..................
- Το νεογνό που θηλάζει αμέσως μετά τη γέννα παίρνει το λεγόμενο πρωτόγαλα, μια συμπυκνωμένη τροφή σε μικρή ποσότητα, εξαιρετικής ποιότητας. Το πρωτόγαλα αποτελεί το πρώτο φυσικό «εμβόλιο» του νεογνού, καθώς περιέχει πολλά ανοσολογικά κύτταρα, αντισώματα και προστατευτικές πρωτεΐνες που του προσφέρουν την πρώτη ανοσοποιητική προστασία και το θωρακίζουν απέναντι σε λοιμώξεις.
- Το σώμα της μαμάς είναι εξαιρετική πηγή θερμότητας για το νεογέννητο και το βοηθά να κρατηθεί ζεστό.
- Η απαλή επαφή δέρμα-με-δέρμα μέσα στην ασφάλεια της μητρικής αγκαλιάς ηρεμεί το βρέφος, καθιστώντας πιο σταθερές την αναπνευστική και την καρδιακή του λειτουργία.
- Το ξεκίνημα του θηλασμού όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο συχνά μετά τη γέννα έχει συνήθως ως αποτέλεσμα το μωρό να θηλάζει με μεγαλύτερη επιτυχία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Ο άμεσος θηλασμός δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό με το μωρό, καθώς εκτός των άλλων επιταχύνει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως «ορμόνη της αγάπης». Η ωκυτοκίνη παράγεται ως απάντηση του εγκεφάλου στην επαφή του μωρού με το στήθος της μητέρας του.
- Εκτός του αισθήματος δεσίματος που προάγει, η ωκυτοκίνη προκαλεί συστολές στη μήτρα, μειώνοντας την αιμορραγία και βοηθώντας στην αποβολή του πλακούντα.
Το μητρικό γάλα είναι μια πλήρης τροφή που προστατεύει από λοιμώξεις και αλλεργίες.
- Παράγεται τη στιγμή που το μωρό θηλάζει.
- Είναι πάντοτε στη σωστή θερμοκρασία και χωνεύεται εύκολα και γρήγορα.
- Και το σπουδαιότερο: η σύστασή του αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού καθώς αυτό μεγαλώνει. Έτσι, τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα, παράγεται το πρωτόγαλα, που είναι κιτρινωπό, παχύρρευστο και γεμάτο με ανοσοποιητικά στοιχεία. Αργότερα το γάλα γίνεται πιο αραιό, σχεδόν ανοιχτόχρωμο μπλε στην αρχή του θηλασμού και πιο κρεμώδες, πλούσιο σε θερμίδες, στο τέλος του θηλασμού.
Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε το γιατρό σας για κάθε απορία που έχετε!
readyforbaby