Friday 27 May 2016

Έχετε πάει με τα παιδιά σας στις βραδινές ξεναγήσεις
του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη;

Πρόγραμμα Βραδινών Ξεναγήσεων στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Επόμενη Ημερομηνία: Σάββατο, 28 Μάιος 2016 20:00

Τοποθεσία: Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης - Εθνικού Αστεροσκοπείου

Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει ξεκινήσει ήδη τις βραδινές ξεναγήσεις. Αν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα των 8 χρόνων, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση και θα είναι μία μοναδική εμπειρία για αυτά.
Ο σκοπός του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης είναι η διάχυση αστρονομικών γνώσεων προς το ευρύ κοινό και ειδικά στους νέους, και η πληροφόρηση του κοινού για τα νέα επιτεύγματα και ανακαλύψεις στην Αστρονομία και Διαστημική Φυσική. Αυτό επιτυγχάνεται με την οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και με νυχτερινές παρατηρήσεις με το διοπτρικό τηλεσκόπιο 62.5 εκ. Newall. Επιπλέον, το Κέντρο παράγει ταινίες με αστρονομικό περιεχόμενο, οι οποίες και παρουσιάζονται στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων.
Το Κέντρο Επισκεπτών στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτίριο του τηλεσκοπίου Newall στο λόφο "Κουφός" στη Πεντέλη, περίπου 18 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, σε υψόμετρο 500μ.
Το βραδινό πρόγραμμα των προγραμματισμένων επισκέψεων ξεκινά στις 20:00.
Οι προγραμματισμένες ημερήσιες επισκέψεις σχολείων καταγράφονται σε αυτό το ημερολόγιο.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας η ξενάγηση περιορίζεται στους εσωτερικούς χώρους του Κέντρου Επισκεπτών και δεν είναι δυνατή η παρατήρηση από το τηλεσκόπιο.
Tο Κέντρο Επισκεπτών μπορεί να δεχτεί έως και 125 άτομα και διαθέτει χώρο στάθμευσης και κυλικείο.
Η ώρα προσέλευσης είναι από 18:50 έως 19:55. Υπάρχει δυνατότητα προκράτησης θέσεων στα τηλέφωνα 210-8109107 και 210-6131247 κάθε εργάσιμη ημέρα από τις 9πμ έως τις 3μμ. Χωρίς προκράτηση, τηρείται σειρά προτεραιότητας μέχρι την πλήρωση των διαθέσιμων θέσεων.
Το πρόγραμμα για το κοινό είναι κατάλληλο για ηλικίες άνω των 8 ετών.
Τιμή εισόδου 5€

Εκτός των προγραμματισμένων βραδινών ξεναγήσεων, υπάρχει δυνατότητα επιπλέον βραδινών και πρωινών ξεναγήσεων τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Απαιτείται προσυνεννόηση.

Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα πρωινών ξεναγήσεων για σχολεία. Οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε εργάσιμη ημέρα (9:30-11:00 και 11:00-12:30) και απαιτείται προσυνεννόηση με το κέντρο. Τιμή εισόδου 2,50 €.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Επισκεπτών ΙΑΑΔΕΤ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Τηλ.:2106131247, 2108109107 Fax:2108040453, E-mail:

Υπεύθυνος για την λειτουργία του Κέντρου Επισκεπτών είναι ο Δρ. Β. Κολοκοτρώνης και υποστηρίζεται από τα μέλη του ΙΑΑΔΕΤ: Π. Βαρδάξογλου, Θ. Βάρσο, και Α. Μυλωνά.

Λεπτομέρειες για τρόπους πρόσβασης με μέσα μαζικής μεταφοράς μπορείτε να δείτε εδώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τηλέφωνο
2106131247, 2108109107
Email
Ιστοσελίδα
http://www.astro.noa.gr/gr/visitorcenter/penteli/

Η παρουσία του παππού και της γιαγιάς διασφαλίζει
την ψυχική υγεία των παιδιών

Theodore Gerard

Η παρουσία των παππούδων και γιαγιάδων δεν είναι μόνο θετική για την για το θεσμό της οικογένειας, αλλά όπως μας λένε οι έρευνες διασφαλίζουν τόσο την ψυχική υγεία των ίδιων όσο και των παιδιών. 
Η σοφία τους και η εμπειρία από τη ζωή είναι ανεκτίμητα εφόδια στην ανατροφή των επόμενων γενεών, ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα όπου ο θεσμός της οικογένειας είναι πολύ ισχυρός.
Ο παππούς και η γιαγιά, εκτός του ότι δίνουν πολύτιμες ανάσες χρόνου στους γονείς, συμβάλλουν σημαντικά στην ήρεμη διαβίωση των παιδιών και στη σωστή διαπαιδαγώγησή τους. Επιπλέον, η σχέση του παππού και της γιαγιάς με τα εγγόνια είναι απαλλαγμένη από το άγχος και τις συγκρούσεις που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους. Πρόκειται για μια σχέση αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού χωρίς υστεροβουλία. Επιπλέον, τα οφέλη για την ψυχική υγεία είναι τεράστια.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι της ώριμης ηλικίας που διατηρούν συναισθηματικό δεσμό και επικοινωνία με τα εγγόνια νιώθουν χρήσιμοι και παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. 
Συγκεκριμένα, έρευνα της καθηγήτριας Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Βοστόνης Σάρα Μούρμαν έδειξε ότι σε βάθος χρόνου οι θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις από αυτή τη σχέση είναι εμφανείς. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 376 άτομα της ώριμης ηλικίας και 340 εγγόνια από το 1985 έως το 2004 και διαπίστωσαν ότι όσο καλύτερη ήταν η σχέση τόσο λιγότερα ήταν τα συμπτώματα κατάθλιψης και στις δύο πλευρές.
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες, που ήταν περισσότερο ανεξάρτητοι και είχαν τη δυνατότητα να έχουν καλύτερη επικοινωνία και να βοηθούν περισσότερο τα εγγόνια τους, ακόμα και με απλούς τρόπους, εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.
Αντίθετα, όσοι είχαν μεγάλη εξάρτηση και λάμβαναν βοήθεια χωρίς να μπορούν να ανταποδώσουν είχαν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης. Τα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθυσμού στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, δείχνουν ότι αυτός γερνάει με αυξανόμενους ρυθμούς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης Help Age International, στην Ελλάδα ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 60 ετών υπολογίζεται σε περίπου 2,8 εκατομμύρια ή 24,7% του συνόλου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται ότι το 2050 για πρώτη φορά στην ιστορία οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών θα είναι περισσότεροι από τους νέους κάτω των 15. 
Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι της ώριμης ηλικίας θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια και δεν θα είναι πλέον οι απόμαχοι της ζωής, όπως συνηθίζαμε να τους αποκαλούμε μέχρι πρόσφατα.

Lanna Monaghan: Βασάνιζε τον 3χρονο γιο της
με ηλεκτρικό κολάρο σκύλου

Ex-soldier bit, kicked and gave electric shocks to toddler using dog training collar


Τον ανάγκαζε να κάνει κρύα ντους και χτυπώντας τον έσπασε μια ξύλινη κουτάλα πάνω του.
Φρίκη και αποτροπιασμό μόνο προκαλούν τα όσα αποκαλύφθηκαν στο δικαστήριο για την 34χρονη πρώην στρατιωτικό από το Εδιμβούργο Lanna Monaghan.
Η Monaghan κακοποιούσε βάναυσα τον τρίχρονο γιο της. Μεταξύ άλλων, τον ανάγκαζε, όταν εκείνος την εκνεύριζε να κάνει μπάνιο με κρύο νερό, τον γρονθοκοπούσε και τον κλωτσούσε, μάλιστα μια μέρα τον χτύπησε τόσο πολύ και τόσο δυνατά που του έσπασε πάνω του μια ξύλινη κουτάλα, ενώ το αποκορύφωμα των βασανιστηρίων ήταν όταν του φορούσε ηλεκτρικό κολάρο σκύλου υποβάλλοντάς τον σε μίνι ηλεκτροσόκ.
Η 34χρονη παραδέχθηκε ότι είχε ευαίσθητο νευρικό σύστημα και πως είχε συχνά ξεσπάσματα, ενώ ιδιοκτήτης σκύλου που της είχε δώσει το ηλεκτρικό κολάρο κατέθεσε στη δίκη πως του είπε πως «αν έχει αποτέλεσμα στην εκπαίδευση των σκύλων, τότε θα έχει και στα παιδιά».
Η δικαστής Lady Rae είδε φωτογραφίες του παιδιού στις οποίες διακρίνονταν οι τραυματισμοί του όπως τους διαπίστωσαν οι γιατροί στο νοσοκομείο που το περιέθαλψαν. Είχε σημάδια παντού ενώ εκείνα στο λαιμό του «ταίριαζαν» με τα ηλεκτρόδια του κολάρου. Σύμφωνα δε, με τις εκτιμήσεις των γιατρών από τα σημάδια «πρέπει να είχε χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις».
Το μαρτύριο του παιδιού τελείωσε όταν εκείνο έκλεισε τα τρία έτη ζωής και μια γυναίκα που είχε ανησυχήσει από τις φωνές κάλεσε τις Αρχές.
Η Monaghan έχει ομολογήσει πως έχει διαπράξει τις 5 κατηγορίες κακοποίησης αγοριού, που τη βαρύνουν, μεταξύ αυτών και τη χρήση του ηλεκτρικού κολάρου, όπως και ότι όταν τον έκανε μπάνιο, ξαφνικά του γύριζε το νερό μόνο στο κρύο, ενώ την ίδια ώρα τον κλωτσούσε. Επίσης, ομολόγησε ότι τον έδερνε πολύ συχνά με την ξύλινη κουτάλα, ενώ ένα από τα «αγαπημένα» της σημεία ήταν το αυτί του παιδιού.
Σημειώνεται ότι στην αρχική της κατάθεση στους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν είχε αρνηθεί τα βασανιστήρια και ιδίως τα ηλεκτροσόκ, αλλά μετά παραδέχθηκε ότι πήρε τη συσκευή από το σπίτι μιας γνωστής της. Τελικά παραδέχθηκε ότι το χρησιμοποίησε μόνο μία φορά υποβάλλοντας τον γιο της σε τρία σοκ, όταν αυτός αρνήθηκε να καταπιεί τη μπουκιά από το φαγητό του.
«Λυπάμαι ειλικρινά για αυτό που συνέβη, δεν μπορώ να πιστέψω ότι έγινε κάτι τέτοιο» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς, στους οποίους ισχυρίστηκε ότι το παιδί κατάφερνε να την βγάζει εκτός ορίων, όταν εκείνο κατουριόταν και έκλαιγε.

Ο εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας είπε: «Δεν εμφανίστηκε να αναγνωρίζει την πιθανότητα ότι το παιδί αντιδρούσε επειδή φοβόταν», ενώ η δικαστής απέρριψε την αίτησή της να παραμείνει ελεύθερη υπό περιοριστικούς όρους μέχρι τον Ιούλιο, οπότε θα ανακοινωθεί η ποινή της, επειδή είναι έγκυος και διέταξε τη συνέχιση της προφυλάκισής της.

Η δικαστής Lady Rae είπε στην 34χρονη η οποία έκλαιγε: «Αυτός είναι ένας φρικτός κατάλογος κατηγοριών βαρβαρότητας. Νομίζω ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να περιγράψω αυτό που έχει γίνει σε ένα παιδάκι άνω των15 μηνών». «Ρεαλιστικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί η καταδίκη και η φυλάκιση σε μια τέτοια υπόθεση. Αυτό ήταν ένα μωρό, ένα ανυπεράσπιστο παιδί» πρόσθεσε.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki