Thursday 22 August 2019

Τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του Αυγούστου

Αυτή η εποχή του χρόνου είναι γεμάτη δροσιστικά, ζουμερά και θρεπτικά φρούτα και λαχανικά. Οι περισσότεροι στις διακοπές μας δεν θέλουμε τίποτε άλλο παρά ένα μπολ με καρπούζι, σταφύλια και πεπόνι. Αλλά εκτός από φρούτα, υπάρχουν και αρκετά λαχανικά των οποίων ο Αύγουστος είναι ο καλύτερός τους μήνας. Κι αυτό διότι είναι νοστιμότερα και πιο ζουμερά.

Τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του Αυγούστου

Ντομάτες: Όταν είναι εκτός εποχής, είναι άνοστες. Αλλά στην εποχή τους, κλέβουν την παράσταση. Είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών.
Σμέουρα: Κάνουν την εμφάνισή τους νωρίτερα το καλοκαίρι, αλλά αν τα μαζέψουμε νωρίς, δεν θα είναι τόσο ώριμα. Περιέχουν περισσότερο από τη μισή ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται να λαμβάνουμε.
Μελιτζάνα: Αν και τις βρίσκουμε συνεχώς στην αγορά, οι μελιτζάνες είναι νοστιμότερες αυτό τον καιρό. Έχει ελάχιστες θερμίδες και μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών.
Πεπόνι: Κατάλληλο φρούτο για ενυδάτωση του οργανισμού και λήψη βιταμίνης C.
Νεκταρίνια: Ένα ώριμο νεκταρίνι έχει έντονη, γλυκιά γεύση και μόνο 60 θερμίδες.
Πιπεριά: Τώρα είναι η εποχή για να την κόψετε και να την προσθέσετε σε κάθε φαγητό και σαλάτα σας. Κατάλληλο συστατικό για ενίσχυση της απώλειας βάρους.
Μπάμιες: Υπέροχη πηγή βιταμίνης Β6 και φολλικού οξέος και έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες.
Παντζάρι: Το παντζάρι, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.
Σταφύλι: Με σπουδαία οφέλη, ειδικά όσον αφορά στην πρόληψη παθήσεων, όπως αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, πρήξιμο μετά από τραυματισμό, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο και διαφορετικά είδη αντιοξειδωτικών.
Σύκο: Σήμα κατατεθέν του Αυγούστου. Έχει ιδιαίτερη υφή και γεύση, κυρίως όμως αποτελεί καλή πηγή ενέργειας, καλίου, ασβεστίου και σιδήρου.
Μαϊντανός: Πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Κ, Α και C, καθώς και σε βήτα-καροτένιο. Επιπλέον είναι μια καλή πηγή φολλικού οξέως και σιδήρου.
Καρπούζι: Αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού μας. Νόστιμο, δροσιστικό και χορταστικό. Περιέχει μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι, αλλά και πολλές βιταμίνες και θρεπτικά ιχνοστοιχεία.

Άλλα φρούτα και λαχανικά που απολαμβάνουμε τον Αύγουστο

Αγγούρι, αντίδι, βλίτα, καρότο, κολοκύθα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μαρούλι, μάραθος, πατάτα, ραδίκια, ραπανάκι, σέσκουλο, σκόρδο, σέλινο, φρέσκο φασολάκι, γκρέιπφρουτ, δαμάσκηνο.

enallaktikidrasi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς να μιλήσετε στον γονιό ενός παιδιού που κάνει bullying στο δικό σας

Η εμπλοκή ενός γονιού στις υποθέσεις των παιδιών δεν είναι πάντα η καλύτερη πρακτική, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κάθε παιδί αντιμετωπίζει καθημερινά διαφορετικές προκλήσεις στις συναναστροφές του με τα άλλα παιδιά και δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκει μόνο του τη λύση.
Είναι μια φυσιολογική διαδικασία μέσα από την οποία το παιδί ακονίζει τη συναισθηματική νοημοσύνη του και χτίζει την αυτοπεποίθησή του. Βέβαια, όταν ένα παιδί πέφτει θύμα bullying, τα πράγματα αλλάζουν.
Πολλές φορές, ο γονιός του θύματος αποφασίζει να επιλύσει το ζήτημα μιλώντας απευθείας στον γονιό του «θύτη». Είναι μια προσέγγιση που δεν ενδείκνυται γιατί τα πνεύματα μπορεί να οξυνθούν και η κατάσταση να χειροτερέψει. Εάν ποτέ το κάνετε, όμως, έχετε κατά νου αυτές τις χρήσιμες οδηγίες.

Συζητήστε το με το παιδί σας

Πριν κάνετε οτιδήποτε, πρέπει να κάνετε μια διεξοδική συζήτηση με το παιδί σας.
Πρώτα-πρώτα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα bullying κατ’ εξακολούθηση και δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό που έχει εκτονωθεί. Πριν απευθυνθείτε στον άλλο γονιό, οφείλετε να έχετε μια όσο γίνεται πιο καθαρή εικόνα του τι έχει συμβεί για να αιτιολογήσετε την παρέμβασή σας.
Δεύτερον, πρέπει να ρωτήσετε το παιδί σας εάν θέλει να μιλήσετε στον άλλο γονιό και εάν εσείς νομίζετε ότι δεν γίνεται αλλιώς, να του εξηγήσετε για ποιους λόγους θεωρείτε πως οφείλετε να το κάνετε.

Προετοιμαστείτε καλά

Εάν πάρετε την απόφαση να προχωρήσετε με την παρέμβασή σας, σκεφτείτε καλά τα λόγια που θα χρησιμοποιήσετε και προετοιμαστείτε για κάθε ενδεχόμενο.
Είτε γνωρίζει είτε όχι, ο άλλος γονιός μπορεί να μην είναι δεκτικός σε μια συζήτηση που θα τον φέρει σε θέση άμυνας και το παιδί του στη θέση του κατηγορούμενου. Έτσι, δεν είναι απίθανο η συζήτηση να μην ξεκινήσει ποτέ ή οι τόνοι να ανέβουν και να εξελιχθεί προς τη λάθος κατεύθυνση.
Καλό είναι να είστε έτοιμη για όλα και να έχετε ένα πλάνο αποχώρησης από την συζήτηση με την ελάχιστη δυνατή ζημιά. Το τελευταίο που θέλετε είναι η ένταση μεταξύ σας να μεταφερθεί στα παιδιά.

Περιμένετε την κατάλληλη στιγμή

Επιλέξτε μια στιγμή που έχετε συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο στο παιδί σας και είστε έτοιμη να το αντιμετωπίσετε ψύχραιμα.
Μόνον αν είστε πραγματικά ήρεμη, θα μπορέσετε να εκφράσετε την ανησυχία και τη διαμαρτυρία σας με τρόπο ξεκάθαρο και – γιατί όχι; – όσο φιλικά γίνεται. Εάν ο τόνος της φωνής σας είναι επιθετικός, οι πιθανότητες να προχωρήσει ο διάλογος μειώνονται δραστικά από το πρώτο δευτερόλεπτο.
Έχετε αναλάβει μια δύσκολη αποστολή που απαιτεί καθαρό μυαλό, ευελιξία και ακριβείς χειρισμούς.

Μιλήστε στον γονιό κατά πρόσωπο

Αποφύγετε να μιλήσετε στον γονιό μέσω τηλεφώνου, email ή social media. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να τον βρείτε και να του μιλήσετε από κοντά.
Πριν γίνει αυτό, έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε να ζητήσετε να τον δείτε χωρίς να του πείτε περί τίνος πρόκειται, να μπείτε στο θέμα προσεκτικά και να επιδιώξετε η συζήτηση να ολοκληρωθεί επί τόπου. Μπορείτε όμως να του πείτε (από κοντά ή και από το τηλέφωνο) ότι υποψιάζεστε πως κάτι συμβαίνει ανάμεσα στα παιδιά σας και να του δώσετε την ευκαιρία να κάνει κι εκείνος την έρευνά του πριν συναντηθείτε.
Σε κάθε περίπτωση, όσο επιδιώκετε την αμοιβαία επίλυσή του, το θέμα πρέπει να μείνει μεταξύ σας.

Μην προσβάλλετε το παιδί του

Όταν ξεκινήσετε την κουβέντα, αναφερθείτε στο παιδί του με προσοχή χωρίς να είστε επικριτική.
Κάθε γονιός γίνεται έξαλλος μόλις υποπτευθεί ότι κάποιος ετοιμάζεται να προσβάλλει το παιδί του. Άσχετα αν έχει δίκιο ή όχι, τα αντανακλαστικά του είναι σωστά και δε διαφέρουν από τα δικά σας. Δείξτε την μέγιστη δυνατή ενσυναίσθηση και μιλήστε του για το παιδί του σαν να ήταν δικό σας. Αντίστοιχα, δώστε και σ’ εκείνον την ευκαιρία να δει το ζήτημα από τη δική σας θέση.
Ένα παιδί που κάνει bullying χρειάζεται την προσοχή και την ευαισθησία μας όσο και τ’ άλλα. Δείξτε στον γονιό του ότι ενδιαφέρεστε για ‘κείνο όσο ενδιαφέρεστε και για το παιδί σας.

Ακούστε τι έχει να σας πει ο γονιός

Όταν του έχετε μιλήσει γι’ αυτό που συμβαίνει, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ακούστε με προσοχή τη δική του πλευρά.
Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση και όταν ξέρει κανείς ότι έχει δίκιο είναι εύκολο να παρασυρθεί και να απορρίψει τα επιχειρήματα του άλλου πριν εκείνος τα εκφράσει καν. Μην παρασυρθείτε από το δίκιο που «σας πνίγει» και μην βιαστείτε να χαρακτηρίσετε τον άλλον πριν ολοκληρώσει την απάντησή του.
Τέτοιες κουβέντες σπανίως πάνε όπως θα θέλαμε, αλλά συχνά πάνε καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Ότι και αν συμβεί, τουλάχιστον θα ξέρετε πλέον με ποιον έχετε να κάνετε και ποια είναι η θέση του απέναντί σας.

Μην του ζητήσετε «τα ρέστα»

Εάν τα πράγματα πάνε καλά, μην δελεαστείτε να ζητήσετε εξιλέωση ούτε από εκείνον ούτε από το παιδί.
Να θυμάστε ότι ο βέλτιστος στόχος είναι να κάνετε τον άλλο γονιό σύμμαχό σας. Είναι μια λεπτή διαδικασία που μπορεί να εκτροχιαστεί σε κάθε βήμα. Εάν λοιπόν φτάσετε να συμφωνήσετε ως προς το τι είναι αυτό που συμβαίνει, δεν πρέπει να ανεβείτε στο «βάθρο» και να ζητήσετε ικανοποίηση. Αναγνωρίστε την προσπάθεια του άλλου γονιού και ζητήστε τη συμβολή του στην επίλυση της κρίσης.
Μην επαναπαυθείτε, όμως, στην κουβέντα σας, όσο καλά και αν πήγε. Μείνετε σε επικοινωνία και, διατηρώντας τις ισορροπίες, φροντίστε όσα συμφωνήσατε να εφαρμοστούν και στην πράξη.

ΠΗΓΗ: mama365.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki