Saturday, 30 November 2019

Μιλήσετε στο παιδί σας για την ασφάλεια

Το βίντεο που πρέπει να δουν Όλοι οι γονείς

Αυτό το βίντεο με την έφηβη που αποφεύγει έναν άγνωστο θα σας κάνει να μιλήσετε στο παιδί σας για την ασφάλεια.


Αν και η συζήτηση για την ασφάλεια δεν είναι κάτι που κάνετε καθημερινά, ένα νέο viral βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία του Vacaville (Καλιφόρνια) θα σας κάνει να μιλάτε ίσως πιο συχνά για αυτό το θέμα στα παιδιά σας.
Το βίντεο που κατέγραψε εξωτερική κάμερα κατοικίας, δείχνει πώς ένα έφηβο κορίτσι χρησιμοποίησε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο ως ασπίδα για να κρατήσει μια απόσταση ασφαλείας από τον άγνωστο που το ακολουθούσε. Το ανατριχιαστικό στην όλη υπόθεση; Αφού ο οδηγός έφυγε στην αρχή... μετά από μερικά δευτερόλεπτα επέστρεψε και προσπάθησε να μιλήσει στο έφηβο κορίτσι.
«Θέλαμε να θυμίσουμε στους γονείς και τους νέους απλά tips ασφάλειας για να αποφεύγουν αγνώστους στα αυτοκίνητα! Παρατηρήστε αν σας ακολουθούν αυτοκίνητα, ποτέ μην πλησιάζετε αγνώστους που κάθονται μέσα στο αυτοκίνητο και ποτέ μην μπαίνετε σε ένα αυτοκίνητο με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε!», ανέφερε ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της περιοχής όπου συνέβη το περιστατικό.

Η αστυνομία σχολίασε θετικά το γεγονός ότι το κορίτσι χρησιμοποίησε το σταθμευμένο αυτοκίνητο ως «ασπίδα» προστασίας, κάτι που πρέπει να υπενθυμίζουν οι γονείς στα παιδιά τους, όταν τους μιλούν για την ασφάλεια στο δρόμο και για το πώς θα παραμείνουν ασφαλή σε περίπτωση που τα προσεγγίσει κάποιος που δεν γνωρίζουν.
«Πρόσφατα ένα νεαρό κορίτσι περπατούσε στην περιοχή Leisure Town όταν πρόσεξε έναν άνδρα μέσα σε ένα αυτοκίνητο να την ακολουθεί!», ανέφερε το αστυνομικός και συνέχισε, «Το νεαρό κορίτσι, συνέχισε να περπατά αγνοώντας το αυτοκίνητο. Αμέσως όταν εκείνος σταμάτησε το αυτοκίνητό του στη μέση του δρόμου, το κορίτσι τρόμαξε και κρύφτηκε πίσω από ένα όχημα. Ο οδηγός έφυγε όμως επέστρεψε ξανά προσπαθώντας να μιλήσει στο κορίτσι. Εκείνο συνέχισε να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο ως “ασπίδα όταν ο άγνωστος έφυγε ξανά και το κορίτσι άρχισε να τρέχει για να προστατευθεί!».

Τα έφηβα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν να περπατούν μόνα τους στο δρόμο και ειδικά τη νύχτα, ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται ασφαλείς. Τα μικρότερα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν να μιλούν σε αγνώστους και να πλησιάζουν τα αυτοκίνητα που δεν γνωρίζουν.

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους γονείς το παιδί τους να γνωρίζει τα παρακάτω:
  • Το όνομα του και τη διεύθυνση του
  • Να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο
  • Να καλεί το "100" σε περίπτωση ανάγκης
  • Να απευθύνεται για βοήθεια μόνο σε Αστυνομικούς ή σε γνωστά άτομα
  • Να μην μπαίνει σε αυτοκίνητο ή να ακολουθεί οποιοδήποτε άτομο χωρίς την συγκατάθεση των γονιών του
  • Σε περίπτωση ανάγκης να απευθύνεται σε άτομα που του έχει υποδείξει η οικογένειά του ότι είναι της εμπιστοσύνης της π.χ. σε συγγενείς ή φίλους
  • Να μην απαντά όταν χτυπούν την πόρτα και οι γονείς δεν είναι στο σπίτι και ποτέ να μην λέει σε κάποιον στο τηλέφωνο ότι είναι μόνο του
  • Να μην δέχεται "δώρα" που προσφέρουν άγνωστοι
Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου παρακάτω:

πηγή: Mothersblog.gr

Το παιδί σας λέει συνέχεια ψέματα; Δείτε πως θα ενισχύσετε την ειλικρίνειά του!

Όταν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας λέει ψέματα η προσπάθεια να του αποσπάσετε κάποια ομολογία πιθανό να πέσει στο κενό και να κάνει τα πράγματα χειρότερα. 
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε προκειμένου να ενθαρρύνετε την ειλικρίνεια είναι να βρείτε την κατάλληλη αντίδραση που θα εμπνεύσει το παιδί σας.
Μην διευκολύνετε το ψέμα
Αν ήδη ξέρετε ότι το παιδί σας έχει πει ψέματα, μην κάνετε ερωτήσεις του τύπου: 
"Έκανες αυτό που σου ζήτησα;" γιατί η απάντηση που θα δεχθείτε είναι σίγουρα ένα διόλου ειλικρινές "Ναι". 
Προτιμήστε να ξεκινήσετε την κουβέντα σας κάπως αλλιώς: 
"Ξέρω ότι δεν το έκανες…" ή "Σε είδα που…"

Να είστε ειλικρινείς
Την επόμενη φορά που θα του βγάλετε το αγκάθι από το δάχτυλο, μην του πείτε ψέματα ότι δεν θα πονέσει. 
Μην λέτε ψέματα στους φίλους σας ότι δεν θα πάτε στο πάρτι που σας κάλεσαν επειδή η κόρη σας έχει πυρετό, την ίδια ώρα που εκείνη χαίρει άκρας υγείας και σας τραβάει από τη φούστα για να συνεχίσετε το παιχνίδι που αφήσατε στη μέση. 
Το παιδί σας παρακολουθεί και απομνημονεύει στο μυαλουδάκι του κάθε σας κουβέντα και κάθε σας κίνηση.

Δείξτε του εμπιστοσύνη
Η αλήθεια και η εμπιστοσύνη είναι στοιχεία αλληλένδετα. 
Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι το εμπιστεύεστε. 
Για παράδειγμα, πριν το αφήσετε στο σπίτι ενός φίλου για να παίξει, πείτε του: 
"Ξέρω ότι σήμερα θα είσαι ήσυχος και θα περάσεις καλά με τα άλλα παιδιά". 
Είναι πιο αποτελεσματικό από το να το απειλήσετε με δηλώσεις του τύπου:
"Κοίταξε να είσαι καλό παιδί αυτή τη φορά, αλλιώς…". 
Αν του δείξετε εμπιστοσύνη, θα νιώσει υπεύθυνο και θα κάνει τα πάντα για να μην σας απογοητεύσει.

Βοηθήστε το να δει όλη την αλήθεια
Σε μικρή ηλικία συχνά τα παιδιά έχουν επιλεκτική μνήμη , δηλαδή θυμούνται μόνο τμήμα των γεγονότων. 
Έτσι η 4χρονη κόρη σας μπορεί να ισχυριστεί ότι τη χτύπησε ο ξάδερφός της (μπορεί να είναι αλήθεια), αλλά να μην αναφέρει το γεγονός ότι εκείνη τον προκάλεσε αφού τον τσίμπησε. 
Αν λοιπόν παρουσιάσετε την κατάσταση όπως πραγματικά είναι, η κόρη σας θα δει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία.

Επικροτήστε την αλήθεια
Αν ο τρίχρονος γιος σας παραδεχτεί ότι ζωγράφισε τους τοίχους του σαλονιού και εσείς αντιδράσετε στην ομολογία του με θυμό, είναι σαφές ότι το παιδί θα αποθαρρυνθεί και στο μέλλον θα φοβάται και θα διστάζει να ομολογήσει κάποιο σφάλμα του. 
Αν όμως του δείξετε ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για την ειλικρίνειά του, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες το παιδί να είναι ειλικρινές. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ομολογία πρέπει να ισοδυναμεί με απαλλαγή από την τιμωρία. 

Μην το αναγκάζετε να λέει ψέματα
Όταν η πίεση είναι πολύ μεγάλη, οι απαιτήσεις σας αυξημένες και η τιμωρία πολύ αυστηρή, το παιδί οδηγείται ευκολότερα στο ψέμα προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες.

Εμπνεύστε του εμπιστοσύνη
Φροντίστε να σας εμπιστεύεται το παιδί σας. 
Μην αμελείτε τις υποσχέσεις σας και όταν δεν μπορείτε να τηρήσετε αυτά που έχετε πει να ζητάτε συγγνώμη και να εξηγείτε τους λόγους.

Μην το ανακρίνετε
Αν δεν έχετε μια αυθόρμητη ομολογία, δεν υπάρχει λόγος να περνάτε το παιδί από ιερά εξέταση. 
Όταν τόσο εσείς όσο και το μικρό σας ξέρετε ότι έκανε κάτι κακό, είναι περιττό να επιμένετε να σας το ομολογήσει. 
Ένας έντονος διάλογος του τύπου: 
"Το έκανες!", "Όχι δεν το έκανα!" δεν οδηγεί πουθενά. 
Εξηγήστε στο παιδί ότι αυτό που έκανε είναι κακό και επιβάλλετέ του την ανάλογη τιμωρία. Αν ωστόσο δεν είστε σίγουροι για την ενοχή του, μην το τιμωρήσετε. 
Απλώς πείτε του: "Ελπίζω να μου λες την αλήθεια. Αν όχι, θα στεναχωρηθώ πολύ".

Νέλλη Θεοδοσίου 
Πηγή: Faysbook.gr
ant1.com.cy

Friday, 29 November 2019

Ψυχολόγος καταθέτει: Πώς θα καταλάβετε εάν το παιδί σας κακοποιείται - Όλες οι ενδείξεις

Ποια είναι τα σημάδια που προδίδουν σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου;
Είναι γεγονός, πως τελευταία πληθαίνουν οι υποθέσεις παιδικής κακοποίησης που έρχονται στη δημοσιότητα. 
Στις αρχές του 2019, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, περιέγραφε, σε ανακοίνωσή της, τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων, στα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα, υπογράμμιζε πως 1 στα 5 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης, με τον δράστη να ανήκει στο «υπεράνω πάσης υποψίας» φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας, σε ποσοστό 70% με 90%.
Συνομιλήσαμε με την ψυχοπαιδαγωγό Αλεξάνδρα Νάση και παρουσιάζουμε τα σημάδια που προδίδουν ότι ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο ή ότι έχει ήδη υποστεί παρενόχληση/κακοποίηση. Άλλες προφανείς και άλλες λιγότερο έκδηλες είναι οι ενδείξεις που πρέπει να υποψιάζουν γονείς και κηδεμόνες, γι’ αυτό και απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση. 
«Κάθε παιδί μπορεί να κρύβει έναν προσωπικό εφιάλτη. Μπορεί να κρύβει την κακοποίηση που υφίσταται, από άγνοια, από φόβο ή γιατί απειλείται. 
Όσο νωρίτερα παρέμβει ο ενήλικας εφόσον παρατηρήσει κάτι ύποπτο, ή ασυνήθιστο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να προστατεύσει το παιδί. Να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά, αλλά και να προλάβει την εκδήλωση άλλων παρόμοιων περιστατικών», επεσήμανε η κυρία Νάση.

Σημάδια ότι ένα παιδί έχει υποστεί σωματική βία

  • Ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά ή/και μείωση σχολικών επιδόσεων στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο (έλλειψη συγκέντρωσης, δυσκολία στη συγκέντρωση προσοχής, αφηρημένη συμπεριφορά)
  • Να κλαίει κάθε φορά που βλέπει την baby sitter ή κάποιο άλλο ενήλικο πρόσωπο που το φροντίζει (φόβος να μείνει μόνο του ή επιδίωξη να βρίσκεται με κάποιον προστάτη)
  • Σωματικές ενδείξεις: Να εμφανίζει συχνά μελανιές, εκδορές, δαγκώματα, μώλωπες, εγκαύματα, ή άλλους τραυματισμός που εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα
  • Μειωμένη όρεξη ή/και άλλες διαταραχές στη διατροφή
  • Διαταραχές ύπνου, εφιάλτες και νυχτερινή ενούρηση
  • Εμφάνιση ντροπής για το σώμα του, χαμηλή αυτοεκτίμηση κι εκδήλωση άγχους (γαστρεντερικές διαταραχές, έντονη εφίδρωση κλπ)
  • Σημάδια ότι ένα παιδί έχει κακοποιηθεί συναισθηματικά
  • Έντονα υποτακτική συμπεριφορά ή φόβος ότι κακό θα του συμβεί
  • Αλλαγές στον τρόπο που προσεγγίζει αγαπημένους του ανθρώπους, αλλαγές στη συμπεριφορά, επιθετικότητα, απομόνωση, απόσυρση από ανθρώπους κι ενδιαφέροντα
  • Να μη θέλει καθόλου να επικοινωνήσει, να μιλάει λιγότερο ή/και να εμφανίσει διαταραχές όπως το τραύλισμα, παλινδρόμηση σε συμπεριφορές μικρότερης ηλικίας όπως πιπίλισμα δακτύλου
  • Να παρουσιάζει ανάρμοστη συμπεριφορά σε άλλα παιδιά ή βρέφη ή και ζώα. Για παράδειγμα, να γίνει υπερβολικά προστατευτικό ή αντίθετα πολύ επιθετικό προς άλλα παιδιά
  • Να χάσει την όρεξή του για παιχνίδι/δραστηριότητες. Να παραπονιέται για πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι χωρίς παθολογικά αίτια
  • Δυσκολία στον ύπνο και συχνούς εφιάλτες
Σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να υποδηλώσουν τα παρακάτω

  • Να πονάει, να έχει φαγούρα, αιμορραγία, μώλωπες μέσα ή γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Να δυσκολεύεται να καθίσει ή να περπατήσει, πιθανώς λόγω του πόνου των γεννητικών οργάνων
  • Να κάνει επίδειξη σεξουαλικής γνώσης, να ρωτάει και να συμπεριφέρεται με έντονη περιέργεια γύρω από το σεξ, ενώ δεν αρμόζει στην ηλικία του
  • Να θέλει να μένει μόνο του, να είναι αρκετά σκεπτικό και να επιδεικνύει ασυνήθιστες για την ηλικία του γνώσεις γύρω από το σεξ
  • Να ζωγραφίζει ερωτικές αναπαραστάσεις
  • Να δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τα γεννητικά του όργανα
  • Ενδεχόμενη εγκυμοσύνη ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε μικρή ηλικία
Η ψυχοπαιδαγωγός Αλεξάνδρα Νάση μίλησε στο Sputnik.gr

«Το Χαμόγελο του Μίμη» (Χρονογράφημα)

    Λιγουριασμένος, μούργος, ανάλαγος και μπερδεμένος μέσα στα παιδιά της «πόλης» που τα κυνηγάνε οι μανάδες τους στην αγορά να φάνε τ’ αυγό τους, (το φρέσκο και το χωριάτικο) κάνει τις βόλτες του πέρα-δώθε στα μαγαζιά παραξενεμένος ο Μίμης. 
Ο ίδιος τέτοια προβλήματα με τη μάνα του ούτε θάχει ποτέ. Όποτε πεινάει πάει στη λαΐνα βάνει αλοιφή στη φέτα του και παέι…
 
Ο Μίμης είναι -το καλοκαίρι πάντως είτανε- το τελευταίο παιδί του Μιχάλη της Κώτσιαινας, και το θαρρετότερο παιδί του χωριού. 
Εξοικιωμένος με την αγορά κι άνετος με τους μεγάλους, ο Μίμης, διαθέτει μία καταπληκτική ικανότητα να φτιάχνει γνωριμίες «φέρουσες οφέλη»: 
Σε τηράει κατάματα μ’ ένα χαμόγελο σαν εκείνο που εξασφαλίζει ο πάσα ένας όταν τον βγάλει ο δρόμος στο σημείο που «δουλεύει» η Μιχαλάρα "προσωπική", σηκώνει τους ώμους του, δυναμώνει το χαμόγελο, μετά σκύβει το κεφάλι κοιτώντας τα χέρια του, κι ύστερα τραβάει μια με το μανίκι του και μαζεύει τις μίξες του…
Από κει και μετά δική σου υπόθεση να καταλάβης το νόημα του χαμόγελου. Τη χαρά του λεφτού, το διώξιμο της λιγούρας μ’ ένα λουκούμι, μια βανίλια ή δύο καραμέλες τότε που πηλάλαγες στην αγορά, σίγουρα την έχεις νοιώσει…
Φύση λίγο περίεργη ο Μίμης, δεν παίζει σχεδόν ποτέ με τα συνομολικάτου (τ’ αρέσει να σγαρλάει μόνος του), δεν τσακώνεται, δεν πειράζει, δεν φωνάζει, δε δημιουργεί ποτέ προβλήματα στους μεγάλους, δεν είναι ποτέ βιαστικός. 
Τρέχει μόνο από το σημείο που παίρνη το «λεφτό» μέχρι τον πάγκο που το ψωνίζει επί τόπου και ανάλογα με την αξία το λεφτού και τη λιγούρα του. 
Το καλοκαίρι μπορεί να πίνει και δέκα πορτοκαλάδες την ημέρα χωρίς ο πατέρας του να τον μαλώνει. Με τα παγωτά μουστρίζεται ο Μιχάλης όμως κάνει πώς δεν τον βλέπει. 
Ξέρει ποιο μαγαζί έχει τα τρανήτερα λουκούμια ποιο μαγαζί δίνει στο φράγκο περισσότερες καραμέλες ποιο βάνει την περσότερη βανίλια και όταν ψωνίζει δεν παίρνει ποτέ… ρέστα.
«Ευτυχώς» πού υπάρχει κι’ ο Μίμης. Πολλές φορές εκεί στην αγορά –από κάμποσες μανάδες- θα «έμενα» με την εντύπωση ότι βρίσκουμαι σε κάποια πλατεία της Αθήνας.
Εκτιμώ τον Μίμη και τον πατέρα του περισσότερο απ’ όσο φαίνεται σε τούτο το μικρό και βιαστικό σημείωμα. Μοναδικό μου κίνητρο ο θαυμασμός και η αγάπη για τον ως ένα βαθμό αψυχολόγητο μικρό που μεγαλώνει σε συνθήκες που άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο όλοι ζήσαμε.

Βαγγέλης Γιαννόπουλος του Ανδρέα

mygdalia
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πόσο επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού ο πατέρας;

Ποιος ο ρόλος του πατέρα στην ψυχική  ανάπτυξη του παιδιού;
Η εμπλοκή του πατέρα στην ανατροφή του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην μελλοντική ανάπτυξή του.
rolos-tou-patera-1.jpg
Ο πατέρας δεν είναι μόνο το πρότυπο, ο άνθρωπος που φροντίζει την οικογένεια, είναι επίσης αυτός που διαπαιδαγωγεί με λόγια και έργα τα παιδιά του προκειμένου να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να είναι σε θέση αργότερα, ως ενήλικες, να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής.
Όπως μάλιστα προκύπτει από έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του «Fatherhood Project», ενός μη κερδοσκοπικού προγράμματος για την πατρότητα, η ενεργή εμπλοκή του πατέρα στην ψυχολογία και την ανάπτυξη του παιδιού είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Συγκεκριμένα:
  • Η συμμετοχή του πατέρα από τις πρώτες κιόλας ημέρες στη ζωή του παιδιού, σχετίζεται με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην υγεία του όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση βάρους στα πρόωρα βρέφη.
  • Η στενή σχέση πατέρα -παιδιού (αγάπη και σαφή όρια) το βοηθά να είναι συναισθηματικά αλλά και κοινωνικά ασφαλής.
  • Τα υψηλά επίπεδα εμπλοκής του πατέρα συσχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα κοινωνικότητας, αυτοπεποίθησης και αυτοελέγχου στα παιδιά. Υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν κακή συμπεριφορά στο σχολείο ή να εκδηλώσουν επικίνδυνες συμπεριφορές κατά την εφηβεία.
  • Η παρουσία του πατέρα μειώνει τα ψυχολογικά προβλήματα και τα ποσοστά κατάθλιψης στις νέες γυναίκες.
Συμπερασματικά, ο αντίκτυπος που έχει η παρουσία του πατέρα στη ζωή του παιδιού είναι πολύ σημαντικός αφού ο ρόλος του είναι συμπληρωματικός με αυτόν της μητέρας γι΄αυτό και θεωρείται εξίσου αναγκαίος.
Ακριβώς όπως υπάρχουν πολλές θετικές πλευρές από την εμπλοκή του πατέρα, οι επιπτώσεις της απουσίας του μπορούν να είναι επιζήμιες.


Συμβουλές για τους μπαμπάδες
Είναι ζωτικής σημασίας ο πατέρας να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συμμετέχει ενεργά στη ζωή του παιδιού του. Οι τρόποι είναι απλοί:
  • Είναι σημαντικό να μιλάει θετικά για την μητέρα του παιδιού του. Ειδικά σε περίπτωση διαζυγίου η αποφυγή εντάσεων, τσακωμών και διαπληκτισμών μεταξύ του πρώην ζευγαριού μόνο όφελος θα έχει για το παιδί.Μπορεί να ακούγεται εύκολο, δυστυχώς όμως τα γεγονότα αποδεικνύουν το αντίθετο.
  • Τι γονιός θέλει να είναι; Είκοσι χρόνια μετά, τι ελπίζει ότι τα παιδιά του θα λένε για τον πατέρα τους; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα τον καθοδηγήσει σε σημαντικές αποφάσεις για τα παιδιά του.
  • Πρέπει να υιοθετήσει μια συνήθεια που θα αφορά αυτόν και το παιδί του. Μπορεί να είναι μια δραστηριότητα, ένα παιχνίδι, ακόμα και μια βόλτα. Το τελετουργικό δεν χρειάζεται να είναι την ίδια μέρα κάθε μήνα, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιείται με συνέπεια γιατί το παιδί υπολογίζει σε αυτό.
  • Χρόνος. Πολύτιμος και ελάχιστος, ειδικά ο ελεύθερος για τους περισσότερους γονείς αλλά απόλυτα αναγκαίος για το παιδί. Ο πατέρας πρέπει να αφιερώνει χρόνο στο παιδί του για να μάθει τι σκέφτεται, πώς περνά στο σχολείο, τι το απασχολεί, τι φοβάται. Κυρίως όμως να στείλει το μήνυμα ότι είναι εκεί διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή για όποτε τον χρειαστεί.
Ένας πατέρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή του παιδιού του και τα οφέλη θα είναι …μακράς διαρκείας! Και όπως είπε και ο Νίτσε, «αν κάποιος δεν είχε έναν καλό πατέρα, τότε πρέπει να δημιουργήσει έναν».

Με πληροφορίες από το www.all4kids.org

Thursday, 28 November 2019

Νοσηλεύτρια υιοθέτησε κοριτσάκι που αγάπησε στο νοσοκομείο – Δεν το επισκεπτόταν κανείς

Η Λιζ Σμιθ, νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο, έμαθε στα σαράντα της ότι δεν θα κατάφερνε να αποκτήσει δικά της παιδιά, αλλά δεν είχε εξετάσει την επιλογή της υιοθεσίας. Μέχρι που μια συνάδελφός της τής μίλησε για ένα μωρό εξαρτημένων γονιών, που είχε γεννηθεί πρόωρα και το οποίο δεν είχε επισκεφτεί κανένας τους πρώτους μήνες νοσηλείας του στην ομάδα εντατικής θεραπείας.
Παιδί εξαρτημένων γονιών, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, όμως μια γυναίκα δεν δίστασε να του προσφέρει απεριόριστη αγάπη και ένα σταθερό σπίτι.
Τις τελευταίες μέρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου η συγκινητική ιστορία υιοθεσίας ενός κοριτσιού με σοβαρά προβλήματα υγείας, που κατάφερε να κερδίσει με την πρώτη ματιά την καρδιά της θετής μητέρας του.
Σήμερα παρόλο που η μικρή συνεχίζει να τρέφεται με σωληνάκι εξελίσσεται σε ένα γεμάτο ενέργεια και υγεία κορίτσι. Επιβεβαιώνοντας τη θεραπευτική δύναμη της αγάπης. «Η ζωή μου έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο» καταλήγει η Λιζ στην κάμερα, για τη σχέση που έχει μεταμορφώσει, κατά κάποιον τρόπο, μαμά και κόρη.

netakias.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πέθανε 8χρονο παιδί από Διφθερίτιδα

Πριν 30 χρόνια το τελευταίο κρούσμα στην Ελλάδα

Έντονη ανησυχία προκαλεί ο θάνατος ενός παιδιού μόλις 8 ετών από διφθερίτιδα. 
Στο άτυχο παιδί είχαν γίνει μόνο οι 2 από τις 5 δόσεις του εμβολίου και όταν προσβλήθηκε από το βακτήριο ο οργανισμός του δεν μπόρεσε να το καταπολεμήσει με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί άμεσα η κατάστασή του.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η διφθερίτιδα έχει εξαφανιστεί εδώ και 30 χρόνια.
Το παιδί το οποίο μέχρι την ηλικία των 5 ετών ζούσε σε ίδρυμα και στη συνέχεια σε ανάδοχη οικογένεια, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 8χρονο παιδί είχε λάβει μόνο δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, την διφθερίτιδα και τον κοκκύτη. 
Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας.
Το παιδί είχε εμφανίσει συμπτώματα λαρυγγίτιδας και μεταφέρθηκε από τους γονείς του πρώτα σε ιδιωτική κλινική. Εκεί τους είπαν ότι πρέπει να νοσηλευθεί, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. 
Όταν η κατάστασή του χειροτέρευσε, το μετέφεραν στα επείγοντα του Παίδων, όπου και διασωληνήθηκε αμέσως.

Έπειτα από δυο 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, το παιδί κατέληξε. Οι εξετάσεις είχαν δείξει ότι έχει προσβληθεί από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου θα εντοπιστούν από την διενέργεια της ιατροδικαστικής εξέτασης και της τοξικολογικής που θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή αντικειμένων.
Είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. 
Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.
Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).
Τι αναφέρει το «Αγλαΐα Κυριακού»
Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η σορός του 8χρονου εστάλη για νεκροτομή.

Το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου. 
Μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Νίνα Κομνηνού

athina984.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Wednesday, 27 November 2019

Μην ξαναπείτε αυτές τις φράσεις στην Έφηβη κόρη σας για να έχει μια υγιή σχέση με το φαγητό

Ξέρουμε ότι έχετε καλή πρόθεση, όμως αυτές οι φράσεις δεν της επιτρέπουν να δημιουργήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό
Η επίδραση της εφηβείας στη φιγούρα της κόρης σας είναι σίγουρα εντυπωσιακή. 
Ίσως ψήλωσε απότομα και έχασε τα παιδικά μαγουλάκια της. 
Ή ίσως οι ορμονικές αλλαγές πρόσθεσαν μερικά κιλάκια στην ως τότε λιποβαρή σιλουέτα της. 
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι αλλαγές δεν σας πέρασαν απαρατήρητες και σας δημιούργησαν νέες ανησυχίες: 
Μήπως χρειάζεται λίγη δίαιτα; 
Υπάρχει περίπτωση να δεχτεί bullying για την εμφάνισή της; 
Και πώς θα την προστατέψετε αν δεν της πείτε με εύσχημο τρόπο να χάσει λίγο βάρος;
Δυστυχώς, το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος και συχνά μας κάνει να περιπλέκουμε τα πράγματα. 
Αν και είναι λογικό να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο παχυσαρκίας, η πολλή συζήτηση γύρω από το σώμα της μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. 
Κατ’ αρχάς, δέχεται από τόσες πηγές το μήνυμα ότι η διατήρηση ενός χαμηλού βάρους είναι σημαντική, ώστε να καταλαβαίνει καλύτερα από εσάς αν «πρέπει» να αδυνατίσει ή όχι. 
Ταυτόχρονα, τα λίγα παραπανίσια κιλά δεν πρόκειται να της κάνουν κακό. 
Αντίθετα, η πίεση γύρω από αυτά μπορεί να την οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές, άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοπεποίθηση και σε μια σχέση με το φαγητό που δύσκολα θα ξαναγίνει υγιής. 
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε μπροστά της φράσεις όπως οι παρακάτω. 
Φράσεις που δεν πρέπει να της ξαναπείτε
«Μην τρως τόσα γλυκά»
Είναι βέβαιο πως τα γλυκά δεν της κάνουν καλό, καθώς είναι γεμάτα ζάχαρη και κενές θερμίδες. 
Ωστόσο, αν και εξακολουθείτε να είστε υπεύθυνοι για την ισορροπημένη διατροφή της, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να της μαθαίνετε πως ορισμένες τροφές είναι απαγορευμένες. 
Η σύνδεση του φαγητού με την ντροπή και τις ενοχές αποτελούν αλάνθαστη συνταγή για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών.

«Πρέπει να πεινούσες πολύ»
Μην σχολιάζετε ποτέ την ποσότητα ή την ταχύτητα με την οποία τρώει το φαγητό της και μην κάνετε συγκρίσεις με τον τρόπο που τρώνε τα αδέλφια ή οι φίλοι της. 
Το σώμα της ξέρει καλύτερα από εσάς τις ανάγκες του και όσο της μαθαίνετε να μην το εμπιστεύεται τόσο πιο πιθανό είναι να πάψει να το ακούει. 
Στην πορεία θα καταλήξει να το αντιμετωπίζει ως εχθρό αντί για κάτι που έχει ανάγκη προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά.

«Χρειάζεσαι λίγη γυμναστική για να καις τις θερμίδες»
Σίγουρα χρειάζεται λίγη γυμναστική. 
Όμως την έχει ανάγκη για να χαλαρώσει, για να ξεσπάσει μετά από τις ώρες που πέρασε καθισμένη σε ένα θρανίο και για να αναπτυχθεί σωματικά και συναισθηματικά. 
Αν αρχίσει να την αντιμετωπίζει ως τιμωρία επειδή έφαγε περισσότερο από ό,τι έπρεπε θα πάψει να την απολαμβάνει.

«Μπράβο σου που αδυνάτισες»
Δεν αποκλείεται όντως να της έκανε καλό, κυρίως στην ψυχολογία της. 
Όμως υπάρχουν αρκετά προβλήματα όταν επιβραβεύουμε ένα παιδί επειδή έχασε βάρος. Κατ’ αρχάς επιβεβαιώνουμε την αίσθηση του ότι η εμφάνιση είναι εξαιρετικά σημαντική. 
Ταυτόχρονα, δεν είναι βέβαιο πως αδυνάτισε επειδή το ήθελε η ίδια. Για παράδειγμα, ίσως το έκανε επειδή κάποιοι συμμαθητές της την κορόιδεψαν για το σώμα της. 
Και τώρα, χωρίς να το θέλετε, την κάνετε να πιστεύει ότι συμφωνείτε μαζί τους.

«Πρέπει να χάσω τουλάχιστον πέντε κιλά»
Ακόμη και αν δεν μιλάτε ποτέ για τη δική της σιλουέτα, αν οι συζητήσεις σας στο σπίτι περιστρέφονται συχνά γύρω από το αδυνάτισμα, εξακολουθεί να μην μένει ανεπηρέαστη. 
Οι δικές σας διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά και τη δική της σχέση με το φαγητό. 
Έτσι, αν σας βλέπει διαρκώς να προσπαθείτε να αδυνατίσετε ή να παραπονιέστε για το σώμα σας, εντέλει θα καταλήξει να συνδέει το βάρος της με την αξία που έχει ως άνθρωπος.

in.gr

Tuesday, 26 November 2019

2019: 13 χρόνια «Χαμομηλάκι»

26/11/2006 🌼 26/11/2019
Αγαπημένοι μας, φίλοι των παιδιών, σας ευχαριστούμε 
για την αγάπη και την υποστήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια. 

Με πολλή αγάπη
το «χαμομηλάκι»

Η γενέθλια ημερομηνία της ιστοσελίδας «το Χαμομηλάκι», ήταν η γιορτή του Αγίου Στυλιανού, του προστάτη των Παιδιών, ίσως επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο.
Αυτή η ιστοσελίδα φτιάχτηκε για ένα παιδάκι που ταλαιπωρήθηκε πολύ και αγκάλιασε τα παιδιά ΟΛΟΥ του κόσμου.
Είπαμε, να φτιάξουμε ένα ιστολόγιο, ένα blog, μια συντροφιά ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ, για να λέμε πράγματα για τα παιδιά.
Να λέμε αυτά που αγαπάνε τα παιδιά.
Να λέμε αυτά που στενοχωρούν τα παιδιά.
Να λέμε πώς να προφυλαχτεί ένα παιδί.
Να λέμε πώς ένα παιδί θα μεγαλώσει καλύτερα, πώς θα νοιώσει καλύτερα.
Να στηλιτεύσουμε όλα τα κακά, όλα τα δυσάρεστα, όλα τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος των παιδιών

Το παιδί είναι ο αδύναμος κρίκος του ιστού της κοινωνίας μας και εκεί χτυπάει το κακό.
Το παιδί είναι το πιο απροστάτευτο πλάσμα σ’ αυτό τον κόσμο.
Σ' αυτόν τον κόσμο τον «καλό».
Το παιδί, πρέπει κάποιος άλλος να το προστατεύσει.
Πρέπει να το προστατεύσει η μάνα του, ο πατέρας του, ο γονιός του, ο κηδεμόνας του, ο δάσκαλός του, η κοινότητα, η πολιτεία.
Το παιδί δεν μπορεί μόνο του. 

Είναι ευάλωτο παντελώς, από κάθε άποψη. 
Ευάλωτο σωματικά, ψυχικά, πνευματικά.
Και είπαμε: «έστω και ένα παιδάκι να γλυτώσει,
αξίζει αυτή η προσπάθεια.
Έστω και ένα.»
Και από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι.

Όταν ξεκίνησε το "Χαμομηλάκι", ήταν λίγα τα ιστολόγια που αναφέρονταν στο παιδί, κυρίως γονιών που ήθελαν να μοιραστούν την χαρά τους για το παιδί τους, ή να ελαφρύνουν τον πόνο τους για το παιδί τους που υπέφερε, κοινοποιώντας το πρόβλημα του παιδιού τους, για να πάρουν δύναμη από την συμπαράσταση των συνανθρώπων μας.

Λίγες ιστοσελίδες οργανωμένες ήταν. 

Ήταν το "Χαμόγελο του παιδιού", η "Κιβωτός" και μερικές άλλες.

Αλλά λες και φύσηξε ένας ούριος άνεμος. 
Από τότε έγιναν πολλές ιστοσελίδες αλληλεγγύης, πολλά ιστολόγια που αναφέρονται στο παιδί. 
Πώς να ντύσουμε το παιδί μας, πώς να του μαγειρέψουμε, πώς να το μεγαλώσουμε, τι να προσέχει το παιδί, τι να αποφεύγει το παιδί. 
Ο κόσμος ήθελε το καλό και το στήριξε. Ίσως να ήταν η συγκυρία, ίσως να ήταν ότι ο κόσμος απηύδησε, αλλά μας φαίνεται ότι και το "Χαμομηλάκι" έβαλε το λιθαράκι του.
Γέμισε ο τόπος, ο δικτυακός, με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Βλέπουμε στα διάφορα sites χαμομηλάκια - λουλουδάκια να κοσμούν την πρόσοψή τους και χαιρόμαστε, επειδή νοιώθουμε ότι οι άνθρωποι αγάπησαν το «Χαμομηλάκι». 

Νιώθουμε, ότι αγριεύουν οι «κόσμοι», όταν ακούσουν για την κακοποίηση ενός παιδιού. 
Νιώθουμε ότι οι μανάδες σφίγγουν πιο πολύ το παιδάκι τους στην αγκαλιά τους, όταν έρθει η κακιά η είδηση.
Κι εμείς αυτό θέλαμε.
Θέλαμε, να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι.
Θέλαμε να θυμώνουν, όταν ακούνε ότι πειράζουν τα παιδιά.
Θέλαμε να αρχίσουν να προσέχουν περισσότερο τα παιδιά τους αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Και θα δείτε, κάποια στιγμή, θα έρθει η ώρα, που σιωπηλά, μ’ ένα χαμομηλάκι στο πέτο θα κατεβούμε όλοι στο Σύνταγμα.
Θα κατεβούμε για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Επειδή τα έχουμε κάνει ρόιδο.

Το πρώτο θέμα στο Χαμομηλάκι εκείνη την 26ηΝοεμβρίου ήταν η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού
και ένα χρόνο μετά διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι η γενέθλια ημερομηνία της ιστοσελίδας το Χαμομηλάκι, ήταν η γιορτή του Αγίου Στυλιανού, του προστάτη των Παιδιών, ίσως επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Σταχυολογήματα ...

Το Χαμομηλάκι

Monday, 25 November 2019

Γυναικοκτονίες: Μια παγκόσμια και επίμονη μάστιγα – 137 δολοφονίες καθημερινά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες».
Σε παγκόσμια μάστιγα έχουν μετατραπεί οι γυναικοκτονίες και τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ στη δημοσιότητα ενόψει της 25ης Νοεμβρίου, η οποία έχει οριστεί από τον Οργανισμό ως η «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών», είναι σοκαριστικά.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες».
Γυναικοκτονίες: Μια παγκόσμια και επίμονη μάστιγα – 137 δολοφονίες καθημερινά | in.gr
Κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Το σπίτι, το πιο επικίνδυνο μέρος

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το σπίτι είναι το πιθανότερο μέρος διάπραξης εγκλήματος εις βάρος μιας γυναίκας».
Περισσότερες από τις μισές από τις 87.000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2017 φέρεται ότι έπεσαν νεκρές από τα χέρια των πιο στενών τους ανθρώπων.
Από αυτές, σχεδόν 30.000 σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους και άλλες 20.000 από έναν συγγενή τους.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι περισσότερα από 8 από τα 10 θύματα ανθρωποκτονιών που διαπράχτηκαν από συντρόφους τους ήταν γυναίκες.
«Η βία από κάποιον σύντροφο συνεχίζει να έχει δυσανάλογα βαρύ τίμημα εις βάρος των γυναικών», αναφέρεται στην έκθεση.

Έρευνα του BBC

Τα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών συνοψίζουν τις διαπιστώσεις για το 2017 που βασίζονται σε πληροφορίες για ανθρωποκτονίες, τις οποίες παρείχαν κυβερνητικές πηγές.
Το BBC πραγματοποίησε δική του έρευνα καταγράφοντας την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των γυναικοκτονιών την 1η Οκτωβρίου του 2018 σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι ανταποκριτές του δικτύου σε διάφορα σημεία του κόσμου μέτρησαν ότι τα μίντια ανέφεραν τις δολοφονίες 47 γυναικών, προφανώς για λόγους που συνδέονται με το φύλο τους, σε 21 διαφορετικές χώρες.
Οι περισσότερες από αυτές τις δολοφονίες ερευνώνται ακόμη.
–Τον μεγαλύτερο κίνδυνο (69%) να χάσουν τη ζωή τους από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους διατρέχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στην Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ που κάνει λόγο για 3,1 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.

3.000 δολοφονίες στην Ευρώπη από σύντροφο ή συγγενή

–Τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών που δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους για το 2017 κατέγραψε η Ασία με συνολικά 20.000 γυναικοκτονίες. Ακολουθεί η Αφρική με 19.000, η Βόρεια Αμερική, η Κεντρική και Ανατολική Αμερική (8.000), η Ευρώπη (3.000) και η Ωκεανία (300).
–Το 2017 στο Σαλβαδόρ σημειώθηκαν οι περισσότερες ανθρωποκτονίες από πρόθεση παγκοσμίως: 13,9 στις 100.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ. Ακολουθεί η Τζαμάικα (11 στις 100.000), η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής (9,1 στις 100.000 με στοιχεία του 2011) και η Ονδούρα (8,4 στις 100.000 με βάση στοιχεία του 2017).
–Από τα 5.000 «εγκλήματα τιμής»’ που σημειώνονται κάθε χρόνο περίπου 1.000 σημειώνονται στην Ινδία. Στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, μια βαθιά πατριαρχική κοινωνία, «243 εγκλήματα τιμή σημειώθηκαν από τον Απρίλιο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2013».
–Στις εμπόλεμες ζώνες ο βιασμός γυναικών θεωρείται «πολεμικό όπλο» που τρομοκρατεί τον πληθυσμό και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό. Το 2014 το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια εκστρατεία με διαστάσεις γενοκτονίας στο βορειοδυτικό Ιράκ εις βάρος των Γιαζίντι και συνέλαβε ως σκλάβες του σεξ πολλές γυναίκες από αυτή την μειονότητα. Περισσότερες από 6.400 Γιαζίντι υποχρεώθηκαν σε σκλαβιά και μόνο 3.300 διασώθηκαν ή διέφυγαν.
–Στο Κίβου της ΛΔΚονγκό οι γυναίκες και τα κορίτσια πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής βίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
in.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την εφηβεία του παιδιού σας

Η εφηβεία είναι η περίοδος των μεγαλύτερων αλλαγών για το παιδί αλλά και για τη σχέση σας μαζί του. Δεν χρειάζεται να είναι μία αρνητική φάση στη ζωή σας. Εάν προετοιμαστείτε και δείξετε απέραντη κατανόηση, όλα θα πάνε καλά. Απλώς σκεφτείτε ότι όλοι οι γονείς περνούν λίγο πολύ τα ίδια!

Πριν το παιδί μπει στην εφηβεία, είναι καλή ιδέα να μάθετε για τις σωματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές που βιώνει. Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στην κατανόηση του χτισίματος της σχέσης σας σε νέες βάσεις. Θυμηθείτε πώς ήταν η δική σας εφηβεία. Πώς νιώθατε τότε; Πώς την βιώνατε; Πώς θα θέλατε να σας φέρονται οι δικοί σας γονείς; Μέσα από τη σχέση και τις διαμάχες με το παιδί, θα ανακαλύψετε πόσο ανάγκη έχει την απόκτηση της δικής του ταυτότητας και ανεξαρτησίας. Γι αυτό και θα προκύψουν διαπληκτισμοί, ασεβής συμπεριφορά, η αυτοεικόνα του σώματός του αλλά και οι πρώτες ερωτικές σχέσεις, όπως αναφέρει το vita.

Η θετική σχέση με το παιδί είναι η ιδανική βάση για το χτίσιμο μίας υγιούς προσωπικότητας. Έτσι αποκτά αυτοπεποίθηση, σεβασμό απέναντι στον εαυτό και τους άλλους και εμπιστοσύνη.
Θέστε κανόνες και όρια. Οι ξεκάθαροι οικογενειακοί κανόνες για τη συμπεριφορά και την επικοινωνία είναι σημαντικό κομμάτι της ανεξαρτησίας του. Θέτουν ασφαλή όρια επιτρέποντάς του να εξερευνήσει νέα ενδιαφέροντα και να κάνει νέους φίλους. To ζητούμενο είναι να συνδυάσετε τη σταθερότητα των κανόνων με την αγάπη και τη στοργή.

Κάντε διαπραγματεύσεις. Αν χρειαστεί, φανείτε ελαστικοί και βρείτε μαζί με τον έφηβο λύση στο πρόβλημα. Καταλήξτε σε μία απόφαση που να ευνοεί και τις δύο πλευρές.
Παρακολουθήστε με διακριτικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραβιάζουμε την ιδιωτικότητα του παιδιού, αλλά ότι φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για την καθημερινότητα, το σχολείο, τα ενδιαφέροντα και τους φίλους του.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Το δικό σας ευ ζην είναι σημαντικό γιατί λειτουργεί σαν πρότυπο για τον έφηβο. Βρείτε χρόνο για να κάνετε αυτά που σας ευχαριστούν, τραφείτε σωστά, ασκηθείτε, ξεκουραστείτε και περάστε χρόνο με τον σύντροφό σας.

Sunday, 24 November 2019

Οδηγίες για έναν ξεχωριστό Στολισμό Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.

🎄Επιλέγουμε ημέρα στολισμού 
με παρόντα όλα τα μέλη της οικογένειας.

🎄Εντοπίζουμε και καθαρίζουμε 
το αποθηκευμένο δέντρο και τα στολίδια.
🎄Επιλέγουμε τον χώρο που θα τοποθετηθεί. 
Να υπάρχει πρίζα κοντά και, ει δυνατόν,
 να είναι σε παράθυρο ή πόρτα μπαλκονιού,
για να φαίνεται και από τον δρόμο.

🎄Τοποθετούμε πρώτα τα λαμπάκια, 
ξεκινώντας από κάτω και καταλήγουμε στην κορυφή.

🎄Έπειτα βάζουμε τις τυχόν κορδέλες 
που έχουμε επιλέξει.

🎄Στη συνέχεια επιλέγουμε τα στολίδια 
και ξεκινούμε με τα μεγάλα
σε μέγεθος χαμηλά και τα μικρότερα 
στο πάνω μέρος του δέντρου.

🎄Ο νοικοκύρης του σπιτιού τοποθετεί το αστέρι 
στην κορυφή του δέντρου λέγοντας μια ευχή.

🎄Έπειτα ανάβουμε τα φωτάκια 
και κλείνουμε τα κεντρικά φώτα
του σπιτιού, ώστε να δούμε τον φωτισμό του.

🎄Αναζητούμε έναν ξεχωριστό τόπο για την φάτνη.
Συνήθως την τοποθετούμε στην βάση του στολισμένου δέντρου,
αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι ορατή από κανέναν.

🎄Κατά διάρκεια της χαρούμενης αυτής οικογενειακής στιγμής
δεν είμαστε νευρικοί και ενοχλητικοί.
Προσπαθούμε να δείξουμε ότι όλα είναι ιδανικά. 

🎄Καθόμαστε ένα ήσυχο βράδυ δίπλα στο δέντρο 
και ανακαλούμε στη μνήμη μας 
παιδικές χριστουγεννιάτικες στιγμές.

🎄Δεν απαγορεύεται να στολίσουμε, 
εκτός από το κεντρικό δέντρο
και ένα δεύτερο μικρότερο στα παιδικά δωμάτια 
ή στην κρεβατοκάμαρα μας. 
Όλα θέλουν όμως έμπνευση και όχι πρόχειρες λύσεις.

🎄Ιδιαίτερη προσοχή εάν θέλουμε να στολίσουμε 
και το μπαλκόνι μας. Δεν βάζουμε απλώς κάποια λαμπάκια 
ούτε κρεμάμε Άη Βασίλη από τα κάγκελα. 
Όλα θέλουν προσοχή. 

🎄Στολίζουμε το σπίτι, τα δωμάτια, τα μπαλκόνια, 
τις εισόδους των σπιτιών μας και... 
την Ψυχή μας...

Την τελευταία την βλέπει ο Θεός.

π. Σπυρίδων Ράπτης 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki