Monday 26 June 2017

Τα μωρά στη ζέστη και τον καύσωνα

Ο καύσωνας είναι δυνητικά επικίνδυνος για τον καθένα, τα μωρά, όμως, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζέστη. 
Πριν λοιπόν το βγάλετε βόλτα λάβετε υπ’ όψιν σας την ηλικία του, το ποσοστό υγρασίας, την υγεία του, αλλά και πόσο δραστήριο θα είναι! 
Γι’ αυτό προσοχή στα ακόλουθα:
🌞 Τα μωρά ανεβάζουν γρήγορα θερμοκρασία. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος από μάζα σώματος, οπότε νιώθουν τη ζέστη πιο γρήγορα από τους ενήλικες. Αν, δηλαδή, έξω έχει ζέστη, το μωρό σας θα αρχίσει να ζεσταίνεται πριν από εσάς.

🌞 Τα μωρά δεν ιδρώνουν όσο οι ενήλικες
Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος του σώματος να μένει δροσερό, αλλά στα μωρά και τα μικρά παιδιά οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν έχουν ωριμάσει πλήρως. Τα μωρά μπορεί, λοιπόν, να ιδρώνουν αλλά ο ιδρώτας δεν τα δροσίζει τόσο καλά, όσο τους ενήλικες.

🌞 Τα μωρά προσαρμόζονται στη ζέστη πιο αργά από τους ενήλικες. Εσείς μπορείτε να προσαρμοστείτε στις αλλαγές της θερμοκρασίες πιο γρήγορα από το μωρό σας ακριβώς επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες τους δεν λειτουργούν ακόμα πλήρως.

🌞 Τα παιδιά παράγουν περισσότερη θερμότητα από τους ενήλικες. Τα παιδιά έχουν ταχύτερους μεταβολικούς ρυθμούς από τους ενήλικες, έτσι όταν κινούνται ζεσταίνονται αμέσως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα παιδιά παράγουν 20% με 25% περισσότερη θερμότητα, ανάλογα με το βάρος τους, από τους ενήλικες.

🌞 Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις
Αν ακούσετε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδίδει έκτακτο δελτίο καύσωνα, καλύτερα να κρατήσετε το μωρό σας σε δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο, τουλάχιστον μέχρι να «πέσει» ο ήλιος.

🌞 Ντύστε το ελαφρά
Το μωρό σας δεν χρειάζεται ζακετάκι όταν έξω έχει 30 βαθμούς. Αν η θερμοκρασία είναι άνω των 24 βαθμών το μωρό σας πιθανότατα θα είναι μια χαρά απλά με ένα φορμάκι ή οποιοδήποτε άλλο ελαφρύ ρούχα. Και εννοείται πως δεν χρειάζεται ούτε κάλτσες, ούτε παπούτσια!

🌞 Εφοδιαστείτε με πολλά υγρά
Τα μωρά μπορούν να αφυδατωθούν γρήγορα με τη ζέστη και η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματός τους. Το μωρό σας δεν χρειάζεται απαραίτητα νερό. 
Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να καλύπτουν την ανάγκη τους για υγρά πίνοντας περισσότερο γάλα, όταν έχει ζέστη, οπότε ταΐζετέ τα, όποτε βλέπετε ότι το θέλουν. 
Στο μωρά που έχουν ξεκινήσει τις πρώτες τους τροφές μπορείτε να δίνετε αποστειρωμένο νερό και να ζητήσετε τη γνώμη του παιδιάτρου σας για το νερό βρύσης.

🌞 Λάβετε extra μέτρα προστασίας
Στις πρωινές βόλτες, λοιπόν, φοράτε στο μωρό σας μεγάλο καπέλο και αλείβετέ το με αντηλιακό (αν είναι άνω των 6 μηνών). 
Αν είναι μικρότερο από 6 μηνών είναι προτιμότερο να αποφεύγετε εντελώς την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

🌞 Δώστε σημασία στα «σημάδια»

Το κόκκινο, ζεστό και στεγνό δέρμα μπορεί να υποδηλώνει θερμοπληξία, κατάσταση που απαιτεί άμεση μεταφορά στα επείγοντα. 
Επίσης αν παρατηρήσετε, ατονία, ναυτία και εμετό, ή έχει γρήγορους αλλά αδύναμους παλμούς μεταφέρετε το μωρό άμεσα σε κλιματιζόμενο μέρος, βάλτε του δροσερά, βρεγμένα ρούχα και κάντε το να πιει υγρά. Αν δεν δείξει βελτίωση επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.

🌞 Αποφύγετε γενικά τις μετακινήσεις μεταξύ 11.00 π.μ. και 4.00 μ.μ. Τότε οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στη γη και βλάπτουν περισσότερο το δέρμα.

Δροσερά φρουτένια ροφήματα!! Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε

Ένα μπλέντερ και μια ποικιλία από ολόφρεσκα φρούτα είναι το μόνο που χρειάζεστε για ένα πολυβιταμινούχο χυμό, ένα αναζωγονητικό γιαουρτοποτό, ή ένα απολαυστικό μιλκ σέικ. 
Οι ιδέες ανεξάντλητες. 
Κάντε τους δικούς μοναδικούς συνδυασμούς ή δοκιμάστε τις προτάσεις μας.

1. Χυμός με φράουλες και ακτινίδια
Θα χρειαστείτε: 
.........
η συνέχεια στη Μητερούλα

Μόνο με έγγραφη συναίνεση της μητέρας θα δίνεται υποκατάστατο μητρικού γάλακτος στα νεογνά

Την καθιέρωση έγγραφης συναίνεσης της μητέρας για τη χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των νοσοκομείων και μαιευτηρίων θεσπίζει κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας

Η απόφαση αναφέρει τα εξής:
Η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των Δημόσιων, Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, Ιδιωτικών Κλινικών της χώρας και λοιπών Νοσοκομείων που επιδιώκουν δημόσιο ή και κοινωφελή σκοπό, επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας. 
Για το σκοπό αυτό συμπληρώνεται το κατά περίπτωση κατάλληλο έντυπο από τα περιλαμβανόμενα.

Το έντυπο υπογράφεται εις διπλούν και φυλάσσεται στον ιατρικό φάκελο του νεογνού και της μητέρας.
Η συμπλήρωση του εντύπου του Παραρτήματος 1 γίνεται με ευθύνη του/της παιδιάτρου ή εναλλακτικά του/ της μαιευτή/ μαίας, ενώ η συμπλήρωση του εντύπου του Παραρτήματος 2 από το/τη θεράποντα/ουσα παιδίατρο.
Της έγγραφης συναίνεσης προηγείται ενημέρωση της μητέρας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους, για την υγεία της ίδιας, καθώς για και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος.

Κατά την ενημέρωση και συναίνεση της μητέρας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 11, 12 και 36 του ν. 3418/2005 «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας» (ΦΕΚ Α' 287) όπως κάθε φορά ισχύουν.

Σύμφωνα με την απόφαση η μητέρα θα δηλώνει εγγράφως:

Δηλώνω ότι μου έγινε σύσταση να θηλάσω αποκλειστικά. 
Επίσης, ότι ενημερώθηκα αναλυτικά και κατανόησα: 
x την σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού για την υγεία και ανάπτυξη του μωρού, καθώς και την υγεία της μητέρας 
x τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος 
x ξένο γάλα (υποκατάστατο μητρικού γάλακτος/τροποποιημένο γάλα αγελάδας) θα δοθεί στο μωρό μου εάν υπάρχει αποδεκτός ιατρικός λόγος ή εάν εγώ δεν επιθυμώ να θηλάσω. 
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δηλώνω ότι επιθυμώ να χορηγηθεί ξένο γάλα (υποκατάστατο μητρικού γάλακτος/τροποποιημένο γάλα αγελάδας) στο παιδί μου.

Αυτά είναι τα δύο έντυπα που θα καλούνται να συμπληρώσουν οι μητέρες:
δείτε τα εδώ

Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια - Συμβουλές από την Πρόεδρο της «Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος»

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι. 
Την εποχή αυτή κλείνουν τα σχολεία και αυτό σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά, συχνά χωρίς επιτήρηση. 
Οι πνιγμοί αποτελούν τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου από ατυχήματα στα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών. 
Οι υψηλότεροι δείκτες θνησιμότητας για τα αγόρια εντοπίζονται στις ηλικίες 5-9 ετών, ενώ οι χαμηλότεροι στις ηλικίες 0-4 ετών. 
Το αντίστροφο ισχύει για τα κορίτσια, τα οποία έχουν υψηλότερη θνησιμότητα από πνιγμό στις ηλικίες 0-4 και χαμηλότερη στις ηλικίες 5-9 ετών.
Με αφορμή τα παραπάνω στατιστικά και με στόχο να ευαισθητοποιηθούν όσοι περισσότεροι γονείς ενόψει καλοκαιριού, το Infokids.gr επικοινώνησε με την κα. Natasha Clive-Βρέκοσι, Πρόεδρο του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», η οποία μάς μίλησε για τις βασικότερες αιτίες παιδικών ατυχημάτων και μάς έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τους. 
Η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει έως και 50% τα παιδικά ατυχήματα και τις συνέπειές τους. 
Η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» ασχολείται από το Νοέμβριο του 1995 με τη δημιουργία σωστής υποδομής, ώστε να γίνει η Ελλάδα ένας ασφαλής τόπος για τα παιδιά και να μάθουν από πολύ μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προστατεύονται από αυτούς.
Σε ποιες ηλικίες παρατηρούνται συχνότερα τα παιδικά ατυχήματα και ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες;
«Δυστυχώς, τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας. Πρώτη αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων στα παιδιά (0-14 ετών) είναι τα τροχαία
Οι υψηλότεροι δείκτες θνησιμότητας εντοπίζονται στις ηλικίες 10-14, ενώ οι χαμηλότεροι στις ηλικίες 0-4 ετών. 
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της θνησιμότητας στα αγόρια κατά την ηλικία των 10-14 ετών. 
Ακολουθούν οι πνιγμοί από ατυχήματα στα παιδιά ηλικίας 0-14 και οι θάνατοι από πτώσεις που αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών. 
Οι υψηλότεροι δείκτες θνησιμότητας και για τα δύο φύλα εντοπίζονται στις ηλικίες 0-4, ενώ οι χαμηλότεροι στις ηλικίες 5-9 για τα αγόρια και 10-14 για τα κορίτσια. 
Τέταρτη αιτία θανάτου από ατυχήματα στα παιδιά στη χώρα μας είναι τα εγκαύματα
Οι υψηλότεροι δείκτες θνησιμότητας και για τα δύο φύλα εντοπίζονται στις ηλικίες 0-4, ενώ οι χαμηλότεροι στις ηλικίες 10-14 ετών».

Το καλοκαίρι ο καιρός ευνοεί την επίσκεψη στην παιδική χαρά. 
Πώς θα οι γονείς τα ατυχήματα των παιδιών;
«Η παιδική χαρά προσφέρει ατελείωτη διασκέδαση στα παιδιά, καθώς είναι ένας χώρος με πολλά παιχνίδια. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού εάν δεν έχει κατασκευαστεί με ασφάλεια ή αν δεν συντηρείται σωστά. 
Γι' αυτό πρέπει να ελέγχουμε τα δάπεδα και τα παιχνίδια, και να αποφεύγουμε τις μεταλλικές τσουλήθρες και τις σκάλες που είναι άμεσα εκτεθειμένες στον ήλιο καθώς μπορεί να προκληθεί έγκαυμα. Η επιφάνεια που παίζουν τα παιδιά πρέπει να είναι μαλακή, δηλαδή να έχει γκαζόν, χώμα ή αφρώδες πλαστικό δάπεδο στις κλειστές παιδικές χαρές, ενώ καλό είναι να μην πηγαίνουμε σε αυτές που έχουν τσιμέντο ή χαλίκι γιατί είναι επικίνδυνες.
Τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν στην παιδική χαρά χωρίς επίβλεψη. 
Μαθαίνουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια όπως προβλέπεται και να μην επιχειρήσουν να πηδήξουν από την κούνια πριν σταματήσει ή να κατέβουν την τσουλήθρα με το κεφάλι. Τους εξηγούμε ότι υπάρχουν και άλλα παιδάκια στην παιδική χαρά που πρέπει να τα σεβόμαστε. 
Θα πρέπει να γνωρίζουν να μην σπρώχνουν τα άλλα παιδιά και να περιμένουν τη σειρά τους για να χρησιμοποιήσουν κάποιο παιχνίδι. Επίσης, δεν πρέπει να περνάνε μπροστά ή πίσω από τις κούνιες όταν αυτές χρησιμοποιούνται από άλλα παιδιά, καθώς μπορεί να χτυπήσουν.
Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, φροντίζουμε να φοράνε πάντα καπέλο και να βάζουμε αντηλιακή κρέμα καθώς η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη. 
Τους φοράμε ρούχα που τα διευκολύνουν στο παιχνίδι, δηλαδή ελαφριά και άνετα, για να μπορούν να παίζουν χωρίς να πιέζονται ή να ζεσταίνονται. Πρέπει όμως να αποφεύγουμε ρούχα από τα οποία κρέμονται κορδόνια, καθώς κινδυνεύουν να πιαστούν σε κάποιον εξοπλισμό των παιχνιδιών».

Βασική ενασχόληση των παιδιών το καλοκαίρι αποτελεί το ποδήλατο, όπου στην Ελλάδα οι υποδομές είναι ελλιπείς...
«Το ποδήλατο είναι μία ευχάριστη και υγιής δραστηριότητα που μαθαίνει τα παιδιά να συντονίζουν τις κινήσεις τους και να αναπτύσσουν την κρίση τους. Δυστυχώς, όμως, το ποδήλατο αποτελεί συχνά αιτία σοβαρών έως και θανατηφόρων τραυματισμών, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία.
Προκειμένου να κάνουν ποδήλατο με ασφάλεια, τα παιδιά πρέπει: να συντηρούν το ποδήλατό τους, ώστε να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, να είναι σωστά ντυμένα και να φορούν πάντα ποδηλατικό κράνος, να γνωρίζουν και να ακολουθούν τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς», αναφέρει η κα. Natasha Clive-Βρέκοσι, Πρόεδρος του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος».
Συμβουλές πρόληψης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών
🌞 Το κολύμπι σώζει ζωές. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να κολυμπούν σωστά από την πιο μικρή ηλικία.
🌞 Ποτέ να μην αφήνουμε τα παιδιά μας κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν.
🌞 Να μην βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα, π.χ. μπρατσάκια, κουλούρες κλπ. για την ασφάλεια των παιδιών μας.
🌞 Ποτέ να μην κολυμπάνε τα παιδιά μας με γεμάτο στομάχι.
🌞 Είναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα.
🌞 Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη, να φροντίζουμε να φοράνε πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
🌞 Να μάθουμε στα παιδιά να μην κάνουν βουτιές, αν δεν σιγουρευτούν πρώτα ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.
🌞 Ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος. Πάντα καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακή προστασία στα παιδιά μας. Να αποφεύγουμε την παραμονή στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.
🌞 Εάν τα παιδιά ψαρεύουν, ας τους μάθουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή κλπ.) και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι πάντα συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.
🌞 Εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά σε σπίτι με πισίνα, τότε η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη.

Ποιο στοιχείο παίζει καθοριστικό ρόλο, ώστε ένα ατύχημα να μην κοστίσει τη ζωή του παιδιού;
«Όταν ένα παιδί τραυματίζεται σοβαρά, τις περισσότερες φορές υπάρχει εσωτερική αιμορραγία. Ο γονέας ή ο δάσκαλος δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό. 
Προτεραιότητα λοιπόν είναι να μεταφερθεί το τραυματισμένο παιδί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να μην χάσει τη μάχη με τη ζωή. Επειδή η κατάσταση του σοβαρά τραυματισμένου παιδιού μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα, ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του...
.... 
η συνέχεια εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki