Friday, 15 October 2010

Μερικά ονόματα παιδόφιλων στην δημοσιότητα!

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων πολιτών οι οποίοι διώκονται με την κατηγορία της κατοχής πορνογραφικού υλικού βασίστηκε σε ένα άρθρο που προστέθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Χατζηγάκης και με το οποίο κυρώθηκε το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και την παιδική πορνογραφία.
Διαμαρτυρία για την κακοποίηση του Παιδιού

Το σχετικό εδάφιο του νόμου (πλέον) 3625/2007 έχει ως εξής:
«Ειδικά για τα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες δύναται να επιτραπεί η δημοσιοποίηση μόνον από την εισαγγελική αρχή για τα αδικήματα που αναφέρονται στο εδάφιο β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 με διάταξη του αρμοδίου Εισαγγελέως Πρωτοδικών ή του Εισαγγελέως Εφετών, εάν η υπόθεση εκκρεμεί στο Εφετείο. Η δημοσιοποίηση αυτή αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.»

Άρα οι ισχύοντες νόμοι καλύπτουν την δημοσιοποίηση.
Όσον αφορά τις πολιτιστικές αξίες της εποχής και της κοινωνίας μας όπως λέτε, έχετε δίκαιο. Αλλά οι περιπτώσεις δημοσιοποίησης από τον εισαγγελέα αφορούν βεβαιωμένες απολύτως περιπτώσεις. Περιπτώσεις με πολλούς μάρτυρες που προκαλούν φρίκη.
Παρόλα αυτά, πάλι ενδέχεται να αθωωθεί κάποιος, γι αυτό το μέτρο εκτιμούμε ότι ατονεί.
Αν προσέξετε στο post μας, παρόλο που σε όλο το ελληνικό διαδίκτυο βρίθουν οι δημοσιεύσεις των ονομάτων, εμείς έχουμε ημερομηνίες. Πρόκειται για παλαιότερες υποθέσεις.

Πάντως, το κίνητρο του νομοθέτη, είναι η πρόληψη του φρικτού αυτού εγκλήματος με την απειλή της δημοσιοποίησης, διότι ακόμη και να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος, όταν αφεθεί ελεύθερος θα επαναλάβει το τερατούργημα.

Και μη σπεύσετε να πείτε ότι ο «θεατής» υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι απλά χρήστης. Αυτός ο εγκληματίας τουλάχιστον χρησιμοποιεί προϊόν εγκλήματος, αλλά στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, είναι ο ίδιος εκτελεστής του απεχθέστερου εγκλήματος και κυρίως στον συγγενικό του χώρο.

Λέμε απεχθέστερο αυτό το έγκλημα, επειδή το θύμα είναι το μόνο από όλα τα θύματα που δεν έχει κανένα τρόπο να αμυνθεί.
Και ένα τελευταίο, το παιδί-θύμα δεν θα συνέρθει ποτέ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που του δόθηκε περισσή αγάπη.

Ημέρα Υγείας του Μαστού: «Η υγεία του μαστού σου είναι στο χέρι σου»

Αθήνα: «Η υγεία του μαστού σου είναι στο χέρι σου», είναι το σύνθημα της Ημέρας Υγείας του Μαστού (15 Οκτωβρίου), μια ενημερωτική εκστρατεία που έχει στόχο να παρακινήσει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να κάνουν καθημερινά υγιεινές επιλογές και να υιοθετήσουν έναν δραστήριο τρόπο ζωής, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει στο μέλλον την υγεία του μαστού τους.
Η καμπάνια ξεκίνησε από την Europa Donna, την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τον Καρκίνο του Μαστού, πριν από δύο χρόνια και έχει επεκταθεί σε 45 χώρες. Στην Ελλάδα η Europa Donna Hellas, εκπόνησε μια γενικευμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης και αφύπνισης του γυναικείου κοινού αλλά και των αρμόδιων φορέων, η οποία κορυφώνεται σήμερα με Ημερίδα στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής με θέμα «Ολοκληρωμένη πρόληψη για την Υγεία του Μαστού».
Στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής καμπάνιας, εκτός από τις τοπικές επιμέρους καμπάνιες, η Europa Donna έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή εφαρμογή (διαθέσιμη και στο www.europadonna.gr) και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twiter και το Youtube, ώστε οι νεότερες κυρίως γυναίκες να συνειδητοποιήσουν τη σημαντικότητα του θέματος και να υιοθετήσουν θετικές συνήθειες στην καθημερινότητά τους, οι οποίες σχετίζονται με τη σωματική άσκηση, την υγιεινή διατροφή και τη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Επίσης έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σε ένα διαδραστικό βίντεο για τις υγιεινές επιλογές και να το μοιραστούν με φίλες ενθαρρύνοντάς τες να λάβουν μέρος στην καμπάνια. Όλες οι συμμετοχές «χαράσσονται» σε έναν παγκόσμιο χάρτη στην ιστοσελίδα της καμπάνιας ώστε να φαίνεται πώς το ενδιαφέρον για την Υγεία του Μαστού κορυφώνεται σε όλο τον κόσμο μέχρι την Ημέρα της Υγείας του Μαστού.
Παράλληλα έχει αναρτηθεί ένα βίντεο στο Youtube το οποίο δίνει πληροφορίες και επιστημονικά στοιχεία για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής και παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόοδο της καμπάνιας.
Περιλαμβάνει ένα μήνυμα από τον καθηγητή Κάρλο Λα Βέτσια, στο Εργαστήριο Γενικής Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Μάριο Νέγκρι.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως καθώς υπολογίζονται 1,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και πάνω από 411.000 θάνατοι ετησίως.
Στην Ευρώπη 1 στις 10 γυναίκες θα νοσήσει στη διάρκεια της ζωής της με τάση αυξητική για τις επόμενες δεκαετίες.
Όλο και περισσότερα στοιχεία συνεχώς αποδεικνύουν τη σχέση του υγιεινού τρόπου ζωής με τον χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, το αυξημένο σωματικό βάρος και η απουσία σωματικής άσκησης θεωρούνται υπεύθυνα για το 25-33% όλων των ειδών του καρκίνου του μαστού.
Σαν αποτέλεσμα, η σωματική άσκηση, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή και το σωστό βάρος είναι τρεις απλές αλλά πολύ σημαντικές επιλογές τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν θετικά το μέλλον της υγείας του μαστού των γυναικών.
«Δεν είναι λίγες οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο που λαμβάνουν υπόψη τους τη σημασία του σωστού τρόπου ζωής για την υγεία του μαστού τους και τις απλές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της εμφάνισης οποιουδήποτε είδους καρκίνου του μαστού κατά το 1/3», αναφέρει η Σούζαν Κνοξ, διευθύντρια της Europa Donna.
«Μέσω της καμπάνιας 'Η Υγεία του Μαστού είναι στο Χέρι μας!' για την Ημέρα Υγείας του Μαστού 2010, ελπίζουμε να αυξήσουμε όσο μπορούμε τον αριθμό των γυναικών που θα ενδιαφερθούν περισσότερο για την πρόληψη και θα ακολουθήσουν την προτροπή μας και στην καθημερινότητα τους», συμπληρώνει η κ. Κνοξ.
«Η αποφυγή σημαντικού ποσοστού περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι πιθανή», εξηγεί ο καθηγητής Κάρλο Λα Βέτσια, στο Εργαστήριο Γενικής Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Μάριο Νέγκρι.
«Αυτό δε σημαίνει ότι με τον υγιεινό τρόπο ζωής μειώνεται το ρίσκο στο 0, αλλά σημαίνει πως ό,τι κάνουν οι γυναίκες σήμερα και από νεαρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του μαστού τους στο μέλλον», τονίζει ο Δρ Λα Βέτσια.

Συνέλαβαν 50χρονη γυναίκα (!) για παιδική πορνογραφία

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε η γυναίκα η οποία συνελήφθη χθες για διακίνηση και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου.

Στην 50χρονη ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος παράλληλα, όμως, διατάχθηκε πραγματογνωμοσύνη για το περιεχόμενο πέντε σκληρών δίσκων οι οποίοι κατασχέθηκαν από το σπίτι της και για το αν στοιχειοθετούνται κακουργηματικές πράξεις. 
Στην περίπτωση αυτή θα εφαρμοσθούν οι σχετικές διατάξεις του νόμου περί δημοσιοποίησης του ονόματος της συλληφθείσης. 

Τροφική Νεοφοβία: Τι μπορώ να κάνω όταν το παιδί μου αρνείται να δοκιμάσει νέα τρόφιμα;
Children's nutrition: 10 tips for picky eaters

Η εκμάθηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής στα παιδιά πολλές φορές αποτελεί πρόκληση. Ενώ πολλοί  γονείς προσπαθούν να συμπεριλάβουν στη διατροφή του παιδιού τους ποικιλία από φρούτα και λαχανικά από την αρχή της ζωής του, πολλά παιδιά αρνούνται να τα δοκιμάσουν. 
Εάν και εσάς το παιδί σας αρνείται να δοκιμάσει νέα φρούτα και λαχανικά ή άλλα τρόφιμα, μπορεί να βιώνει την τροφική νεοφοβία.

Children's nutrition doesn't have to be frustrating. 

more...

Τι είναι η τροφική νεοφοβία;
Η τροφική νεοφοβία ορίζεται ως η αποφυγή και η απροθυμία δοκιμής νέων τροφίμων. 
Επιστημονικά χαρακτηρίζεται ως ένας ωφέλιμος εξελικτικός μηχανισμός επιβίωσης  ο οποίος βοηθά τα παιδιά να αποφύγουν την κατάποση βλαβερών ή τοξικών ουσιών όταν αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται από τους γονείς τους.
Από σχετικές έρευνες έχει βρεθεί ότι η εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να εμφανιστεί στην περίοδο του απογαλακτισμού, συνήθως παρουσιάζει απότομη έξαρση στην ηλικία των 2 με 6 ετών και καθώς το παιδί μεγαλώνει ελαττώνεται.
Αν και περιορισμένα, τα στοιχεία που διαθέτουμε από σχετικές έρευνες δείχνουν ότι στην εποχή μας τα παιδιά που εκδηλώνουν νεοφοβική συμπεριφορά καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερα πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως ψάρι και κρέας και  περισσότερα λιπαρά. Αυτή η φτωχή σε ποικιλία αλλά συγκεντρωμένη σε ενέργεια διατροφή θεωρείται ότι αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που συντελεί στην αύξηση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας όπως επίσης και στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαφόρων μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Το μπορώ να κάνω για να δοκιμάσει το παιδί μου νέα τρόφιμα;
Με τη σωστή αντιμετώπιση το παιδί σας θα ξεπεράσει τη νεοφοβία. Παρακάτω θα βρείτε 10 τόπους με τους οποίους θα βοηθήσετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα τρόφιμα:
1. Προσπαθήστε να κάνετε τα γεύματα σε τακτικές ώρες και να τρώτε μαζί με το παιδί σας. Δώστε το καλό παράδειγμα τρώγοντας εσείς τις τροφές που φοβάται. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν όλοι στο τραπέζι καταναλώνουν κάποιο τρόφιμο το παιδί μαθαίνει να το αποδέχεται εύκολα μέσω της παρατήρησης .
2.
Δίνετε αρχικά μικρή ποσότητα και προσφέρετε περισσότερο αφού το φάει. Είναι καλύτερο το νέο τρόφιμο να παρουσιάζεται σαν συνοδευτικό και όχι σαν κύριο γεύμα. Ακόμα και αν δεν το φάει αρχικά με την επαναλαμβανόμενη έκθεση η αρχική απόρριψη συνήθως μετατρέπεται σε αποδοχή.
3.
Κάνετε τα γεύματα διασκεδαστικά χρησιμοποιώντας πιάτα και ποτήρια με έντονα χρώματα και όμορφα σχέδια, αφήστε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού και ενθαρρύνετέ το να φάει μόνο του. Έχει βρεθεί από έρευνες ότι όταν το φαγητό παρουσιάζεται με θετικό τρόπο είναι πιο πιθανό να γίνει αποδεκτό.
4. Προσπαθήστε να τρώτε σε ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον χωρίς περισπασμούς, για παράδειγμα με κλειστή την τηλεόραση. Είναι καλύτερο να μην δίνετε στο παιδί νέες τροφές ενώ είναι ανήσυχο.
5.
Δείξτε στο παιδί σας ότι είστε ευχαριστημένοι μαζί του όταν τρώει. Ανταμείψτε το χαμογελώντας και επαινώντας το.
6.
Προσπαθήστε να μην δείχνετε αγχωμένοι ή ενοχλημένοι και μην αναστατώνεστε αν το παιδί αρνηθεί κάποιο φαγητό. Απομακρύνετε το πιάτο χωρίς σχόλια και μην προσφέρετε κάτι άλλο. Τα δικά σας αρνητικά συναισθήματα θα έχουν σαν αποτέλεσμα το παιδί να κωδικοποιήσει την όλη εμπειρία της πρόσληψης του συγκεκριμένου τροφίμου σαν αρνητική με αποτέλεσμα να αποφεύγει στο μέλλον να το καταναλώσει.
7.
Προσπαθήστε να μην του δίνετε πολλά σνακ όπως μπισκότα, σοκολάτες κ.α. ή αναψυκτικά στην διάρκεια της ημέρας  καθώς θα έχει μειωμένη όρεξη την ώρα του φαγητού. Κατάλληλα σνακ είναι τα φρούτα, το γιαούρτι, ένα τοστ με τυρί.
8.
Προσπαθήστε να μη τρώτε με βιασύνη.  Εάν θεωρείτε ότι το παιδί σας αργεί πολύ να φάει επιτρέψτε του περίπου 20-30 λεπτά για το γεύμα του. Στα μεγαλύτερα παιδιά ορίστε ένα χρονικό περιθώριο και ενημερώστε τα για αυτό.
9.
Να τρώτε το φαγητό καθισμένοι στο τραπέζι όλοι μαζί, ή το παιδί σε μία υπερυψωμένη καρέκλα. Αφήστε το να παίξει με το φαγητό αλλά μην του επιτρέπεται να τρέχει και να παίζει με παιχνίδια την ώρα του φαγητού.
10.
Ποτέ μην απειλήσετε ή επιβάλετε στο παιδί να φάει κάτι, και μην χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν τιμωρία ή ανταμοιβή. Σε πολλές έρευνες έχει βρεθεί ότι η γονική πίεση για την κατανάλωση τροφής  συσχετίζεται με αυξημένη νεοφοβική συμπεριφορά των παιδιών.
Εάν το παιδί σας αρνείται να φάει κάποια τρόφιμα για μικρό χρονικό διάστημα μην ανησυχείτε. Η νεοφοβία είναι φυσιολογική και συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου . Στην περίπτωση που το πρόβλημα συνεχίζεται ή το παιδί χάνει βάρος θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας ή με ένα διαιτολόγο για περισσότερες συμβουλές.
(Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc, Hons, RD)

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki