«Ανησυχώ για το γιο μου. Εχει κλειστεί στον εαυτό του. Δεν έχει φίλους, δεν θέλει να πάει σε δουλειά. Κλείνεται στο δωμάτιό του και κλαίει. Δεν έχουμε πάει σε γιατρό. Ο άνδρας μου λέει ότι είναι ντροπή».
Mε το σύνθημα «μη σε τρομάζει, μάθε γι’ αυτήν, αντιμετώπισέ την» η Γραμμή Επικοινωνίας για την κατάθλιψη (210-6515600) που ίδρυσε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), στο πλαίσιο του προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών, συμπλήρωσε τον πρώτο μήνα λειτουργίας της.
Η ανάγκη πολλών ανθρώπων να μιλήσουν με κάποιον ειδικό ανώνυμα φάνηκε έντονα ήδη από τις πρώτες 30 μέρες λειτουργίας της γραμμής, ειδικά από τη μεγάλη διάρκεια των συνομιλιών (μέση διάρκεια κάθε κλήσης ήταν τα 15’).
Από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου η γραμμή δέχθηκε συνολικά 400 περίπου τηλεφωνήματα, που έδειξαν ένα ακόμη πρόβλημα: Αυτό της έλλειψης ενημέρωσης για τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 35% αυτών που απευθύνθηκαν στη γραμμή δήλωσε ότι δεν έχει ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό, παρόλο που αντιλαμβάνεται ότι έχει πρόβλημα.
Στόχος της Γραμμής Επικοινωνίας είναι αυτός ακριβώς: να «χτυπήσει» την προκατάληψη και να καλύψει το κενό πληροφόρησης και υποστήριξης που υπάρχει σε θέματα ψυχικής υγείας. Η πλειονότητα των ενδιαφερομένων απευθύνθηκε στη Γραμμή για προσωπικό της θέμα (ποσοστό 82%), ενώ 16% των κλήσεων πραγματοποιήθηκε από συγγενείς και 2% από φίλους ατόμων με θέματα / προβλήματα ψυχικής υγείας.
Η επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια του πρώτου μήνα λειτουργίας της γραμμής επιβεβαίωσε κάτι που ήταν ήδη γνωστό: Οι περισσότεροι από όσους αναζήτησαν συμβουλές, πληροφορίες και βοήθεια ήταν γυναίκες (σε ποσοστό 69%). Εδειξε επίσης ότι η κατάθλιψη χτυπά τις πιο παραγωγικές ηλικίες (31 έως 45 ετών) και κυρίως τους άγαμους. Είναι εντυπωσιακό ότι βασικό ρόλο φαίνεται να παίζει το αστικό περιβάλλον: Επτά στους δέκα ήταν κάτοικοι Αττικής. Οσο για το μορφωτικό επίπεδο, το πρόβλημα παρουσιάζεται εμφανώς συχνότερα σε άτομα που έχουν σταματήσει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (40,6% ήταν απόφοιτοι λυκείου), ενώ αμέσως μετά έρχονται οι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ (31,6%).
e-tipos
πηγή: madata.gr - ημερ/νία: 05-07-2008