Saturday 14 January 2017

Εκφράσεις του μωρού μας και η σημασία τους



Τι θέλει να πει ο μικρός ποιητής; 
Καλό το μητρικό ένστικτο, αλλά ακόμα καλύτερο να ξέρεις ακριβώς τι σου γίνεται! Ας δούμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες εκφράσεις που παίρνουν όλα τα μωρά και τη σημασία τους, για να μπορούμε να επικοινωνήσουμε σωστά με το μωράκι μας και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του.
Αναστάτωση
Τι κάνει το μωρό: Οι γωνίες του στόματός του γυρνάνε προς τα κάτω, το σαγόνι και τα χείλη του τρέμουν, και τα φρύδια του υψώνονται και ενώνονται στο κέντρο.
Μετάφραση: «Με άφησες υπερβολικά πολλή ώρα με τον παππού και τη γιαγιά, ή γενικά έχω δεχτεί υπερβολικά ερεθίσματα. Αν δεν με πάρεις αγκαλιά να με πας κάπου ήσυχα, λέγοντας μου «σσσςςς» και χτυπώντας με ρυθμικά στον ποπό, θα πάθω κρίση».
Θυμός
Τι κάνει το μωρό: Μισοκλείνει τα μάτια, κλαίει και πιθανότατα γίνεται κατακόκκινο. Μπορεί να προσπαθήσει να σας χτυπήσει το χέρι αν πάτε να το ακουμπήσετε.
Μετάφραση: «Είμαι έξω φρενών και δεν αντέχω άλλο. Μπορεί να φταίει που παίζεις με το αδελφάκι μου, ή μπορεί απλώς να πεινάω ή να είμαι κουρασμένος. Ένα σνακ ή/και ένας υπνάκος είναι η καλύτερη λύση».
Πείνα
Τι κάνει το μωρό: Ανοίγει το στόμα του, βάζει τα χέρια κοντά στα χείλη του και βγάζει τη γλώσσα.
Μετάφραση: «Τάισέ με!»
Παιχνιδιάρικη διάθεση
Τι κάνει το μωρό: Σουφρώνει τα χείλη σαν να λέει «Ουουουου», με το πρόσωπό του στραμένο προς τα εσάς και μάτια διάπλατα ανοιχτά.
Μετάφραση: «Είμαι έτοιμος για δράση. Άντε, πότε θα παίξουμε κούκου-τσα;»
Στρες
Τι κάνει το μωρό: Γυρνάει το πρόσωπό του από την άλλη.
Μετάφραση: «Χρειάζομαι ένα λεπτό για να το επεξεργαστώ αυτό – είτε είναι το φαγητό που έχω στο στόμα μου, είτε το καινούργιο περιβάλλον είτε την παιδική χαρά που είναι γεμάτη με άλλα παιδιά που ουρλιάζουν. Σε παρακαλώ, άσε με να ηρεμήσω για ένα λεπτό – ή για είκοσι».
Ενόχληση
Τι κάνει το μωρό: Τραβάει τα αυτάκια του.
Μετάφραση: «Δεν είναι βέβαιο ότι έχω ωτίτιδα, αλλά σίγουρα κάτι με ενοχλεί. Μπορεί να είναι ο λαιμός μου, η κοιλίτσα μου (βάλε με να ρευτώ) ή, ξέρεις, το γεγονός ότι βγάζω ένα σωρό δόντια».
Παρηγοριά
Τι κάνει το μωρό: Χαϊδεύει και στριφογυρίζει τα μαλλιά του.
Μετάφραση: «Προσπαθώ να ηρεμήσω μόνος μου, και αυτή είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα. Άσε με να κάνω αυτό που θέλω, εκτός αν προκαλώ πόνο στον εαυτό μου, οπότε δώσε μου μια απαλή κουβερτούλα ή ένα λούτρινο ζωάκι να χαϊδέψω».

Μικρός κωμικός
Τι κάνει το μωρό: Ανοίγει τα ρουθούνια του, σουφρώνει τα χείλη του και ρουθουνίζει.
Μετάφραση: «Μπορεί να μοιάζω θυμωμένος ή να νομίζεις ότι κάτι μου μυρίζει άσχημα, αλλά στην πραγματικότητα θέλω να σου τραβήξω την προσοχή. Ξέρω ότι αυτή η φάτσα σε κάνει να γελάς, μαμά, και θα την κάνω ξανά και ξανά, μέχρι να εξαντληθώ».

Αλληλεγγύη κι ανθρωπιά – Πρόσφυγες μοιράζουν φαγητό
σε άστεγους Έλληνες

Ενώ οι θερμοκρασίες στη βόρεια Ελλάδα έχουν πέσει στο -10, πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς, όπως ο Αντέλ και ο Αντνάν από το Αλέπο, μαζεύουν τα φαγητά που περισσεύουν και τα μοιράζουν σε αστέγους και όσους έχουν ανάγκη – συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών οικογενειών.

Ρεπορτάζ του Λόρενς Λι από τη Θεσσαλονίκη, για το Αλ Τζαζίρα 
(με ελληνικούς υπότιτλους)

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki