Monday 13 March 2017

Ναι στην καθαριότητα, όχι στην αποστείρωση!

Οι νέες μητέρες που έχουν μάθει μέχρι τους πρώτους έξι μήνες ζωής του παιδιού τους να αποστειρώνουν τα πάντα, έρχονται σε δύσκολη θέση όταν ξαφνικά πρέπει να απαρνηθούν αυτή τη διαδικασία της αποστείρωσης.
Το θέμα είναι όμως ότι έχουν και μεγάλο άγχος για τα όρια που υπάρχουν μεταξύ αποστείρωσης και καθαριότητας, αυτή τέλος πάντων που χρειάζεται το παιδί ώστε να μην έρχεται συχνά σε επαφή με μικρόβια. 
Την απάντηση δίνουν συνήθως οι παιδίατροι οι οποίοι και δίνουν σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει μία μητέρα όταν σταματάει την αποστείρωση. 
Η αλήθεια είναι ότι το παιδί, όταν φτάνει να είναι έξι μηνών, από περιέργεια για να γνωρίσει τον κόσμο, βάζει τα πάντα στο στόμα του.
Φυσικό είναι λοιπόν μία μητέρα να μην μπορεί να αποστειρώνει τα πάντα μέσα στο σπίτι από φόβο μήπως το παιδί της έρθει σε επαφή μαζί τους. 
Έτσι, τι πρέπει να κάνει; 
Να διατηρεί τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας και να αρχίσει σιγά σιγά να απαλλάσσεται από το άγχος αυτό. 
Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να πλένει πλέον τα ρούχα του παιδιού με κανονικό απορρυπαντικό, αρκεί να μην περιέχει 'επιθετικές' ουσίες, όπως λέγονται. 
Τα παιχνίδια του θα πρέπει να καθαρίζονται με νερό όταν πέφτουν κάτω και αν είναι πάνινα να πλένονται στο πλυντήριο. 
Αυτά που χρησιμοποιεί συχνότερα, θα πρέπει να πλένονται σε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να μην γεμίζουν μικρόβια.

Όσο για τα μπιμπερό, θα πρέπει για ένα διάστημα περίπου δύο μηνών (περίπου οκτώ μηνών θα είναι το παιδί) να συνεχίσουν να αποστειρώνονται καθώς όλα αυτά τα σκεύη είναι φτιαγμένα από υλικό με πόρους στους οποίους μπορεί να μείνουν υπολείμματα γάλακτος. 
Αυτό σημαίνει πως αν έρθει σε επαφή το παιδί με τα υπολείμματα, μπορεί να πάθει δηλητηρίαση που θα το στείλει σίγουρα στο νοσοκομείο. 
Γι' αυτό προσοχή μόνο στο συγκεκριμένο θέμα. 
Όσο για πιάτα, πιρούνια, κουτάλια, ποτήρια και άλλα συναφή, δεν είναι απαραίτητο να τα αποστειρώνετε, αρκεί να τα καθαρίζετε με σαπουνάδα και να τα ξεπλένετε καλά.

mothersblog.gr

17 παιδάκια νεκρά στη Ρουμανία από επιδημία ιλαράς
Measles outbreak in Romania has killed 17 children


Στην γειτονική χώρα έχουν χάσει την ζωή τους 17 παιδιά μέσα σε 6 μήνες από επιδημία ιλαράς κυρίως εξαιτίας της αμέλειας των γονιών για τον εμβολιασμό.
Το τελευταίο θύμα της ασθένειας είναι ένα κοριτσάκι ηλικίας 1 έτους στην πόλη Σάτου Μάρε που αποτέλεσε το 17ο θύμα της επιδημίας. Τα στοιχεία που δίνουν οι ρουμανικές αρχές είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά καθώς οι νοσούντες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016.
Ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας, Florian Bodog, επισήμανε μιλώντας στον Τύπο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη νόσο είναι πως οι πολίτες είναι πλημμελώς ενημερωμένοι και αμελούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον εμβολιασμό των παιδιών τους...
Αυτό ίσως αποτελέσει ένα "καλό" μάθημα για τους γονείς-υποστηρικτές του αντι-εμβολιαστικού κινήματος που αφήνουν ακόμα και στην χώρα μας τα παιδιά τους χωρίς εμβολιασμό από τον φόβο παρενεργειών που δεν έχουν αποδειχτεί πουθενά.

Οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως καθώς μέχρι στιγμής τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι λίγα και προστατεύονται από τα πολλά που είναι εμβολιασμένα. 
Κάποια στιγμή, ωστόσο, η κόκκινη αυτή γραμμή θα ξεπεραστεί και θα υπάρξουν μαζικοί θάνατοι παιδιών.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki