Saturday, 26 March 2022

Ξέρεις πως το κλάμα κάνει καλό στα παιδιά;

Όταν βλέπεις μια παιδική φατσούλα να μην σταματάει το κλάμα , σίγουρα το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι δεν είναι ότι του κάνει καλό. Κάνεις, όμως, λάθος!
Το κλάμα του παιδιού δεν σημαίνει μόνο ότι σε έχει ανάγκη και σε θέλει κοντά του, ότι πεινάει ή λερώθηκε και θέλει καθάρισμα, μπορεί να σημαίνει και άλλα πράγματα πιο περίπλοκα. 

Τώρα, όμως, ήρθαμε να σου πούμε πως το κλάμα του παιδιού σου, του κάνει καλό και δεν το λέμε εμείς αλλά οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα σε έρευνα που διεξήχθη από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο διαπιστώθηκε πως το κλάμα των μικρών αγγέλων μπορεί να τα ωφελήσει και όχι να τα βλάψει.

Πώς εξηγείται επιστημονικά η ευεργετική αξία που έχει το κλάμα;
Τα παιδιά μέσω του κλάματος εξωτερικεύουν τα νεύρα τους και παράλληλα χαλαρώνουν. 
Όταν, λοιπόν, το παιδί από την μικρή ηλικία μαθαίνει να βγάζει τη χαρά του με γέλιο και τον πόνο ή το θυμό του με κλάμα έχει περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν υγιή και ώριμο έφηβου που δεν θα αναζητά ως λύση τον τσακωμό αλλά το διάλογο.

Η ψυχούλα του δεν θα βαραίνει με πόνο, καθώς θα τον βγάζει με το κλάμα και όταν χαμογελά θα χαμογελά αληθινά και όχι επιφανειακά και στιγμιαία. 
Οι λογομαχίες και οι διαπληκτισμοί δεν θα υπάρχουν μέσα στην καθημερινότητα του και θα αναζητά την λύση του κάθε προβλήματος μέσω του διαλόγου και της περισυλλογής.

Συμβουλή!
Άσε το παιδί σου να κλάψει και να εκφραστεί ελεύθερα και όχι με περιορισμούς και περίμενε να δεις στο μέλλον πόσο καλό του έκανες.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πολύ Επικίνδυνες Εφαρμογές για Παιδιά / The 12 Most Dangerous Apps for Kids

Ελέγχουμε τις εφαρμογές που έχουν τα παιδιά μας στο κινητό τους για να τα προστατεύσουμε από κακόβουλους χρήστες.
Το 2013, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι παρασύρθηκε από έναν άντρα 21 χρονών. Όταν συναντήθηκαν, την οδήγησε σε ένα μοτέλ και την κακοποίησε. Πώς συναντήθηκε αυτό το παιδί με ένα μεγαλύτερό του που δε γνώριζε καθόλου από πριν;

The 12 Most Dangerous Apps for Kids
Μέσω μιας εφαρμογής που λέγεται Whisper στο κινητό της. Αυτό το ίδιο κινητό που οι γονείς της της αγόρασαν. 
Και η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι μια από τις πολλές επικίνδυνες εφαρμογές που οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Η τρομακτική αλήθεια

Ο «κακός» δεν παραμονεύει πια στις σκοτεινές γωνιές (μόνο). Μπορεί πια να μπει στο υπνοδωμάτιο του παιδιού μας και ενώ εμείς κοιμόμαστε αμέριμνοι δίπλα, χάρη στο κινητό του (ή τάμπλετ). Τα διάφορα «αρπακτικά» παραμονεύουν ακόμη κι όταν εμείς είμαστε απλά στο διπλανό δωμάτιο. Και δε μιλάμε μόνο για σεξουαλικό κίνδυνο εδώ, αλλά και για κυβερνο-επιθέσεις -το γνωστό ως Cyber-bullying – αλλά και κάθε άλλης μορφής κακοποίηση.

Νέες εφαρμογές συνεχώς δημιουργούνται με σκοπό την επικοινωνία των ανθρώπων, αλλά πρέπει να έχουμε το νου μας όσον αφορά το τι κάνει το παιδί μας με αυτές. Αν λοιπόν γνωρίζουμε τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα αρπακτικά, θα γνωρίζουμε και σε τι πρέπει να έχουμε το νου μας. Έτσι, σας δίνουμε παρακάτω μια λίστα με κάποιες από τις επικίνδυνες εφαρμογές που υπάρχουν.

1. Whisper
Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει να στέλνει κάποιος μυστικά ανώνυμα μηνύματα και επιτρέπει τη συζήτηση (chatting) χρηστών από την ίδια γεωγραφική περιοχή, μεταξύ τους.

Γιατί είναι επικίνδυνη: 
Πολλά παιδιά παρασύρονται από την ατμόσφαιρα μυστηρίου που δημιουργεί η αίσθηση να μιλάνε με αγνώστους και να νομίζουν ότι τα μυστικά τους δεν τα ξέρει κανείς παρά μόνο άγνωστοι που δεν θα δουν ποτέ. Όμως το ότι οι άνθρωποι που επικοινωνούν είναι από την ίδια στενή γεωγραφική περιοχή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους χρήστες που επιθυμούν σιγά-σιγά να αποκτήσουν επαφή με το παιδί (κι έτσι, η ανωνυμία παύει πια να υπάρχει).

2. YikYak

Όλοι οι χρήστες του YikYak είναι ανώνυμοι
Δεν χρειάζονται λογαριασμό για να στείλουν μηνύματα, απλώς τα μηνύματά τους είναι προσβάσιμα στους 500 ανθρώπους που είναι πλησιέστερα σε μια ακτίνα 1,5 ως 8 χιλιομέτρων. Ένας ψυχίατρος αποκαλεί αυτή την εφαρμογή «την πιο επικίνδυνη που υπάρχει γιατί μπορεί να μετατραπεί σε ένα εικονικό δωμάτιο συζητήσεων (chat room) όπου ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει ανώνυμα. Ψευδή, κακόβουλα μηνύματα που σκοπεύουν να αμαυρώσουν την προσωπικότητα του άλλου, δημόσια και χωρίς έλεγχο».

Γιατί είναι επικίνδυνη: 
Ήδη η εφαρμογή αυτή δημιουργεί προβλήματα σε πολλά σχολεία των ΗΠΑ, καθώς μαθητές «θάβουν» ανελέητα τους καθηγητές τους και ο ένας τον άλλο. Κάποια σχολεία έφτασαν να απαγορέψουν εντελώς τα κινητά λόγω της συγκεκριμένης εφαρμογής.

3. Kik
Μια δωρεάν υπηρεσία μηνυμάτων που επιτρέπει την αποστολή κειμένου/εικόνας χωρίς αυτό να φαίνεται στο ιστορικό της συσκευής. (Παρόμοιες εφαρμογές: Viber, WhatsApp, TextNow).
Γιατί είναι επικίνδυνη: 
Κάνει εύκολο στο παιδί το να επικοινωνεί με ξένους χωρίς να το ξέρουμε, εφόσον παρακάμπτει την υπηρεσία SMS του παρόχου. Τα παιδιά επίσης μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για «sexting» (αποστολή προσωπικών πονηρών φωτογραφιών) χωρίς οι γονείς να το μάθουν. Επίσης ένας ξένος μπορεί να στείλει στο παιδί «αίτημα φιλίας».

Προειδοποίηση προς γονείς για το KIK πατώντας ΕΔΩ

4. Snapchat
Επιτρέπει τη σύλληψη φωτογραφίας ή βίντεο και το κάνει προσβάσιμο σε κάποιον αποδέκτη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με το πέρας του χρόνου, η εικόνα ή το βίντεο εξαφανίζεται αυτόματα (ή έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται το Snapchat). Παρόμοιες εφαρμογές: Poke, Wire, και Wickr.
Γιατί είναι επικίνδυνη: 
Τα παιδιά μπορούν να στείλουν ή να λάβουν πονηρές φωτογραφίες. Επίσης ο ισχυρισμός περί εξαφάνισης της φωτό/βίντεο μετά από λίγο τα κάνει – ψευδώς – να νιώθουν ασφαλή ότι οι φωτογραφίες τους δε θα χρησιμοποιηθούν. Η πραγματική αλήθεια είναι ότι τίποτε στο Internet δε χάνεται. Πάντα υπάρχουν τρόποι να αποκτήσει κάποιος αυτό που θέλει.

5. Vine


Επιτρέπει σε χρήστες να στέλνουν 6λεπτα βίντεο.
Γιατί είναι επικίνδυνη: 
Ενώ τα περισσότερα βίντεο είναι ακίνδυνα, μπορούν (και το κάνουν) να εμφανιστούν και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, που εκθέτουν τα παιδιά σε ακατάλληλο υλικό. Επίσης μπορεί κάποιος εύκολα να ψάξει και να βρει τέτοια βίντεο μέσω της εφαρμογής. Τα αρπακτικά χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή για να ψάξουν και να βρουν παιδιά. Μετά, προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί τους για τα περαιτέρω.

6 & 7. ChatRoulette και Omegle

Αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν την επικοινωνία μέσω βίντεο με άλλους (video chat).
Γιατί είναι επικίνδυνη: 
Όχι μόνο μπορεί να μιλάνε τα παιδιά με ξένους, αλλά και με «ψευδο-ξένους». Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες προσπαθούν να προειδοποιήσουν με κάθε τρόπο τους χρήστες όταν κάποιος χρησιμοποιεί ψεύτικη κάμερα για να μη φαίνεται ποιος είναι, ωστόσο, οι κακόβουλοι χρήστες εξακολουθούν να ξεφεύγουν από το «ραντάρ» με όλο και πιο καινούριες τεχνολογίες. 
Έτσι, ένας πενηντάχρονος, μπορεί να χρησιμοποιήσει λογισμικό ψευδούς κάμερας που να τον κάνει να φαίνεται για δεκαπεντάχρονος που προσπαθεί να πείσει ένα νεαρό κορίτσι να του στείλει πονηρές φωτογραφίες της ή πληροφορίες για την περιοχή που μένει.

8. Tinder

Χρήστες αποστέλλουν φωτογραφίες τους και βλέπουν τις φωτογραφίες άλλων χρηστών. Αν νομίζουν ότι κάποιος-α τους αρέσει, μπορούν να βάλουν «σημαία» (flag) στη φωτογραφία του-της. Αν το άλλο πρόσωπο τους έχει επίσης βάλει σημαία, τότε η επικοινωνία καθίσταται δυνατή μεταξύ τους.
Γιατί είναι επικίνδυνη: 
Αυτή η εφαρμογή και άλλες παρόμοιες όπως οι Down, Skout, Pure, και Blendr, χρησιμοποιούνται επί τούτου για να βρει κανείς φίλο-φιλενάδα.

9. Poof


Κρύβει άλλες εφαρμογές στη συσκευή σας. Επιλέγουμε ποιες εφαρμογές θέλουμε να κρύψουμε και αυτές δε θα φαίνονται πια στην οθόνη του κινητού μας.

Γιατί είναι επικίνδυνη: 
Αν το παιδί έχει εφαρμογές που θέλει να κρύψει από τους γονείς του, το μόνο που χρειάζεται είναι το Poof. Αν λοιπόν δείτε το Poof στην οθόνη του κινητού του παιδιού σας θα πρέπει να το ρωτήσετε τι προσπαθεί να σας κρύψει.

Και τώρα τι;
Ας θυμόμαστε ότι, η ασφάλεια του παιδιού μας είναι σημαντικότερη από την ιδιωτικότητά του. Σα γονείς οφείλουμε να ελέγχουμε τι κάνει με το κινητό του και αυτό είναι δική μας ευθύνη. Καλό είναι να έχουμε ενεργοποιημένο τον «Γονικό έλεγχο» στο κινητό του παιδιού μας – αν υπάρχει – ή γενικότερα να θέσουμε ως κανόνα το να γνωρίζουμε εμείς και να δίνουμε άδεια για τις εφαρμογές που θέλει να κατεβάσει. Το να έχουμε ένα κοινό φορτιστή σε κοινή θέα ως δικαιολογία για να ελέγχουμε το κινητό του παιδιού μας είναι μια ιδέα.

Ακόμη σημαντικότερο και απαραίτητο, είναι το να μιλήσουμε στο παιδί μας και να του εξηγήσουμε διεξοδικά ξανά και ξανά τους κινδύνους που ελλοχεύουν όπως θα κάναμε με οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να μάθει να προστατεύει τον εαυτό του, γιατί εμείς δε θα μπορούμε πάντα να ελέγχουμε τα πάντα. Η πληροφόρηση είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Τελικά, η ασφάλεια στο Internet είναι το ίδιο με την ασφάλεια οπουδήποτε αλλού. Όπως δε δείχνουμε στα παιδιά μας μία και μόνο φορά πως να διασχίζουν μια λεωφόρο, έτσι κι εδώ, θα πρέπει να επιμείνουμε προκειμένου τα παιδιά μας να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο αθώος όσο φαίνεται. «Η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως».

Και σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι οι εφαρμογές οι ίδιες μόνο επικίνδυνες. Είναι η λανθασμένη χρήση τους που μπορεί να τις καταστήσει επικίνδυνες όπως και κάθε τι άλλο.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Επανάληψη - Γλώσσα Τρίτης Δημοτικού: Η Προστακτική Αορίστου και το Κέικ Πουά!!

miteroula.blogspot.com

Μαθαίνω την Προστακτική Αορίστου φτιάχνοντας ένα υπέροχο κέικ με τη μαμά ή τον μπαμπά!! 

Κέικ, το... πουά!!!! 
Μια συνταγή βήμα - βήμα, που θα σας ενθουσιάσει!
Υλικά για το μείγμα κέικ
510 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
340 γραμμάρια ζάχαρη
300 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
6 αυγά
3 κουταλάκια γλυκού βανίλια
2 1/2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο αλάτι
90 γραμμάρια γάλα

Παρασκευή 
------------------ (Χτυπάω) με μίξερ χειρός το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο.
Στη συνέχεια,--------------- (προσθέτω) ένα - ένα τα αυγά και τη βανίλια.
-------------- (Ρίχνω) λίγο αλεύρι και μετά λίγο γάλα εναλλάξ στο μείγμα και όταν είναι ομοιόμορφο και αφράτο, είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Για τη βουτυρόκρεμα
* 450 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
* 1,5 κιλό μπορεί να τραβήξει και 2 ζάχαρη άχνη
* 1/4 φλιτζάνι πλήρες γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
* 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Παρασκευή
Σε ένα μπολ ----------------- (χτυπάω) στην δυνατή ταχύτητα το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει.
------------------- (Χαμηλώνω) το μίξερ και σιγά σιγά και κουταλιά κουταλιά ------------------ (προσθέτω) τη μισή ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Έπειτα --------------- (ρίχνω) το γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη πάλι κουταλιά κουταλιά.
Πριν ρίξετε όλη την ζάχαρη ενδιάμεσα ------------ ( βάζω) και την βανίλια και ---------------- (συνεχίζω) το χτύπημα.
Αφού ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά ------------ (γυρίζω) το μίξερ στην δυνατή ταχύτητα και ------------- (χτυπάω) για 3-4 λεπτά για να σας γίνει αρκετά αφράτο.

Να Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
-------------- (Παίρνω) ένα ταψάκι σαν της φωτογραφίας (με 18 τρύπες), ------------------ το (ψεκάζω) με βούτυρο και
------------------ το (αλευρώνω).
---------------- (Παίρνω) το μισό μείγμα από το κέικ, ------------------ το (χωρίζω) σε πέντε διαφορετικά μπολάκια και ----------------- (προσθέτω) χρώματα ζαχαροπλαστικής που σας αρέσουν.
--------------------- (Τοποθετώ) το μείγμα στο ταψάκι με τις τρύπες και -------------------- το (ψήνω) σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου.
---------------- (Αφήνω) τις μπάλες να κρυώσουν εντελώς και
-------------------- τις (βγάζω) προσεχτικά από το ταψάκι.
------------------- (Τοποθετώ) λαδόκολλα σε ένα ταψάκι στρογγυλό,
----------------------- (προσθέτω) τις χρωματιστές μπάλες κολλητά τη μια δίπλα στην άλλη και ------------------- (ρίχνω) το υπόλοιπο μείγμα από το κέικ προσέχοντας να πάει παντού.
--------------------- (Ψήνω) στο φούρνο για 30 λεπτά ακόμη.
--------------------- (Δοκιμάζω) αν έχει ψηθεί με μια οδοντογλυφίδα.
----------------- το (αφήνω) κάνα πεντάλεπτο να κρυώσει, πριν το βγάλετε από τη φόρμα.
------------------- (Ετοιμάζω) τη βουτυρόκρεμα και ----------------- (αλείφω) το κέικ.
Αν θέλετε μπορείτε να χρωματίσετε τη βουτυρόκρεμα και να το κάνετε ό,τι χρώμα σας αρέσει.
-------------------- (φτιάχνω) και δυο τρεις χρωματιστές μπάλες παραπάνω και ----------------- (διακοσμώ) το κέικ!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ!! 

Φιλάκια πολλά πολλά και αγκαλίτσες από το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki