Friday 12 June 2020

Ποια κομμάτια μοσχαριού είναι ιδανικά για μωρουδίστικα και παιδικά φαγητά;

Το ακριβότερο κομμάτι κρέατος δεν είναι πάντα και το καλύτερο.
Ποιο είναι το ιδανικό κομμάτι μοσχάρι και ποιο κομμάτι του μοσχαριού είναι άπαχο, πόση ώρα βράζουμε το μοσχάρι για μωρά;
Είσαι νέα μαμά ή μπαμπάς και ψάχνεις συνταγές με μοσχάρι για παιδιά; 
Μάθε ποιο κομμάτι του μοσχαριού είναι άπαχο, πιο τρυφερό και μαλακό για το παιδί σου αλλά και πόση ώρα βράζουμε το μοσχάρι για μωρά. 
Μάθε εδώ πως θα διαλέξεις το καλύτερο κομμάτι μοσχάρι, για ποιο λόγο, αλλά και πως θα το μαγειρέψεις.

Ποιο κομμάτι μοσχαριού είναι ιδανικό για μωρά και παιδικά φαγητά

– Ποντίκι. Τρυφερό και μαλακό που λιώνει στο στόμα, Είναι πλούσιο σε κολλαγόνο (αφαιρείς τα λευκά τραγανά μέρη αφού όμως μαγειρευτεί για να πάρεις όλα τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του), και το κρέας σχεδόν λιώνει. Είναι κομμάτι μοσχαριού που συστήνουν όλοι παιδίατροι λόγω των θρεπτικών συστατικών του αλλά και την υφής του. Με το μαγείρεμα γίνεται απίστευτα τρυφερό.

– Νουά σπάλας. Τρυφερό κρέας αν μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά αρκετή ώρα.
– Σπαλομίτα. Το πιο περιζήτητο κομμάτι του μοσχαριού, γιατί είναι τρυφερό, το ψαχνό του πολύ γίνεται πολύ μαλακό αφού μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά. Έχει λίγο λίπος και είναι κορυφαίο κομμάτι μοασχαριού για όλα τα μαγειρέματα. Αρκετά υψηλή τιμή αγοράς.– Χτένι σπάλας. Τρυφερό κομμάτι μοσχαριού από την μπροστινή πλευρά. Αφαιρείς το εμφανές ορατό λίπος και το σιγομαγειρεύεις σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει σωστά.– Λαιμός – ελιά. Είναι οικονομικό κομμάτι μοσχαριού, έχει αρκετό ορατό λίπος, πλούσιο σε γεύση. Είναι ιδανικό για βραστό-σούπες και πρέπει να βγάλεις το περισσότερο ορατό λίπος εσύ πριν το μαγείρεμά του. Θέλει χαμηλή φωτιά και σιγανό μαγείρεμα για να γίνει λουκούμι.– Σιδηρόδρομος. Πλούσια γεύση κρέατος, θέλει αρκετή ώρα μαγείρεμα. Γίνεται πολύ νόστιμο και πολύ τρυφερό αν τον διαχειριστείς σωστά και είναι και οικονομικό.– Φιλέτο. Πολύ ακριβό, έχει λίγα λιπαρά, είναι πολύ τρυφερό και μαγειρεύεται πολύ γρήγορα.– Ουρά μοσχαριού. Πολύ οικονομικό κομμάτι μοσχαριού, πολύ τρυφερό και νόστιμο. Θέλει σιγανό μαγείρεμα με αρκετά υγρά και λαχανικά και στο τέλος γίνεται λουκούμι.– Κιμάς. Αν θέλετε άπαχο κιμά για τα μωρά σας, επιλέξτε κομμάτι από το μπούτι, όπως κιλότο, στρογγυλό, τρανς.– Νουά. Βρίσκονται στο πίσω μέρος του μοσχαριού και τα λιπαρά του μοσχαριού σε αυτό το σημείο, στο μπούτι, δεν ξεπερνούν το 10%. Στην ουσία είναι ανάμεσα στο 5-10% λιπαρά. 
Ο κιμάς βγαίνει λίγο στεγνός γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να εμπλουτίσετε την συνταγή σας με υλικά για περισσότερη υγρασία και πιο αφράτο αποτέλεσμα. 
Λίγο ελαιόλαδο στον κιμά λίγο ψιλοτριμμένο καρότο, κολοκυθάκι ή τριμμένη ντομάτα, αν επιτρέπεται, θα αφρατέψουν όλα τα μείγματα κιμά για τα παιδιά σας.

Η σπάλα, η ελιά και το καπάκι, από το μπροστινό μέρος του μοσχαριού, έχουν περίπου 20% λιπαρά γι αυτό όλες οι παρασκευές βγαίνουν πιο αφράτες λόγω του λίπους.

Ποιο κομμάτι του μοσχαριού είναι άπαχο και ποιο έχει περισσότερο λίπος;
– Κομμάτια μοσχαριού με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών: Φιλέτο, στρογγυλό, κόντρα.– Κομμάτια μοσχαριού μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά: Τρανς, νουά, σπάλα.– Κομμάτια μοσχαριού με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Λαιμός, στήθος, στηθοπλευρές, λάπα.

argiro
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η φράση που δεν πρέπει να λέμε ΠΟΤΕ στα παιδιά ή γιατί πρέπει ΠΑΝΤΑ να διατηρούμε τον δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό

Όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, πολλές φορές μιλάνε για φαντάσματα ή τέρατα κάτω από το κρεβάτι. Αντί να δίνετε προσοχή στην ιστορία ή στον λόγο που δίνουν για τον φόβο τους, δώστε προσοχή στο συναίσθημα που εκφράζουν! Η έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων Philippa Perry εξηγεί το γιατί.
Αντί να απορρίψετε αμέσως την ιδέα ότι υπάρχουν τέρατα κάτω από το κρεβάτι, δώστε ένα όνομα στο συναίσθημα που τα τέρατα φαίνεται να αντιπροσωπεύουν. «Ακούγεσαι φοβισμένος. Μπορείς να μου πεις λίγο περισσότερα;» ή «ας φτιάξουμε μαζί μία ιστορία γι’ αυτά τα τέρατα. Ποια είναι τα ονόματά τους;». Αν το κάνετε αυτό, ίσως μπορέσετε να νικήσετε τα τέρατα.
Κάντε ό,τι ταιριάζει στο προσωπικό σας στυλ. Δεν είναι τόσο οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε. Σημασία έχει να μείνετε με τα παιδιά σας μέχρι να νιώσουν πιο ήρεμα και όχι να απορρίψετε το συναίσθημά τους σαν μια ανοησία. Μπορεί αυτά τα τέρατα να αντιπροσωπεύουν τη δική σας ανυπομονησία να κοιμηθεί το παιδί στην ώρα του ή κάτι άλλο περίπλοκο που το παιδί σας δεν μπορεί να εκφράσει. Ακόμη κι όταν είναι αδύνατο να εντοπιστεί η πηγή του συναισθήματος, αυτό δεν σημαίνει ότι το συναίσθημα δεν είναι πραγματικό. Εξακολουθεί να χρειάζεται επικύρωση. Κάνοντας όμως το παιδί σας να αισθάνεται ανόητο με μία φράση του τύπου: «Μην είσαι ανόητη, ξέρεις ότι δεν υπάρχουν τέρατα», είναι απίθανο να καταφέρετε να το ηρεμήσετε.

Το πιο σημαντικό είναι να διατηρούμε τον δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό. Εάν απορρίψετε το παιδί σας, αναφέροντας ότι λέει ανοησίες, μαθαίνει να κλείνεται στον εαυτό του και να μην τολμά να σας πει μία ακόμα «ανοησία», που μπορεί όμως να είναι κάτι πού σημαντικό.
Θέλετε να είστε το πρόσωπο στο οποίο μπορεί να μιλήσει το παιδί σας. Εάν του πείτε ότι είναι ανόητο που διαμαρτύρεται για το ωραίο κοκκινιστό της γιαγιάς, ίσως να διστάσει να σας μιλήσει, όταν κάποιος ενήλικας αρχίζει να βάζει το χέρι του στο πόδι του παιδιού… Η διαφορά ανάμεσα στα δύο συμβάντα για μας είναι απόλυτα ξεκάθαρη, αλλά για ένα παιδί και τα δύο προβλήματα κατατάσσονται στην κατηγορία «μπλιαχ». Και αν κάποια πράγματα που είναι «μπλιαχ» εσείς τα απορρίπτετε, το παιδί σας είναι πιθανό να σκεφτεί ότι δεν αξίζει τον κόπο να μοιραστεί ένα ακόμα «μπλιαχ» πρόβλημα μαζί σας. Θα πείτε ότι αυτό είναι ένα ακραίο παράδειγμα, επειδή το κοκκινιστό της γιαγιάς και ένας ενήλικας που το παρενοχλεί σεξουαλικά είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Αλλά το παιδί σας δεν έχει ζήσει στον κόσμο αυτό όσο εσείς, δεν έχει ακόμα αποκτήσει τις εμπειρίες που αποκτήσατε εσείς, δεν έχει διαβάσει όλα όσα έχετε διαβάσει, δεν έχει ακόμη καταλάβει τη σεξουαλικότητα.
Το παιδί σας μπορεί να μην έχει μάθει να νιώθει απειλή ούτε να καταλαβαίνει τον κίνδυνο όταν ένας ενήλικας το ακουμπάει με πονηρό τρόπο, αλλά νιώθει πολύ άσχημα όταν πρέπει να φάει ένα φαγητό που δεν του αρέσει. Για το παιδί, και οι δύο καταστάσεις αποτελούν μία επίθεση στις αισθήσεις του. Το να λέτε σε ένα παιδί ότι είναι ανόητο για οποιοδήποτε θέμα θα κλείσει τον δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσά σας και αυτό θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο

agonaskritis.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki