Sunday 18 July 2021

Αφού μπορώ εγώ…

-‘’Αφού μπορώ εγώ, εγώ που είδα τον κόσμο μου ολάκερο να καταρρέει, απόγευμα κάποιας Κυριακής, εγώ που ουρλιαχτά άκουγα, από το δίπλα το δωμάτιο καθώς το παιδί νανούριζα λέγοντας πως όλα καλά θα πάνε, εγώ που κουράγιο έδινα, και ας για μένα δεν το είχα, στο άλλο που για τις εξετάσεις διάβαζε, εγώ που ρίγος καμμιά φορά και σήμερα με πιάνει, καθώς από το νοσοκομείο εκείνο τυχαίνει να περνάω, εγώ που ακόμα στέκομαι, και ακόμα το παλεύω, τότε και συ να ξέρεις πως μπορείς. Τότε και εσύ οφείλεις να μην τα παρατήσεις…’’

-‘’Αφού μπορώ εγώ, εγώ που πατέρα θα ευχόμουνα να μην είχα γνωρίσει, εγώ που το άγγιγμα, το αθώο, για χρόνια δεν μπορούσα να γευτώ, εγώ που εμπιστοσύνη, μεγάλη πια, έπρεπε να μάθω, από την αρχή, να δείχνω στους ανθρώπους, που και όμως ακόμα όρθια στέκομαι, και σε χαλάσματα επάνω, κατάφερα και έχω ξαναχτίσει, τότε και συ να ξέρεις πως μπορείς. Τότε και εσύ οφείλεις να μην τα παρατήσεις…’’

-‘’Αφού μπορώ και εγώ, εγώ που χρόνια βρώμικη ένιωθα, χρόνια ένοχη που δεν είχα μιλήσει, για πράξεις, που κάποιος άλλος έτσι το αποφάσισε, εγώ που τα πιο απλά, τα καθημερινά τα πράγματα, βουνό τα έβλεπα μετά, εγώ όμως που ανάστημα στους φόβους όλους ύψωσα, και ακόμα το υψώνω, τότε και συ να ξέρεις πως μπορείς. Τότε και εσύ οφείλεις να μην τα παρατήσεις…’’.

Κάτω μην το βάλεις Άνθρωπε…

Να δεις και εσύ, που θα μπορέσεις…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc. 

 
e-psyxologos.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το Χρώμα του Μαγιό του Παιδιού σου μπορεί να σώσει τη Ζωή του!

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. 
Ακόμα και σε εκείνους που ξέρουν καλό κολύμπι. 
Δυστυχώς όμως, ο πνιγμός είναι η δεύτερη αιτία θανάτων παιδιών. Συμβαίνει γρήγορα και ήσυχα. 
Ο παιδικός πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός και αθόρυβος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο οργανισμός ALIVE Solutions Inc., που ασχολείται με την ασφάλεια στο νερό, διεξήγαγε μια μελέτη για να δει πώς το χρώμα επηρεάζει την ορατότητα.

Η ALIVE Solutions Inc πήρε μαγιό σε μια ποικιλία αποχρώσεων και τα βύθισε σε μια λίμνη (που ταιριάζει με το νερό της θάλασσας) και σε μια πισίνα.

Ο λόγος ήταν για να ελέγξει ποια χρώματα ήταν πιο εύκολο να είναι ορατά κάτω από το νερό. Οπότε αν βρεθεί κάποιο παιδί σε αυτή την κατάσταση, να εντοπιστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Τα αποτελέσματα στη λίμνη και τα προτεινόμενα χρώματα
Στη λίμνη, έλεγξαν τα μαγιό σε 45 εκατοστά νερού και από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες. (Συμπεριλαμβανομένης της ανυψωμένης θέσης ενός γονέα που κάθεται στην αποβάθρα).

Βρήκαν λοιπόν τα κορυφαία χρώματα για να είναι πιο ορατά. Αυτά είναι το νέον κίτρινο, νέον πράσινο και νέον πορτοκαλί.

«Σκεφτείτε φωτεινά και έντονα!». Αυτό αναφέρει ο οργανισμός σε μια δημοσίευση που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματά τους. Σημείωσαν επίσης ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την ορατότητα. Όπως η καθαρότητα του νερού, ο φωτισμός, τα ρεύματα και ο καιρός.

Τα αποτελέσματα στην πισίνα και τα προτεινόμενα χρώματα
Στην πισίνα, έλεγξαν τα μαγιό τόσο σε ήρεμο νερό όσο και σε νερό που έχει αναταραχτεί. Επίσης διαπίστωσαν ότι τα φωτεινά και έντονα χρώματα είναι τα καλύτερα. 
Σε αυτήν τη δοκιμή, το λευκό και το γαλάζιο ήταν τα λιγότερο ορατά από όλα. Ενώ το νέον ροζ και το νέον πορτοκαλί ήταν τα περισσότερο ορατά.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο οργανισμός σημειώνει το εξής. «Αν και τα πιο σκούρα χρώματα εμφανίζονται καλά στο κάτω μέρος της πισίνας, συχνά μπορεί να μπερδευτούν με κάποια σκιά».

Επίσης ενδιαφέρον έχει ότι τα χρώματα προτείνονται ανάλογα με τον τύπο του νερού που θα βρεθούμε! Ενώ τα νέον χρώματα ήταν οι καλύτερες επιλογές συνολικά, ορισμένα χρώματα, όπως το νέον ροζ, είναι καλύτερα ορατό σε μια πισίνα. Αλλά το ίδιο χρώμα σχεδόν εξαφανίστηκε στη λίμνη! 

Είναι σημαντικό να φοράμε στα παιδιά μαγιό ανάλογα με τον τύπο του νερού που επισκέπτονται.
Δώσε βάση στο χρώμα του μαγιό!


Την επόμενη φορά που θα αγοράσεις στο παιδί σου μαγιό, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς περισσότερο το χρώμα παρά το στυλ! Το χρώμα του μαγιό του παιδιού σου μπορεί να σώσει τη ζωή του τελικά!

Και επίσης να λάβεις υπόψη και αυτές τις πολύ σημαντικές συμβουλές για την ασφάλεια του παιδιού στο νερό:

Να θυμάσαι ότι ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος με νερό, όχι μόνο σε λίμνη, θάλασσα ή πισίνα. Τα παιδιά μπορούν να πνιγούν σε λίγα εκατοστά νερού. Ακόμα και σε μια μπανιέρα ή λεκάνη με νερό.

Μην επαναπαύεσαι αν δεις ότι στο χώρο που βρίσκεσαι υπάρχει ναυαγοσώστης. Βεβαιώσου ότι γνωρίζει ότι είναι σε καθήκον παρακολούθησης και θα είναι σε θέση να σώσει κάποιον εάν χρειαστεί. 
Να θυμάσαι ότι αυτό το άτομο θα πρέπει να αποφεύγει όλους τις περισπασμούς, συμπεριλαμβανομένου του τηλεφώνου του. Και φυσικά να εστιάζει 100% στους κολυμβητές

Η βασική εκπαίδευση πρώτων βοηθειών είναι εξαιρετική ιδέα, ειδικά για όσους σχεδιάζουν να περάσουν χρόνο δίπλα στο νερό το καλοκαίρι. Σκέψου το! Σώζει ζωές!

«Να μάθουν τα παιδιά να κολυμπούν! Είναι σημαντικό!». Αυτό θα το έχεις ακούσει σίγουρα και εσύ όπως και εγώ. Και ήταν ένας από τους λόγους που έστειλα και εγώ τα μικρά μου κολυμβητήριο. Το να ξέρουν να κολυμπούν και να ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται με ασφάλεια γύρω από το νερό, είναι επίσης βασικοί τρόποι για την αποφυγή πνιγμού. Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα κολύμβησης από πολύ νωρίς.

Πάντα, μα ΠΑΝΤΑ επίβλεψη όταν τα παιδιά βρίσκονται στο νερό με σωσίβια, σαμπρέλες, μπρατσάκια και άλλα φουσκωτά. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε πιστεύοντας ότι με αυτά είναι ασφαλή και θα τα κρατήσουν στην επιφάνεια. ΔΕΝ ισχύει!

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παιδιά: Οδηγός καλής ανατροφής

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας; Ευτυχώς, δεν υπάρχει μία και μόνο σωστή απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση. Κάθε οικογένεια έχει τις δικές της αξίες, αρχές και ιδανικά και γύρω από αυτά δομεί και τον τρόπο που ανατρέφει τα μικρά της. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι κανόνες οι οποίοι είναι κοινοί για όλους μας και που θα πρέπει να τους τηρούμε όσο περισσότερο γίνεται προκειμένου να δημιουργήσουμε ευτυχισμένους, ισορροπημένους και καλούς χαρακτήρες που θα μπορούν να πατήσουν γερά στα πόδια τους.

Οι 10 κανόνες της καλής ανατροφής

Βρείτε το δυνατό του σημείο

Κάθε παιδί έχει ένα ταλέντο. Ωθώντας το σε δραστηριότητες που απολαμβάνει, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή του. Έτσι, το κάνουμε και πιο ικανό να ανταπεξέλθει στην αποτυχία, αλλά και να προσπαθήσει περισσότερο όταν κάτι του είναι πιο δύσκολο.

Επενδύστε στην επιβράβευση

Η τιμωρία εστιάζει στα αρνητικά στοιχεία του παιδιού και ενδέχεται να το αποθαρρύνει αντί να το κάνει καλύτερο. Αντιθέτως, ο έπαινος για τις επιτυχίες του είναι ικανός να το κινητοποιήσει.

Ελέγξτε τα συναισθήματά σας

Ο θυμός, ο σαρκασμός και η υποτίμηση εκ μέρους του γονιού είναι πολύ τρομακτικές εμπειρίες για ένα παιδί. Αν το μικρό σας έχει προβλήματα που σχετίζονται με την πειθαρχία, η πιο αποτελεσματική λύση είναι να του μιλάτε σε ήρεμο και σταθερό τόνο.

Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να δημιουργήσετε αντιπαλότητα μεταξύ τους. Ακόμη και η πιο αθώα σύγκριση μπορεί να τα κάνει να νιώσουν ότι δεν τα αγαπάτε εξίσου.

Ζητήστε βοήθεια

Δεν υπάρχει μητρικό και πατρικό φίλτρο. Τουλάχιστον όχι με την έννοια ότι οι καλοί γονείς μπορούν να βρουν αυθόρμητα λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Αν νιώθετε ότι κάτι σας δυσκολεύει, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό. Δεν είναι ένδειξη αποτυχίας, αλλά πραγματικού ενδιαφέροντος για τα παιδιά σας.

Δώστε θετική προσοχή

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την προσοχή μας. Αν δεν τους τη δείχνουμε όταν συμπεριφέρονται ευχάριστα, θα κάνουν κάποια αταξία για να την κερδίσουν, έστω και με τη μορφή της… κατσάδας.

Μην ξεχνάτε τον υπολογιστή του

Κάποτε οι γονείς μας ανησυχούσαν μόνο όταν λείπαμε από το σπίτι. Πλέον, υπάρχουν πολλοί λόγοι να μας αγχώνουν ακόμη και οι στιγμές που το μικρό μας είναι μόνο του μπροστά στον υπολογιστή του. Επιβάλετε περιορισμούς στις σελίδες που μπορεί να επισκέπτεται ανάλογα με την ηλικία του και προσπαθήστε να έχετε εικόνα της συμπεριφοράς του στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς να γίνεστε παραβιαστικοί. Αν νιώσει ότι προσπαθείτε να το ελέγξετε υπερβολικά, το πιθανότερο είναι σύντομα να κρύβει την… ψηφιακή ζωή του. Και αυτό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο.

Αποδεχτείτε τις αλλαγές – μέχρι ενός σημείου

Η ζωή αλλάζει δραματικά μετά το παιδί. Όσο πιο γρήγορα δεχτούμε ότι τα ξενύχτια του Σαββάτου δεν θα μοιάζουν πια όπως πριν, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να βρίσκουμε χρόνο για πράγματα που μας ευχαριστούν, αλλά και για να απολαμβάνουμε τη σχέση μας με το σύντροφό μας.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Όσες φορές και αν τους δώσετε τη σωστή συμβουλή, αν την διαψεύδετε με τις πράξεις σας, τα παιδιά σας θα μιμηθούν αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που ακούνε.

Μην τα παρατάτε

Δυστυχώς, πολλοί γονείς φτάνουν σε ένα σημείο που σηκώνουν τα χέρια ψηλά, πιστεύοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν ένα παιδί με προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία. Ωστόσο, με την καθοδήγηση ενός ειδικού, ακόμη και οι πιο τεταμένες σχέσεις γονέων – παιδιού μπορούν να βρουν τη σωστή ισορροπία.

vita.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki