Saturday 27 August 2016

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας καταστρέφει τα βιβλία του

Όσο ελκυστικά κι αν είναι τα βιβλία που αγοράζουν oι μαμάδες στα παιδάκια τους, τόσο περισσότερο αυτά θέλουν να τα καταστρέψουν. 
Τα μικρά παιδιά βλέπουν το σκίσιμο των σελίδων σαν παιχνίδι.

Στα μικρά παιδιά, ειδικά σε αυτά που είναι περίπου 1,5–2 ετών, αρέσει πολύ να σκίζουν τα βιβλία τους. Όσο ελκυστικά κι αν είναι τα βιβλία που αγοράζουν οι μαμάδες στα παιδάκια τους, τόσο περισσότερο αυτά θέλουν να τα καταστρέψουν.
Στα μικρά παιδάκια η αφήγηση ιστοριών είναι σαφώς προτιμότερη από το να τα αφήσουμε να περιεργαστούν μόνα τους ένα βιβλίο που πήραν για δώρο. Έχετε πάντα στο νου σας να είστε κοντά όταν το μικρό σας πάρει στα χεράκια του το βιβλίο.
Τα μωρά θέλουν να δουν τα χρώματα και να γυρίσουν τις σελίδες, αλλά επειδή δεν έχουν ακόμα μάθει να κοντρολάρουν τις κινήσεις τους, καλό θα ήταν να μην τα αφήσετε να «μάθουν» τρόπους πάνω στο ωραίο, καινούριο, εικονογραφημένο βιβλίο τους.
Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά δε σκοπεύουν να σκίσουν τις σελίδες ενός βιβλίου, αλλά αν αυτό συμβεί τυχαία την ώρα που το περιεργάζονται, ενθουσιάζονται τόσο που ξεκινούν για να ολοκληρώσουν την καταστροφή.
Αν όμως παρατηρήσετε ότι το παιδί σας σκίζει τα βιβλία του ως πράξη θυμού, τότε ίσως θα πρέπει να το πλησιάσετε, για να εκμαιεύσετε τους λόγους της οργής του. 
Συνήθως, αν του μιλήσετε και εξηγήσετε ότι αυτό που κάνει δεν είναι καλό, βοηθάει, αλλά αν δείτε ότι δεν τα καταφέρνετε, ζητήστε την άποψη ενός ειδικού.

govastileto.gr

Μα, γιατί δεν τρώει το μωρό μου;

Ήρθε η ώρα του φαγητού! 
Φαινομενικά το παιδί θέλει να φάει και εσείς ετοιμάζετε την κρέμα ή κάποια ελαφριά μορφή στερεάς τροφής. 
Όταν όμως έρχεται η κρίσιμη ώρα και πάτε να το ταΐσετε, τότε 
το παιδί γυρνά με αποστροφή το κεφάλι του, βγάζει φωνούλες και -στην χειρότερη- αρχίζει τα κλάματα. 
Τι μπορεί να φταίει; 
Η ειδικευμένη παιδίατρος κ. Μαρία Παπαδάκη εξηγεί.

Βγάζει δοντάκια

Τα μωρά αρχίζουν να βγάζουν δοντάκια από 6 μηνών, ή και νωρίτερα, και αυτό σημαίνει πως θα δείξουν αποστροφή ακόμα και απέναντι στα αγαπημένα τους φαγητά την στιγμή που πονούν. 
Μπορεί το μωρό να έχει πονοκέφαλο ή να υποφέρει από πονάκια (τα οποία προφανώς δεν μπορεί να σας τα πει!) κάτι που είναι πιο σημαντικό από το να γευτεί τη τροφή του. 
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να το αναγνωρίσετε και να κάνετε υπομονή. Δώστε στο μωρό πολύ μαλακές τροφές που δεν θα επηρεάσουν τα δοντάκια και τις οποίες θα μπορεί να καταπιεί εύκολα.

Ανακαλύπτει την ανεξαρτησία του

Μπορεί μέχρι πρόσφατα το μωρό σας να ένιωθε χαρούμενο, όταν το κατευθύνατε στο φαγητό, αλλά τώρα, Μεγαλώνοντας, μπορεί να ανακαλύπτει την ανεξαρτησία του και να χτίζει σταδιακά τον χαρακτήρα του. 
Ναι, η αλήθεια είναι πως αυτό γίνεται από τόσο νωρίς, δηλαδή γύρω στους 9 μήνες! Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα μωρά αυτής της ηλικίας δεν θέλουν πάντα να τους λένε τι να κάνουν και πολλά απλά πατούν πόδι! 
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε στο μωρό κάποιο είδος finger food το οποίο μπορεί να το βάλει μόνο του στο στόμα ή να του δώσετε ένα κουτάλι για να το κρατάει και να παίζει, ενώ εσείς θα του δίνετε την τροφή.

Βλέπει το φαγητό ως παιχνίδι
Μπορεί για εσάς η ώρα του φαγητού να είναι ιδιαίτερα σημαντική, για προφανείς λόγους, το μωρό όμως δεν μπορεί να το αναγνωρίσει με αυτό τον τρόπο. 
Το πιο πιθανό είναι να βλέπει αυτή τη ώρα ως παιχνίδι... ποια η διαφορά άλλωστε του να βάζεις τον πουρέ στο στόμα και να τον κάνεις μπάλες για τον τοίχο; Η λύση είναι μία: 
Χαλαρώστε και αποδεχτείτε πως το μωρό θα λερώσει τα ρούχα του αλλά και τον γύρω χώρο και παρ' όλο που κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα γοητευτικό, μπορείτε να το δείτε ως μια διαδικασία για να ανακαλύψει το μωρό την τροφή του και να την απολαύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι πολύ κουρασμένο

Το μεσημεριανό και το βραδινό τείνουν να κάνουν "είσοδο" στον ύπνο, οπότε μιλούμε ούτως ή άλλως για μια ώρα που το μωρό είναι ήδη κουρασμένο. 
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε στο μωρό να φάει λίγο νωρίτερα, όταν δεν θα έχει νυστάξει. 
Αν τώρα έχει αρχίσει να τρίβει τα μάτια του και να γκρινιάζει για φαγητά που ξέρετε ότι του αρέσουν, τότε δώστε του κάτι μικρό, όπως μια μπανάνα ή ένα κομμάτι τοστ μαζί με λίγο γάλα, και βάλτε το για ύπνο. Όταν ξυπνήσει μπορείτε να το ταΐσετε κανονικά.

Αποκτά ιδιορρυθμίες στις γεύσεις του
Καθώς το μωρό μεγαλώνει θα αρχίσει να ανακαλύπτει νέες γεύσεις και να βρίσκει σταδιακά τι είναι αυτό που του αρέσει και τι όχι. 

Όταν το μωρό θα γίνει 18 μηνών είναι πιθανό να αρχίσει να αλλάζει γεύσεις ή να αναζητάει συνέχεια το ίδιο φαγητό. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε ότι πρόκειται απλά για μια φάση που περνάει το μωρό σας. 
Μην αγχώνεστε που μπορεί να ζητάει συνέχεια το ίδιο φαγητό, αλλά, επιμείνετε όσο μπορείτε για να του δείξετε και άλλες γεύσεις, τις οποίες μπορείτε και εσείς να απολαμβάνετε μπροστά του.

*Η κ. Παπαδάκη υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο οι γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρο, γιατί μπορεί η έλλειψη όρεξης να είναι αρχική ένδειξη για μια πάθηση ή για μια αλλεργία.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki