Monday, 31 August 2020

Θυμωμένος έφηβος: Πώς μπορεί να βοηθήσει ο γονιός

Οι έφηβοι θυμώνουν για διάφορους λόγους και εκφράζουν αυτά τα συναισθήματα με πολλούς τρόπους, αλλά όταν το συναίσθημα αυτό είναι επίπονο δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν.

Πολλοί έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της δυσκολίας τους να εκφράσουν κατάλληλα τα συναισθήματα έντονου θυμού. Οι ακατάλληλες εκφράσεις θυμού μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στους πιο δύσκολους εφήβους, αλλά οι περισσότεροι έχουν την ικανότητα να μάθουν τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης. Να τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν.

Κατανοήστε τον θυμό του εφήβου σας

Ο θυμός είναι ένα αρκετά δύσκολο συναίσθημα για τους εφήβους και μερικές φορές μπορεί τους "εξουθενώσει" και να τους τρομάξει. Ένας έφηβος που δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τα θυμωμένα συναισθήματα μπορεί να αισθανθεί μια ισχυρή επιθυμία να δράσει παρορμητικά, ακόμη και όταν θέτει εαυτόν ή άλλους σε κίνδυνο.
Πίσω από τον θυμό κρύβονται δύσκολα συναισθήματα, όπως πόνος, απογοήτευση ή θλίψη και ο έφηβος προσπαθεί να τα αποφύγει ή δεν γνωρίζει πως τα αισθάνεται. Όταν ένας προβληματικός έφηβος εκφράζει τον θυμό του με προβληματικούς τρόπους, μπορεί συχνά να είναι χρήσιμο να έρθει σε επαφή με το συναίσθημα-πηγή του θυμού και να βρει τρόπο να το εκφράσει με πιο υγιείς τρόπους.

Γιατί ο θυμός δεν είναι πραγματικά το πρόβλημα

Το συναίσθημα θυμού δεν είναι το βασικό πρόβλημα για τους περισσότερους εφήβους. Αν και ο θυμός μπορεί να προκαλέσει σημαντική σωματική και συναισθηματική δυσφορία, είναι η κατάλληλη απάντηση για όταν νιώθεις απογοητευμένος, αδύναμος ή πληγωμένος.. Η έκφραση αυτού του συναισθήματος είναι το πρόβλημα.
Θυμίζει ένα μικρό παιδί που νιώθει οργή όταν είναι αναστατωμένο ή δυσαρεστημένο. ‘Έτσι και ο έφηβος που βιώνει παρόμοια συναισθήματα προσπαθεί συχνά να αντιμετωπίσει τον θυμό ξεσπώντας τον σε άλλα άτομα ή αντικείμενα. Πολλοί γονείς αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν έφηβους ξεσπούν πάνω τους, δίνουν γροθιές στον τοίχο ή μπλέκουν σε καβγάδες.

Στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να εκφράσουν με ασφάλεια τον θυμό τους

Η πρόκληση όταν πρόκειται ένας γονιός να βοηθήσει το παιδί του είναι να το κρατήσει ασφαλές ενώ μαθαίνει τρόπους να αναγνωρίζει τον θυμό και να τον αντιμετωπίζει πιο εποικοδομητικά. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν έναν θυμωμένο έφηβο να μάθει τρόπους να διαχειρίζεται με επιτυχία τον θυμό.
Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον έφηβο να αντιμετωπίσει τον θυμό του:
  • Συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή σε αθλήματα και άλλες ασκήσεις βοηθά στο τακτικό ξέσπασμα του θυμού.
  • Σάκος του μποξ. Οι έφηβοι χρειάζονται ασφαλείς τρόπους για να ξεσπάσουν τον θυμό τους, και ένας σάκος του μποξ θα βοηθήσει. Την ίδια δουλειά θα κάνει το χτύπημα ενός μαξιλαριού επανειλημμένα.
  • Διάλειμμα. Όταν ο θυμός κλιμακώνεται, οι έφηβοι μπορεί να χρειάζονται χρόνο μόνοι για να ηρεμήσουν και να φωνάξουν.
  • Μουσική. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν συναισθήματα θυμού, μέσω πχ. ενός τραγουδιού που βγάζει οργή.
  • Αιτίες θυμού. Όσο καταφέρνει το παιδί να αναγνωρίσει τι του προκαλεί εκρήξεις θυμού, τόσο πιο εύκολα θα διαχειριστεί αυτό το συναίσθημα.
  • Δημιουργική έκφραση θυμωμένων συναισθημάτων. Τόσο η γραφή όσο και το σχέδιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από τους εφήβους για να εκφράσουν και να κατανοήσουν τον θυμό.
Όταν ένας προβληματικός έφηβος εξακολουθεί να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τον θυμό του, είναι καιρός να σκεφτείτε να λάβετε επαγγελματική βοήθεια για να φτάσετε στη ρίζα του θυμού τους και να μάθετε τρόπους για να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα.
Κάποιες θεραπείες βοηθούν τους εφήβους να εκφράσουν τον θυμό τους, οι ομάδες διαχείρισης θυμού παρέχουν την ευκαιρία στους εφήβους να μάθουν ο ένας από τον άλλο, η ατομική θεραπεία παρέχει ένα ασφαλές μέρος για να εξερευνήσει αυτό το δύσκολο συναίσθημα.
Λάβετε υπόψη ότι ο ανεξέλεγκτος θυμός συνδέεται μερικές φορές με διαταραχές ψυχικής υγείας στους εφήβους, οπότε φροντίστε να λάβετε επαγγελματική βοήθεια για τον έφηβό σας εάν ο θυμός τους εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

https://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/57261/thymwmeno-paidi-stin-efiveia-pws-mporei-na-voithisei-o-gonios.html

Τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε με τον ύπνο του μωρού

Συχνά, όμως, η αγωνία να εξασφαλίσουμε έναν καλό, βραδινό ύπνο για όλη την οικογένεια μας οδηγεί σε λάθη που φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Για όλες τις μαμάδες, ο ύπνος του παιδιού είναι θέμα κεφαλαιώδους σημασίας. Συχνά, όμως, η αγωνία να εξασφαλίσουμε έναν καλό, βραδινό ύπνο για όλη την οικογένεια μας οδηγεί σε λάθη που φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Ποια είναι αυτά;

1. Ξυπνάμε το μωρό για να φάει
Είναι η ώρα του επόμενου γεύματος και το μωρό ακόμα κοιμάται. Εσείς το χαϊδεύετε γλυκά στην πλάτη, για να ξυπνήσει. Έχει περάσει πολλή ώρα από τον τελευταίο θηλασμό και σίγουρα θα πεινάει. Ανησυχείτε μήπως αφυδατωθεί, αν μείνει νηστικό αρκετές ώρες, ή μήπως πεινάει και δεν το καταλαβαίνει, κι έτσι το ξυπνάτε με το ζόρι για να το θηλάσετε. Λάθος! Αφήστε το να συνεχίσει τον ύπνο του. Δεν θα πάθει απολύτως τίποτα, απλώς θα είναι πιο χαλαρό και ξεκούραστο όταν ξυπνήσει. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να αποκοιμηθεί στα μισά του ταΐσματος και να ξυπνήσει λίγο αργότερα για να ξαναφάει. Όταν αρχίσει να πεινάει, θα σας το δείξει: Θα ξυπνήσει μόνο του, θα το δείτε να βγάζει έξω τη γλώσσα του, να φέρνει τη γροθιά του στο στόμα ή να γυρίζει το κεφάλι στο πλάι ψάχνοντας την πηγή του φαγητού. Μέχρι τότε, όμως, αφήστε το να κοιμηθεί όσο θέλει! Ίσως, η μόνη περίοδος κατά την οποία είναι σκόπιμο να ξυπνήσετε το μωρό σας για να θηλάσει, είναι όταν είναι νεογέννητο, λιποβαρές ή παρουσιάζει ίκτερο. Η περίοδος αυτή διαρκεί 30-40 ημέρες, οπότε το βρέφος παίρνει το βάρος που χρειάζεται και ο ίκτερος υποχωρεί.

 
2. Κοιμόμαστε μαζί του
Όσο ακόμα θηλάζετε το μωρό, δεν έχετε σκοπό να το αποχωριστείτε από δίπλα σας. Εσείς πιστεύετε ότι είναι πιο πρακτικό να κοιμάστε με το μωρό δίπλα σας (αν είναι δυνατόν και στο δικό σας κρεβάτι), αφού έτσι ηρεμεί και κοιμάται γρηγορότερα, δεν χρειάζεται να σηκωθείτε μόλις κλάψει, το ταΐζετε αμέσως μόλις πεινάσει, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ελέγχετε ανά πάσα στιγμή την αναπνοή του. Λάθος! Ο ύπνος είναι πιο ήρεμος, αν το παιδί συνηθίσει να κοιμάται στο δικό του κρεβατάκι και στο δικό του χώρο. Γι’ αυτό, γύρω στον 3ο με 4ο μήνα, καλό είναι να το μεταφέρετε στο δωμάτιό του. Εάν μείνει παραπάνω στο δικό σας, θα είναι πιο δύσκολο να το «πείσετε» να κοιμηθεί αλλού. Εάν το μωρό ξυπνήσει μέσα στη νύχτα, περιμένετε λίγα λεπτά πριν τρέξετε να το σηκώσετε. Δεν υπάρχει λόγος να σας πιάνει το άγχος με την πρώτη φωνούλα. Τις περισσότερες φορές, τα μωρά ξανακοιμούνται μόνα τους. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να το παίρνετε αγκαλιά, συχνά αρκεί ένα απαλό σας χάδι. Αν το μωρό είναι πάνω από 6 μηνών, καταφύγετε στη μέθοδο των γρήγορων ελέγχων: Αφήστε το για 5 λεπτά να κλαίει, και ύστερα πηγαίνετε στο δωμάτιό του για να δείτε αν όλα είναι εντάξει. Μην το παίρνετε αγκαλιά και μη μένετε περισσότερα από λίγα λεπτά. Εάν, αφού βγείτε από το δωμάτιο, το παιδί αρχίζει να κλαίει, αντί να κοιμηθεί, περιμένετε για 1 λεπτό και μετά επιστρέψτε για να ελέγξετε πάλι την κατάσταση και να το καθησυχάσετε. Στόχος σας είναι να μη δημιουργήσετε την αίσθηση της εγκατάλειψης και παράλληλα να μη θεωρήσει το μικρό ότι με το κλάμα του θα κερδίσει την «παρέα» σας.


3. Δεν τηρούμε πιστά τη ρουτίνα του
Ήρθαν επίσκεψη στο σπίτι σας οι αγαπημένοι σας φίλοι και περνάτε τόσο καλά, συζητώντας και παίζοντας με το μωρό, που σκέφτεστε: «Και τι έγινε αν το κοιμίσω αργότερα;». Λάθος! «Επιμονή» και «σταθερότητα» είναι οι μαγικές λέξεις που θα πρέπει να διέπουν το καθημερινό του πρόγραμμα. Ό,τι επαναλαμβάνεται δίνει στο παιδί μια αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας. Αυτός ο κανόνας ισχύει, κυρίως, για τον ύπνο. Οι συνήθειες και οι σταθερές δραστηριότητες πριν από αυτόν αποτελούν προμήνυμά του. Κρατήστε τα φώτα χαμηλωμένα, συμπεριλάβετε μία-δύο δραστηριότητες χαλάρωσης, όπως διάβασμα ενός παραμυθιού, ένα ζεστό μπανάκι ή ένα νανούρισμα.


4. Ανεβάζουμε πολύ τη θερμοκρασία
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η ζεστή ατμόσφαιρα στο παιδικό δωμάτιο προδιαθέτει το μωρό για καλύτερο (και περισσότερο) ύπνο. Λάθος! Η ιδανική θερμοκρασία του χώρου όπου κοιμάται το μωρό πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 20οC, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, κυρίως το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές. Αν αμφιβάλλετε για τη σωστή θερμοκρασία, αρκεί να πιάσετε τα χεράκια του, που δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ κρύα, ούτε πολύ ζεστά. Επιπλέον, το δωμάτιο πρέπει να είναι ήσυχο και να αερίζεται καλά. Επίσης, μη ντύνετε βαριά το παιδί σας στον ύπνο. Τα μωρά έχουν ανώριμο συστήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας και μπορεί να υπερθερμανθούν πολύ γρήγορα. Προτιμήστε βαμβακερά πιτζαμάκια, που δεν ερεθίζουν το δέρμα του και το αφήνουν να «αναπνέει». 


5. Μετατρέπουμε το δωμάτιό του σε παιχνιδότοπο
Προκειμένου να το «δελεάσετε» να κοιμηθεί, έχετε μεταφέρει όλα του τα παιχνίδια στην κούνια του. Λάθος! Η κούνια δεν μπορεί να γίνει ένα δεύτερο playroom. Πρέπει να βοηθήσουμε το μωρό να συνειδητοποιήσει ότι η κούνια και το κρεβάτι είναι για να κοιμόμαστε και ότι κούνια σημαίνει ύπνος και όχι παιχνίδι. Εξάλλου, βάζοντας πολλά παιχνίδια στην κούνια του, μπορεί να προκληθούν προβλήματα τόσο στην άνεση όσο και στην ασφάλειά του. Βάλτε στην κούνια του μόνο το αγαπημένο του «νάνι» πριν κοιμηθεί, και εκείνο θα νιώσει αμέσως μεγαλύτερη ασφάλεια. 


6. Το αφήνουμε ξύπνιο όλη μέρα (για να κοιμηθεί τη νύχτα)
Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι, αν ένα παιδί μείνει ξύπνιο όλη την ημέρα ή μείνει ξύπνιο μέχρι πολύ αργά το βράδυ, θα είναι τόσο κουρασμένο που θα κοιμηθεί αμέσως μόλις το βάλουν στο κρεβατάκι του. Λάθος! Υπάρχουν ορισμένα χρονικά διαστήματα όπου τα παιδιά αρχίζουν να νυστάζουν. Όταν όμως ξεπεραστούν και τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ξύπνια, τότε ξαγρυπνούν, βρίσκονται σε υπερένταση και πρέπει να περάσει κάποιο σεβαστό χρονικό διάστημα μέχρι να ξανανυστάξουν. Τα μωρά, αλλά και τα μικρά παιδιά, εξαντλούνται εύκολα, με αποτέλεσμα να έχουν υπερβολική ένταση εάν δεν κοιμηθούν λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα κουρασμένο παιδί είναι δύσκολο να ηρεμήσει και να μπορέσει να χαλαρώσει για το νυχτερινό του ύπνο. 


7. Το βάζουμε για ύπνο σε λάθος στάση
Μέχρι τώρα πιστεύατε ότι η καλύτερη στάση ύπνου είναι μπρούμυτα. Ή τουλάχιστον αυτό είχατε μάθει από τη μητέρα και τη γιαγιά σας. Λάθος! Η στάση «μπρούμυτα» θεωρείτο η καλύτερη για περισσότερο από τριάντα χρόνια, όμως σήμερα οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, μιας και έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην αναπνοή των μωρών. Καλύτερη στάση ανεπιφύλακτα θεωρείται η στάση «ανάσκελα», και αυτό γιατί στηριζόμενο στη σπονδυλική του στήλη, το μωρό δεν ρίχνει όλο το βάρος του σώματος στους πνεύμονες και έτσι αναπνέει καλύτερα. Αυτή η θέση το βοηθά στην αποφυγή του «συνδρόμου του αιφνίδιου θανάτου», που πλήττει το 1% των νεογέννητων. Η στάση στο «πλάι», επίσης, θεωρείται ασφαλής και προτιμάται, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι είναι η πιο φυσική στάση, γιατί μοιάζει με εκείνη που είχε το μωρό μέσα στη μήτρα. Το μωρό, όμως, μέσα στον άνετο χώρο του κρεβατιού, δεν μπορεί να τη διατηρήσει μόνο του, επειδή το βάρος του κεφαλιού του είναι μεγαλύτερο από το βάρος του υπόλοιπου σώματος, κάτι που το αναγκάζει να γυρνάει μπρούμυτα. Μπορείτε να το βοηθήσετε, τοποθετώντας πίσω από την πλάτη του ένα μαξιλαράκι ειδικό κατά της ασφυξίας. Τέλος, μην το ξαπλώνετε πάντα από το ίδιο πλευρό, καλό είναι να το γυρίζετε πότε δεξιά και πότε αριστερά. 


8. Έχετε μεγάλες προσδοκίες
Μην περιμένετε από ένα μωρό να κοιμηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οποιοδήποτε είδος «εκπαίδευσης» έχει σκοπό να διδάξει τα μωρά να κοιμούνται συνεχώς, όλη τη νύχτα, είναι αφύσικο και πιθανά επικίνδυνο. Τα μωρά έχουν ένα βιολογικό ρολόι που τα ξυπνάει συχνά μέσα στο 24ωρο. Όταν μεγαλώσουν αρκετά, θα κοιμούνται συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση.


tanea.gr

Sunday, 30 August 2020

Louise Michel: Το ροζ πλοίο του Banksy που σώζει πρόσφυγες στη Μεσόγειο

Το όνομά του είναι “Louise Michel” και είναι βαμμένο ροζ. Είναι ένα παλιό γαλλικό πλεούμενο που μετατράπηκε σε σωστικό πλοίο και φέρνει την υπογραφή του Banksy. Ένα κορίτσι στη μία πλευρά του καταστρώματος δείχνει ένα σωσίβιο βαμμένο ροζ σε σχήμα καρδιάς, το περίφημο “Baloon girl” ένα από τα πιο διάσημα έργα του Βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου και ακτιβιστή.
Ο Banksy είναι ο χρηματοδότης του πλοίου που έχει σκοπό να βοηθήσει τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο.
The British street artist Banksy has financed a boat to rescue refugees attempting to reach Europe from North Africa.
The vessel, named Louise Michel after a French feminist anarchist, set off in secrecy on 18 August from the Spanish seaport of Burriana, near Valencia, and is now in the central Mediterranean where on Thursday it rescued 89 people in distress, including 14 women and four children.
It is now looking for a safe seaport to disembark the passengers or to transfer them to a European coastguard vessel.


#elculture #banksy
instagram.com

Τριτογενές Κάπνισμα: Πώς προφυλάσσουμε τα παιδιά;

Όλοι γνωρίζουμε για το παθητικό κάπνισμα και το πόσο βλαβερό είναι όταν εκτιθέμεθα σε αυτό, όλοι μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα στην οποία ο κίνδυνος ανάπτυξης αναπνευστικών προβλημάτων είναι αυξημένος, σε σχέση με τους ενήλικες παθητικούς καπνιστές, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ

Έχει υπολογισθεί ότι τα παιδιά εμφανίζουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, όταν αναπνέουν τον καπνό άλλων, ανεξάρτητα από το αν θα καπνίσουν στην ενήλικη ζωή τους. Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι μελέτες έδειξαν πως υπήρχε παρουσία νικοτίνης στα ούρα βρεφών σε ποσότητες ανάλογες με τη βαρύτητα του καπνίσματος των γονέων. Αντίστοιχα ευρήματα υπήρχαν και σε περιπτώσεις όπου οι μητέρες ήταν παθητικές καπνίστριες. Όσο για τα νήπια, τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι οι ποσότητες νικοτίνης που απορροφούν παθητικά είναι 6 φορές παραπάνω από τα μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας από 9 ως 14 ετών.

ΤΡΙΤΟΓΕΝΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Ο ΝΕΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Δεν είναι όμως μόνο το παθητικό κάπνισμα κίνδυνος για την υγεία των παιδιών. Το «Τριτογενές Κάπνισμα» είναι ο νέος επιστημονικός ορισμός που περιγράφει την έκθεση των ανθρώπων στο  αόρατο και τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Κι έτσι, καταρρίπτεται αυτό που γνωρίζαμε έως τώρα, ότι δηλαδή όταν κλείνουμε την πόρτα της κουζίνας, για να καπνίσουμε μακριά από τα παιδιά ή καπνίζουμε κοντά στον απορροφητήρα ή στο αμάξι με ανοιχτά τα παράθυρα, τα προστατεύουμε σε κάποιο βαθμό από τις συνέπειες του τσιγάρου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται έντονες προσπάθειες στο να διαδοθεί η αρνητική  επίδραση του Τριτογενούς Καπνίσματος στην υγεία των ενηλίκων και κυρίως, των παιδιών.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟΓΕΝΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ;

Κατ’ αρχάς, οι βλαβερές συνέπειες στην υγεία τους θα πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικός λόγος για να συνειδητοποιήσουν οι γονείς την ανάγκη να διακόψουν το κάπνισμα.  Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι αποτελούν, πέρα από όλα τα άλλα, παράδειγμα και πρότυπο για τα παιδιά τους. Έχει παρατηρηθεί ότι οι έφηβοι οικογενειών στις οποίες καπνίζει ένας ή και οι δύο γονείς, εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν κι αυτά καπνιστές. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που οι γονείς δεν επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, για να προστατεύουν τα παιδιά τους από τις επιπτώσεις του Τριτογενούς Καπνίσματος, θα πρέπει να φροντίζουν:
  • να μην καπνίζουν ποτέ μέσα στο σπίτι ή το αυτοκίνητο και να ενημερώνουν και τους επισκέπτες ότι το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στο μπαλκόνι ή στον κήπο.
  • να αλλάζουν κάποια (αν όχι όλα) τα ρούχα που φορούν κατά τη διάρκεια του καπνίσματος (π.χ. σακάκι, μπουφάν κ.λπ.).
  • να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν έρθουν σε επαφή με το παιδί.
Όσο δημιουργείτε ένα εντελώς μη καπνιστικό περιβάλλον στο σπίτι και στο αυτοκίνητο, προσφέρετε στα παιδιά σας το ανεκτίμητο και αυτονόητο δώρο της προστασίας της υγείας τους.

frezyland.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παίζοντας μπρούμυτα

Τώρα που οι γονείς έχουν κατανοήσει το πόσο σημαντικό είναι τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα, τα νεογέννητα περνούν τον περισσότερο καιρό σε αυτή τη στάση. Αυτό είναι καλό για την αποφυγή του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου του Βρέφους, αλλά οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα μωρά τους να περνούν αρκετό χρόνο και μπρούμυτα, υπό την επίβλεψή τους πάντα, ώστε να δυναμώσει ο λαιμός και η πλάτη τους, κάτι που θα τα βοηθήσει να μάθουν να γυρίζουν πλευρό, να κάθονται και να μπουσουλάνε. Αυτό αποτρέπει επίσης τη δημιουργία επίπεδων σημείων στα κεφαλάκια των μωρών (Πλαγιοκεφαλία). 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μυήσετε το μωρό σας στην καινούργια αυτή στάση και μάλιστα με τρόπο διασκεδαστικό. Για να το πετύχετε αυτό, φροντίστε:

Να είναι άνετα
Καθώς περνάει τον περισσότερο χρόνο του ανάσκελα, το μωρό σας δεν θα νιώσει εξαρχής άνετα στην καινούργια στάση. Μπορείτε να το διευκολύνετε, τοποθετώντας μία κουβέρτα, μια πετσέτα ή ένα μαξιλάρι κάτω από το στέρνο του, ώστε να ανασηκώνεται ευκολότερα και να ισορροπεί το κεφάλι του. Μπορείτε ακόμη να ξαπλώσετε εσείς ανάσκελα και να τοποθετήσετε μπρούμυτα το μωρό στο στήθος σας, ενθαρρύνοντάς το να σηκώσει το κεφάλι του και να σας κοιτάξει. Μόλις ανακαλύψατε άλλον ένα τρόπο να αγκαλιάσετε το μωράκι σας!

Να είναι διασκεδαστικά
Όταν βάζετε το μωράκι σας να ξαπλώσει μπρούμυτα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάτι κοντά του, ώστε να απασχολείται. Μία κουδουνίστρα, ένας ειδικός καθρέφτης για μωρά, το αγαπημένο του κουκλάκι ή ακόμα και μια απλή ξύλινη κουτάλα της κουζίνας, είναι αφορμές για να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον. Μπορείτε να ξαπλώσετε κι εσείς στο πάτωμα δίπλα του και να παίξετε κρυφτούλι. Βάλτε το στο πρόγραμμά του και γρήγορα θα διαπιστώσετε πώς προσαρμόζεται και μαθαίνει περισσότερα πράγματα για τον εαυτό του και τον κόσμο του.

Να συμβαίνει συχνά
Η στάση αυτή μπορεί να μην αρέσει σε ένα πεινασμένο ή κουρασμένο μωρό, όπως και σε ένα νεογέννητο που έχει μόλις φάει. Εάν αρχίσει να διαμαρτύρεται, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή, διασκεδάζοντάς το, έστω και για ένα λεπτό. Όσο θα εξοικειώνεται με αυτή τη νέα στάση, θα μάθει να την απολαμβάνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσατε να βάζετε το μωρό σας να ξαπλώνει μπρούμυτα κάθε φορά που του αλλάζετε πάνα ή όποτε το ντύνετε. Μπορεί και να του αρέσει η νέα οπτική των πραγμάτων, έτσι όπως θα τα βλέπει από το ύψος της αλλαξιέρας του.

Να είναι σε κίνηση
Τα μωρά μπορούν να ασκούν τους μύες του λαιμού και των ώμων, ακόμα κι όταν βρίσκονται στην αγκαλιά της μητέρας ή του πατέρα τους. Δοκιμάστε να κρατήσετε το μωρό σας, στηρίζοντας την κοιλιά του με το χέρι σας, το οποίο με τη σειρά του στηρίζεται στο στήθος σας. Φέρτε το κοντά σας και στηρίξτε το κεφαλάκι του με την παλάμη σας. Όταν το μωρό μεγαλώσει και δυναμώσει αρκετά, ώστε να είναι σε θέση να στηρίζει το κεφάλι του μόνο του, μπορείτε να το κρατάτε αγκαλιά με το πρόσωπό του στραμμένο προς τα εμπρός, στηρίζοντάς το με το ένα σας χέρι κάτω από τον ποπό του και το άλλο γύρω από το στέρνο του. Είναι σίγουρο ότι θα του αρέσει να χαζεύει έτσι το δωμάτιο. Οι μπαμπάδες συνήθως συμπληρώνουν το σκηνικό με ηχητικά εφέ που θυμίζουν αεροπλάνα!

«Πηγή: Από την επιστημονική ομάδα των Pampers»
paidiatros.com

Saturday, 29 August 2020

Το παιδί παθητικός καπνιστής

Παιδιά που εκτίθενται στο καπνό του τσιγάρου έχουν συχνότερα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αποτελεί πλέον τεκμηριωμένη γνώση ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Ο καπνός του τσιγάρου είναι τοξικός και περιέχει χιλιάδες επιβλαβείς ουσίες, η εισπνοή των οποίων αποδεδειγμένα είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό μας. Έτσι ακόμη και αν κάποιος δεν καπνίζει ο ίδιος αλλά βρίσκεται σε περιβάλλον που καπνίζουν, εκτίθεται δηλαδή σε παθητικό κάπνισμα, η εισπνοή και μόνο του καπνού που υπάρχει στο χώρο είναι εξίσου επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα όπως εάν κάπνιζε ο ίδιος.
  
Στις ΗΠΑ το παθητικό κάπνισμα προκαλεί περίπου 3000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους λόγω καρδιακών προβλημάτων σε μη καπνίζοντες ενήλικες κάθε χρόνο.
Εκατομμύρια παιδιά είναι παθητικοί καπνιστές στα σπίτια τους.
Στα παιδιά το παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία τους επειδή οι πνεύμονές τους ακόμη αναπτύσσονται.

Περίπου 4 στα 10 παιδιά ηλικίας 3-11 ετών (40,6%) στην Αμερική και 2 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Έχει δε αποδειχτεί ότι όταν τα παιδιά βρίσκονται σε περιβάλλον με καπνίζοντες ή εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα σε άλλους χώρους εκτός σπιτιού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας συγκριτικά με τα παιδιά που δεν εκτίθενται στο καπνό του τσιγάρου. Παρόλο ότι η έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα έχει μειωθεί την τελευταία 15ετία τα παιδιά εξακολουθούν να εκτίθενται στο καπνό του τσιγάρου πολύ περισσότερο από ότι οι ενήλικες .

Τι είναι το παθητικό κάπνισμα;

Το παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού που εκπνέει ο καπνιστής και του καπνού που απελευθερώνεται από τη καύση του αναμένου τσιγάρου, της πίπας ή του πούρου. Ο καπνός περιέχει περίπου 4000 χημικές ουσίες οι περισσότερες από τις οποίες είναι επικίνδυνες και περίπου 50 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Κάθε φορά που το παιδί γίνεται παθητικός καπνιστής εκτίθεται σε αυτές τις χημικές ουσίες. Οι πλέον επιβλαβείς για τον οργανισμό είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη και η πίσσα.
Το μονοξείδιο του άνθρακα εμποδίζει τη μεταφορά Οξυγόνου στους ιστούς.

Η πίσσα είναι καρκινογόνος και η νικοτίνη προκαλεί βλάβη στον οργανισμό γιατί επιδρά στο νευρικό σύστημα, καταστρέφει τα αγγεία, το ήπαρ και άλλα όργανα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δημιουργεί εξάρτηση από το τσιγάρο.

Παθητικό κάπνισμα και υγεία των παιδιών

Παιδιά που εκτίθενται στο καπνό του τσιγάρου έχουν συχνότερα σοβαρά προβλήματα υγείας ή προβλήματα υγείας που συνεχώς χειροτερεύουν.

Παρουσιάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα:
  • ωτίτιδες
  • λαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες, πνευμονία και γενικότερα λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού
  • επεισόδια βήχα και συριγμού
  • σοβαρούς ασθματικούς παροξυσμούς (τα παιδιά με γνωστό άσθμα)
  • ερεθισμό στα μάτια, πονοκέφαλο, ναυτία
Το παθητικό κάπνισμα όμως μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά προβλήματα και αργότερα στη ζωή τους όπως:
  • πτωχή ανάπτυξη των πνευμόνων
  • καρκίνο του πνεύμονα
  • καρδιολογικά προβλήματα
  • καταρράκτη
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) έχει κατευθύνει τις έρευνες τελευταία στις επιπτώσεις του καπνίσματος από τρίτο χέρι (thirdhand smoke) και βρήκε ότι είναι εξίσου βλαβερές και επικίνδυνες για την υγεία. Ως τριτογενές κάπνισμα θεωρείται η έκθεση των ανθρώπων στα σωματίδια καπνού (τοξίνες) τα οποία παραμένουν σε χώρους καπνιστών και μετά το σβήσιμο του τσιγάρου αλλά και σε κάθε επιφάνεια του χώρου, όπως έπιπλα, κουρτίνες, ταπετσαρίες επίπλων και αυτοκινήτων. Επίσης σωματίδια καπνού παραμένουν και στα ρούχα, δέρμα, τα μαλλιά όχι μόνο του καπνιστή μετά το σβήσιμο του τσιγάρου αλλά και των παρευρισκόμενων ατόμων. Τα σωματίδια αυτά είναι επικίνδυνα γιατί αντιδρούν με στοιχεία του περιβάλλοντος και δημιουργούνται τοξικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές μπορούν να παραμείνουν στο χώρο, σπίτι ή αυτοκίνητο, για αρκετές μέρες ή μήνες. Η εισπνοή των ουσιών ή η απορρόφηση τους από το δέρμα ή η κατάποσή τους με τις τροφές είναι βλαπτικές για τον οργανισμό μας.

Κάπνισμα και κύηση

Το κάπνισμα ή το παθητικό κάπνισμα στη διάρκεια της κύησης εκθέτει το μωρό στις βλαβερές χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός. Έτσι το έμβρυο γίνεται παθητικός καπνιστής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά και σοβαρά προβλήματα που αφορούν τόσο την έκβαση της κύησης όσο και την υγεία του μωρού και περιλαμβάνουν
  • Αποβολή
  • Γέννηση πρόωρου νεογνού ή λιποβαρούς νεογνού
  • Αυξημένο κίνδυνο του νεογνού ή του βρέφους για σύνδρομο αιφνίδιου    θανάτου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση του εμβρύου στο καπνό του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει αργότερα στο παιδί ακόμη και μαθησιακές    δυσκολίες ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά μας από το παθητικό κάπνισμα;

Ακολουθώντας οι γονείς τις παρακάτω συμβουλές μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από το παθητικό κάπνισμα και τις βλαβερές επιπτώσεις του στην υγεία.
  • Εάν καπνίζετε κόψτε το κάπνισμα το συντομότερο δυνατόν. Πέραν των επιπτώσεων του παθητικού καπνίσματος στην υγεία, τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να καπνίζουν το πιθανότερο είναι να γίνουν αργότερα τα ίδια καπνιστές.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά σας σε χώρους που επιτρέπεται το κάπνισμα. Ακόμη και αν δεν καπνίζει κανείς την ώρα που θα βρίσκονται εκεί, χημικές ουσίες από τον καπνό παραμένουν στις επιφάνειες των δωματίων μέρες μετά, αφότου έχουν καπνίσει στους χώρους αυτούς.
  • Κάνε το σπίτι ελεύθερο καπνού. Έτσι μέχρι να κόψεις το κάπνισμα μη καπνίζεις μέσα στο σπίτι ούτε κοντά σε παιδιά. Μην έχεις σταχτοδοχεία στο σπίτι. Να θυμάσαι ότι ο καπνός του τσιγάρου πηγαίνει σε όλους τους χώρους του σπιτιού.
  • Κάνε το αυτοκίνητό σου ελεύθερο καπνού. Έτσι μέχρι να κόψεις το κάπνισμα μη καπνίζεις μέσα στο αυτοκίνητο. Να ξέρεις ότι το κάπνισμα στο περιορισμένο χώρο του αυτοκινήτου είναι 23 φορές πιο τοξικό από ότι το κάπνισμα στο σπίτι. Το να ανοίξεις τα πίσω παράθυρα δεν είναι αρκετό για να καθαρίσει ο χώρος και επιπλέον μπορεί να οδηγήσει τον καπνό στο πρόσωπο των επιβατών που κάθονται στο πίσω κάθισμα.
  • Μην επιλέγεις άτομο που καπνίζει για να προσέχει το παιδί σου όταν λείπεις.
  • Ενθάρρυνε το παιδί σου να συμμετέχει στη προσπάθεια αποφυγής της έκθεσης των παιδιών σε παθητικό κάπνισμα ώστε και το σχολείο του να είναι ελεύθερο καπνού
  • Σίγουρα εάν καπνίζετε το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνετε ως γονείς για την υγεία τη δική σας αλλά και των παιδιών σας είναι να κόψετε το κάπνισμα. Η αποφυγή του καπνίσματος αποτελεί  τον καλύτερο τρόπο πρόληψης της έκθεσης  των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα και συνεπώς της έκθεσής τους στις βλαβερές και επικίνδυνες ουσίες του καπνού.
Ευαγγελία Λαγκώνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Διευθύντρια Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

iatronet.gr

Παιδί - Τιμωρία: Πότε κάνει κακό και πότε είναι αποτελεσματική

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κυρία Ελπίδα Παναγιωτουνάκου παραθέτει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες, η τιμωρία μπορεί να αποβεί αποτελεσματική…

Όλοι οι γονείς, ακόμα και οι πιο ανεκτικοί, επιβάλλουν στα παιδιά τους κάποιες τιμωρίες στην προσπάθειά τους να τα κοινωνικοποιήσουν. Έτσι, οι τιμωρίες είναι στενά συνδεδεμένες με την κοινωνική ζωή, καθώς στόχος τους είναι να προετοιμάσουν τα παιδιά στη συμβίωσή τους με τους άλλους, μέσω της τήρησης κάποιων ηθικών κανόνων. 

Με άλλα λόγια, απόλυτη ελευθερία δεν υπάρχει ούτε στο παιδί, αλλά ούτε και στους μεγάλους, αφού όλοι πρέπει να ζουν βάσει των ηθικών νόμων της κοινωνικής συμβίωσης.

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, η τιμωρία διαδραματίζει πληροφοριακό ρόλο και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αλληλεπίδρασης γονέα – παιδιού. Λίγο πριν την εφηβεία το παιδί αντιδρά, καθώς θέλει να ακούγεται και η δική του γνώμη.


 Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να καταφεύγουν στο είδος της πειθαρχίας που βασίζεται στην οριοθέτηση. Άλλωστε, μέσα στην οικογένεια όπου οι σχέσεις είναι οικείες και διέπονται από αγάπη είναι πιο εύκολο να μιλάμε για οριοθέτηση παρά για πειθαρχία. Επιπλέον, τα όρια δεν απειλούν τη συναισθηματική ασφάλεια στις σχέσεις και εστιάζουν στην ικανότητα του παιδιού να κάνει εποικοδομητικές επιλογές. 

Είναι σημαντικό να διατυπώνονται θετικά π.χ. «Μπορείς να δεις ταινία αν έχεις διαβάσει ως τις 7» όχι «Δεν θα δεις ταινία αν δεν έχεις τελειώσει ως τις 7», με σαφήνεια και να τεκμηριώνονται με λογικά επιχειρήματα.
Υπό ορισμένες συνθήκες, η τιμωρία μπορεί να αποβεί αρκετά αποτελεσματική. Αυτό που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, είναι το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο επιβάλλεται. Τιμωρίες που επιβάλλονται συστηματικά σ’ ένα πλαίσιο απορριπτικό και εχθρικό, οδηγούν αργότερα σε προβληματικές καταστάσεις.



 Εδώ θα πρέπει να θιχτεί ιδιαιτέρως το θέμα της σωματικής τιμωρίας, καθώς εάν δεν επιβληθεί με προσοχή και μέτρο, εύκολα οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. 
Αυτό γιατί όταν ο γονιός χτυπάει το παιδί του:

  • Το κάνει να τον φοβάται και να τον μισεί
  • Το μαθαίνει στην τυφλή υπακοή και όχι στην τήρηση ηθικών αξιών
  • Του δίνει κακό παράδειγμα για μίμηση
  • Η σωματική τιμωρία συνήθως αναστέλλει προσωρινά και δεν εξαλείφει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να αυξάνει την επιθετικότητα των παιδιών
Όμως, στόχος την πειθαρχίας είναι να κάνει το παιδί να επιθυμεί να συμπεριφέρεται σωστά και όχι απλά να αλλάξει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά!

Οι γονείς που χρησιμοποιούν τις εξηγήσεις ως βασική μέθοδο διαπαιδαγώγησης, συνήθως χρησιμοποιούν και ψυχολογικές ποινές οι οποίες έχει βρεθεί ότι είναι οι αποτελεσματικότερες, καθώς μαθαίνουν στο παιδί κανόνες που τους αποδέχονται και τα ίδια επειδή ακριβώς έχουν πειστεί για την αναγκαιότητά τους.



 Όπως φαίνεται από μακρόχρονη έρευνα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Αϊόβα στις ΗΠΑ, υπάρχουν δύο «μηχανισμοί» που συμβάλλουν στο να γίνουν τα παιδιά ευσυνείδητοι και ευγενικοί ενήλικοι: ο αυτοέλεγχος και οι ενοχές. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά που ένιωθαν εντονότερη στενοχώρια και δυσαρέσκεια όταν έσπαγαν ένα παιχνίδι μεγαλώνοντας είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. 

Για να υπάρχει βέβαια αυτή η θετική επίδραση του τρικ των τύψεων πρέπει οπωσδήποτε οι γονείς να προκαλούν «ενοχές» στα μικρά παιδιά με την έννοια της συνέπειας και όχι της ενοχοποίησης.

Είναι γεγονός πως τα παιδιά δεν θέλουν να στενοχωρούν τους γονείς τους γιατί τους αγαπούν υπερβολικά. Ακριβώς γι’ αυτό, όταν κάνουν κάποιο λάθος, καλό είναι οι γονείς να τους δείχνουν πως η πράξη αυτή τους στενοχωρεί είτε με σιωπηρή στάση- που εκφράζει λύπη- είτε με τη φράση «αυτό που έκανες με στενοχώρησε πολύ». Θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό γιατί ακόμη κι αν δεν συμμορφωθούν εκείνη τη στιγμή σίγουρα θα καθίσουν μετά να το σκεφτούν.

Βέβαια, υπάρχουν και οι ψυχολόγοι που υποστηρίζουν ότι καλύτερη είναι η μικτή πειθαρχία (συνδυασμός ψυχολογικών και σωματικών μορφών πειθαρχίας).

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό η τιμωρία να επιβάλλεται μέσα σε ένα πλαίσιο αγάπης και σεβασμού, όπου το παιδί θα είναι επαρκώς και έγκαιρα ενημερωμένο για τις συνέπειες των πράξεών του.

thermisnews.gr

Σωστό και Λάθος

Λάθος και Σωστός τρόπος να μιλήσεις στα παιδιά

Λάθος : Μην θυμώνεις!
Σωστό : Κι εγώ θυμώνω κάποιες φορές.
.
Λάθος : Τέλος το tamplet!
Σωστό : Υπάρχουν και άλλες ασχολίες. Τι θα έλεγες αν..
.
Λάθος : Μην χτυπάς τα παιχνίδια σου.
Σωστό : Εάν τα σπάσεις δεν θα μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις.
.
Λάθος : Δεν μπορώ να παίξω τώρα μαζί σου.
Σωστό : Με βοηθάς να τελειώσω τις δουλειές μου και μετά να παίξουμε.
.
Λάθος : Αυτά είναι θέματα για μεγάλους.
Σωστό : Πες μου τι θέλεις να μάθεις.
.
Λάθος : Δεν πρέπει να φοβάσαι.
Σωστό : Θέλω να μάθω τον λόγο που φοβάσαι.
.
Λάθος : Μα γιατί αργείς;
Σωστό : Πόσο χρόνο ακόμα θα χρειαστείς;
.
Λάθος : Μην τολμήσεις να μου ξαναμιλήσεις έτσι!
Σωστό : Με στεναχωρεί που μίλησες έτσι και θα ήθελα να το συζητήσουμε.



4o Νηπιαγωγείο Θήβας
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Friday, 28 August 2020

Η πανδημία στερεί εντελώς την εκπαίδευση από 463 εκατομμύρια παιδιά / Pandemic deprives 463 million children of education

Η πανδημία COVID-19 και το κλείσιμο των σχολείων στέρησε εντελώς την εκπαίδευση από τουλάχιστον το ένα τρίτο των μαθητών στον κόσμο, ήτοι 463 εκατομμύρια παιδιά, καθώς γι’αυτά δεν υπήρχε η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη.
Pandemic deprives 463 million children of education
“Ο μεγάλος αριθμός των παιδιών, των οποίων η εκπαίδευση διακόπηκε τελείως για μήνες, συνιστά μια παγκόσμια εκπαιδευτική επείγουσα ανάγκη”, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ.
“Ο αντίκτυπος αυτού μπορεί να γίνει αισθητός στις οικονομίες και τις κοινωνίες τις ερχόμενες δεκαετίες”, σημειώνει.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά στον κόσμο επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των σχολείων ή τις καραντίνες που επιβλήθηκαν λόγω του νέου κορονοϊού. 
Από αυτά δεν είχαν όλα την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση εξ αποστάσεως και οι διαφορές που υπήρχαν όσον αφορά την τηλεκπαίδευση από ήπειρο σε ήπειρο είναι κραυγαλέες.
Η έκθεση της UNICEF στηρίζεται στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περίπου 100 χώρες και όσον αφορά την πρόσβαση στο ίντερνετ, την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

Την ίδια ώρα ακόμη και για τα παιδιά που είχαν πρόσβαση στην τεχνολογία, η σχολική τους εκπαίδευση μπορεί να γινόταν υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω των πιέσεων από τις διάφορες δουλειές που θα έπρεπε να γίνουν στο σπίτι, της τηλεργασίας ή της έλλειψης υποστήριξης στην χρήση των εργαλείων της πληροφορικής, σύμφωνα με την UNICEF.

Οι μαθητές σε όλον τον κόσμο που δεν είχαν πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση ανέρχονταν σε: 
67 εκατομμύρια στην ανατολική και νότια Αφρική, 
54 εκατομμύρια στην δυτική και κεντρική Αφρική, 
80 εκατομμύρια στην περιοχή του Ειρηνικού και της ανατολικής Ασίας, 
37 εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική, 
147 εκατομμύρια στη νότια Ασία, 
25 εκατομμύρια στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία και 
13 εκατομμύρια στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Την ώρα που πολλές χώρες προετοιμάζονται για την επιστροφή στα σχολεία με την νέα σχολική χρονιά, η UNICEF 
“καλεί τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην επαναλειτουργία με κάθε ασφάλεια των σχολείων, όταν αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς”.
Επίσης ζητεί, όταν η επαναλειτουργία των σχολείων δεν είναι δυνατή, οι αρχές να κάνουν πρόβλεψη για την κάλυψη των συγκεκριμένων μαθησιακών αναγκών των μαθητών που προκλήθηκαν από τον χρόνο που έχασαν από το σχολείο, σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή της η UNICEF.

Newsroom Αθήνα 9,84
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Thursday, 27 August 2020

Ερεθισμένο δερματάκι μωρού / Simple Tips to Keep Baby's Skin Healthy

Τα μικρά παιδιά βρέχονται συχνά και χρειάζονται άλλαγμα της πάνας τους 5-6 φορές την ημέρα ενώ δεν είναι λίγες οι μέρες που φτάνουν ακόμη και τις 8-10 φορές. 
Μια καλή ιδέα είναι να ελέγχετε την πάνα του πριν και μετά τα γεύματα και να σιγουρεύεστε πάντοτε πως το μωρό είναι στεγνό, όταν το βάζετε για ύπνο.
Δυστυχώς, όσο προσεκτική και σχολαστική κι αν είστε, πολλές φορές είναι αναπόφευκτο να έρθετε αντιμέτωπες με ερεθισμούς στο δερματάκι του. 
 Η πιο συνηθισμένη αιτία των ερεθισμών στην περιοχή της πάνας είναι η επαφή του δέρματος με τα ούρα και τις κενώσεις που διασπώνται σε αμμωνία η οποία συγκαίει την επιδερμίδα. 
Τα δερματικά προβλήματα που προκαλούνται μπορεί να είναι από μια κοκκινίλα έως έντονες φλεγμονές και λύση της συνέχειας του δέρματος. 
Μάλιστα, τα μωρά που δεν θηλάζουν είναι ακόμη πιο ευάλωτα από τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα. 
Οι ερεθισμοί επίσης μπορεί να προκληθούν από υπερβολική ζέστη ή από πολλά ή πολύ σφικτά ρουχαλάκια.

Απαλή περιποίηση

Η πρώτη σας μέριμνα θα πρέπει να είναι η σχολαστική υγιεινή. Αλλάζετε τις πάνες του συχνά και σε κάθε αλλαγή προσπαθήστε να αερίζετε όσο μπορείτε το δερματάκι του. 
Αποφεύγετε τα σαπούνια και τα λάδια, ειδικά εάν η περιοχή έχει ήδη κοκκινίσει, χρησιμοποιήστε σκέτο χλιαρό νερό και περιποιηθείτε την περιοχή με μια κρέμα οξειδίου του ψευδαργύρου. 
Θα μπορούσατε ακόμη να στεγνώσετε καλά το δερματάκι του στα δύσκολα σημεία των πτυχών που δημιουργούνται με σεσουάρ μαλλιών, που όμως θα ρυθμίσετε σε μέτρια θερμοκρασία. 

Σε περιπτώσεις έντονων ερεθισμών, εφοδιαστείτε με βαμβακερά πανιά τα οποία θα αποστειρώσετε βράζοντας τα σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό. Αφού τα στεγνώσετε, θα τα χρησιμοποιείτε ένα -ένα κάθε φορά που αλλάζετε το μωρό, αγκαλιάζοντας με ένα πανάκι το δερματάκι του πριν του φορέσετε την πάνα.
Εάν οι ερεθισμού έχουν δημιουργηθεί από την υψηλή θερμοκρασία, αφαιρέστε μερικά από τα ρουχαλάκια του και κυρίως αυτά που το σφίγγουν. 
 Μόλις το δέρμα του μωρού δροσιστεί λιγάκι, οι κοκκινίλες θα υποχωρήσουν. 
Έχετε υπόψη σας πως τον πρώτο χρόνο το μωρό δεν μπορεί να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματός του. 
Έτσι είναι σημαντικό να του φοράτε ρούχα που θα το προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες και συγχρόνως θα επιτρέπουν στην επιδερμίδα του να αναπνέει. 
Το καλύτερο υλικό είναι το βαμβάκι, ενώ προτιμότερο είναι να αποφεύγετε τα συνθετικά υφάσματα.

Ειδικές περιπτώσεις
...........
περισσότερα εδώ: 
paidiatros

Πώς πρέπει να κοιμάται ένα μωρό; ανάσκελα ή στο πλάι; / Is Side Sleeping Safe for My Baby?

Μια απο τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις της νέας μανούλας είναι για το πώς θα πρεπει να κοιμάται το μωρό της: ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι; 
Ποια θέση ειναι η πιο ασφαλής; 
Τι πρεπει να προσέχει κατα την διάρκεια του ύπνου; 
Στα “καυτά” ερωτήματα για την ασφάλεια στον ύπνο απαντάει ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζανης και προτείνει λύσεις για το θέμα.

Ποια είναι η σωστή θέση;
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλές έρευνες για να διαπιστωθεί ποια ειναι η πιο ασφαλής θέση ύπνου των νεογέννητων και των μωρών. Ο στόχος είναι:

1. Να αποκλεισθεί η περίπτωση πνιγμού από εισρόφηση, εάν το μωρό κάνει εμετό.

2. Να μην στραβώσει το κεφάλι του και πάθει ραιβόκρανο, μια πάθηση που δημιουργεί πλαγιοκεφαλία και μόνιμη κλήση του κεφαλιού προς την ίδια πλευρά.

3. Να αποφευχθεί το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου, δηλαδή μια αιτία θανάτου των βρεφών που ενώ είναι φαινομενικά υγιή χάνουν την ζωή τους ξαφνικά ενώ κοιμούνται.

Οι γιαγιάδες θα θυμούνται ότι παλιότερα έβαζαν τα μωρά τους να κοιμούνται μπρούμυτα. 
Τα τελευταία 20 χρόνια επικράτησε η θέση στο ΠΛΑΙ δηλαδή στο ένα πλευρό. 
Από το 2011 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτάθηκε η θέση ΑΝΑΣΚΕΛΑ.
Οι δυο αυτές τελευταίες θέσεις συστήνονται σήμερα αλλά καμία δεν εξασφαλίζει 100/100 την ασφάλεια του μωρού κατά την διάρκεια του ύπνου. 
Η ασφάλεια ύπνου είναι περίπου 80/100 και γι’ αυτο οι γονείς πρέπει να μην επαναπαύονται και να παρακολουθούν το μωρό κατά την διάρκεια του ύπνου, όσο αυτό είναι εφικτό, τηρώντας και άλλους κανόνες ασφαλείας.

Πώς βάζουμε το μωρό στο πλάι;

1. Τοποθετούμε το μωρό στο ένα πλευρό.
2. Απλώνουμε-τεντώνουμε το χεράκι που ακουμπάει στο στρώμα ώστε να εμποδίζεται να γυρίσει το μωρό μπρούμυτα.
3. Βάζουμε στην πλάτη του διπλωμένο ένα μικρό σεντόνι ή κουβερτούλα ώστε να εμποδίζεται να γυρίσει ανάσκελα.
4. Σε κάθε ύπνο αλλάζουμε πλευρό ώστε να μην στραβώσει το κεφάλι του.
5. Προσέχουμε να μην στριμώξουμε πολύ το μωρό με ρούχα, σκεπάσματα, σφηνάκια και του προκαλέσουμε δυσφορία στην αναπνοή και υπερβολική ζέστη.

Πώς βάζουμε το μωρό ανάσκελα;

1. Τοποθετούμε το μωρό ανάσκελα στη μέση του κρεβατιού.
2. Γυρίζουμε το κεφαλάκι του στο πλάι ώστε αν κάνει εμετό να πέσει στο στρώμα και να μην κάνει εισρόφηση.
3. Φροντίζουμε σε κάθε ύπνο να αλλάζουμε την θέση του κεφαλιού μία δεξιά και μία αριστερά ώστε να μην πάθει ραιβόκρανο.

Τι άλλο πρέπει να προσέχουμε;

-Βασικά, ένα υγιές βρέφος μπορεί να ανταποκριθεί και στις 2 θέσεις.
-Ο θηλασμός φαίνεται ότι προφυλάσσει το μωρό από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.
-Δεν καπνίζουμε στο χώρο που κοιμάται το μωρό.
-Δεν χρησιμοποιούμε μαξιλάρι τουλάχιστον μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του.
-Η θερμοκρασία του δωματίου να κυμαίνεται τον χειμώνα από 18-21 βαθμούς Κελσίου και το καλοκαίρι περίπου 27-28 βαθμούς.
-Είναι καλύτερα να αποφεύγεται η θέρμανση με εκπομπή ζεστού αέρα διότι ξεραίνεται ο βλεννογόνους των αναπνευστικών οδών.
-Να μην κοιμάται το μωρό στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς.
-Να μην υπάρχουν μέσα στην κούνια του μαλακά αντικείμενα που μπορεί να παγιδεύσουν την αναπνοή του μωρού.
-Η υγρασία του χώρου να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 βαθμών.
-Μην εμπιστεύεστε τις ασύρματες συσκευές παρακολούθησης των βρεφών.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπ´όψιν το βάρος του μωρού, ο όγκος που καταλαμβάνει μέσα στο κρεβάτι, αν είναι πρόωρο, αν έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η νευρολογική του κατάσταση κ.ά.

ΜΑΖΑΝΗΣ
tlife

Βοηθώντας το παιδί να διαχειριστεί την ανησυχία

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί καλύτερα το αίσθημα της ανησυχίας;
Αν και τα παιδιά δεν έχουν τις έγνοιες των μεγάλων, αντιμετωπίζουν και εκείνα ανησυχία ή και άγχος που μπορεί να πηγάζουν από τις απαιτήσεις των ανθρώπων γύρω του ή και από την καθημερινότητά του. Είναι φυσικό για κάθε παιδί να ανησυχεί κατά καιρούς και λόγω των διαφορών προσωπικότητας και ιδιοσυγκρασίας, μερικά μπορεί να ανησυχούν περισσότερο από άλλα. Τα καλά νέα είναι ότι οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος και να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα με ψυχραιμία και λογική. Τα παιδιά που μπορούν πράγματι να λειτουργήσουν κατά αυτό το τρόπο, αναπτύσσουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της ζωής, μεγάλες και μικρές.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν ό, τι τους ανησυχεί, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές:

Μιλήστε με το παιδί

Να είστε διαθέσιμοι και να ενδιαφέρεστε για το τι συμβαίνει στο σχολείο, στην ομάδα και με τους φίλους των παιδιών σας. Μην χάνετε μικρές καθημερινές ευκαιρίες να ρωτήσετε για την ημέρα του αλλά και για τα συναισθήματα ή τις σκέψεις του αναφορικά με ένα γεγονός που φαίνεται να το προβληματίζει. Καθώς ακούτε το παιδί να μιλά για τα γεγονότα της ημέρας, φροντίστε να ρωτήσετε για το τι σκέφτονται και αισθάνονται για όλα όσα έχουν συμβεί. Εάν το παιδί σας φαίνεται να ανησυχεί για κάτι, ρωτήστε το για αυτό. Ενθαρρύνετε το παιδί να περιγράψει με λέξεις όλα όσα αισθάνεται αλλά και τους λόγους. Ζητήστε βασικές λεπτομέρειες και ακούστε. Μερικές φορές, απλώς η συζήτηση μαζί σας μπορεί να ελαφρύνει το φορτίο τους.

Φροντίδα και κατανόηση

Όταν ρωτάτε για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού, του δείχνετε έμπρακτα ότι ενδιαφέρεστε για τις ανησυχίες του, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας ενώ και εκείνο νιώθει την στήριξή σας. Τα καθησυχαστικά σχόλια μπορούν να βοηθήσουν αλλά συνήθως μόνο αφού ακούσετε το παιδί σας και το αφήσετε να μοιραστεί μαζί σας όλα όσα θέλει. Μπορείτε, πριν ακόμα φτάσετε σε αυτό το στάδιο, να ξεκινήσετε επικυρώνοντας τα συναισθήματα ή τις ανησυχίες του.

Καθοδήγηση

Μπορείτε να μειώσετε τις ανησυχίες του παιδιού, βοηθώντας το να μάθει να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις με ψυχραιμία. Αφού συζητήσετε με το παιδί για το πρόβλημά του, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να βρει διάφορες λύσεις και έπειτα να αποφασίσετε από κοινού ποια είναι η καλύτερη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αντισταθείτε στην επιθυμία να επιδιορθώσετε ένα πρόβλημα για το παιδί σας, αντ ‘αυτού δώστε του λίγο χρόνο για να σκεφτεί από μόνο του πιθανές λύσεις. Αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο, τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους ένα πρόβλημα.

in.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki