Tuesday, 18 May 2010

Οι εχθροί του εμβρύου: Κάπνισμα, αλκοόλ, φάρμακα

Το κάπνισμα
Το τσιγάρο δεν βλάπτει μόνο εσάς. Αυτό το ξέρετε ήδη, αλλά σίγουρα σκέφτεστε -όπως οι περισσότεροι από εμάς- ότι οι ασθένειες περνούν το κατώφλι των άλλων. Η συνήθειά σας, όμως, αυτή επηρεάζει με πολλούς τρόπους το μωράκι σας, γιατί το κάπνισμα:
  • Δημιουργεί κακής ποιότητας πλακούντα και τον φθείρει νωρίτερα από τη φυσιολογική... ημερομηνία λήξης του. Έτσι, αντί ο πλακούντας να λειτουργεί σαράντα εβδομάδες, στην περίπτωση που καπνίζετε ζει μόνο τριάντα έξι ή το πολύ τριάντα οκτώ. Αν δεν μπορείτε, λοιπόν, να απαρνηθείτε το τσιγάρο, τουλάχιστον μην το αποκρύψετε από το γιατρό σας. Πρέπει να είναι ενημερωμένος, για να παρακολουθεί την κατάσταση του πλακούντα.
  • Αυξάνει σημαντικά (σχεδόν διπλασιάζει) τον κίνδυνο αποβολής. Περιορίζει την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα προϊόντα της καύσης του τσιγάρου παράγουν ορισμένες ουσίες στο αναπνευστικό σας σύστημα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο δεσμεύεται πιο εύκολα από την αιμοσφαιρίνη στο αίμα σας. Έτσι, αντί η αιμοσφαιρίνη να δεσμεύει μόρια οξυγόνου και να τα μεταφέρει στο έμβρυο, για να αναπνέει, δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να φτάνει λιγότερο οξυγόνο στο παιδί, το οποίο, τελικά, θα γεννηθεί με μικρότερο βάρος από το κανονικό. Φανταστείτε το μωρό σαν ένα φυτό που δεν ποτίζεται καλά, δεν αναπτύσσεται κανονικά και μαραζώνει...
  • Διπλασιάζει σχεδόν το ενδεχόμενο ενός πρόωρου τοκετού.
  • Είναι δυνατόν να προκαλέσει συγγενείς δυσπλασίες ή ανωμαλίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα του παιδιού.
  • Ενισχύει τον κίνδυνο θανάτου του παιδιού στην πρώτη εβδομάδα της ζωής του. Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ακόμα και αν ένα παιδί από καπνίστρια μητέρα γεννηθεί τελικά γερό, μπορεί να παρουσιάσει μειωμένη ικανότητα μάθησης και προβληματική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να λέει ψέματα, να κλέβει και να είναι βίαιο. Φαίνεται, δηλαδή, ότι ο καπνός από το τσιγάρο μακροπρόθεσμα θολώνει τις πνευματικές του δυνατότητες και αμβλύνει την ηθική του. Ίσως θεωρείτε το πόρισμα αυτής της μελέτης κάπως υπερβολικό. Τα επακόλουθα, όμως, του παθητικού καπνίσματος δεν σηκώνουν αμφισβήτηση.  
  • Η παρουσία σας σε χώρους καπνιστών, ακόμη και αν δεν βάζετε το τσιγάρο στο στόμα σας, ενέχει κινδύνους όχι μόνο για εσάς, αλλά και για το μικρό σας. Ο οργανισμός σας απορροφά μεγάλη ποσότητα νικοτίνης, που έχει εξίσου κακή επίδραση στην υγεία. Γι' αυτό, άλλωστε, τα παιδιά, που μεγαλώνουν σε περιβάλλον καπνιστών, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο αναπνευστικό νόσημα σε σύγκριση με άλλα, των οποίων οι γονείς δεν καπνίζουν. Αν, λοιπόν, δεν μπορείτε να κόψετε εντελώς το τσιγάρο, τουλάχιστον περιορίστε το στα πέντε τσιγάρα την ημέρα, ως ένδειξη σεβασμού στο πλασματάκι, το οποίο αναπνέει από το οξυγόνο σας.

Το αλκοόλ


Τα δύο ποτηράκια που, ίσως, σας αρέσει να απολαμβάνετε καθημερινά, γιατί σας φτιάχνουν τη διάθεση, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του μικρού σας. Η επίδραση του αλκοόλ στο αγέννητο παιδί είναι ένα σχετικά καινούριο πεδίο έρευνας. Δεν υπάρχει, όμως, αμφιβολία ότι ακόμα και  
η μικρή ποσότητα οινοπνεύματος σε καθημερινή βάση -ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, κατά το οποίο συντελείται η οργανογένεση- είναι δυνατόν να του προξενήσει ζημιά. Σύμφωνα με πρόσφατα συμπεράσματα των επιστημόνων, ακόμα και το λίγο αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ενοχοποιηθεί για τη γέννηση λιποβαρούς παιδιού ή για την αύξηση του κινδύνου αποβολής του εμβρύου. Το καθημερινό ποτηράκι κατά την κύηση φαίνεται ότι ευθύνεται και για την υπερβολική υπερκινητικότητα, που θα διακρίνει αργότερα το παιδί. Το οινόπνευμα που είναι ουσία νευρολογική και καταστρέφει τα νεύρα και πολλά κύτταρα του εγκεφάλου, όταν μπαίνει στον οργανισμό σας με το ποτό, περνά πολύ εύκολα μέσα από τον πλακούντα και φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος του μικρού σας. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να αντιληφθείτε τους κινδύνους που απειλούν το αναπτυσσόμενο έμβρυο από τη μετάγγιση αυτή, όχι μόνο στους πρώτους μήνες, κατά τους οποίους δημιουργούνται τα όργανά του, αλλά και στους τελευταίους, που χαρακτηρίζονται από τη ραγδαία ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Επιπλέον, το αλκοόλ σε αρκετή ποσότητα δημιουργεί προβλήματα και στον οργανισμό σας, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι "ανταλλαγές" που γίνονται μέσω του πλακούντα ανάμεσα σε εσάς και το παιδί. Άλλωστε, οι μέλλουσες μητέρες, οι οποίες επιμένουν να πίνουν πάνω από δύο "σκληρά" ποτά την ημέρα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να προσβληθεί το μωρό τους από εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο και να υποστεί σοβαρές ανωμαλίες. Ωστόσο, επειδή στην εγκυμοσύνη δεν υπάρχει όριο ασφαλείας για την κατανάλωση αλκοόλ, θα ήταν φρόνιμο εκ μέρους σας να μην πίνετε καθόλου το πρώτο τρίμηνο, ενώ τους επόμενους μήνες να αρκείστε πού και πού και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε ένα ποτηράκι κρασί μαζί με το φαγητό σας, αποφεύγοντας συστηματικά τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος. 

0ι εχθροί του εμβρύου
Αίτια Κίνδυνοι για το μωρό Συμβουλές
Οινόπνευμα Διαπερνά τον πλακούντα και μπαίνει στο αίμα του εμβρύου. Απαγορεύονται τα οινοπνευματώδη στο πρώτο τρίμηνο. Στο υπόλοιπο της εγκυμοσύνης να αρκείστε πού και πού σε ένα ποτηράκι με το φαγητό.
Κάπνισμα Το παιδί θα γεννηθεί με μικρό βάρος και θα υπάρξουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Να κόψετε το τσιγάρο ή τουλάχιστον να το ελαττώσετε δραστικά! Μακριά (όσο γίνεται) και από χώρους, όπου καπνίζουν άλλοι.
Φάρμακα Μπορεί να βλάψουν το κύημα. Να μην παίρνετε κανένα φάρμακο, χωρίς προσυνεννόηση με το γιατρό.
Χημικές ουσίες
βαφές, ανταύγειες, περμανάντ, απορρυπαντικά, εντομοκτόνα
Στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να επηρεάσουν το κύημα. Αφήστε τα μαλλιά σας στο φυσικό τους χρώμα! Να πλένετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά, να μην εισπνέετε χημικές και άλλες ουσίες.
Ακτινογραφίες Ενδέχεται να βλάψουν στο πρώτο τρίμηνο την οργανογένεση. Αποφύγετε τις ακτινογραφίες, ακόμα και του δοντιού, στους πρώτους 13 μήνες.
Ορισμένες τροφές Μπορεί να σας μεταδώσουν τοξοπλάσμωση λιστερίωση ή σαλμονέλα. Μην τρώτε μισοψημένα κρέατα, συκώτι, πατέ, ωμό ψάρι, ωμά ή πολύ μελάτα αβγά.
Βιταμίνες Η βιταμίνη Α σε αλόγιστη δόση μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Να μην παίρνετε βιταμίνες, χωρίς την έγκριση του γιατρού.

Τα φάρμακα

Τη συνήθειά σας να παίρνετε για το παραμικρό φάρμακα, ακόμα και μια ασπιρίνη, πρέπει να την εγκαταλείψετε εντελώς. Πολλά από αυτά μπορούν να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο. Επειδή, λοιπόν, κρύβουν κινδύνους, δεν θα καταφεύγετε ούτε στο πιο "αθώο" παυσίπονο, αν προηγουμένως δεν συμβουλευτείτε το γιατρό σας. 
πηγή

Απέβαλα και είμαι χάλια
Μύθοι και αλήθειες για τις αποβολές

Συνήθως, η ψυχολογική επιβάρυνση της γυναίκας και του περιβάλλοντός της είναι μεγαλύτερη όσο πιο προχωρημένη είναι η κύηση.
Η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός παιδιού είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας και του συντρόφου της. Όταν, λοιπόν, το τεστ κυήσεως βγει θετικό, αρχίζουν να κάνουν όνειρα για το μέλλον. Για την πλειονότητα των γυναικών, περίπου το 80%, η κύηση θα συνεχιστεί και θα καταλήξει στη γέννηση ενός παιδιού. Υπάρχει όμως κι ένα ποσοστό γυναικών, περίπου το 15-20%, που θα βιώσουν μιαν αποβολή.
Αποβολή είναι η διαδικασία που καταλήγει στην απώλεια μιας κύησης, είτε στην αρχή της στο πρώτο τρίμηνο, που είναι και το πιο κρίσιμο, είτε στο δεύτερο τρίμηνο της κυήσεως, όταν θα έχουν παρακολουθήσει την ανάπτυξη του εμβρύου και ξαφνικά αυτό θα χαθεί.
Συνήθως, η ψυχολογική επιβάρυνση της γυναίκας και του περιβάλλοντός της είναι μεγαλύτερη όσο πιο προχωρημένη είναι η κύηση.
Όταν ένα ζευγάρι έρχεται στο ιατρείο για πρώτη φορά ενθουσιασμένο, γιατί η γυναίκα ανακάλυψε ότι είναι έγκυος, προσπαθώ να τους προσγειώσω λίγο, έως ότου βεβαιωθούμε ότι τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά.

Το πρώτο σημάδι ότι η κύηση εξελίσσεται ομαλά είναι η εμφάνιση ενός εμβρύου με θετική καρδιακή λειτουργία. Αυτό συμβαίνει περίπου την 6η-7η εβδομάδα από την τελευταία περίοδο. Έως τότε, πολλά μπορούν να συμβούν:

Βιοχημικές κυήσεις: 
Υπάρχουν, καταρχήν, οι βιοχημικές κυήσεις, όπου ενώ το τεστ κυήσεως βγαίνει θετικό και η β-χοριακή γοναδοτροπίνη είναι θετική, ύστερα από λίγο εμφανίζεται περίοδος. Αυτές οι κυήσεις άρχισαν, αλλά δεν εξελίχθηκαν ποτέ, συνήθως λόγω χρωματικών ανωμαλιών του εμβρύου, τις οποίες η φύση διορθώνει εγκαίρως.
Βιοχημικές κυήσεις συνέβαιναν στο παρελθόν και θα συμβαίνουν πάντα, αλλά παλιότερα τα μέσα αναγνώρισης της κύησης με τη μέτρηση της β-χοριακής και τον υπερηχογραφικό έλεγχο δεν ήταν τόσο διαδεδομένα, κι έτσι πολλές γυναίκες είχαν καθυστέρηση και ύστερα από μία με δύο βδομάδες έβλεπαν έμμηνο ρύση, χωρίς να καταλάβουν ότι υπήρξε κύηση και χωρίς να επιβαρυνθούν ψυχολογικά.
Παλίνδρομες κυήσεις: 
Υπάρχουν επίσης οι παλίνδρομες κυήσεις, όπου εμφανίζεται στον υπέρηχο ο σάκος κύησης, αλλά είναι άδειος (δεν περιέχει ένα έμβρυο με κανονική καρδιακή λειτουργία). 
Τότε, το στρες της γυναίκας είναι μεγαλύτερο, γιατί, εκτός από την απώλεια της κύησης, συνήθως πρέπει να υποβληθεί και σε απόξεση για να καθαριστεί η μήτρα και να μην δημιουργηθούν συμφύσεις που μπορεί να επηρεάσουν μελλοντικές κυήσεις.
Ξεχάστε τις ενοχές
Πολλές γυναίκες μετά από μια αποβολή νιώθουν ενοχές, γιατί θεωρούν ότι ο τρόπος ζωής τους οδήγησε στην αποβολή. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν ότι στα πρώτα στάδια της κύησης πολύ λίγα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξή της (κυρίως η λήψη φαρμάκων κυτταροτοξικών ή για την ακμή, γεγονός μάλλον σπάνιο). 
Ακόμα και μια τυχαία ακτινογραφία που έγινε όταν η γυναίκα ήταν στα πρώτα στάδια της κύησης και δεν το γνώριζε συνήθως δεν επηρεάζει την εξέλιξη του εμβρύου. Γενικά, το ανθρώπινο είδος επιβίωσε σε πολύ δύσκολες εποχές, και στην αρχή μιας κύησης η γυναίκα δεν μπορεί να την επηρεάσει θετικά ή αρνητικά. Άλλωστε, αν η επιθυμία των ανθρώπων μπορούσε ν’ αλλάξει την πορεία μιας εγκυμοσύνης, τότε οι γυναίκες που δεν επιθυμούν μια κύηση θα μπορούσαν να την τερματίσουν μόνο με τη σκέψη τους.
Τι «φταίει» για τις αποβολές
Στο πρώτο τρίμηνο, πολλές αποβολές οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, σε λάθη κατά την ένωση των χρωμοσωμάτων και γι’ αυτό αποβάλλονται ως μέσο προστασίας της φύσης από τη γέννηση παιδιών με προβλήματα. Αυτό το γεγονός πρέπει να συνειδητοποιήσει το ζευγάρι που βιώνει μια αποβολή, για να μπορεί να προχωρήσει μπροστά και να ξαναπροσπαθήσει.
Πολλές γυναίκες ρωτούν αν μια αποβολή θα επαναληφθεί στο μέλλον και η αγωνία τους είναι μεγάλη, ιδιαίτερα αν η αποβολή συνέβη στην πρώτη εγκυμοσύνη. Αυτό που τις διαβεβαιώνω είναι ότι η αποβολή είναι τυχαίο γεγονός και ότι την επόμενη φορά η εγκυμοσύνη θα εξελιχθεί φυσιολογικά, γεγονός που συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.
Οι καθ’ έξιν αποβολές
Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία αποβολών, οι καθ’ έξιν, που ορίζονται ως απώλεια περισσότερων από τριών κυήσεων, συνήθως στο πρώτο τρίμηνο, χωρίς το ζευγάρι να μπορεί να αποκτήσει ένα ζωντανό παιδί. Τότε, η ψυχολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη, γιατί το ζευγάρι αναγκάζεται να υποστεί πάρα πολλές εξετάσεις για να μάθει τον λόγο που συμβαίνουν αυτές οι αποβολές, χωρίς πάντοτε να υπάρχει ξεκάθαρη αιτία.  
Ακόμα και τότε, όμως, η κατάσταση δεν είναι απελπιστική, γιατί συνήθως με φαρμακευτική βοήθεια οι περισσότερες γυναίκες καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας μια κύηση και να αποκτήσουν το παιδί που τόσο επιθυμούν. 
Σημασία έχει να μην απελπίζονται, γιατί η αρνητική ψυχολογική διάθεση καταστρέφει τη ζωή τους και πολλές φορές διαταράσσει τη σχέση με τον σύντροφό τους. Τέλος, η απώλεια μιας κύησης σε πιο προχωρημένο στάδιο, όταν η γυναίκα έχει αισθανθεί το έμβρυο και το έχει δει να μεγαλώνει μέσω των υπερηχογραφημάτων, έχει πολύ μεγαλύτερη ψυχολογική επιβάρυνση, γιατί η γυναίκα βιώνει έναν θάνατο και χρειάζεται αρκετό χρόνο και υποστήριξη για να το ξεπεράσει. Γενικά, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία της γυναίκας και τον χαρακτήρα της, επηρεάζεται σε διαφορετικό βαθμό από μιαν αποβολή. Σημασία έχει και το περιβάλλον της και ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης από τον σύντροφό της.  
Επίσης, είναι καλύτερα για το ζευγάρι, που μαθαίνει ότι η γυναίκα είναι έγκυος, να μην σπεύσει να το ανακοινώσει στο περιβάλλον τους, πριν βεβαιωθούν ότι όλα εξελίσσονται ομαλά, γιατί αν τυχόν συμβεί μια αποβολή, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, αφού πρέπει να απαντούν ξανά και ξανά σε ερωτήσεις για το τι έφταιξε, με αποτέλεσμα να ξαναζούν το τραυματικό γεγονός πολλές φορές και για πολύ καιρό.
Η συμβουλή μας: Μια αποβολή είναι τραυματική εμπειρία για τη γυναίκα, αλλά πρέπει, αφού συζητήσει με τον γιατρό της, να κατανοήσει ότι συνήθως είναι τυχαίο γεγονός, το οποίο πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί σε μια επόμενη κύηση, και να προχωρήσει, δοκιμάζοντας ξανά, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το επιτρέψει ο γιατρός της.

Της  δρ Ευθυμίας Ν. Κουτρουμπή,
μαιευτήρος-γυναικολόγου

Στο «τρίγωνο του διαβόλου» η Αθήνα αναστενάζει... Παζάρι σκληρών ναρκωτικών, ανήλικες πόρνες, μέρα μεσημέρι

Σε μια πόλη, της οποίας η «καρδιά» υποφέρει εδώ και έξι χρόνια από την εγκατάλειψη και την γκετοποίηση, η πολιτεία ακόμη μελετάει πώς θα αντιδράσει κατά των κυκλωμάτων που τη λυμαίνονται. Οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι φεύγουν, ενώ οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία ασφυκτιούν.  
Η πρέζα, οι ανήλικες πόρνες, το παρεμπόριο και η εκμετάλλευση μεταναστών είναι πάντα εδώ, ενώ ο δήμαρχος ξαναζητάει την ψήφο μας, οργανώνοντας «φιέστες» για το έργο του στο Μέγαρο Μουσικής και υποστηρίζοντας ότι η πόλη είναι περισσότερο από ποτέ «καθαρή και ασφαλής».
Πρ. Δούκας
Δημοσιογράφος - κάτοικος πλατείας Κουμουνδούρου 
Δεκάδες... άψυχα κορμιά χτυπούν ενέσεις όπου βρίσκουν φλέβα,
στην παλάμη, στο μπούτι, στο μπράτσο, στα γεννητικά όργανα
Σε... λαϊκή αγορά σκληρών ναρκωτικών έχει μετατραπεί η Αγίου Κωνσταντίνου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, όπου η «κόκα» και η «πρέζα» πουλιούνται μέρα μεσημέρι μπροστά από το Εθνικό Θέατρο. Το «Εθνος» χωρίς καμία δυσκολία κουβέντιασε και «παζάρεψε» με εμπόρους στις 2 το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, μπροστά από τα σκαλιά του κτιρίου που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ, λίγα μέτρα από το κτίριο της δημοτικής αστυνομίας Αθηνών και αρκετά κοντά στο Α.Τ. Ομόνοιας...
Στην ίδια περιοχή, στις οδούς Σωκράτους και Ξούθου, οι πόρνες πιάνουν δουλειά από νωρίς το μεσημέρι, ενώ το παζάρι των ναρκωτικών συνεχίζεται. 
Πίσω από το Εθνικό Τυπογραφείο, δεκάδες ηρωινομανείς κάνουν χρήση 
μόλις αρχίσει και σουρουπώνει, σύριγγες και πρέζα πωλούνται ελεύθερα, 
ενώ οι πόρνες συνωστίζονται στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου
Πίσω από το Εθνικό Τυπογραφείο, δεκάδες ηρωινομανείς κάνουν χρήση μόλις αρχίσει και σουρουπώνει, σύριγγες και πρέζα πωλούνται ελεύθερα, ενώ οι πόρνες συνωστίζονται στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου
Λίγα μέτρα παρακάτω, στη Σολωμού και στην 3ης Σεπτεμβρίου, πίσω από το Εθνικό Τυπογραφείο, δεκάδες ηρωινομανείς κάνουν χρήση μόλις αρχίσει και σουρουπώνει, σύριγγες και πρέζα πουλιούνται ελεύθερα στον δρόμο, μπροστά από τις βιτρίνες των μαγαζιών, ενώ οι παράνομες πόρνες συνωστίζονται στην κεντρική λεωφόρο.
Στο «τρίγωνο του διαβόλου» -Αγίου Κωνσταντίνου, Μάρνη, Πατησίων- όπως άλλωστε και στην απέναντι πλευρά της Ομόνοιας, η Αθήνα αναστενάζει...
Ελέω και της διογκούμενης κρίσης, επιχειρήσεις κλείνουν, μαγαζιά και γραφεία μένουν ξενοίκιαστα για χρόνια, ενώ οι εμπορικές αξίες των ακινήτων καταγράφουν ελεύθερη πτώση.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα γραφεία στην ευρύτερη περιοχή κάτω από την Ομόνοια έχουν φτάσει να νοικιάζονται 4-8 ευρώ το τ.μ. ενώ τα καταστήματα 15-20 ευρώ το τ.μ. καθώς η «βουτιά» συνεχίζεται αδιάκοπη από το 2006.
Η περιοχή είναι καζάνι που βράζει. Κάτοικοι, καταστηματάρχες και ξενοδόχοι οργανώνονται και βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας.
Στη Σωκράτους έκλεισαν τον δρόμο δύο συνεχόμενες Παρασκευές, ενώ σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και οι επαγγελματίες της Σολωμού και της 3ης Σεπτεμβρίου, αποκλείοντας την κεντρική λεωφόρο.
Σύσσωμοι κατακεραυνώνουν την αστυνομία και τον δήμο για την προκλητική απουσία τους. Στηλιτεύουν την αδυναμία της πολιτείας να διαχειριστεί με σοβαρότητα την ανοιχτή πληγή, την οποία απλώς «σκουπίζει» από τη μια γειτονιά στην άλλη.
Ενδεικτικό είναι πως κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να πληρώνουν πρώην χρήστες για να διώχνουν τα «πρεζάκια» μπροστά από το μαγαζί τους...
Στην Αγ. Κωνσταντίνου το εμπόριο ναρκωτικών έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εδώ κι έναν χρόνο -λένε κάτοικοι της περιοχής- από τότε που η αστυνομία «σκούπισε» την πλατεία Θεάτρου.
Στον πάλαι ποτέ αρχοντικό δρόμο της Αθήνας, μπροστά από το ανακαινισμένο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, δεκάδες Αφρικανοί - βαποράκια πωλούν «κόκα, πρέζα» στο φως του ήλιου, ενώ στα γύρω στενά οι μικροκλοπές είναι στην ημερήσια διάταξη. Κάτοικοι της περιοχής καλούν συχνά την αστυνομία, όταν διάφορες «φατρίες» συγκρούονται άγρια για τον έλεγχο της περιοχής, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Λίγα μέτρα παρακάτω, στη Σωκράτους και την Ξούθου επιτροπή καταστηματαρχών και κατοίκων έχει αναρτήσει πανό που γράφει: «τέλος ανοχής».
Η υποβάθμιση της περιοχής τους -λένε- είναι εκτός ορίων, ενώ αναζητούν νομικό παράθυρο για να διακόψουν την καταβολή των δημοτικών τελών.
ΕπαγγελματίεςΤο ίδιο αγανακτισμένοι είναι και οι επαγγελματίες στη Δ. Σολωμού και την 3ης Σεπτεμβρίου, καθώς βλέπουν τα ναρκωτικά να πωλούνται και να καταναλώνονται αφειδώς έξω από τα μαγαζιά τους.
«Πρέζα, εδώ πρέζα», φώναζε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ένας από τους «κολασμένους» στη γωνία της Δ. Σολωμού με την 3ης Σεπτεμβρίου. 
Γύρω του, οι συσκευασίες με τη δόση αλλάζουν χέρια σε δευτερόλεπτα και δεκάδες... άψυχα κορμιά χτυπούν ενέσεις όπου βρίσκουν φλέβα, στην παλάμη, στο μπούτι, στο μπράτσο, στα γεννητικά όργανα. Ο ένας μετά τον άλλο πέφτουν στα πεζοδρόμια, στην άσφαλτο. Κάποιος κουβαλάει σε ένα καροτσάκι θερμός με ζεστό ρόφημα και πουλάει στους ναρκομανείς...
«Οι ναρκομανείς είναι παντού και χτυπούν ενέσεις», λένε οι καταστηματάρχες
«Δεν πατάει άνθρωπος στα μαγαζιά μας»
«Επικρατεί χάος ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ναρκομανείς και πόρνες μαζεύονται από το πρωί. Μετά το μεσημέρι, όταν κλείνουν τα υπουργεία, δεν πατάει άνθρωπος στο μαγαζί», λέει η Βενέτα Κάρτοβα από τη Βουλγαρία, που πουλάει την επιχείρησή της στην οδό Σωκράτους.
Στον ίδιο δρόμο, λίγα μέτρα παραπάνω, διάφορα καταστήματα μένουν ξενοίκιαστα. Το κύμα φυγής, λένε αυτοί που μένουν, είναι εντονότατο. Το ίδιο και η μείωση του τζίρου τους.
«Η αστυνομία αδιαφορεί με δικαιολογίες του τύπου δεν έχουμε προσωπικό, ενώ ο δήμος κωφεύει συστηματικά με αποτέλεσμα να έχουμε γίνει χαβούζα βρωμιάς», σχολιάζει ο Δημήτρης Κρητικός, οπτικός στον ίδιο δρόμο. «Αν δεν ήταν δικό μου το μαγαζί, θα είχα φύγει. Η κατάσταση είναι απελπιστική τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», σημειώνει και ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, που διατηρεί εμπορικό κατάστημα στη Σωκράτους από το 1975.
Αντίστοιχες και χειρότερες εικόνες μεταφέρουν επαγγελματίες της Σολωμού και της 3ης Σεπτεμβρίου, που σκέφτονται να εισβάλουν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους.
«Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες είναι απίστευτο. Μετά τις επτά το απόγευμα, δεν μπορεί να πατήσει άνθρωπος εδώ, οι ναρκομανείς είναι παντού και χτυπούν ενέσεις. Μπροστά στις βιτρίνες μας αγοράζουν πρέζα... Ζητάμε σταθερές περιπολίες από την αστυνομία, μόνιμη και τακτική καθαριότητα καθώς και επαρκή φωτισμό από τον δήμο και απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ», λένε εστιάτορες, γιατροί, δικηγόροι και καταστηματάρχες της περιοχής.
Όλοι απορρίπτουν κάθε προσπάθεια ακροδεξιών κύκλων να καπελώσουν την αγανάκτησή τους, ενώ διατυμπανίζουν πως «δεν κάνουμε πολιτική, δεν είμαστε ρατσιστές, δεν έχουμε τίποτα με τους μετανάστες. Την παρανομία δεν θέλουμε και τη βρωμιά».
Δυστυχώς, όμως, εκεί που η οργανωμένη πολιτεία λάμπει δια της απουσίας της, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξωθεσμικοί παράγοντες. Όπως παραδέχονται ορισμένοι επαγγελματίες, μέλη γνωστής ομάδας του ακροδεξιού χώρου τούς έχουν προσεγγίσει προτείνοντας τους να αναλάβουν την... εκκαθάριση της Σολωμού, στο μοντέλο του Αγίου Παντελεήμονα. Όπως λένε οι ίδιοι, η πρόταση απορρίφθηκε από το 75% των συμμετεχόντων στην Επιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών της συγκεκριμένης περιοχής...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki