Friday, 10 October 2008

Άξιον Αγάπης: Isimeria


ένα από τα blogs που μου έχουν κάνει την τιμή να με συμπεριλάβουν στα μέλη τους, είναι το χαμομηλάκι.
το χαμομηλάκι λοιπόν, ξεκίνησε μια άκρως τρυφερή συλλογή: τη Συλλογή Αγάπης.

το πλοίο θα σαλπάρει το βραδάκι
και στη φωτογραφία, η Ραφαηλία κι εγώ, τραβηγμένη από την Ελένη.
λίγο πριν σαλπάρει το πλοίο, το καλοκαίρι που μας πέρασε..

Άξιον Αγάπης: Juliep




Άρωμα χαμομηλιού




(η ζωγραφιά είναι της Ελίνας, ένα κοριτσάκι μ' αυτισμό, κι απεικονίζει μια ηλιόλουστη πόλη, την βρήκα στο noesi.gr)
Σας παραθέτω ένα κείμενο του Χαλίλ Γκιμπράν (από το βιβλίου Ο Κήπος του προφήτη) γιατί δεν έχω ξαναδιαβάσει πιο ορθή άποψη για την ιδανική στάση των γονιών απέναντι στα παιδιά, στο θαύμα της ζωής.
Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου.
Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της ζωής για τη Zωή.
Για τη ζωή τους είσαι το μέσο, και όχι η αρχή, κι ας μένουν κοντά σου, δεν ανήκουν σε σένα.
Μπορείς να τους δώσεις την αγάπη σου, όχι όμως και τις ιδέες σου, γιατί ιδέες έχουν δικές τους.
Μπορείς να δώσεις μια στέγη στο σώμα τους, όχι όμως και στην ψυχή τους, γιατί η ψυχή τους κατοικεί στο σπίτι του αύριο, που εσύ δε μπορείς να επισκεφτείς ούτε στα όνειρά σου ...
Μπορείς να προσπαθήσεις να τους μοιάσεις, μην προσπαθείς όμως να τα κάνεις όμοιά σου.
Γιατί η ζωή δεν πάει προς τα πίσω και δεν σταματά στο χτες.
Είσαι το τόξο απ'; το οποίο εκτοξεύονται τα παιδιά σου σαν ολοζώντανα βέλη.
Κάνε, τοξότη, η σαΐτα που στα χέρια κρατάς να σημαίνει χαρά.



Πολλά προβλήματα στις σχέσεις γονέων-παιδιών στην Ελλάδα

Τηλεφωνική Γραμμή-Σύνδεσμος για την Ψυχοκοινωνική Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου, 801-801-1177

Η Γραμμή-Σύνδεσμος λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.30 το πρωί έως 8.30 το βράδυ, καθώς και το Σάββατο από τις 9.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Το κόστος της κλίσης είναι μία αστική μονάδα, ενώ η λειτουργία της είναι πανελλαδική.
Ολοένα περισσότερα Ελληνόπουλα αλλά και Έλληνες γονείς απευθύνονται στους ειδικούς της ψυχικής υγείας για να επιλύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μεταξύ τους σχέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Τηλεφωνική Γραμμή-Σύνδεσμος για την Ψυχοκοινωνική Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου, από τον Ιούνιο του 2005 που τέθηκε σε λειτουργία έως σήμερα έχουν τριπλασιασθεί οι μικροί και οι μεγάλοι που την καλούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 5 Φεβρουαρίου 2007 έως τις 31 Μαρτίου 2007, οι επτά ειδικοί στην ψυχική υγεία που απαντούν στα τηλεφωνήματα ανταποκρίθηκαν σε 2.298 κλήσεις – από τις συνολικά 4.440 που δέχθηκαν, αλλά δεν απαντήθηκαν όλες ελλείψει προσωπικού.
Το 76% των κλήσεων γίνονται από γονείς, το 10% από εφήβους και παιδιά, το 8% από παππούδες και άλλους συγγενείς, και το 3% από εκπαιδευτικούς.

Το 85% όσων καλούν τον αριθμό 801-801-1177 είναι γυναίκες, ενώ το 17% από μονογονεϊκές οικογένειες. Επιπλέον, περισσότερα από ένα στα δύο τηλεφωνήματα προέρχονται από την Αθήνα, ενώ το 58% αφορούν αγόρια – με το 47% εφήβους, το 23% προβλήματα με παιδιά προσχολικής ηλικίας και το 25% μαθητές Λυκείου.
Το συνηθέστερο πρόβλημα που ζητά επίλυση είναι ο χειρισμός των παιδιών από τους γονείς σε ζητήματα της καθημερινότητας (αφορά το 39% των κλήσεων), ενώ στο 24% των περιπτώσεων οι κλήσεις γίνονται επειδή υπάρχουν προβλήματα σχέσεων – τόσο μεταξύ γονέων και παιδιών, όσο και μεταξύ παιδιών της ίδιας ηλικίας στο σχολείο.

Όπως εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου ο επιστημονικός υπεύθυνος της Γραμμής-Συνδέσμου κ. Ιωάννης Τσιάντης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η κλινική υπεύθυνος της Γραμμής-Συνδέσμου κυρία Σοφία Βγενοπούλου, παιδοψυχίατρος, στο 27% των εφήβων που καλούν στην Γραμμή ανιχνεύονται στοιχεία ψυχοπαθολογίας – κυρίως κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές διατροφής και μαθησιακές δυσκολίες.

Επιπλέον, το 20% των εφήβων που καλούν έχουν προβλήματα στις σχέσεις με τους γονείς τους, το 25% με τους συνομηλίκους και άλλου, το 25% ανησυχούν για την ψυχική τους υγεία, το 6% έχουν ερωτήσεις για θέματα σεξουαλικότητας, το 4% αναφέρουν κακοποίηση και το 4% ανησυχούν για διατροφικές διαταραχές.
Στόχος της Γραμμής-Συνδέσμου, η οποία υπάγεται στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), είναι να ενθαρρυνθούν όσοι καλούν «να κάνουν το επόμενο βήμα», σύμφωνα με τους ειδικούς – είτε αυτό σημαίνει να συζητήσουν το πρόβλημά τους με τους γονείς ή όποιον άλλο αφορά είτε να ζητήσουν διαπροσωπική βοήθεια από ειδικούς στην ψυχική υγεία.

Από την πλευρά του, ο Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού κ. Γεώργιος Μόσχος τόνισε ότι σύμφωνα με τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχουν κάνει τα στελέχη του Συνηγόρου του Παιδιού με 3.500-4.000 παιδιά στα 4 χρόνια λειτουργίας του, τα κύρια προβλήματα των παιδιών είναι η έλλειψη επικοινωνίας και εμπιστοσύνης, ο φόβος για τις συνέπειες απ’ όσα λένε και κάνουν, και η απουσία των γονέων τους.

Η απουσία των γονέων μπορεί να είναι λόγω δουλειάς ή επειδή οι γονείς απλώς είναι πολύ κουρασμένοι για να ασχοληθούν με τα παιδιά όταν βρίσκονται στο σπίτι, ενώ η έλλειψη επικοινωνίας αφορά το ότι δεν έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για ό,τι τα πονά και τα προβληματίζει.
Η Γραμμή-Σύνδεσμος λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.30 το πρωί έως 8.30 το βράδυ, καθώς και το Σάββατο από τις 9.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Το κόστος της κλίσης είναι μία αστική μονάδα, ενώ η λειτουργία της είναι πανελλαδική.

Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι της Γραμμής-Συνδέσμου μόλις εξέδωσαν ένα βιβλίο για τους γονείς που τιτλοφορείται «Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για…» (εκδόσεις ΚΟΑΝ) και παρέχει πρακτικές συμβουλές για θέματα από το διαζύγιο και τον θάνατο έως το ψέμα, τον εκφοβισμό, την σημασία και την υπερβολική χρήση του υπολογιστή.

πηγή: health.ana-mpa.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki