Monday, 17 April 2017

Όσα πρέπει να «αποσύρετε» από το παιδικό δωμάτιο

από Μαρία Κωνσταντοπούλου

Το να παλεύεις να κρατήσεις σε τάξη το παιδικό δωμάτιο είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κάθε μαμάς- νοικοκυράς. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να πείτε αντίο στα πράγματα του παιδιού (είτε για τους δικούς σας συναισθηματικούς λόγους είτε γιατί το μικρό σας προβάλλει αντιστάσεις), όμως θα πρέπει να κάνετε ένα σχετικό ξεκαθάρισμα πριν φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.

Τώρα, μάλιστα, που είναι η εποχή της «γενικής» καθαριότητας, μαζί με το υπόλοιπο σπίτι, μπορείτε να ξεκαθαρίσετε και το παιδικό δωμάτιο.
Οι ζωγραφιές
Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν μικρό καλλιτέχνη που εκφράζεται με ζωγραφιές, πολλές ζωγραφιές. Σε παλαιότερο άρθρο μας μπορείτε να δείτε πώς θα αξιοποιήσετε τα μικρά και πιο όμορφα έργα των παιδιών με πρωτότυπους τρόπους. 
Για τις υπόλοιπες ζωγραφιές (γιατί κακά τα ψέματα, κάποια στιγμή μαζεύονται πολλές), η λύση είναι μία: ανακύκλωση.
Μαρκαδόροι, ξυλομπογιές και κηρομπογιές
Δοκιμάστε πόσοι απ’ αυτούς «γράφουν» ακόμα και όσους έχουν χαλάσει, πετάξτε τους ή, αν φέρουν το σχετικό σήμα στην πίσω μεριά τους, ανακυκλώστε τους. Προσπαθήστε, επίσης, να μην πάρετε κανένα καινούριο πακέτο με μαρκαδόρους/ ξυλομπογιές/ κηρομπογιές την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το βιβλιοπωλείο παρέα με το παιδί.
Η μεγαλύτερη μάχη: 
Τα παιχνίδια
Το πιο δύσκολο κομμάτι της δοκιμασίας σας. Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε είναι ξεκάθαροι και απλοί. 
Πετάξτε λοιπόν:
1. Τα παιχνίδια που το παιδί δεν έχει αγγίξει τον τελευταίο χρόνο. 
Αν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, προτιμήστε να τα δωρίσετε σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς με παιδιά, που θα βρείτε σε παλαιότερο άρθρο μας. 
Μ’ αυτό το κόλπο, έχετε τη σιγουριά ότι το παιδί δεν θα γκρινιάξει αφού ό,τι έχει να αναζητήσει αρκετό καιρό, πιθανώς να μην το θυμάται καν. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα μετατρέψετε σε χρήσιμα αντικείμενα για το νοικοκυριό με ιδέες που θα πάρετε από εδώ.
2. Τα παιχνίδια που βρίσκονται ακόμα στη συσκευασία τους: 
Κάποια παιχνίδια που το παιδί δεν αγάπησε από την πρώτη στιγμή που του τα έφεραν , το πιθανότερο είναι ότι απλώς πιάνουν χώρο περιττό χώρο στο δωμάτιό του. 
Δωρίστε τα κι αυτά χωρίς δεύτερη σκέψη και κυρίως, χωρίς φόβο και πάθος.
3. Τα… διπλά: 
Κάποια δώρα που κατά λάθος τα πήραν νονοί/ θείοι/ παππούδες και φίλοι δεύτερη φορά στο παιδί κι εσείς ξεχάσατε να τα αλλάξετε. Ο δύσκολος ρόλος σας είναι να τα ξεκαθαρίσετε και να δώσετε όσα περισσεύουν στο αδερφάκι του ή σε παιδιά φίλων ή γνωστών που τα έχουν ανάγκη.
4. Τα χαλασμένα παιχνίδια που δεν πρόκειται να «φτιαχτούν» ποτέ. 
Όσα έχουν σπάσει, τα ηλεκτρονικά που πια δεν λειτουργούν και που η επισκευή τους δεν είναι μέσα στην εγγύηση αλλά και τα παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρίες.
Ποια να κρατήσετε
Τα… διαχρονικά παιχνίδια, όπως τα τουβλάκια, τα Playmobil, τα Lego (εδώ θα δέιτε εναλλακτικούς τρόπους να τα αξιοποιήσετε, αν έχετε πάρα πολλά!) και τα ξύλινα παιχνίδια που το πιθανότερο είναι ότι θα παίζει για αρκετά χρόνια ακόμα και αν όχι, σίγουρα θα φανούν χρήσιμα στο αδερφάκι του.
Τα αγαπημένα του παιχνίδια που ξέρετε ότι δεν θέλει να αποχωριστεί με τίποτα και που, αν παίρνατε την πρωτοβουλία να τα πετάξετε, θα γινόταν ένας μικρός χαμός στο σπίτι.
Βιβλία
Τα βιβλία που αρχίζουν να… καταρρέουν, δεν έχουν θέση πια στη βιβλιοθήκη του παιδιού, αλλά στον κάδο της ανακύκλωσης. Όσα έχουν σκισμένες σελίδες, έχουν λερωθεί, η ράχη τους είναι έτοιμη να «πέσει» ή έχουν καταστραφεί από την πολλή χρήση, θα πρέπει να τα αποχαιρετίσετε.
Ρούχα
Πείτε «αντίο»:
1. Στα σκισμένα ή χιλιοραμμένα κομμάτια, που πλέον δεν έχουν καμία ελπίδα σωτηρίας.
2. Στις φορμίτσες που παίρνατε στο παιδί τον πρώτο χρόνο που η ανάπτυξή του απαιτούσε συνεχώς νέα ρούχα. 
Θα σας συμβουλεύαμε, ωστόσο, να κρατήσετε την πρώτη του φόρμα και τα πρώτα του παπουτσάκια για συναισθηματικούς λόγους. 
Τα υπόλοιπα θα φανούν χρήσιμα σε οργανισμούς που φροντίζουν παιδιά η σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.
3. Τις μονές κάλτσες, που πια δεν έχουν παρέα. Μπορείτε είτε να τις πετάξετε είτε να τις αξιοποιήσετε με ξεχωριστό τρόπο, όπως θα δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki