Tuesday 7 August 2018

Αυθαιρεσία και νομιμοποίηση

Αυτές είναι σκέψεις, απλές, χωρίς εμβάθυνση στο θέμα

Είναι ένας συμπολίτης μας και καταφέρνει κάποια στιγμή να φτιάξει ένα σπιτάκι σε μια περιοχή της πατρίδας μας. όσο ποιο φτωχός είναι, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες, το σπίτι που θα φτιάξει να είναι αυθαίρετο.

Η άλλη περίπτωση είναι ο συμπολίτης μας να είναι πλούσιος, εδώ κατά πάσα πιθανότητα, να υπάρχει 'κάποια' άδεια, αλλά είναι σίγουρο, ό,τι θα έχει προβεί σε αυθαιρεσίες, όπως για παράδειγμα το κτίσμα να είναι τεράστιο, να φράζει θάλασσα, να καταπατεί δάσος.

Αν μπορούσα, λέμε αν μπορούσα να χτίσω ένα σπίτι κρυφά στην Ομόνοια ή να φτιάξω μια αποθηκευτικού σε ένα αγροτεμάχιο, ο νόμος τα αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο.

Μετά θα έρθουν οι εκλογές και προεκλογικά κάποιος νόμος θα νομιμοποιήσει το αυθαίρετο οίκημα, θα δικαιώσει την αυθαιρεσία.

Κάθε φορά που κάποιος χτίζει παράνομα, η πολεοδομία το γνωρίζει, με κάποιο τρόπο το μαθαίνει και από εκεί αρχίζει η ομηρεία του αυθαιρετούντα.
Έτσι στήνεται το πελατειακό κράτος, έτσι αρχίζει το αλισβερίσι, έτσι παγιώνεται η διαπλοκή και η διαφθορά.

Οι απλές σκέψεις είναι οι εξής:
Αντί να νομιμοποιείται το αυθαίρετο, να νομιμοποιηθεί η περιοχή. Δηλαδή να φτιαχτεί το οικιστικό σχέδιο της περιοχής, να ενταχθεί το αυθαίρετο στο σχέδιο αυτό, στο βαθμό που δεν καταστρατηγεί τους όρους του σχεδίου και ότι άλλο περισσεύει ... γκρεμίζεται.
Ότι είναι σε ρεματιά, δάσος, ή αιγιαλό ... πάει, γκρεμίζεται. Κοινόχρηστα αγαθά που προσφέρει η φύση, ο Θεός για όλους, δεν μπορούν να τα οικειοποιούνται ορισμένοι αποκλειστικά. Τί θα πει νομιμοποιήθηκε το αυθαίρετο; δηλαδή εξαγοράζω την παρανομία μου, συνήθως λαδώνοντας και διατηρώ την παρανομία μου. Η περιοχή πρέπει να σχεδιασθεί, νομιμοποιηθεί, να ρυθμισθεί, να δημοσιευθεί και να γνωρίζουν όλοι τους κανόνες.

Μια δεύτερη σκέψη είναι η εξής, ο μηχανικός που αναλαμβάνει τα σχέδια, την επίβλεψη και ότι άλλο, πρέπει με την υπογραφή του να είναι συνυπεύθυνος της αυθαιρεσίας, αλλιώς δεν υπογράφει και το σπίτι δεν νομιμοποιείται.


Το Χαμομηλάκι

Ιδέες για να απασχολήσετε δημιουργικά το παιδί σας

Αξιοποιήστε φαντασία και καλή διάθεση
Θα θέλατε να στείλετε την 5χρονη κόρη σας στο summer camb, που πηγαίνει το παιδί μιας φίλης σας, όπου τα παιδιά μαθαίνουν από κολύμβηση, και ιστιοπλοΐα, έως ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε, όμως τα οικονομικά σας δεν το επιτρέπουν.

Μην αγχώνεστε εφόσον έχετε διαθέσιμο χρόνο για να τον αφιερώσετε στην μικρή σας, αξιοποιήστε τη φαντασία σας, επιστρατεύστε την καλή σας διάθεση και οργανώστε με βάση τα ενδιαφέροντα της μικρής το πρόγραμμα των αθλοπαιδιών και όχι μόνο, που θα μοιραστείτε. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ιδέες τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε για να απασχολήσετε δημιουργικά το παιδί σας. Έχουμε και λέμε:

Αν έχετε θάλασσα κοντά ή πισίνα μπορείτε να πάτε με την κόρη σας για κολύμπι, όπου εσείς ή ο εκπαιδευτής θα της δείξετε βασικές κινήσεις που πρέπει να γνωρίζει.
Ζητήστε να σας βοηθήσει στα μπισκότα που θα φτιάξετε. Πηγαίνετε μαζί στο σούπερ μάρκετ για να προμηθευτείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε και αξιοποιήστε τη βοήθειά της αν όχι στο κοσκίνισμα, στο ζύμωμα και στο πλάσιμο, που αρέσουν στα παιδιά.

Βάλτε τη μουσική που της αρέσει και χορέψτε προσπαθώντας να της μάθετε κάποια βασικά βήματα η κάνοντας τα δικά σας χορευτικά βήματα.

Οργανώστε παραστάσεις κουκλοθέατρου ή καραγκιόζη ή διαγωνισμό ζωγραφικής ή χειροτεχνίας.

Μπορείτε να βρείτε και άλλα παιχνίδια, που θα εκτονώσουν το παιδί, από το κρυφτό και το κυνηγητό, έως το ποδόσφαιρο, τα μήλα, την παντομίμα κ.ο.κ.

Επίσης μπορείτε να ζωγραφίσετε παρέα, μαθαίνοντάς τους βασικά σχέδια, από το σπίτι, το λουλουδάκι, το τρενάκι, το μήλο, μια γάτα, έως άλλα πιο σύνθετα. Για παράδειγμα ακουμπήστε σε λευκό φύλλο χαρτιού το χέρι σας, και σχεδιάστε με ένα μαρκαδόρο το αποτύπωμα παλάμης και δαχτύλων. Βάλτε το παιδί σας να κάνει το ίδιο με το δικό του χέρι στο ίδιο χαρτί και γράψτε τα ονόματά σας. 

Χρησιμοποιείστε ένα ποτήρι για να σχεδιάσετε κύκλους που τέμνονται και ζωγραφίστε με διαφορετικά χρώματα τα κενά.
Οργανώστε παιχνίδι θησαυρού στο σπίτι ή τον κήπο, κρύβοντας διάφορα αντικείμενα.

Φτιάξτε βραχιολάκια ή άλλα κοσμήματα από λαστιχάκια.

Φυτέψτε φακές σε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι. Φυτέψτε ένα λουλούδι μαζί, π.χ. έναν βασιλικό.

Δεν έχετε παρά να φροντίσετε να απολαύσετε αυτές τις ώρες που θα μοιραστείτε με την μικρή σας κόρη.

TA NEA
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki