Monday, 26 June 2017

Τα μωρά στη ζέστη και τον καύσωνα

Ο καύσωνας είναι δυνητικά επικίνδυνος για τον καθένα, τα μωρά, όμως, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζέστη. 
Πριν λοιπόν το βγάλετε βόλτα λάβετε υπ’ όψιν σας την ηλικία του, το ποσοστό υγρασίας, την υγεία του, αλλά και πόσο δραστήριο θα είναι! 
Γι’ αυτό προσοχή στα ακόλουθα:
🌞 Τα μωρά ανεβάζουν γρήγορα θερμοκρασία. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος από μάζα σώματος, οπότε νιώθουν τη ζέστη πιο γρήγορα από τους ενήλικες. Αν, δηλαδή, έξω έχει ζέστη, το μωρό σας θα αρχίσει να ζεσταίνεται πριν από εσάς.

🌞 Τα μωρά δεν ιδρώνουν όσο οι ενήλικες
Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος του σώματος να μένει δροσερό, αλλά στα μωρά και τα μικρά παιδιά οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν έχουν ωριμάσει πλήρως. Τα μωρά μπορεί, λοιπόν, να ιδρώνουν αλλά ο ιδρώτας δεν τα δροσίζει τόσο καλά, όσο τους ενήλικες.

🌞 Τα μωρά προσαρμόζονται στη ζέστη πιο αργά από τους ενήλικες. Εσείς μπορείτε να προσαρμοστείτε στις αλλαγές της θερμοκρασίες πιο γρήγορα από το μωρό σας ακριβώς επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες τους δεν λειτουργούν ακόμα πλήρως.

🌞 Τα παιδιά παράγουν περισσότερη θερμότητα από τους ενήλικες. Τα παιδιά έχουν ταχύτερους μεταβολικούς ρυθμούς από τους ενήλικες, έτσι όταν κινούνται ζεσταίνονται αμέσως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα παιδιά παράγουν 20% με 25% περισσότερη θερμότητα, ανάλογα με το βάρος τους, από τους ενήλικες.

🌞 Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις
Αν ακούσετε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδίδει έκτακτο δελτίο καύσωνα, καλύτερα να κρατήσετε το μωρό σας σε δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο, τουλάχιστον μέχρι να «πέσει» ο ήλιος.

🌞 Ντύστε το ελαφρά
Το μωρό σας δεν χρειάζεται ζακετάκι όταν έξω έχει 30 βαθμούς. Αν η θερμοκρασία είναι άνω των 24 βαθμών το μωρό σας πιθανότατα θα είναι μια χαρά απλά με ένα φορμάκι ή οποιοδήποτε άλλο ελαφρύ ρούχα. Και εννοείται πως δεν χρειάζεται ούτε κάλτσες, ούτε παπούτσια!

🌞 Εφοδιαστείτε με πολλά υγρά
Τα μωρά μπορούν να αφυδατωθούν γρήγορα με τη ζέστη και η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματός τους. Το μωρό σας δεν χρειάζεται απαραίτητα νερό. 
Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να καλύπτουν την ανάγκη τους για υγρά πίνοντας περισσότερο γάλα, όταν έχει ζέστη, οπότε ταΐζετέ τα, όποτε βλέπετε ότι το θέλουν. 
Στο μωρά που έχουν ξεκινήσει τις πρώτες τους τροφές μπορείτε να δίνετε αποστειρωμένο νερό και να ζητήσετε τη γνώμη του παιδιάτρου σας για το νερό βρύσης.

🌞 Λάβετε extra μέτρα προστασίας
Στις πρωινές βόλτες, λοιπόν, φοράτε στο μωρό σας μεγάλο καπέλο και αλείβετέ το με αντηλιακό (αν είναι άνω των 6 μηνών). 
Αν είναι μικρότερο από 6 μηνών είναι προτιμότερο να αποφεύγετε εντελώς την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

🌞 Δώστε σημασία στα «σημάδια»

Το κόκκινο, ζεστό και στεγνό δέρμα μπορεί να υποδηλώνει θερμοπληξία, κατάσταση που απαιτεί άμεση μεταφορά στα επείγοντα. 
Επίσης αν παρατηρήσετε, ατονία, ναυτία και εμετό, ή έχει γρήγορους αλλά αδύναμους παλμούς μεταφέρετε το μωρό άμεσα σε κλιματιζόμενο μέρος, βάλτε του δροσερά, βρεγμένα ρούχα και κάντε το να πιει υγρά. Αν δεν δείξει βελτίωση επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.

🌞 Αποφύγετε γενικά τις μετακινήσεις μεταξύ 11.00 π.μ. και 4.00 μ.μ. Τότε οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στη γη και βλάπτουν περισσότερο το δέρμα.

Δροσερά φρουτένια ροφήματα!! Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε

Ένα μπλέντερ και μια ποικιλία από ολόφρεσκα φρούτα είναι το μόνο που χρειάζεστε για ένα πολυβιταμινούχο χυμό, ένα αναζωγονητικό γιαουρτοποτό, ή ένα απολαυστικό μιλκ σέικ. 
Οι ιδέες ανεξάντλητες. 
Κάντε τους δικούς μοναδικούς συνδυασμούς ή δοκιμάστε τις προτάσεις μας.

1. Χυμός με φράουλες και ακτινίδια
Θα χρειαστείτε: 
.........
η συνέχεια στη Μητερούλα

Μόνο με έγγραφη συναίνεση της μητέρας θα δίνεται υποκατάστατο μητρικού γάλακτος στα νεογνά

Την καθιέρωση έγγραφης συναίνεσης της μητέρας για τη χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των νοσοκομείων και μαιευτηρίων θεσπίζει κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας

Η απόφαση αναφέρει τα εξής:
Η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των Δημόσιων, Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, Ιδιωτικών Κλινικών της χώρας και λοιπών Νοσοκομείων που επιδιώκουν δημόσιο ή και κοινωφελή σκοπό, επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας. 
Για το σκοπό αυτό συμπληρώνεται το κατά περίπτωση κατάλληλο έντυπο από τα περιλαμβανόμενα.

Το έντυπο υπογράφεται εις διπλούν και φυλάσσεται στον ιατρικό φάκελο του νεογνού και της μητέρας.
Η συμπλήρωση του εντύπου του Παραρτήματος 1 γίνεται με ευθύνη του/της παιδιάτρου ή εναλλακτικά του/ της μαιευτή/ μαίας, ενώ η συμπλήρωση του εντύπου του Παραρτήματος 2 από το/τη θεράποντα/ουσα παιδίατρο.
Της έγγραφης συναίνεσης προηγείται ενημέρωση της μητέρας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους, για την υγεία της ίδιας, καθώς για και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος.

Κατά την ενημέρωση και συναίνεση της μητέρας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 11, 12 και 36 του ν. 3418/2005 «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας» (ΦΕΚ Α' 287) όπως κάθε φορά ισχύουν.

Σύμφωνα με την απόφαση η μητέρα θα δηλώνει εγγράφως:

Δηλώνω ότι μου έγινε σύσταση να θηλάσω αποκλειστικά. 
Επίσης, ότι ενημερώθηκα αναλυτικά και κατανόησα: 
x την σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού για την υγεία και ανάπτυξη του μωρού, καθώς και την υγεία της μητέρας 
x τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος 
x ξένο γάλα (υποκατάστατο μητρικού γάλακτος/τροποποιημένο γάλα αγελάδας) θα δοθεί στο μωρό μου εάν υπάρχει αποδεκτός ιατρικός λόγος ή εάν εγώ δεν επιθυμώ να θηλάσω. 
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δηλώνω ότι επιθυμώ να χορηγηθεί ξένο γάλα (υποκατάστατο μητρικού γάλακτος/τροποποιημένο γάλα αγελάδας) στο παιδί μου.

Αυτά είναι τα δύο έντυπα που θα καλούνται να συμπληρώσουν οι μητέρες:
δείτε τα εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki