Wednesday, 3 August 2022

Ένα παιδί βιώνει κοινωνική απόρριψη επειδή...

Δυστυχώς δεν περιβάλλονται όλα τα παιδιά από αγάπη, καθώς κάποια βιώνουν κοινωνική απόρριψη από τον περίγυρό τους, χωρίς να ευθύνονται απαραίτητα. 
Το mother.gr συγκέντρωσε και καταγράφει τους κυριότερους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο:
Nino Chakvetadze
Ένα παιδί βιώνει κοινωνική απόρριψη επειδή...
είναι με ειδικές ανάγκες. 
Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που μπορεί να βιώσει καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, κάτι ιδιαίτερα σκληρό και δύσκολο στην ψυχολογική διαχείριση.

είναι παχύ, πολύ ψηλό ή πολύ κοντό για την ηλικία του ή φοράει γυαλιά. 
Μερίδα των παιδιών τα περιθωριοποιούν εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών ή τα κοροϊδεύουν.

έχει κάποια εμφανή ατέλεια στην εξωτερική του εμφάνιση, πχ μεγάλη μύτη. 
Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν τίθεται στο περιθώριο από τους συνομήλικούς του, όμως γίνεται αποδέκτης υποτιμητικών και χλευαστικών σχολίων, κάτι εξίσου άσχημο.

είναι πολύ επιθετικό και ενίοτε βίαιο. 
Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να γίνεται αποδέκτης τέτοιων συμπεριφορών, οπότε τα παιδιά επιλέγουν να κάνουν παρέα με άλλα που είναι φιλήσυχα.

είναι εσωστρεφές και όχι ιδιαίτερα εκδηλωτικό. 
Εντάξει, κάνει παρέες και φιλίες, όμως δεν έχει την ίδια αποδοχή με ένα κοινωνικό παιδί.

φέρεται ανώριμα με βάση την ηλικία του, 
καθώς αυτό καταντάει ενοχλητικό για τα άλλα παιδάκια.

εκδηλώνει αρχηγικές τάσεις, 
χωρίς να του το ζητήσει κανείς και είναι συνεχώς επικριτικό με όλους, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως γνώστη των πάντων και πως μόνο εκείνο τα κάνει όλα σωστά.

mother.gr
govastileto
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

«Στη θάλασσα με το παιδί»: Όσα πρέπει να περιέχει η τσάντα παραλίας μιας μαμάς

Οι έμπειρες μαμάδες θα το ξέρουν ήδη: για να πετύχει το εγχείρημα «στη θάλασσα με το παιδί» χρειάζεται να σκεφτείς πολλές, μα πάρα πολλές παραμέτρους. 

Το να φτάσεις στο σημείο να προβλέπεις όλα τα απρόοπτα που συνήθως προκύπτουν με το μωρό/παιδί είναι τέχνη – και μάλιστα απ’ τις πιο δύσκολες. 
Όμως, με λίγη προσπάθεια και μερικά tips, όλα γίνονται πιο εύκολα!

Στο παρελθόν, έχω βρεθεί πολλές φορές στην δύσκολη και δυσάρεστη – και για μας και για το παιδί – θέση να έχω ξεχάσει κάτι απαραίτητο στο σπίτι ή να μην έχω σκεφτεί καν κάτι άλλο. 
Τώρα, στο δεύτερο παιδί, έχω πια πάρει το κολάι και ακόμη κι αν ο άντρας μου μού φωνάξει «σε 10 λεπτά φεύγουμε», δεν αγχώνομαι καθόλου.
Έχω πάντα έτοιμη την τσάντα παραλίας του Σπορτ Μπίλι.
Κακά τα ψέμματα. 
Για να πας στην θάλασσα με το παιδί, χρειάζεται να κάνεις μια μικρή μετακόμιση. Σε έναν ιδανικό κόσμο θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί ένα μικρό βαλιτσάκι που με το που φτάνεις στην παραλία να το ανοίγεις και να γίνεται κουζίνα, μπάνιο και υπνοδωμάτιο ταυτόχρονα. 
Ευελπιστώντας στην ευρηματικότητα της επιστήμης ας αρκεστούμε προς το παρόν σε αυτά που έχουμε μέχρι σήμερα και είναι πάρα πολύ εύχρηστα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε τα 8 πιο απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχει η τσάντα παραλίας μιας μαμάς, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα απρόοπτα και η εξόρμηση στην παραλία να είναι ο δικός μας ποιοτικός χρόνος ως οικογένεια.


1. Αντιηλιακό

Ξεκάθαρα και αδιαπραγμάτευτα το νούμερο 1 must have προϊόν για την καλοκαιρινή μας τσάντα γενικότερα και όχι μόνο για την τσάντα παραλίας. 

Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος και βάζουν αντιηλιακό στα παιδιά μόνο όταν πηγαίνουν για μπάνιο και όχι στις καθημερινές βόλτες ή στο πολύωρο παιχνίδι κάτω απ’ τον ήλιο – πράγμα που είναι λάθος.
...............

2. Καπέλα
Επίσης άκρως απαραίτητο. Καλού – κακού πάρτε περισσότερα καπέλα από ένα, γιατί έχω δει πολλά χαμένα καπέλα να αρμενίζουν στη θάλασσα γιατί τα πήρε ο αέρας καθώς τα μικρά δεν τα πολύ συμπαθούν και τα πετάνε από το κεφάλι τους σε ανύποπτο χρόνο. 
Επίσης, πάρτε καπέλα και για εσάς, γιατί έχω δει πολλές δόλιες μάνες να κυνηγούν τα παιδιά και τα καπέλα, σε όλο το μήκος της ακτής #oxi_ego_mia_fili.
 
3. Παιχνίδια

Μιλάμε για παιδιά! Σίγουρα θα χρειαστούν μερικά παιχνιδάκια, φτυαράκια και κουβαδάκια για την άμμο! Ο μεγάλος μου γιος παίρνει μαζί του και ένα βιβλίο (όπως κι εμείς)! Αν θέλετε την γνώμη μου, αποφύγετε τις μπάλες θαλάσσης γιατί εκτός απ’ τα καπέλα, θα κυνηγάτε κι αυτές!
 
4. Μωρομάντηλα

Τι λατρεμένη ανακάλυψη! 
Ώρες – ώρες μου έρχεται να τα πιάσω και να τα φιλήσω από ευγνωμοσύνη για όλες εκείνες τις φορές που είτε σε βόλτα είτε στο αμάξι είτε στην παραλία (για να μη σας πω και σε ουρά στην εφορία) με έχουν σώσει κυριολεκτικά κι εμένα και το παιδί! Δεν ξέρω για σας, αλλά το δικό μου παιδί αφού παίξει, κυλιστεί και σχεδόν φάει την άμμο, έρχεται κλαψουρίζοντας να μου πει να του βγάλω την άμμο από τα πόδια. 
Μωρομάντηλα, λοιπόν. Παντού, πάντα και πολλά.
 
5. Παγούρι και σνακ

Εντάξει. 
Το παγούρι με νερό ή και χυμό είναι δεδομένο. 
Είναι βέβαιο ότι τα παιδιά θα πεινάσουν ενώ παίζουν και κολυμπούν. 
Φροντίστε να έχετε μαζί σας κάτι ελαφρύ που χαρίζει ενέργεια: καλοκαιρινά φρούτα, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, σπιτικά τυροπιτάκια κ.α. Καλό θα ήταν να αποφύγετε ό,τι μπορεί να αλλοιωθεί λόγω ήλιου και να τα κρατάτε όσο το δυνατόν πιο δροσερά. 
Επίσης, πάρτε κάτι και για σας. 
Άνθρωποι είστε, δεν θα ζηλέψετε;
 
6. Kit πρώτων βοηθειών

Αχρείαστο να ‘ναι, αλλά μια μυτερή πετρούλα από ‘δω, ένα τσίμπημα μέλισσας – τσούχτρας από ‘κει, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένες όπως είπαμε. 
Εκτός από τα απαραίτητα για μικροπληγές και τσιμπήματα, έχω πάντα μαζί μου και γαλάκτωμα σώματος για μωρά και παιδιά
...........
7. Μια δεύτερη αλλαξιά ρούχων
Η δεύτερη αλλαξιά είναι απαραίτητη διότι, όπως όλες ξέρουμε το παιδί λερώνεται κάθε ένα λεπτό. Εκτός αυτού, καλό είναι να έχουμε μια δεύτερη αλλαξιά σε περίπτωση που 5 λεπτά πριν φύγουμε το παιδί αποφασίσει να χαιρετίσει τη θάλασσα με μια τελευταία βουτιά. Ναι. Με τα ρούχα.

Extra tip: Αν το παιδί σας είναι ΠΟΛΥ μικρό, πάρτε μια μπλουζίτσα και για σας. Νομίζω καταλαβαίνετε τί εννοώ.
 
8. Πετσέτες. Πετσέτες. Πετσέτες

Δεν ξέρω αν το κάνουν μόνο τα δικά μου παιδιά, αλλά κάθε φορά που πάμε παραλία γυρνάμε σπίτι με ένα πλυντήριο μόνο για πετσέτες. Κάθε φορά που μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα, θέλουν και νέα! 
Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχω και τον άντρα μου που στρώνει ΟΛΟ το αμάξι – εκτός απ’ το παρμπρίζ – με πετσέτες!


Τέλος, να πούμε πως αν μιλάμε για μίνι μονοήμερη ή διήμερη απόδραση, καταλαβαίνετε πως θα πρέπει να προσθέσετε και μερικά ακόμη απαραίτητα όπως: σαμπουάν και αφρόλουτρο, χτένες, επιπλέον ρούχα, παπούτσια, είδη προσωπικής υγιεινής κλπ. 
Ωστόσο, η παραπάνω λίστα, είναι βασική. 
Την αναπροσαρμόζετε αφαιρώντας (για καθημερινές βόλτες) και προσθέτοντας (για τις αποδράσεις)!


Αν πάλι είστε από τους τυχερούς και μιλάμε για διακοπές 15 ημερών συν, τότε η λίστα διαμορφώνεται κάπως έτσι:


Καλό καλοκαίρι!

περισσότερα εδώ:  themamagers

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Maggie Doyne: Μητέρα 200 ορφανών!!

Η 23χρονη που αποφάσισε να αλλάξει τον κόσμο και το έκανε πράξη

Λίγοι την ξέρουν με το όνομά της. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως τη μητέρα των 200 ορφανών και η ίδια αυτό το θεωρεί τη μεγαλύτερη κατάκτησή της. Ο λόγος για την 23χρονη Maggie Doyne, η οποία στα 18 της αποφάσισε να αφήσει πίσω της τα πάντα -σπουδές, οικογένεια, φίλους- για να γνωρίσει τον κόσμο, όχι μέσα από τις ειδήσεις, αλλά με οδηγό τα δικά της μάτια.

Πλέον, όλοι γνωρίζουν για το κορίτσι που βρέθηκε σε ένα χωριό των Ιμαλαϊων και αντικρίζοντας 200 ορφανά -συνέπεια του εμφυλίου πολέμου- αποφάσισε χωρίς δισταγμό να τα υιοθετήσει, παρακινώντας ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανισμούς για τα δικαιώματα των παιδιών να εμπλακούν με την υπόθεση και να βοηθήσουν ενεργά.

Όπως εξομολογείται, όλα άρχισαν όταν ο δρόμος της διασταυρώθηκε με αυτόν ενός παιδιού κουβαλούσε νερό για να ζήσει την οικογένειά του. Μέχρι τότε, γνώριζε ότι υπήρχαν 80 εκ. παιδιά στον κόσμο που υπέφεραν από πείνα, αρρώστιες και κακομεταχείριση, θύματα ενός πραγματικού ή κοινωνικού πολέμου.

Κοιτώντας τη μικρή στα μάτια, η 18χρονη τότε κοπέλα σκέφτηκε κάτι απλό: ότι από κάπου θα έπρεπε να ξεκινήσει κανείς για να σώσει τα παιδιά του κόσμου. Και την αρχή θα μπορούσε να την κάνει μ’ αυτό το κορίτσι.

«Τι θα γινόταν αν προσπαθούσα να γράψω αυτό το ένα κορίτσι σε σχολείο και να παρακολουθώ την πρόοδό της;», εξηγεί η Doyne, κάτι που φυσικά και έκανε. Και μετά βρήκε ένα κομμάτι γης στο οποίο σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να χτίσει ένα ορφανοτροφείο στο Νεπάλ, με σχολείο και οτιδήποτε στοιχειώδες θα χρειάζονταν τα παιδιά που πρακτικά ζούσαν απροστάτευτα στο ύπαιθρο.

Τηλεφώνησε στους γονείς της και τους παρακάλεσε να της στείλουν τα 5.000 δολάρια των οικονομιών της για να υλοποιήσει μια ιδέα που σε άλλους ίσως φάνταζε απολύτως τρελή και ουτοπική. Και φυσικά, ο λόγος γίνεται για το χαρτζιλίκι που μάζευε από την ηλικία των 6 ετών, από τις δουλειές που έκανε από την ηλικία των 12, που με τις δωρεές και τις χορηγίες οργανισμών έκαναν το όνειρο της πραγματικότητα.

Σύντομα, αυτό το κομμάτι γης στο Νεπάλ ήταν δικό της και μέσα του βρισκόταν ένα ορφανοτροφείο έτοιμο να φιλοξενήσει -στην αρχή τουλάχιστον- 30 ορφανά.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η 23χρονη πια, παραδέχεται ότι όλο αυτό έγινε ο εθισμός της. Από 1 παιδί στα 10 κι από εκεί στα 30 και μετά το μήνυμά της να εξαπλώνεται, για τον μικρό ασφαλή παράδεισο που είχε καταφέρει να δημιουργήσει από μία και μοναδική ιδέα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

«Αν ό,τι είχες ήταν το σώμα, το μυαλό και μια ιδέα για να κάνεις τον κόσμο καλύτερο, δεν θα ήταν αυτό μια απόδειξη ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα», αναρωτιέται. Το δικό της παράδειγμα έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου και το ορφανοτροφείο -το οποίο ήδη προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερα από 200 παιδιά- θεωρείται η πλέον ανθρωπιστική start up που ξεκίνησε από τις οικονομίες μιας μαθήτριας…

lifo.gr themamagers.gr
dinfo.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki