Wednesday, 2 November 2016

Η ζωή είναι σαν το καρδιογράφημα...
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

η ευθεία γραμμή ποτέ δε συνεπάγεται με κάτι «καλό», 
τουλάχιστον απ’ όσο ξέρω!
Ζωή σαν καρδιογράφημα

Δε θα το άντεχες, ούτε εσύ, ούτε εγώ. Κανείς δε θα το άντεχε. Ζωή χωρίς στροφές, δρόμος δίχως ανηφόρες, παζλ με κομμάτια λειψά. Δε θα το άντεχε κανένας, ακούς; 
Όλα φλατ, μια ζωή φλατ, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας, σχέσεις φλατ, στην τρίχα, μην πονέσει κανείς, μην πληγωθεί, δουλειές να αγγίζουν την τελειότητα με άψογες εργασιακές συνθήκες και διασυνδέσεις, φιλίες που ποτέ δε σπάνε, καρδιές που ποτέ δε ραγίζουν.
Δεν είναι έτσι η ζωή και το ξέρεις.

Δεν είναι έτσι η ζωή και καταβάθος όσο κι αν σε πονάει ώρες ώρες, σου αρέσει. Σου αρέσει φίλε μου, γιατί μόνο έτσι αισθάνεσαι πραγματικά ζωντανός. Στον πόνο. Και την ένταση. Και το πάθος. Τέρμα τα γκάζια λοιπόν; Όχι όχι… κανείς δε μίλησε για διακυμάνσεις απιστεύτου, ούτε ένας δε σε ώθησε στα άκρα, κανένας απολύτως δε σε «έριξε» στα βαριά. Μόνο ο εαυτός σου.
Εσύ, που τόσες φορές στα δύσκολα έπεσες στα γόνατα κι ευλαβικά άρχισες προσευχές, που υγροί πράσινοι τοίχοι νοσοκομείων σε αποκαρδίωσαν και βρέθηκες να ζητάς απελπισμένα οξυγόνο, που τόσες κι άλλες τόσες βγήκες εκτός εαυτού και κατηγόρησες θεούς και δαίμονες όταν φαντάσματα ξυπνούσαν μέσα σου, την ίδια στιγμή που τα δάκρυα σου έκαιγαν το πρόσωπο και το μόνο που ήθελες ήταν να «ζήσεις», που έμαθες να λες «σ’ αγαπώ» και να το εννοείς, που έζησες τα πρώτα βήματα του παιδιού σου και άντεξες ένα κάρο λόγια ανεπιθύμητα, χιλιοειπωμένα, ψεύτικα.
Εσύ που ακόμα κι απ’ αυτά τα λόγια σκλήρυνες, χωρίς να κάνεις πέτρα την καρδιά σου και οπλίστηκες με θάρρος, υπομονή και δύναμη κι έφαγες τόση διπροσωπία κι απανωτά πισώπλατα χτυπήματα. Εσύ τώρα ζητάς φλατ καταστάσεις;
Δεν είναι δυνατόν να αποζητάς κάτι τέτοιο. Δεν το βίωσες ποτέ. Δε ξέρεις καν τι είναι. Ούτε εγώ. Υποθέτω όμως πως είναι κάτι βαρετό. Άγευστο, άοσμο, ανέραστο. Θες κάποια στιγμή να «ηρεμήσεις» λες, ίσως κουράστηκες πολύ, ίσως αισθάνεσαι πως δεν έχεις άλλες δυνάμεις και έχεις την ανάγκη λίγο να καλμάρεις, όμως αλήθεια πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί αν εύχεσαι μια ζωή στην εν τέλεια, οφείλω να σου πω πως μάλλον είσαι ήδη πεθαμένος.
Η ζωή είναι σαν το καρδιογράφημα. Η ευθεία γραμμή ποτέ δε συνεπάγεται με κάτι «καλό», τουλάχιστον απ’ όσο ξέρω! Μια πάνω, μια κάτω, μια στο πολύ και μια στο λίγο, γιατί αλλιώς δεν έχει νοστιμάδα. Να τη ζεις, μπορείς; Απλά, ή και έντονα; 
Ο καθένας έχει τον τρόπο του άλλωστε…
Η ζωή είναι για να τη ζούμε φίλοι μου. Για αύριο δε ξέρουμε τίποτα, μόνο το χτες γνωρίζουμε κι αυτό με αμφιβολία. Το παρόν, είναι δώρο και το παράπονο ανθρώπινο. Για όλα όσα πέρασαν και χάθηκαν, για όλα όσα ποτέ δε ζήσαμε, για το «γαμώτο» ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, για μιαν εκδίκηση που δεν πήραμε ποτέ. Δεν πειράζει. Κρατήσαμε τους εαυτούς μας και το πιο ουσιαστικό μας «εγώ» και με αυτό πορευόμαστε. Με αυτό και τις ιδέες μας. Και τους ανθρώπους μας. Την οικογένειά μας. Τους φίλους μας.
Μην τα υποτιμάτε όλα αυτά σε κάθε «στραβή» και να θυμάστε πάντα πως είστε πραγματικά ευτυχισμένοι. Στον επόμενο λαβύρινθο, σκεφτείτε το σύντροφό σας, ή τον υπέροχο πατέρα σας, το κατοικίδιό σας, ή μια αδερφική σας φίλη. Να είστε ευγνώμονες για όλα αυτά. Μόνο έτσι αισθάνεστε ζωντανοί. Και είστε!

Πηγές με δωρεάν ελληνικά ηλεκτρονικά βιβλία

Free Greek e-books – PDF
Λίστα ιστοσελίδων που διαθέτουν δωρεάν ελληνικά ηλεκτρονικά βιβλία (free Greek eBooks) με δυνατότητα online ανάγνωσης ή και download.
  • 24grammata.grhttp://www.24grammata.com/?page_id=6279 – Ηλεκτρονικά Βιβλία (free ebooks). 2500 Ηλεκτρονικά Βιβλία (free ebooks) με την εγγύηση του 24grammata.com (αυστηρή επιλογή).
  • Constantine P. Cavafyhttp://users.hol.gr/~barbanis/cavafy/ – Καβάφης
  • eBooks4Greekshttp://www.ebooks4greeks.gr ~ Δωρεάν βιβλία online ~ Free ebooks download. Διαβάστε online ή κατεβάστε δωρεάν βιβλία (free ebooks). Ψηφιακά βιβλία σε Pdf και epub | Greek e books in pdf και epub for free download
  • free-ebooks.grhttp://www.free-ebooks.gr/gre/ebooks/index – Κατεβάστε δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία σε pdf, epub | Δωρεάν βιβλία Free Ebooks. Η μεγαλύτερη δωρεάν ηλεκτρονική βιβλιοθήκη όλων των εποχών! Κατεβάστε με ένα κλικ χιλιάδες δωρεάν βιβλία free ebooks οργανωμένα σε κατηγορίες.
  • Gutenberghttp://www.gutenberg.org/browse/languages/el – Browse By Language: Greek
  • H Εκπαιδευτική βιβλιοθήκη του Τάσου Ανθουλιάwww.helidoni.info/ba1.html
  • multipedia.net – Ψηφιακά αναγνωστικά ελληνικής λογοτεχνίας.
  • occupygr.comhttp://occupygr.com/download-e-books – Λογοτεχνία - Πολιτικά κείμενα και διάφορα άλλα σε μορφή .Pdf
  • OPENBOOK http://www.openbook.gr – δωρεάν βιβλία free greek ebooks pdf epub. Ανοικτή Βιβλιοθήκη με ελληνικά ηλεκτρονικά δωρεάν βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα (δωρεάν ebooks) | Ψηφιακή βιβλιοθήκη | Λογοτεχνικά περιοδικά και ιστολόγια | Ψηφιακά βιβλία.
  • taexeiolahttp://taexeiola.blogspot.gr – ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – Σχολικά βιβλία – Βοηθήματα – Λυσάρια, Ψηφιακό σχολείο – Δωρεάν ηλεκτρονικά βοηθήματα, λυσάρια, σχολικά βιβλία δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, εκπαιδευτικό υλικό, βιντεομαθήματα.
  • Ανέμη http://anemi.lib.uoc.gr/?lang=el – Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών. Πλούσια συλλογή βιβλιογραφικών πληροφοριών, ψηφιοποιημένων βιβλίων και άρθρων με έμφαση στο Νεοελληνικό πολιτισμό. 2.000.000 ψηφιοποιημένες σελίδες σπάνιων βιβλίων και νεότερων εκδόσεων, των οποίων οι συγγραφείς επέτρεψαν την ψηφιοποίηση και ελεύθερη διάθεση στο διαδίκτυο, διατίθενται ελεύθερα στον επισκέπτη της.
  • Βορειοδυτικές Εκδόσειςhttp://voreiodytikes.blogspot.gr/p/e-books.html. Τα e-books όλων των βιβλίων των βορειοδυτικών εκδόσεων θα διατίθενται δωρεάν σε μορφές pdf και epub, χωρίς κανένα απολύτως κλείδωμα, ώστε να μπορείτε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή, στον ηλεκτρονικό αναγνώστη και το smartphone σας.
  • Εκδόσεις Σαΐταhttp://pinterest.com/saitapub/ebook-covers/
  • Εκδόσεις Αρχίγραμμαhttp://arxigramma.wordpress.com/
  • Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίαςhttp://www.iaen.gr. Το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας είναι ένα ερευνητικό και εκδοτικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, που λειτούργησε στο δικό της πλαίσιο κατά τα έτη 1983-1989 και, από το 1994, ως φιλοξενούμενο πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με χρηματοδότηση της ΓΓΝΓ. Διευθύνεται από Επιτροπή.
  • Μικρός Απόπλουςhttp://www.mikrosapoplous.gr – Πλήρη αρχαία ελληνικά κείμενα για downloading ή/και browsing, Ποιήματα
  • Σαραντάκοςhttp://www.sarantakos.com – Greek Literarure and Language Pages – Νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα στο Δίκτυο
  • Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμούhttp://www.snhell.gr – Νέα Ελληνική Λογοτεχνία και Πολιτισμός. H ηλεκτρονική έκδοση του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού περιλαμβάνει ευρύ πολιτισμικό υλικό στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
  • Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Λεβαδείαςhttp://ebooks.liblivadia.gr/liblivadia
Πηγή: Ερανιστής

300 εκατομμύρια παιδιά αναπνέουν τοξικό αέρα | 300 million children breathing toxic air

Έκθεση της Unicef: 
Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ένα στα επτά, ζουν σε μια περιοχή όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά έως και κατά έξι φορές τα διεθνή όρια.
Κάτι που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην παιδική θνησιμότητα, όπως αναφέρει σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η Unicef.
Η νέα αυτή έρευνα της Unicef δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές του Μαρόκου από τις 7 ως τις 18 Νοεμβρίου.
Η Unicef θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή για να κάνει έκκληση στους ηγέτες σε όλο τον κόσμο ώστε να δράσουν άμεσα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις χώρες τους.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σημαντικά στη θνησιμότητα περίπου 600.000 παιδιών μικρότερων των πέντε ετών ετησίως και απειλεί τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων άλλων», κατήγγειλε ο Άντονι Λέικ γενικός διευθυντής της Unicef.
«Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι όχι μόνο βλάπτουν τα πνευμόνια των παιδιών, αλλά επίσης μπορούν να περάσουν το προστατευτικό κάλυμμα του εγκεφάλου και να επηρεάσουν ανεπιστρεπτί την εγκεφαλική τους ανάπτυξη, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Λέικ, υπογραμμίζοντας ότι «καμία κοινωνία δεν μπορεί να αγνοήσει τη μόλυνση».
.............
η συνέχεια στο Πρασινούλι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki