιά) στο Ωνάσειο, μπορεί να επισκεφτεί το νοσοκομείο κατά τις ώρες του επισκεπτηρίου, να καταθέσει το ιστορικό του και να το ζητήσει."

Μανούλα, κάνει πολλή ζέστη... μας φτιάχνεις γρανίτα φράουλας;
Strawberry Granita



Μια ιδιαίτερη γρανίτα φράουλα 
Από τον Γρηγόρη Γαστεράτο

Προετοιμασία: 10΄
Κόστος γλυκού: 2,60 €

Strawberry Granita Recipe

Υλικά (για 4 μερίδες):

* 500 γρ. φράουλες, ψιλοκομμένες
* 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
* 2 κουτ. σούπας μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
* 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
* 200 ml νερό
* φυλλαράκια μέντας ή ξύσμα λεμονιού

(με διαφορετικά το καθένα αποτελέσματα), για το γαρνίρισμα

Διαδικασία:
* Απλώνουμε τις ψιλοκομμένες φράουλες σε ένα ταψί που να χωράει στην κατάψυξη, στρωμένο με λαδόκολλα. 
* Προσέχουμε να μην είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη, για να μπορέσουμε μετά να τις ξεχωρίσουμε εύκολα. 
* Αν δεν χωρούν όλες μαζί σε ένα ταψί, τις απλώνουμε σε περισσότερα.
* Τις βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 10 ώρες. 
* Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά για 5 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός), αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. 
* Μετά το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
* Χτυπάμε στο μπλέντερ,σε δόσεις, τις παγωμένες φράουλες μαζί με το σιρόπι. Το αποτέλεσμα θα έχει την υφή γρανίτας. 
* Μοιράζουμε τη γρανίτα σε 4 ποτήρια και γαρνίρουμε με φυλλαράκια μέντας ή ξύσμα λεμονιού. 
* Σερβίρουμε αμέσως.

το χαμομηλάκι για ευκολία προτείνει:
Επειδή τα παιδιά είναι ανυπόμονα, πάντοτε έχω στην κατάψυξη φράουλες σε σακουλάκια του μισού κιλού, όπως είναι, ολόκληρες.
Έχω και έτοιμο το σιρόπι και κατευθείαν το χτυπάω στο μπλέντερ μαζί με τις παγωμένες φράουλες.

καλές δροσιές :)

Ρόδος, η νύμφη του Ήλιου — Ελληνική Μυθολογία
Rhodes - Helios - Colossus

Όταν οι θεοί μοίρασαν τη γη μεταξύ τους, 
η Ρόδος δεν φαινόταν στην επιφάνεια της θάλασσας, ήταν βυθισμένη. Ο Ήλιος έλειπε στο καθιερωμένο ταξίδι του και οι άλλοι θεοί ξέχασαν να του βγάλουν κλήρο. 
Ο Δίας άμα το άκουσε ήταν έτοιμος να κάνει νέα διανομή, ο Ήλιος όμως δεν τον άφησε, γιατί έβλεπε να ξεφυτρώνει από τη θάλασσα μια νέα χώρα και ζήτησε να του δώσουν αυτή. Ο Δίας λοιπόν κάλεσε την Λάχεση να δώσει όρκο ότι η νέα χώρα θα είναι ο κλήρος του Ήλιου. Βγήκε τότε το όμορφο νησί από τον αφρό της θάλασσας και το έδωσαν στον θεό Ήλιο.

The Colossus of Rhodes

"At Rhodes was set up a Colossus of seventy cubits high, representing the Sun...the artist expended as much bronze on it as seemed likely to create a dearth in the mines, for the casting of the statue was an operation in which the bronze industry of the whole world was concerned."

Philo of Byzantium, scientist and engineer, 1st century BC 

Εκεί ο Ήλιος με τη Νύμφη Ρόδο γέννησε εφτά γιούς τους Ηλιάδες: τον Όχιμο, τον Κέρκαφο, τον Μάκαρ, τον Ακτίονα, τον Τενάγη, τον Τριόπα, τον Κάνδαλο και μια κόρη την Ηλεκτρυώνη
Ο Κέρκαφος γέννησε τρεις γιούς, τον Κάμιρο, τον Ιάλυσο και τον Λίνδο, που μοίρασαν το νησί σε τρία μέρη και ο καθένας είχε τη δική του πόλη που της έδωσε το όνομα του.

Ο μύθος αυτός, βγαλμένος από τη φαντασία του λαού, προσπαθεί να δώσει ερμηνεία στα διάφορα γεγονότα. Η ανάδυση της Ρόδου από τη θάλασσα έχει σχέση με τις ανιζήσεις και καθιζήσεις, για τις οποίες μιλά η Γεωλογία για τη διαμόρφωση της επιφάνειας της γης. Η αγάπη του Ήλιου για τη Ρόδο εξηγείται με την ηλιοφάνεια που έχει σχεδόν όλες τις μέρες του χρόνου. Γι’ αυτό την ονόμασαν Νύμφη του Ήλιου και τη θεωρούν κόρη της Αφροδίτης που αναδύθηκε από τον αφρό της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον θρύλο, τον 4ο αι. π.Χ. ο θεός Ήλιος έσωσε τον λαό της Ρόδου από μία επίμονη πολιορκία. Ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον προστάτη τους, οι Ρόδιοι ανήγειραν τον Κολοσσό, ένα γιγαντιαίο μπρούντζινο άγαλμα, που υψωνόταν περίπου 33 μέτρα πάνω από το μαρμάρινο βάθρο του, δηλαδή ήταν δυόμισι φορές ψηλότερο από το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, το έργο του Φειδία.
από: πηγή
και πηγή

Αίσωπος: Ο Ήλιος και ο Βοριάς
Aesop: North Wind and The Sun

ο ήλιος κι ο 
βοριάς (Ελλάδα) - atlaswiki
"We shall have a contest," said the Sun.
The North Wind boasted of great strength. The Sun argued that there was great power in gentleness.
"We shall have a contest," said the Sun.
Far below, a man traveled a winding road. He was wearing a warm winter coat. 


Μια φορά, ο Ήλιος κι ο Βοριάς έπιασαν μια μεγάλη συζήτηση για το ποιος από τους δυο ήταν ο δυνατότερος.
- Εγώ, έλεγε ο Ήλιος.
- Όχι, εγώ, έλεγε ο Βοριάς. Κι είχαν τόσο πείσμα, ώστε κανένας τους δεν υποχωρούσε μπροστά στον άλλον. Έτσι όμως, δεν έβγαινε συμπέρασμα, ούτε θα 'βγαινε ποτέ, τόσο πεισματάρηδες που ήταν κι οι δυο τους. - Σου προτείνω ένα στοίχημα! είπε τέλος ο Βοριάς.
- Τι στοίχημα; ρώτησε ο Ήλιος.
- Να διαλέξουμε στην τύχη έναν άνθρωπο κι όποιος από τους δυο μας καταφέρει και τον γδύσει, εκείνος θα 'ναι ο δυνατότερος .
- Το δέχομαι το στοίχημα! είπε ο Ήλιος.

Σε λίγο, φάνηκε στον κάμπο ένας άνθρωπος, που πήγαινε
ολομόναχος.

 ο ήλιος κι ο βοριάς (Ελλάδα) - atlaswiki Άρχισε τότε, ο Βοριάς, να φυσάει δυνατά. Ο διαβάτης έσκυψε το κεφάλι του και σταύρωσε τα χέρια του, πάνω στο στήθος, για να προφυλαχτεί από τον αέρα. Ο Βοριάς φύσηξε πιο δυνατά κι ο διαβάτης, κούμπωσε το ρούχο του κι επειδή ο Βοριάς δυνάμωνε το φύσημά του, ο καημένος ο άνθρωπος έβγαλε μια μάλλινη κουβέρτα, που την κουβαλούσε σ' ένα σακί, και τυλίχτηκε μ' αυτήν, για να μην ξεπαγιάσει. Όσο πιο δυνατά φυσούσε ο Βοριάς, τόσο πιο σφιχτά τυλιγότανε στην κουβέρτα του ο διαβάτης. 
 Στο τέλος, ο Βοριάς βαρέθηκε κι έπαψε να φυσάει. Γύρισε στον Ήλιο και του είπε: - Η σειρά σου τώρα να δοκιμάσεις να τον γδύσεις. Ο Ήλιος πρόβαλε στον ουρανό, μόλις σταμάτησε να φυσάει ο Βοριάς, κι αμέσως ο διαβάτης έβγαλε από πάνω του την κουβέρτα και την έβαλε στο σακί. 
ο ήλιος κι ο 
βοριάς (Ελλάδα) - atlaswikiΔυνάμωσε τη λάμψη του ο 'Ηλιος κι ο διαβάτης ξεκούμπωσε το
ρούχο του. Αλλά ο Ήλιος δυνάμωνε όλο και πιο πολύ τη λάμψη του κι ο διαβάτης, που είχε αρχίσει να ιδρώνει, άρχισε να βγάζει ένα-ένα τα ρούχα του, ώσπου, στο τέλος απόμεινε ολόγυμνος και κοιτούσε δεξιά κι αριστερά, μήπως δει κανένα δέντρο για να πάει να ξαπλώσει στον ίσκιο του. Επειδή όμως δεν έβρισκε δέντρο, έπεσε στο ποτάμι, που περνούσε εκεί κοντά κι έμεινε στο νερό, ώσπου ο Ήλιος, σιγά-σιγά, λιγόστεψε τη λάμψη του. - Εσύ είσαι ο δυνατότερος! παραδέχτηκε ο Βοριάς, αποχαιρετώντας τον Ήλιο. 
πηγή 
Πηγή της πηγής

Πρόσφυγες: «Της γης οι κολασμένοι»
43.3 million people were forcibly displaced worldwide at the end of 2009

Τα 43.3 εκατομμύρια έφτασαν οι βίαια ξεριζωμένοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο στα τέλη του 2009, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Παγκόσμιες Τάσεις 2009» που δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Number of forcibly displaced rises to 43.3m last year, the highest level since mid-1990s

 BERLIN, Germany, June 15 

Είναι ο υψηλότερος αριθμός εκτοπισμένων από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι ετών. 
Η έκθεση δείχνει πως ο συνολικός αριθμός των προσφύγων παρέμεινε σχετικά σταθερός στα 15,2 εκατομμύρια.
«Πολλές μεγάλες συρράξεις όπως αυτές στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν εμφανίζουν σημάδια εκτόνωσης», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Συγκρούσεις που φάνηκαν να τελειώνουν ή τελούσαν σε πορεία επίλυσης, όπως στο νότιο Σουδάν ή το Ιράκ, έχουν περιέλθει σε τέλμα. Ως εκ τούτου, η περασμένη χρονιά δεν ήταν καλή για τον εθελοντικό επαναπατρισμό. Στην πραγματικότητα, ήταν η χειρότερη των τελευταίων είκοσι ετών».

 

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας δείχνει πως μόλις 251.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στην πατρίδα τους το 2009, ο χαμηλότερος αριθμός από το 1990, καθώς την τελευταία δεκαετία είχε γίνει σχεδόν κανόνας να επαναπατρίζονται περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο.
Όπως σημειώνεται περίπου 27,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους, στα τέλη του 2009, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν και τη Σομαλία.
Σημαντική παρατήρηση είναι ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες ζουν σε πόλεις, του αναπτυσσόμενου κόσμου, φαινόμενο που αντιτίθεται στην γενική άποψη ότι οι πρόσφυγες κατακλύζουν τα βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη.
Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ανά τον κόσμο έφτασε σχεδόν στο ένα εκατομμύριο, με τη Νότια Αφρική να δέχεται πέρυσι περισσότερες από 222.000 νέες αιτήσεις, αριθμός που την καθιστά τον μεγαλύτερο αποδέκτη αιτήσεων ασύλου παγκοσμίως.
Και η Ελλάδα συνεχίζει το κυνήγι των προσφύγων

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki