Tuesday 8 October 2019

Και οι Μέλλοντες Πατεράδες πρέπει να απέχουν από το Αλκοόλ - Parental alcohol consumption and the risk of congenital heart diseases in offspring

Πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη σύλληψη προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το παιδί τους για συγγενείς καρδιοπάθειες.
Είστε ζευγάρι και επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδί; 
Τότε πρέπει και οι δύο να σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ μήνες πριν από τη σύλληψη προκειμένου να προφυλάξετε τον μελλοντικό καρπό του έρωτά σας από συγγενείς καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τη μελέτη, εκτός από τις μέλλουσες μητέρες και οι μέλλοντες πατεράδες φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να φέρουν στον κόσμο παιδί με συγγενή καρδιολογικά προβλήματα όταν καταναλώνουν αλκοόλ.

Σημαντική αύξηση του κινδύνουΣυγκεκριμένα, η κατανάλωση αλκοόλ τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη φάνηκε να συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για συγγενή καρδιοπάθεια του εμβρύου κατά 44% όταν η κατανάλωση αλκοόλ γινόταν από τον πατέρα και κατά 16% όταν η κατανάλωση αλκοόλ γινόταν από τη μητέρα, σε σύγκριση με τους μέλλοντες γονείς που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ. 
Συγχρόνως ακόμη και όταν η κατανάλωση αλκοόλ δεν γινόταν καθημερινά αλλά αφορούσε πολλά ποτά τη φορά (κατανάλωση πέντε ποτών ή και παραπάνω κάθε φορά) φάνηκε να σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου συγγενούς καρδιοπάθειας κατά 52% όταν αφορούσε τον άνδρα και κατά 16% όταν αφορούσε τη γυναίκα.
«Η κατανάλωση αλκοόλ από τους μέλλοντες γονείς αποτελεί επικίνδυνη συμπεριφορά η οποία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες γέννησης παιδιού με συγγενή ανωμαλία της καρδιάς ενώ συγχρόνως βλάπτει σοβαρά και την υγεία των ίδιων» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Τζιάμπι Κιν από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Xiangya του Πανεπιστημίου Central South στο Τσανγκσά της Κίνας.

Μήνες πριν από τη σύλληψη πρέπει να σταματά η κατανάλωση
Ο δρ Κιν προσέθεσε ότι στα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, ο άνδρας δεν πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη γονιμοποίηση ενώ οι γυναίκες πρέπει να σταματούν την κατανάλωση αλκοόλ ένα έτος πριν από τη σύλληψη καθώς και να αποφεύγουν το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι συγγενείς καρδιοπάθειες αποτελούν τις πιο συχνές συγγενείς ανωμαλίες – «πλήττουν» περί τα 1,35 εκατομμύρια μωρά κάθε χρόνο. 
Μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων αργότερα στη ζωή, ακόμη και όταν υπάρξει χειρουργική θεραπεία τους ενώ αποτελούν και την κύρια αιτία περιγεννητικής θνησιμότητας. 
Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι συνδέεται με τερατογένεση καθώς και με το φάσμα διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού (FASD). Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά με FASD εμφανίζουν συγγενή καρδιοπάθεια.
Η πρώτη μετα-ανάλυση που επικεντρώνεται και στους άνδρες
Προηγούμενες μελέτες που διερευνούσαν τη σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και συγγενούς καρδιοπάθειας είχαν επικεντρωθεί μόνο στις μέλλουσες μητέρες με αντικρουόμενα αποτελέσματα. 
Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πρώτη μετα-ανάλυση στην οποία διερευνήθηκε και ο ρόλος της κατανάλωσης αλκοόλ από τον μέλλοντα πατέρα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα εγκυρότερα διαθέσιμα στοιχεία που κάλυπταν την περίοδο 1991 ως 2019 – επρόκειτο για 55 μελέτες που περιελάμβαναν 41.747 μωρά με συγγενή καρδιοπάθεια και 297.587 μωρά χωρίς. 
Όπως εξήγησε ο δρ Κιν 
«παρατηρήσαμε έναν σταδιακώς αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης συγγενούς καρδιοπάθειας όσο αυξανόταν η κατανάλωση αλκοόλ από τους μέλλοντες γονείς. Η συσχέτιση δεν ήταν στατιστικώς σημαντική σε χαμηλότερες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ».
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η μελέτη ήταν μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση μεταξύ αλκοόλ και συγγενών καρδιακών ανωμαλιών ούτε αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τον άνδρα είναι πιο επιβαρυντική από την κατανάλωση αλκοόλ από τη γυναίκα. 
Για αυτό και στη συγκεκριμένη φάση δεν μπορούν τα στοιχεία αυτά να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με το πόση κατανάλωση αλκοόλ από τους μέλλοντες γονείς μπορεί να θεωρείται ασφαλής.
Σε κάθε περίπτωση ο δρ Κιν κατέληξε τονίζοντας ότι «οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την κατανάλωση αλκοόλ από τους μέλλοντες γονείς και τις συγγενείς καρδιοπάθειες δεν είναι γνωστοί και απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να αποκαλυφθούν. 
Παρότι η η ανάλυσή μας διέπεται από περιορισμούς – για παράδειγμα δεν εξετάστηκε το είδος του αλκοόλ που καταναλωνόταν και η σύνδεση του κάθε είδους με συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς – μαρτυρεί ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που σχεδιάζουν να αποκτήσουν οικογένεια πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ».

tovima
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Δεν πρέπει να λέμε Ψέματα στα Παιδιά μας - Parenting by lying in childhood is associated with negative developmental outcomes in adulthood

Έρευνα αποδεικνύει γιατί οι γονείς δεν πρέπει να λένε ψέματα στα παιδιά τους

«Αν δεν σταματήσεις να τρως τόση πολλή πίτσα, θα αρχίσεις να μοιάζεις σαν πίτσα». 
Ήταν μια συνηθισμένη προειδοποίηση που άκουγα ως παιδί, αφού η πίτσα ήταν το αγαπημένο μου φαγητό και το μόνο που ήθελα να τρώω. 
Φυσικά η δήλωση ήταν ένα γελοίο ψέμα, όμως ήμουν τόσο μικρή, που ο εγκέφαλός μου είχε αρχίσει σοβαρά να ανησυχεί μήπως αρχίσω να μεταμορφώνομαι σε πίτσα.

Είναι πολύ συνηθισμένο οι γονείς να λένε τέτοιου ή παρόμοιου είδους μικρά ψέματα στα παιδιά: 
«Αν δεν βάλεις τα παπούτσια σου αμέσως, θα φύγω και θα σε αφήσω εδώ», 
«θα λείψω μόνο για 2 λεπτά», 
«Αν συνεχίσεις να τραβάς τα μαλλιά της αδερφής σου, θα πέσουν τα δικά σου».
Μπορεί να θεωρείτε ότι τα μικρά αθώα ψέματα σε μικρά παιδιά δεν είναι και σπουδαίο πρόβλημα, ειδικά αν έχουν καλή πρόθεση, όπως το να ενθαρρύνουν μια καλή συμπεριφορά ή να αποθαρρύνουν μια κακή. 
Αλλά σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό Journal of Experimental Child Psychology, λέγοντας ψέματα στα παιδιά μας, τα διδάσκουμε ορισμένες αρνητικές κοινωνικές συνήθειες.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 379 ενήλικες να θυμηθούν τα ψέματα των γονιών τους, ύστερα εξέτασαν το πώς και αν αυτοί πια έλεγαν ψέματα ως ενήλικες στους γονείς τους, αλλά και άλλες κοινωνικές τους συμπεριφορές. 
Βρήκαν ότι όσοι είχαν ακούσει ψέματα από τους γονείς τους ως παιδιά συχνά έλεγαν και οι ίδιοι ψέματα στον εαυτό τους. 
Δυσκολεύονταν επίσης να αντιμετωπίσουν ψυχολογικές και κοινωνικές προκλήσεις: ήταν πιο ανήσυχοι, εγωιστές και πιο χειριστικοί, ένιωθαν όμως και περισσότερη ντροπή και τύψεις και είχαν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Μπορεί τα ψέματα να φαίνεται πως μας εξασφαλίζουν χρόνο ως γονείς και αυτός φαίνεται να είναι ο βασικός λόγος. 
Όταν όμως οι γονείς λένε στα παιδιά ότι η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη τακτική, αλλά επιδεικνύουν ανειλικρίνεια μέσα από τα ψέματα, μια τέτοια συμπεριφορά στέλνει αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα στα παιδιά. Η ανειλικρίνεια των γονιών βλάπτει την εμπιστοσύνη των παιδιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ψέματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αίσθηση αυτονομίας και αξίας στα παιδιά, επειδή όταν τους λέμε ψέματα τα υποβαθμίζουμε, υπονοώντας ότι δεν θα καταλάβουν την αλήθεια. Φυσικά, ένα τέτοιο συναίσθημα πληγώνει τα παιδιά και έχει κόστος για την ψυχική τους ανάπτυξη.

Αντί να λέμε ψέματα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους ώστε να καταλάβουν. 
Για παράδειγμα, αν ένα παιδί 4 ετών ρωτήσει από πού έρχονται τα μωρά, δεν χρειάζεται να φτιάξουμε φανταστικά σενάρια. 
Μπορούμε απλά να πούμε ότι τα μωρά μεγαλώνουν στην κοιλιά της μαμάς μέχρι να είναι έτοιμα να γεννηθούν και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες μπορούν να αναφερθούν όταν το παιδί μεγαλώσει λίγο.

Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη τακτική – και ως γονείς, είναι σημαντικό να είμαστε πρότυπα συμπεριφοράς γι’ αυτά καθώς μεγαλώνουν και χτίζουν τη δική τους συμπεριφορά και προσωπικότητα.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

enallaktikidrasi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Συνταγή για Κέικ από το Mariologio!!

Χτες έφτιαξα κέικ, πολύ νόστιμο, και σας δίνω τη συνταγή.
Όποτε πηγαίνω τέτοιο κέικ στο σχολείο οι φίλοι μου και οι δασκάλες μου το τσακίζουνε.
Να το φτιάξετε και εσείς.
Τέλειωσα τα μαθήματά μου νωρίς γιατί ήθελα να φτιάξω το κέικ που μου αρέσει.
Βέβαια με σοκολάτα μου αρέσει περισσότερο αλλά δεν είχαμε κακάο στο ντουλάπι.
Θα σας πω πως το έφτιαξα.
Ετοίμασα πρώτα τα υλικά για να τα έχω όλα πάνω στον πάγκο, δηλαδή βούτυρο, αυγά, μια κούπα γάλα, 2 βανίλιες, 2 και μισή κούπα ζάχαρη και το αλεύρι το κόκκινο.
Το βούτυρο και τα αυγά τα είχα βγάλει από το ψυγείο για να μην είναι παγωμένα.
Άναψα το φούρνο στο 180 και άλειψα με το πινελάκι τις 2 φόρμες με βούτυρο να είναι έτοιμες.
Ετοίμασα και τα ροδάκια και ξεκίνησα.

Πρώτα χτύπησα το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Μετά έβαλα μέσα όλα τα αυγά με τις βανίλιες και χτύπησα πολύ καλά μέχρι να βγάλει φουσκάλες.
Μετά έβαλα το μισό γάλα και το μισό αλεύρι και χτύπησα πιο αργά,
και μετά τα υπόλοιπα γάλα και αλεύρι.
Έβαλα τη ζύμη στις δυο φόρμες και σε 45 λεπτά το κέικ ήταν έτοιμο.

Είναι τραγανό από έξω (κρίτσι-κρίτσι) και μαλακό από μέσα, επειδή η ζάχαρη δε λιώνει εντελώς και πηγαίνει στην κόρα.
Όποτε πηγαίνω τέτοιο κέικ στο σχολείο οι φίλοι μου και οι δασκάλες μου το τσακίζουνε.
Να το φτιάξετε και εσείς.

Καλό απόγευμα
με αγάπη 
Μαρία

mariologio
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki