Sunday, 24 September 2017

Τα βιβλία σε πλαστική σακούλα αντί σε τσάντα ...

Αντί για τσάντα, κουβαλάει μια πλαστική σακούλα και μέσα σε αυτή όλα του τα βιβλία. 
Κανείς δε γνωρίζει ποιος τράβηξε τη φωτογραφία αυτή. 
Κανείς δε γνωρίζει επίσης το σχολείο που πηγαίνει το παιδάκι. Κάποιοι εικάζουν ότι πιθανόν να πρόκειται για προσφυγόπουλο και ότι η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην Ελλάδα. 
Μια άλλη άποψη θέλει τη φωτογραφία να μην έχει τραβηχτεί στην Ελλάδα, αλλά σε κάποια άλλη χώρα, πιθανότατα την Παλαιστίνη. 
Το κοριτσάκι που προπορεύεται πάντως, και φοράει μαντίλα, ενισχύει και τις δυο απόψεις. 
Το συγκλονιστικό της φωτογραφίας, όπου και να είναι τραβηγμένη, αφορά στη δίψα για μάθηση ενός μικρού παιδιού, το οποίο δεν κάμπτεται από αντιξοότητες. 
Τι και εάν δεν έχει λεφτά να αγοράσει σχολική σάκα; 
Βάζει τα βιβλία μέσα σε μια πλαστική σακούλα από εκείνες που χρησιμοποιούμε στη λαϊκή αγορά και συνεχίζει τη ζωή του.

Βαρύ φορτίο για το παιδί είναι...

... η ζωή που δεν έζησαν οι γονείς του

Ξέρεις τι είναι να είσαι παιδί και να προορίζεσαι για μια ζωή που δεν έχεις επιλέξει; 
Να γεννιέσαι και να έχουν αποφασιστεί όλα για σένα από πριν; 
Είσαι ακόμα στην κοιλιά της μαμάς σου, σε αυτό το απίστευτα ασφαλές μέρος, κι όλοι γύρω μιλάνε εξ ονόματός σου, δίχως να έχεις ακόμα όνομα.

Θα είσαι το άψογο παιδί, ο τέλειος επαγγελματίας, ο υπέροχος άνθρωπος, θα είσαι ο ιδανικός υποψήφιος. Θα κάνεις πράγματα που δεν ξέρεις ακόμα αν σου αρέσουν. Θα επιβεβαιώσεις κάθε προσδοκία των γονέων σου. 
Κι όλα αυτά γιατί; Μα, φυσικά γιατί αυτοί ξέρουν με ποιο τρόπο θα γίνεις εσύ ευτυχισμένος.

Οι γονείς, δύο άνθρωποι που σκέφτονται για σένα πριν από σένα. Προγραμματίζουν τις ζωές τους με βάση το δικό σου πρόγραμμα, σε αγαπούν ό,τι και αν γίνει, είναι εκεί για να αντέξουν τα σκοτάδια σου και να χαρούν πριν από ‘σένα για τις επιτυχίες σου. 
Είναι οι άνθρωποι που σε έφεραν σε αυτό τον κόσμο. Σου χάρισαν την πνοή και τη δυνατότητα να ζήσεις. 
Μέχρι εκεί.

Οι γονείς μας είναι κοινοί θνητοί, ας μην μπερδευόμαστε. 
Είναι άνθρωποι με τις δικές τους ιστορίες, τους δικούς τους φόβους, ανασφάλειες, όνειρα και πάθη. 
Πριν από εμάς, είχαν τη δική τους προσωπική ζωή. Είναι σύντροφοι, εραστές, επαγγελματίες, φίλοι κι όλα όσα είμαστε κι εμείς. Το ότι γίνονται γονείς δε σημαίνει πως διαγράφονται απ’ τη λίστα όλων όσων έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθη. 
Άλλωστε κι αυτοί από μόνοι τους είναι παιδιά κάποιων άλλων, έχουν μεγαλώσει με τα πρότυπα άλλων ανθρώπων. Κι εκεί κάπου μπλεκόμαστε όλοι.

Το βαρύτερο φορτίο για ένα παιδί είναι η ζωή που δεν έζησαν οι γονείς του.
Μαμάδες που δεν έγιναν οι μπαλαρίνες που θα ήθελαν, μπαμπάδες που συμβιβάστηκαν και δε κυνήγησαν το δικό τους όνειρο, άνθρωποι που είτε βολεύτηκαν σε ετοιμοπαράδοτες πραγματικότητες ή φυλακίστηκαν δίχως να το καταλάβουν.
Στο βωμό του «καλού» του παιδιού, του «εγώ ξέρω καλύτερα», του «μα είναι δυνατόν η μαμά να θέλει το κακό σου;» έγιναν τα μεγαλύτερα εγκλήματα. 
Γιατί οι σημερινοί γονείς κάνουν τα πάντα για το παιδί τους εκτός απ’ το να το αφήσουν ελεύθερο να επιλέξει αυτό που θέλει να γίνει.
Ό,τι τους έλειψε, προσπαθούν να το δουν μέσα απ’ τα δικά σου μάτια. Αυτά που δεν κατάφεραν να φέρουν κοντά, οι παρ’ ολίγο ευτυχίες τους, γίνονται τώρα ο δικός σου αυτοσκοπός. Κι εσύ παίζεις το ρόλο του πρωταγωνιστή σε ένα έργο που είναι φτιαγμένο για κάποιον άλλο.
..............
Και φτάνεις εκεί, έχεις ζήσει όλα όσα ήθελαν να ζήσουν οι ίδιοι, γιατί θέλησες να τους κάνεις περήφανους, να τους επιβεβαιώσεις, να ακούσεις το μπράβο τους, να δεις το χαμόγελο στα πρόσωπά τους. Αφού τα έκανες όλα για την ευτυχία σου γιατί καταλήγεις εσύ ο δυστυχισμένος; Γιατί δε σε γεμίζει τίποτα από αυτά που γράφτηκαν για ‘σένα.
Εσύ είσαι ο συγγραφέας του δικού σου βιβλίου και μέχρι να κρατήσεις την πένα στα χέρια σου, οι σελίδες θα μένουν άγραφα χαρτιά. 
Άδειες μέρες που αδημονούν να γεμίσουν με όσα εσύ αγαπάς. Το καλό σου κρύβεται κάπου εκεί ,ανάμεσα σε όσα αγαπάς κι όσα σε αγαπούν γι’ αυτό που πραγματικά είσαι κι όχι γι’ αυτό που θέλει ο καθένας να γίνεις.
Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να ζει αυτό που θέλει να ζήσει και να αφήνει το παιδί του να επιλέγει, να μάθει να επιλέγει για το δικό του καλό. 
Άλλωστε πώς μπορεί ο γονέας να ξέρει ότι αυτό θα είναι καλό για σένα, απ’ τη στιγμή που αυτός δεν το έκανε ποτέ; Και πώς μπορεί να ξέρει πως εσύ θα είσαι ευτυχισμένος με όσα κάνουν αυτόν ευτυχισμένο;
Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, νιώθει τη σιγουριά πως αυτός ξέρει καλύτερα. Αποκτάει την τάση να απαντάει με απόλυτο τρόπο στο καθετί. Αντιθέτως, θα έπρεπε όσο μεγαλώνουμε να ρωτάμε περισσότερο και να απαντούμε λιγότερο. 
Οι γονείς να ρωτάνε τα παιδιά και τα παιδιά να εμπνέονται απ’ τις ερωτήσεις. Να βρίσκουν τροφή για σκέψη στα χέρια των γονιών τους κι όχι στρωμένους δρόμους που τελικώς οδηγούν σε αδιέξοδα.

Να θυμάσαι, λοιπόν, πως οι γονείς σου έδωσαν ακριβώς αυτά που είχαν να σου δώσουν. Το σημαντικό είναι τι θα κάνεις εσύ με αυτά που σου δόθηκαν ως εφόδια. Θα τα χρησιμοποιήσεις ως αλυσίδες ή θα τα μεταμορφώσεις σε φτερά;

Γράφει η Χαρά Βλαχοδήμου
Πηγή
anapnoes.gr

Κολομβία: Νεογέννητο σώθηκε μέσα από κάδο

Το βρήκαν καλυμμένο με μυρμήγκια
Οι διασώστες έμειναν άφωνοι, όταν είδαν το μωρό καλυμμένο με σκουπίδια και μυρμήγκια

Χάρη σε έναν άστεγο που έτυχε να ακούσει το απεγνωσμένο κλάμα του, ένα νεογέννητο κοριτσάκι διασώθηκε μέσα από κάδο σκουπιδιών, που το είχαν αφήσει να πεθάνει.
Ο άστεγος κάλεσε την αστυνομία που έσπευσε στο σημείο και οι διασώστες έμειναν άφωνοι όταν είδαν το μωρό καλυμμένο με σκουπίδια και μυρμήγκια. 
Οι γιατροί διαπίστωσαν πολλαπλές αμυχές και δαγκώματα στην πλάτη του μωρού, ενώ είχε ακόμη συνδεδεμένο τον ομφάλιο λώρο.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο δήμο Φλοριδαμπλάνκα του Σαντάντερ της Κολομβίας. 
Οι γιατροί του τοπικού νοσοκομείου ανακοίνωσαν ότι το 2,2 κιλών αναρρώνει από υποθερμία.

Η αστυνομία αυτή τη στιγμή προσπαθεί να εντοπίσει και να ταυτοποιήσει την μητέρα του βρέφους.

protothema

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki