Μόνο οι μισοί γονείς μετρούσαν σωστά τη δόση του φαρμάκου με τη βοήθεια της ειδικής μεζούρας, ενώ το 30% μετρούσαν ακριβώς τη δόση με χρήση μεζούρας που είχε ενδείξεις. Αλλά όταν οι γονείς έπρεπε να χρησιμοποιήσουν σύριγγα, σταγονόμετρο ή κουτάλι, τότε η σωστή δόση αφορούσε το 85%.
Η Δρ Σοννα Γιν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξηγεί ότι τα λάθη δοσολογίας φαρμάκων είναι ο συχνότερος λόγος των προλήψιμων ανεπιθύμητων ενεργειών στα παιδιά. Και ενώ τέτοια λάθη είναι συχνά, οι παράγοντες δεν έχουν μελετηθεί, κάτι που θα βελτίωνε την ακρίβεια της δοσολογίας των φαρμάκων.
Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της, ζήτησαν από 302 γονείς που
επισκέφτηκαν μια δημόσια παιδιατρική κλινική να μετρήσουν 5 ml ή ένα κουταλάκι του τσαγιού υγρού φαρμάκου χρησιμοποιώντας ένα από έξι διαφορετικά όργανα δοσομέτρησης. Κατέγραψαν επίσης την ικανότητα των γονέων να κατανοούν και να εφαρμόζουν τις ιατρικές οδηγίες, δείχνοντάς τους μια διατροφική ετικέτα και κάνοντάς τους σχετικές ερωτήσεις.
Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν το δοσομετρικό κυπελλάκι είχαν 27πλάσιες πιθανότητες λάθους όπως κι εκείνοι που χρησιμοποίησαν σύριγγα.
Τα εγχάρακτα σημάδια σχετίστηκαν με 11πλάσιο κίνδυνο λάθους. Τα μείζονα λάθη ήταν εξαπλάσια ή επταπλάσια ως προς την συχνότητα, όταν χρησιμοποιούνταν κυπελάκια έναντι της σύριγγας.
Ωστόσο, η μειωμένη κατανόηση της ιατρικής πληροφορίας επίσης αύξανε την πιθανότητα λάθους δοσολογίας.
Τα περισσότερα λάθη αφορούσαν υπερδοσολογίες, αν και δεν είναι βέβαιο ότι η λάθος δόση θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο παιδί. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι ήπιες, όπως ναυτία, στομαχόπονος, ζαλάδα και υπνηλία.