Monday 8 March 2021

Fyodor Dostoyevsky: Ονειροπόλα αγάπη

«Εγώ, έλεγε, αγαπάω την ανθρωπότητα μα απορώ κι ο ίδιος με τον εαυτό μου: Όσο περισσότερο αγαπώ την ανθρωπότητα γενικά, τόσο λιγότερο αγαπάω τον κάθε άνθρωπο χωριστά. 

Στις ονειροπολήσεις μου, έλεγε, φτάνω συχνά να λαχταράω μέχρι πάθος να εξυπηρετήσω την ανθρωπότητα και ίσως και στ' αλήθεια να δεχόμουνα να σταυρωθώ για τους ανθρώπους, αν παρουσιαζόταν ξαφνικά μια τέτοια ανάγκη. Κι όμως, παρ' όλα αυτά, δεν μπορώ ούτε δυο μέρες να ζήσω στο ίδιο δωμάτιο μ' άλλον άνθρωπο. 

Αυτό το ξέρω από πείρα. Μόλις βρεθεί κάποιος κοντά μου, νιώθω πως μου πληγώνει την ατομικότητα μου και μου περιορίζει την ελευθερία μου. Μπορώ μέσα σ' ένα εικοσιτετράωρο να μισήσω τον πιο καλό άνθρωπο. Άλλον γιατί τρώει αργά, άλλον γιατί έχει συνάχι και σκουπίζει συνεχώς τη μύτη του με το μαντήλι. Γίνομαι, έλεγε, εχθρός των ανθρώπων μόλις οι σχέσεις μας γίνουν κάπως στενότερες. Μα γι' αυτό, όσο περισσότερο μισούσα ορισμένους ανθρώπους προσωπικά, τόσο πιο φλογερά αγαπούσα την ανθρωπότητα στο σύνολο της. [...] 

Η ονειροπόλα αγάπη διψάει για σύντομα κατορθώματα, ζητάει μια γρήγορη ικανοποίηση και τον γενικό θαυμασμό. Στις τέτοιες περιπτώσεις μερικοί φτάνουν πραγματικά στο σημείο να θυσιάσουν και τη ζωή τους ακόμα, αρκεί να μην περιμένουν πολύ, μα να πραγματοποιηθεί γρήγορα τ' όνειρο τους. Και να' ναι σαν μια θεατρική παράσταση που να τη βλέπουν όλοι και να τη χειροκροτούν.  

Μα η ενεργός αγάπη χρειάζεται δουλειά κι επίμονη αυτοκυριαρχία και για μερικούς είναι ίσως-ίσως ολόκληρη επιστήμη».

Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει ο Covid-19 στο να παντρευτούν 10 εκατομμύρια παιδιά, επιπλέον

Πείτε μου τώρα, ειλικρινά, τι ακριβώς 
     "πρέπει" να γιορτάσω σήμερα;

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να οδηγήσει στους γάμους 10 εκατομμυρίων παιδιών μέχρι το 2030, προειδοποιεί σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Παιδιών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), σύμφωνα με την οποία άλλα 100 εκατομμύρια κορίτσια θεωρείται πως διατρέχουν ήδη κίνδυνο να τα παντρέψουν πριν από το τέλος της δεκαετίας.
Οι γάμοι κοριτσιών κάτω των 18 ετών θα είναι συνέπεια πολλών παραγόντων που συνδέονται με την κρίση που προκαλεί η πανδημία: κυρίως του κλεισίματος σχολείων, της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής συγκυρίας, των προβλημάτων στις δημόσιες υπηρεσίες και των θανάτων γονιών, σύμφωνα με τη UNICEF.Η πανδημία «επιδείνωσε μια ήδη δύσκολη κατάσταση για εκατομμύρια κορίτσια», τονίζει η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Χενριέτα Φορ, σε ανακοίνωση Τύπου που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ. 

«Όμως μπορούμε και οφείλουμε να βάλουμε τέλος στους γάμους παιδιών».

Η πανδημία απειλεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την πρόοδο που είχε καταγραφεί την περασμένη δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας το ποσοστό των νεαρών κοριτσιών που παντρεύονταν πριν από τα 18 τους χρόνια μειώθηκε από το ένα τέταρτο στο ένα πέμπτο στον κόσμο, με άλλα λόγια αποφεύχθηκαν 25 εκατ. τέτοιοι γάμοι.

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα άμεσα για να περιοριστούν οι συνέπειες (της πανδημίας) στα κορίτσια και στις οικογένειές τους», προτρέπει η Χενριέτα Φορ. 
«Ανοίγοντας τα σχολεία» και «διασφαλίζοντας πρόσβαση σε φροντίδες και κοινωνικές υπηρεσίες» και «εφαρμόζοντας τους νόμους και κατάλληλες πολιτικές», «μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο οι γάμοι να κλέψουν την παιδική ηλικία μικρών κοριτσιών», προσθέτει.
Σύμφωνα με τη UNICEF, 650 μικρά κορίτσια και νέες γυναίκες σε διεθνές επίπεδο έχουν παντρευτεί πριν κλείσουν τα 18. Οι μισοί από τους γάμους αυτούς έχουν γίνει σε πέντε χώρες: το Μπανγκλαντές, τη Βραζιλία, την Αιθιοπία, την Ινδία και τη Νιγηρία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε δημοσιοποιήσει το 2020 η UNICEF, το ποσοστό των κοριτσιών που παντρεύονται προτού κλείσουν τα 18 τους χρόνια φθάνει το 76% στον Νίγηρα και το 68% στη ΛΔ Κονγκό.

Το ποσοστό των αγοριών που παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18 τους είναι περίπου το ένα έκτο αυτού που καταγράφεται μεταξύ των κοριτσιών.

cityportal
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021: Η γυναίκα στην πρώτη γραμμή

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων.

Οι γυναίκες στον αγώνα κατά του COVID-19

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19, η επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και ισότητας των φύλων (FEMM) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021 διοργάνωνε διακοινοβουλευτική συνεδρίαση με θέμα “Είμαστε δυνατές: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19”.

Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».

Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρώτη τήρηση της «Ημέρας της Γυναίκας», ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ.

Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε την διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές τους καταρρίπτουν ως μύθο.


newsit.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki