Saturday, 6 June 2020

Οι Σωστές Απαντήσεις στις Αρνήσεις Των Παιδιών

Όσο μεγαλώνουν, τα παιδιά μας διεκδικούν όλο και περισσότερη αυτονομία. Και αν σε ορισμένους τομείς αυτό είναι αποκλειστικά θετικό, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η διάθεσή τους για ανεξαρτησία μπορεί να μας οδηγήσει σε εντάσεις. 
Εντέλει, τα περισσότερα παιδιά καταλήγουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες φράσεις, θέλοντας να αποφύγουν πλαγίως αυτό που τους ζητάμε να κάνουμε – ή και θέλοντας να μας εκνευρίσουν, όταν πλέον έχουν φτάσει στην εφηβεία. 

Τι μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή την περίπτωση για να τα πείσουμε να κάνουν το σωστό και να αποφύγουμε την ένταση;

Όταν το παιδί λέει…

«Θα το κάνω σε λίγο»
Πρόκειται για την πιο… ύπουλη στρατηγική, αφού το παιδί ελπίζει πως στο τέλος θα ξεχάσουμε ή θα βαρεθούμε να του ζητάμε να κάνει αυτό που πρέπει. 

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να του πούμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό, όμως μέχρι να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του δεν μπορεί, για παράδειγμα, να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια.

«Ό,τι πεις»
Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που ξεστομίζει αυτή τη φράση, όσο θυμωμένα ή δηκτικά και αν την τονίζει, έχει αποδεχτεί ότι έχετε δίκιο – ή έστω ότι δεν πρόκειται να περάσει το δικό του. 

Επομένως, είναι προτιμότερο να μην συνεχίσετε τη συζήτηση δείχνοντάς του ότι σας προσέβαλε.

«Το ξέχασα»
Και σε αυτή την περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με έναν μικρό… διπλωμάτη, που δεν θέλει να κάνει αυτό που του ζητάτε, ούτε όμως και να εμπλακεί σε καβγά. 

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να το έχει ξεχάσει στ’ αλήθεια. 
Η καλύτερη λύση είναι να του πείτε ότι πρέπει να βρει τρόπους να θυμάται τις υποχρεώσεις του και να του προτείνετε λύσεις για να το κάνει, παίρνοντάς του για παράδειγμα ένα ημερολόγιο.

«Άσε με στην ησυχία μου»
Όσο μεγαλώνει, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη θα έχει από προσωπικό χώρο. 

Ωστόσο, αν αποφεύγει κάθε προσπάθειά σας για πραγματική επικοινωνία, ενδέχεται να σας αποφεύγει ή να καταλήξει αποκομμένο από τη στήριξή σας και εκτεθειμένο σε κινδύνους. 
Για αυτό, θα πρέπει μεν να του αφήνετε περιθώριο να επιλέξει πότε θα συζητήσετε, αν όμως το αποφεύγει διαρκώς ή αν πρόκειται για κάτι που πρέπει να επιλυθεί άμεσα, μπορείτε και πάλι να του πείτε να πάρει το χρόνο του, όμως θα πρέπει να σας μιλήσει προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το laptop του.

«Σταμάτα να προσπαθείς να με ελέγξεις»
Πρόκειται για μια φράση – συνταγή για καβγά, που συνήθως βγαίνει από στόματα εφήβων, όταν οι γονείς τους προσπαθούν να μάθουν πού ήταν ή γιατί άργησαν. 

Αντί να πέσετε στην παγίδα, προτιμήστε να του εξηγήσετε με ηρεμία ότι δεν επιδιώκετε τον έλεγχο, αλλά ότι πρέπει το ίδιο να δείχνει υπευθυνότητα ώστε να μπορείτε να το εμπιστευτείτε.

«Δεν με αγαπάς»
Τα παιδιά λένε αυτή τη φράση είτε επειδή αισθάνονται ανασφάλεια για τη σχέση τους μαζί μας, είτε, συχνότερα, για να μας κάνουν να νιώσουμε ενοχές και να περάσει το δικό τους. 

Εξηγήστε του με ηρεμία ότι ξέρει καλά ότι το λατρεύετε, όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με το αν θα ακολουθεί ή όχι τους κανόνες.

parapolitikakritis

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η ιστορία του διάσημου τραγουδιού «Μισιρλού» από τη Σμύρνη που κατέκτησε το Hollywood

Ο αυθεντικός συνθέτης πιθανολογείται κάπου στο 1910 στη Σμύρνη, αλλά παρέμεινε άγνωστος.
Το τραγούδι «Μισιρλού», που σημαίνει «Αιγύπτια», είναι ο τίτλος ενός ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού, το οποίο ηχογραφήθηκε το 1925 στην Αμερική από τον Τίτο Δημητριάδη, σε παραγωγή Columbia, και πρωτοπαίχτηκε από τη ρεμπέτικη ορχήστρα του Μιχάλη Πατρινού το 1927.
Οι στίχοι του αναφέρονται σε μια σχέση κόντρα σε θρησκευτικά πιστεύω και φυλές, θέμα ταμπού και καθόλα απρεπές για την εποχή του. 
Η εκτέλεση του Τίτου Δημητριάδη:
Όπως συνέβαινε σχεδόν με όλα τα πρώιμα ρεμπέτικα τραγούδια, ο αυθεντικός συνθέτης του τραγουδιού (πλανόδιος και αυτοδίδακτος μουσικός πανηγυριών) πιθανολογείται κάπου στο 1910 στη Σμύρνη, αλλά παρέμεινε άγνωστος. 
Έτσι, ο αρχηγός της κομπανίας, Μιχάλης Πατρινός, επικαρπώθηκε τα εύσημα για τη σύνθεση. 
Πιθανολογείται, ότι η μελωδία συντέθηκε από τους μουσικούς συλλογικά, όπως συνέβαινε εκείνη την εποχή, οι στίχοι όμως αποδίδονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στον Πατρινό.
Στην αρχική του έκδοση, γύρω στο 1930, το κομμάτι πρωτογράφτηκε ως ζεϊμπέκικο, σε πιο αργό ρυθμό και διαφορετικό τόνο από τη σημερινή, «οριεντάλ» έκδοση, με την οποία έγινε γνωστό, ενώ το όνομα της κοπέλας του τίτλου προφερόταν από τον Μιχάλη Πατρινό «Μουσουρλού», με βαριά, αργόσυρτη, σμυρναίικη προφορά. Η εκτέλεση του Μιχάλη Πατρινού:
Το 1934, ο Ελληνοαμερικανός μουσικός δάσκαλος, Νικ Ρουμπάνης, κυκλοφόρησε μια ορχηστρική, τζαζ εκτέλεση του τραγουδιού, κατοχυρώνοντας και νομικά τον εαυτό του, ως τον συνθέτη του τραγουδιού. Ο Ρουμπάνης άλλαξε τον τόνο και τη μελωδία, δίνοντας στο τραγούδι ανατολίτικο άρωμα, προσθέτοντας στοιχεία τζαζ και αποτινάσσοντας τον βαρύ, σμυρναίικο ήχο.

Τη δεκαετία του ‘60, ο surf κιθαρίστας, Ντικ Ντέιλ, σε μια ζωντανή του εμφάνιση, δέχτηκε την ερώτηση – πρόκληση, από έναν ακροατή στο κοινό, αν μπορούσε να παίξει ένα ολόκληρο τραγούδι, πάνω σε μία και μόνη χορδή της κιθάρας του, οπότε και η χάρη της «Μισιρλούς» πέρασε τα σύνορα του Ατλαντικού κι έγινε γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ντέιλ είχε λιβανέζικες ρίζες και συχνά αναφερόταν στην επιρροή της αρμένικης μουσικής στο κιθαριστικό στιλ του, κάτι που συνέχισε να υφαίνει τεχνηέντως την παρεξήγηση σχετικά με τις ρίζες του τραγουδιού, αφού πολλοί το κατέταξαν ως αρμένικο ή λιβανέζικο. 
Η ανατολίτικη εκδοχή του υπήρξε επί σειρά ετών τόσο δημοφιλής στη Μέση Ανατολή, που οι ντόπιοι το ενστερνίστηκαν ως παραδοσιακό τραγούδι της χώρας τους.

Το 1963, οι Beach Boys συμπεριέλαβαν στο άλμπουμ τους «Surfin’ USA» μια εκτέλεση της «Μισιρλούς» παρόμοια με αυτή του Ντέιλ, κάνοντάς την έτσι αναπόσπαστο κομμάτι της surf παράδοσης και της αμερικανικής ποπ κουλτούρας.

Το 1994, η ευφυΐα που ακούει στο όνομα Κουέντιν Ταραντίνο, ερωτεύτηκε παράφορα τη μελωδία και αποφάσισε να ντύσει με την αλά Ντέιλ «Μισιρλού» την Ούμα Θέρμαν, στην ταινία του «Pulp Fiction», καθιερώνοντας το τραγούδι ως παγκόσμια καλτ λατρεία.

Το 2004, το κομμάτι επιλέχθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ως ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών.

Τον Μάρτιο του 2005, το περιοδικό «Q Magazine» κατέταξε την εκδοχή του Ντέιλ στο νούμερο 89, στη λίστα του με τα 100 Σπουδαιότερα Κομμάτια Παιγμένα σε Κιθάρα.

Το 2006, η εκτέλεση του Ντέιλ αναβιώνει ξανά, μέσω του τραγουδιού «Pump It» των Black Eyed Peas.

Μετά από όλη της αυτή τη διαδρομή, η «Μισιρλού» είναι σήμερα εξαιρετικά δημοφιλής σε τέσσερα εντελώς διαφορετικά είδη μουσικής: στο ρεμπέτικο, στη λαϊκή μουσική της Μέσης Ανατολής, στην εβραϊκή μουσική, που παίζεται σε γάμους και γιορτές (Κλεζμέρ) και στο surf ροκ.

constantinoupoli.com

Στην Ελλάδα, τη Μισιρλού έχουν τραγουδήσει αρκετοί καλλιτέχνες, όπως η Δανάη, η Σοφία Βέμπο, ο Νίκος Γούναρης, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, το ροκ συγκρότημα των Last Drive (άλμπουμ Underworld Shakedown του 1986) και η γκαράζ μπάντα των Sound Explosion (Misirlou the Greek).
Το 2004, η Μισιρλού επιλέχτηκε από την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ως ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών, και ακούστηκε στην τελετή λήξης από την Άννα Βίσση. Στο τεύχος Μαρτίου 2005 το αγγλικό μουσικό περιοδικό Q δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα 100 κορυφαία 100 κιθαριστικά τραγούδια. Η Μισιρλού στη διασκευή του Ντικ Ντέιλ κατέλαβε την 89η θέση.

Πηγή: © SanSimera.gr
Απολαύστε την συμφωνική εκτέλεση από την Μπέττυ Χαρλαύτη
Μισιρλού μου, η γλυκιά σου η ματιά
φλόγα μου `χει ανάψει μες στην καρδιά,
αχ γιαχαμπίμπι, αχ γιαλελέλι, αχ
τα δυο σου χείλη στάζουνε μέλι, οϊμέ.

Αχ, Μισιρλού, μαγική ξωτική ομορφιά,
τρέλα θα μου `ρθει, δεν υποφέρω πια,
αχ, θα σε κλέψω μέσ’ απ’ την Αραπιά.

Μαυρομάτα Μισιρλού μου τρελή
η ζωή μου αλλάζει μ’ ένα φιλί,
αχ γιαχαμπίμπι, μ’ ένα φιλάκι, αχ
απ’ το δικό σου το στοματάκι, οϊμέ.



Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση;

Από το 1972, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου με απόφαση του ΟΗΕ. Η συγκεκριμένη μέρα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Με αφορμή λοιπόν, τη Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, είναι ευκαιρία να σκεφτούμε:
  • Πόσο πολύ προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε την οικολογική συνείδηση των παιδιών μας; 
  • Πόσο συχνά τους μιλάμε για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τους κινδύνους που αυτή ελοχεύει; 
  • Κατά πόσο οι καθημερινές μας συνήθειες δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά;
Τι μπορείτε να κάνετε για να καλλιεργήσετε την οικολογική συνείδηση των παιδιών

Κάντε ανακύκλωση
Εντάξετε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά σας. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές σακούλες για τα χάρτινα και πλαστικά απορρίμματα και εξηγήστε στο παιδί σας γιατί είναι σημαντικό να τα διαχωρίζουμε.

Δώστε το καλό παράδειγμα
Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. Ακόμα και μικρές κινήσεις στην καθημερινότητά σας, όπως να μην αφήνετε τα φώτα αναμμένα ή το νερό να τρέχει, θα δώσουν το καλό παράδειγμα στο μικρό σας και ασυναίσθητα θα τις υιοθετήσει.

Μάθετε στα παιδιά σας να εκτιμάνε τη φύση
Ένας περίπατος στο πάρκο, το βουνό ή τη θάλασσα θα δώσει την ευκαιρία στο παιδί σας να γνωρίσει και να αγαπήσει τη φύση. Μιλήστε του για τα φυτά, τα δέντρα και τα ζώα. Γνωρίζοντάς τα θα μάθει να ενδιαφέρεται για αυτά και να τα φροντίζει.

Εντάξετε οικολογικά παιχνίδια και δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας
Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά πράγματα μέσα από τα παιχνίδια και τις λοιπές δραστηριότητες που απολαμβάνουν στον ελεύθερό τους χρόνο. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί είκοσι ευφάνταστες χειροτεχνίες που μπορείτε να φτιάξετε ανακυκλώνοντας υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι σας.

mothersblog.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki