Friday 26 March 2010

Αξιοπρέπεια

ZARKANELAS
Ρόμπα και... πέντε παράδες τον έκανε τον «πολύ» Παναγιώτη Ψωμιάδη ένας Πιεριέας!
Είναι ο Αντώνης Ζαρακανέλας, τέως (συνταξιοδοτηθείς) Γενικός Διευθυντής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που αρνήθηκε να παραλάβει την τιμητική πλακέτα που ήθελε να του απονείμει ο Νομάρχης (μαζί με άλλους 53 πρώην υπαλλήλους της νομαρχίας Θεσσαλονίκης) σε ειδική τελετή στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
«Για τρία ολόκληρα χρόνια έμεινα εντελώς αναξιοποίητος παρά τα υψηλά μου καθήκοντα ως γενικού διευθυντή και παρά τον παχυλό μισθό μου, που έφτανε τα 3.900 ευρώ μηνιαίως. Όλο αυτό το διάστημα το περιβάλλον του νομάρχη με υπονόμευε και με διέβαλε συστηματικά. Θεωρώ ότι είναι κοροϊδία, είναι μια βράβευση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, και δεν έχω κανέναν λόγο να την αποδεχτώ», δήλωσε δημόσια ο κ. Ζαρκανέλλας κι αποχώρησε από την αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου.

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Στο δρόμο τα παιδιά του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

... κτηνωδία...
Είναι δυνατόν δημόσια νοσοκομεία να τους θεωρούν κυριολεκτικώς παιδιά κατώτερου θεού; Κυριολεκτικά πετάχτηκαν στον δρόμο από δύο κρατικά νοσοκομεία, το «Αιγινήτειο» και τον «Ευαγγελισμό», μάλιστα στο πρώτο στο οποίο πήγαν ύστερα από τηλεφωνικό ρεπορτάζ δηλώθηκε από τα πλέον αρμόδια χείλη ότι δεν περιθάλπουν περιστατικά με βιβλιάρια πρόνοιας, δηλαδή απόρους!


Πριν από καιρό, η κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης φρόντισε ώστε τα δύο παιδιά, ο Χρήστος Καραγιάννης, 22 ετών, και ο αδελφός του Μανώλης, 17 ετών, να μεταφερθούν στην Αθήνα για να εξεταστούν από εξειδικευμένους γιατρούς για τη σπάνια μυϊκή-νευρολογική πάθησή τους.
Ας σημειωθεί ότι η παραπληγία στα κάτω άκρα οφείλεται, σύμφωνα με τους γιατρούς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σε «πιθανό κληρονομικό νόσημα», πράγμα που επιβάλλει την εξειδικευμένη εξέτασή τους, αφού υπάρχουν άλλα τρία ανήλικα αδέλφια για τα οποία υπάρχει φόβος ότι μπορεί σε μερικά χρόνια να εμφανίσουν και εκείνα την ίδια πάθηση.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, λοιπόν, ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε να μεταφερθούν στην Αθήνα και να εξεταστούν σε εξειδικευμένη κλινική νευρολογικών και μυϊκών παθήσεων. Το ραντεβού κλείστηκε με το «Αιγινήτειο Νοσοκομείο Αθηνών», που διαθέτει εξειδικευμένη κλινική για τέτοιου είδους παθήσεις, για τις 23 του φετινού Φεβρουαρίου, όμως λίγες ημέρες πριν από το ραντεβού, υπάλληλος του «Αιγινήτειου» ενημέρωσε ότι το ραντεβού ακυρώνεται γιατί «ως Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν δέχεται περιστατικά με βιβλιάρια πρόνοιας» παρά μόνον επείγοντα περιστατικά όταν αυτό εφημερεύει!
Μετά την ακύρωση του ραντεβού με το «Αιγινήτειο» κλείστηκε από την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης νέο ραντεβού, αυτή τη φορά με τον «Ευαγγελισμό» που διαθέτει τμήμα νευρολογικών παθήσεων. Την περασμένη Τετάρτη τα δύο παιδιά με ολόκληρο τον φάκελο των εξετάσεων που περιλάμβαναν και αξονικές τομογραφίες, συνοδεία της μητέρας τους, έφτασαν στην Αθήνα.

Στον «Ευαγγελισμό» οι γιατροί διαπίστωσαν πως για τη συγκεκριμένη πάθηση απαιτείται να εξεταστούν από άλλο εξειδικευμένο τμήμα που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων και στο οποίο γίνονται δεκτοί και ενήλικες μέχρι 30 ετών. Η επίσκεψη όμως στο «Παίδων» δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα από τέσσερις μήνες από σήμερα (!).
Κι ενώ ο «Ευαγγελισμός» το μεσημέρι της Παρασκευής είχε κάνει γνωστό -σε επικοινωνία με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης- ότι θα φιλοξενήσει για ανθρωπιστικούς λόγους μέχρι τη Δευτέρα τα ανάπηρα παιδιά και τη μητέρα τους για να μπορέσουν να επιστρέψουν τότε στη Μυτιλήνη, παιδιά και μάνα βρέθηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο.
«Δεν φρόντισαν να τους μεταφέρουν τουλάχιστον με ένα ασθενοφόρο μέχρι τον Πειραιά, όπου έμειναν για να περιμένουν τη Δευτέρα για να κλείσουν εισιτήρια με το πλοίο με το βιβλιάριο πρόνοιας», λέει η Μαρία Μάνου, μια κάτοικος της Μυτιλήνης η οποία εδώ και χρόνια συμπαραστέκεται εθελοντικά στην οικογένεια.

Η Τσιγγάνα μάνα βρέθηκε μόνη της να σπρώχνει δύο καροτσάκια μέσα στην Αθήνα για να πάει στον Πειραιά. Εκεί και λόγω του ότι τα παιδιά έχουν βιβλιάρια πρόνοιας περίμεναν μέχρι τη Δευτέρα για να λειτουργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος και να βγουν τα απαραίτητα δωρεάν εισιτήρια. Κάπως έτσι πέρασαν το Σαββατοκύριακο στον Πειραιά μέσα στο κρύο. Χθες το πρωί τελικά επέστρεψαν στη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής.
«Δεν ξέρω αν ζω στην Ελλάδα ή στην Ινδία», σχολιάζει η κ. Μάνου. «Αν αυτή η μάνα είχε λεφτά να "λαδώσει" θα είχε όλες τις περιποιήσεις».
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα νοσοκομείο δεν δέχεται ασθενείς με βιβλιάρια πρόνοιας. Είναι κάτι που μου προκαλεί εντύπωση», είπε η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ουρανία Δουκάρου. *

ΣΧΟΛΙΟ. Υπουργέ  της  Υγείας  ως  εκ της  θέσεως  που  επί  22 χρόνια  κατείχα  στο  Υπουργείο
του οποίου  προϊστασθαι, υπέγραψα  εκατοντάδες  βιβλιάρια  Απορίας  προκειμένου για
Νοσήλεια  και  Τοκετούς   των  Συμπολιτών μας  Αθίγγανων!!!!
Ελπίζω  να  μη   βρισκόμαστε  ενώπιοι   μιας   πραγματικότητας.
Ελπίζω  να  είναι  μια  απόφαση  ενός  παράγοντα  που θα πρέπει  άμεσα  να  θέσετε ΕΚΤΟΣ  ΤΟΥ  ΧΩΡΟΥ  ΤΗΣ  ΥΓΕΙΑΣ.
Η  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ  ΤΟΥ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ;;;

ΔΙΑΔΟΣΤΕ  ΤΟ

Εμπλοκή του Πάπα σε σκάνδαλο συγκάλυψης παιδεραστή

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times: 

Οι New York Times έφεραν στο φως επιστολές, σύμφωνα με τις οποίες ο Πάπας Βενέδικτος ήταν προσωπικά αναμεμιγμένος στη συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από καθολικό ιερέα.

O Λόρενς Μάρφι κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε 200 ανήλικα αγόρια. Ο ιερέας στην πολιτεία του Γουϊσκόνσιν, είχε εργαστεί σε καθολικό σχολείο για κωφάλαλα παιδιά, από το 1950 μέχρι το 1977.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υψηλά ιστάμενοι Αμερικανοί ιερείς αλλά και ο Πάπας Βενέδικτος, μαζί με τον σημερινό υπουργό εξωτερικών της Αγίας ‘Εδρας, Ταρτσίζιο Μπερτόνε, συνέβαλαν στην συγκάλυψη ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος του ιερέα.
Το Βατικανό υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν ερευνήσει το θέμα.
Για περισσότερα από 20 χρόνια πριν γίνει Πάπας, ο τότε καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσιγκερ ήταν πρόεδρος της “επιτροπής για την ορθότητα της πίστεως”, το γραφείο του Βατικανού που ήταν υπεύθυνο, μεταξύ άλλων και για την αντίδραση της Εκκλησίας στις περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Πάπας είχε επιλέξει, το 1996, να μην απαντήσει σε δύο επιστολές που του είχαν αποσταλεί από ιερείς και ζητούσαν πειθαρχικές ποινές στον τον Λόρενς Μάρφι.
Οκτώ μήνες αργότερα, ο καρδινάλιος Μπερτόνε έδωσε οδηγίες να ξεκινήσει μια άκρως απόρρητη εκκλησιαστική δίκη, αλλά η όλη διαδικασία, μετά από λίγο καιρό, σταμάτησε.
Στη συνέχεια, όπως υποστηρίζουν οι New York Times, ο Μάρφι μετατέθηκε σε άλλη ενορία, όπου πέρασε τα τελευταία 24 χρόνια της ζωής του, συναναστρεφόμενος ελεύθερα με παιδιά στις ενορίες και τα σχολεία. Το 1998 πέθανε με καθαρό μητρώο.
Νομικές διαδικασίες
Ο Πίτερ Ίσλεϊ, διευθυντής του Δικτύου Επιζώντων όσων Κακοποιήθηκαν από Ιερείς, (SNAP), δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Πρόκειται για την πιο αδιάσειστη περίπτωση παιδοφιλίας που θα μπορούσατε να έχετε", σύμφωνα με το Associated Press.

"Πρέπει να γνωρίζουμε γιατί (ο Πάπας) δεν μας μίλησε για την περίπτωση του (Μάφρι) και γιατί δεν μίλησε στην αστυνομία για αυτόν και γιατί δεν τον καταδίκασε και γιατί δεν του αφαίρεσε το κολάρο".
Σήμερα το πρωί, ακτιβιστές του SNAP πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στα σύνορα Ιταλίας - Βατικανού, κατακρίνοντας την στάση του πάπα Βενέδικτου στην όλη υπόθεση.
Δύο δικηγόροι έχουν καταθέσει μηνύσεις εκ μέρους πέντε ανδρών που υποστηρίζουν ότι η Αρχιεπισκοπή του Μιλγουόκι δεν έλαβε επαρκή μέτρα.
Μαρτυρίες
Φερόμενα ως θύματα του ιερέα κατέθεσαν στην εφημερίδα ότι ο ιερέας τους έβγαζε τα παντελόνια και τους άγγιζε. Τα περιστατικά κακοποίησης έγιναν στο γραφείο του, στο αυτοκίνητο, στο εξοχικό της μητέρας του, σε εκδρομές της σχολής και στα κρεβάτια των κοιτώνων τους τα βράδια.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, σε ανακοίνωσε αποκάλεσε το περιστατικό ως "τραγική περίπτωση" αλλά επεσήμανε ότι το Βατικανό είχε εμπλακεί μόνο το 1996, όταν οι αμερικανικές αρχές έβαλαν στο αρχείο την υπόθεση.
Ο ίδιος εξήγησε ότι στην απόφαση να μην τιμωρηθεί ο Μάρφι, "μέτρησαν η κακή κατάσταση της υγείας του κληρικού και η απουσία νέων κατηγοριών σε βάρος του".
“Δόθηκε, σαφώς, προτεραιότητα στην προστασία της Εκκλησίας”, αναφέρουν οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα βασίστηκε σε αποδεικτικά στοιχεία που της παρέδωσαν πέντε άνδρες, οι οποίοι κατήγγειλαν την καθολική επισκοπή του Μιλγουόκι, αφού “υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση πολύ πριν ενηλικιωθούν”. 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki