Friday 2 August 2019

Οι γεύσεις του Καλοκαιριού - Ανακαλύψτε τις μαζί με το παιδί σας!

Το καλοκαίρι αποτελεί για όλα τα παιδιά ένα ατελείωτο παιχνίδι. 
Ο ελεύθερος χρόνος γεμίζει με ήλιο, αλμύρα, χαμόγελα και … πολλά μπάνια και παγωτά! 

Το παιδί λαμβάνει πληροφορίες από το περιβάλλον μέσα από τις πέντε αισθήσεις: όραση, αφή, όσφρηση, γεύση και ακοή. 
Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν σημαντικό να μαθαίνουν στα παιδιά τους τα χρώματα και τα σχήματα, αλλά και οι γεύσεις είναι κάτι το οποίο πρέπει να διδαχθούν, καθώς μαθαίνουν στο παιδί να εκφράζεται, ενώ διευρύνει και το διαιτολόγιό του.
Επίσης, το καλοκαίρι είναι μία καλή ευκαιρία για την ενίσχυση των οικογενειακών γευμάτων. 
Τα τακτικά οικογενειακά γεύματα, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών ενισχύουν τη συζήτηση και τα επικοινωνιακά στοιχεία μεταξύ των μελών και κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο δεσμός της οικογένειας. 
Τέλος, το καλοκαίρι προσφέρεται για τη μύηση των παιδιών σε νέες γεύσεις.
Προτεινόμενα παιχνίδια και δραστηριότητες με γεύση

Εξηγήστε πώς λειτουργούν οι αισθήσεις. 
Μιλήστε στο παιδί σας για την αίσθηση της όσφρησης και πώς συνδυάζεται με την γεύση. 
Οι ευχάριστες μυρωδιές μας δίνουν την εντύπωση ότι το φαγητό θα είναι νόστιμο. 
Όταν είμαστε, λοιπόν, άρρωστοι και δυσκολευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την όσφρησή μας, το φαγητό μας φαίνεται άνοστο.

Στη συνέχεια, μιλήστε του για την αίσθηση της όρασης. 
Ζητήστε του να κλείσει τα μάτια και τη μύτη και δώστε του να φάει κάτι. Ρωτήστε το να σας πει τι έφαγε. 
Μετά, με ανοιχτά μάτια και μύτη, δώστε του να το ξαναφάει. Ρωτήστε, αν του άρεσε το ίδιο.

Εξηγήστε του ότι η όψη ενός φαγητού, η μυρωδιά, αλλά κυρίως η γεύση μας προειδοποιούν, όταν η τροφή έχει χαλάσει και πρέπει να την αποφεύγουμε.

Ρωτήστε το παιδί σας ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό και ποιο είναι εκείνο που του αρέσει λιγότερο με βάση τη γεύση και για ποιους λόγους. 
Δημιουργήστε έναν πίνακα και ζητήστε του να σημειώσει τις απαντήσεις. Για παράδειγμα, καρπούζι: μου αρέσει πολύ / μου αρέσει / δεν μου αρέσει.
Δείξτε του ποιες γεύσεις ταιριάζουν μεταξύ τους και ποιες όχι. Τοποθετήστε μπροστά του τρεις φέτες ψωμί και βάλτε στη μία μερέντα, στην άλλη χυμό λεμονιού και στην τρίτη χυμό ντομάτας. Ρωτήστε το ποιος συνδυασμός νομίζει ότι ταιριάζει καλύτερα.

Δοκιμάστε νέες γεύσεις μαζί. 
Υπάρχουν πολλά φαγητά που μπορεί να μην έχει δοκιμάσει ακόμα. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο και ζητήστε του τι νέα υλικά θα ήθελε να προσθέσετε π.χ. στην πίτσα ή σε φαγητά που πιθανόν να μην του αρέσουν, όπως τα φασολάκια. 
Προσθέτοντας υλικά που του αρέσουν θα τα δοκιμάσει πιο εύκολα.

Επιμείνετε.
 
Ένα παιδί πρέπει να δοκιμάσει κάτι δέκα έως 15 φορές πριν το αγαπήσει. Αν και αυτό ακούγεται τρομακτικό σε πολλούς γονείς που δυσκολεύονται να πείσουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, γίνεται ευκολότερο όσο περνάει ο καιρός.

Μειώστε τα σνακ και τα (πάρα πολλά) υγρά. 
Πολλά από τα παιδιά που αντιδρούν στη δοκιμή νέων τροφών τρώνε σνακ ή πίνουν υγρά όλη την ημέρα. 
Όταν οι οικογένειες ακολουθούν τρία γεύματα και ένα έως τρία σνακ σε συνδυασμό με κανονικές ποσότητες γάλακτος ή χυμού σε σχετικά σταθερή συχνότητα, τα παιδιά είναι πιο δεκτικά στο να δοκιμάσουν κάτι νέο, επειδή είναι πραγματικά πεινασμένα.

Προσκαλέστε έναν «περιπετειώδη» φίλο. 
Κανείς δεν μπορεί να επηρεάσει τόσο ένα παιδί όσο οι φίλοι του και μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να δει έναν φίλο να αρπάζει ένα κομμάτι μπρόκολο για να το φάει και εκείνο με την ίδια όρεξη. 
Φυσικά, μια δοκιμή μάλλον δεν είναι αρκετή, αλλά είναι μια πρώτη νίκη.

Μείνετε ήρεμοι. 
Μερικά παιδιά που αποφεύγουν να δοκιμάζουν νέες τροφές απολαμβάνουν την προσοχή που συγκεντρώνουν. 
 Όσο πιο ανέκφραστοι είστε τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να τρώει (πχ. δώστε στο παιδί ένα κομμάτι, αλλά μην το παρακολουθείτε αν θα το φάει).

Δώστε μια εναλλακτική λύση στο «δεν μου αρέσει». 
Αντισταθείτε στον πειρασμό να ρωτήσετε τα παιδιά σας, αν τους αρέσει αυτό που δοκίμασαν. Ζητήστε τους να περιγράψουν τι έφαγαν, περιγράφοντας τη γεύση, την υφή, το άρωμα, την εμφάνιση ή τη θερμοκρασία.

Είναι όντως το παιδί μου «δύσκολο»; 
Ίσως τα παιδιά σας δεν είναι τόσο «δύσκολα» όσο νομίζετε. Καταγράψτε όλα τα τρόφιμα που τρώει το παιδί σας. 
Τα παιδιά που πράγματι αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το φαγητό είναι εκείνα που δέχονται να φάνε κάτω από 20 τροφές και είναι ευαίσθητα στην υφή, τη θερμοκρασία, ή το χρώμα της τροφής. Σε αυτήν την περίπτωση συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Αν το παιδί μεγαλώνει χωρίς το φόβο για τη δοκιμή νέων φαγητών, καταλήγει στο να δοκιμάζει ακόμα περισσότερες τροφές. 
Μην επαναπαύεστε επειδή είναι καλοκαίρι. 
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και δεν πρέπει να πηγαίνει ποτέ διακοπές!

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλή ξεκούραση!

Αθανασία Τζιμαρά
Λογοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, Ν. Φωκίδας

fokidanews
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Σαλμονέλα: Συμπτώματα που μπερδεύουν και πότε να πάτε το παιδί άμεσα στο γιατρό

Σαλμονέλα: Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό εσείς και το παιδί;

Τι είναι η σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα είναι επικίνδυνη ομάδα βακτηρίων τα οποία ενδέχεται να μολύνουν οποιοδήποτε τρόφιμο, εντοπίζονται όμως κυρίως στα ζωικά προϊόντα. Τα εν λόγω βακτήρια, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Πώς παθαίνει κανείς σαλμονέλα;

Η σαλμονέλωση αποτελεί μία από τις πιο κοινές τροφιμογενείς ασθένειες. Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν καταναλώνεται τροφή ή νερό που έχει μολυνθεί με μικρόβια, τοξίνες ή άλλες χημικές ουσίες.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της σαλμονέλας (σαλμονέλωσης);

Συνήθως προκαλεί:
  • ναυτία
  • εμετό
  • διάρροια (κάποιες φορές με αίμα)
  • πυρετό
  • πονοκέφαλο
  • πονόκοιλο
Επειδή πολλές διαφορετικές ιώσεις μπορεί να προκαλέσουν τα παραπάνω συμπτώματα, οι περισσότεροι γιατροί κάνουν περαιτέρω εξετάσεις για να κάνουν ακριβή διάγνωση.

Πώς μπορεί να πάθει κανείς σαλμονέλα;

Υπάρχουν πάνω από 2.500 διαφορετικά στελέχη της σαλμονέλας. Τα μικρόβια της σαλμονέλας (βακτήρια) μπορεί να βρεθούν στο έντερο πολλών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων, των ζώων αγροκτήματος και των κατοικίδιων. Τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα πιθανό να φέρουν το μικρόβιο της σαλμονέλας. Η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει το κρέας, τα αυγά, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα ζώα.
Η σαλμονέλα μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσα από τις ζωικές τροφές. Για παράδειγμα αν καταναλωθούν ωμά αυγά, γάλα ή γαλακτοκομικά που είναι μολυσμένα με σαλμονέλα ή τροφές που δεν έχουν μαγειρευτεί σε αρκετά μεγάλη θερμοκρασία. Η υψηλή θερμοκρασία ειναι εκείνη που σκοτώνει τα βακτήρια της σαλμονέλας στο κρέας.

Είναι η σαλμονέλωση (σαλμονέλα) μεταδοτική;

Ναι! Οι άνθρωποι με σαλμονέλωση μπορούν να εξαπλώσουν τα βακτήρια αρκετές ημέρες ή ακόμη και αρκετές εβδομάδες μετά την μόλυνση, ακόμη και αν τα συμπτώματά τους έχουν εξαφανιστεί ή έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιβιοτικά.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αν κολλήσουν σαλμονέλα;

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας δεν εκδηλώνονται σε όλους. Τα παιδιά και ειδικότερα τα βρέφη, τείνουν να αρρωστήσουν περισσότερο. Περίπου 50.000 περιστατικά σημειώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο και το ένα τρίτο αυτών είναι παιδιά 4 ετών ή και μικρότερα.

Θεραπεία σαλμονέλας στα παιδιά

Αν το παιδί σας έχει μολυνθεί και έχει γερό ανοσοποιητικό σύστημα, ο γιατρός σας ίσως αφήσει τη μόλυνση να περάσει χωρίς να δώσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αλλά αν κάποιο παιδί έχει πυρετό, πονοκέφαλο ή διάρροια με αίμα, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό.
Εάν το παιδί σας είναι μολυσμένο και έχει πυρετό, μπορεί ο γιατρός να σας προτείνει να του δώσετε ακεταμινοφαίνη ή παρακεταμόλη για να μειώσετε τη θερμοκρασία και του πόνους στην κοιλιά. Όπως και σε οποιεσδήποτε άλλες λοιμώξεις που προκαλούν διάρροια, είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί σας πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Πόσο διαρκεί η σαλμονέλα;

Συνήθως χρειάζονται 6 με 72 ώρες για να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της σαλμονέλας και διαρκεί από 4 έως 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μπορεί να προληφθεί η σαλμονέλα;

Το καλό πλύσιμο των χεριών, είναι ένας τρόπος να αποφύγετε τη μόλυνση της σαλμονέλας. Μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους και αρκετά συχνά. Να μην ξεχνούν επίσης να πλένουν τα χέρια τους όταν επισκέπτονται την τουαλέτα και πριν κάτσουν στο τραπέζι να φάνε.
Ορίστε μερικοί τρόποι για να προστατέψετε την οικογένειά σας από σαλμονέλα:
  • Μαγειρέψτε πολύ καλά τα φαγητά που περιέχουν κρέας.
  • Χρησιμοποιήστε τα αυγά με προσοχή. Πάντα να τα μαγειρεύετε αρκετά καλά και μην δίνετε ωμά αυγά στα παιδιά σας.
  • Αποφύγετε τα φαγητά που περιέχουν ωμά συστατικά: όπως παγωτά, μους σοκολάτας, ωμή ζύμη, ο,τιδήποτε περιέχει ωμά αβγά.
  • Καθαρίστε σχολαστικά τους πάγκους της κουζίνας σας
  • Μην μαγειρεύετε για τους άλλους αν είστε άρρωστη, ειδικά αν έχετε εμετούς ή διάρροια.
  • Πάντα να βάζετε στο ψυγείο το μαγειρεμένο φαγητό: Αφότου μαγειρέψετε το φαγητό μπορεί να μείνει 2 ώρες εκτός ψυγείου (1 ώρα τις ζεστές ημέρες). Πάντα να διατηρείτε το ψυγείο σας στους 4.4°C.
πηγή: kidshealth.org
mothersblog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki