Wednesday 11 April 2018

Σ’ ευχαριστώ που είσαι παιδί μου ...


Σου υπόσχομαι ότι θα προσπαθώ καθημερινά 
να γίνομαι αντάξιά σου
Ήρθες στον κόσμο μας σαν δώρο απρόσμενο και σε χρόνο ανύποπτο. Η αλήθεια είναι ότι σε περιμέναμε πολύ καιρό και όταν έκανες την εμφάνισή σου ήσουν θείο δώρο.
Σ’ ευχαριστώ που από έμβρυο ακόμη φάνηκες ότι θα γίνεις δυναμική και επίμονη, κάτι που θεωρείται χάρισμα στον κόσμο των μεγάλων, αλλά όχι και τόσο όταν είσαι μικρός.
Σ’ ευχαριστώ που με έκανες να θυμηθώ πώς μυρίζουν τα μωρά με ταλκ και παιδικά αφρόλουτρα. Πέρασαν, βλέπεις, αρκετά χρόνια από τη γέννηση του αδελφού σου.

Σ’ ευχαριστώ για τις καθημερινές προκλήσεις σου. Με κάνεις ευρηματική με τις διαφορετικές προσεγγίσεις προς εσένα.

Σ’ ευχαριστώ που παρατηρείς τα σύννεφα και τους δίνεις διάφορα σχήματα. Είναι τόσο απλό να κοιτάμε όλοι και λίγο στον ουρανό και να θαυμάζουμε την ομορφιά που μας περιβάλλει.
Σ’ ευχαριστώ για την ιδιαίτερη σχέση που έχουμε μεταξύ μας. Είναι αλήθεια ότι κερδίζουμε και οι δυο μας από την τρυφερότητα έως την αντιπαράθεση.
Σ’ ευχαριστώ που με αποσπάς από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα με φιλιά και αγκαλιές ή λέγοντάς μου: “Μαμά θες να παίξουμε;”
Σ’ ευχαριστώ που εκφράζεις τα συναισθήματά σου με τις ζωγραφιές σου, με βοηθούν να σε καταλάβω καλύτερα.

Σ’ ευχαριστώ που με παρατηρείς συνεχώς, είμαι, βλέπεις, ακόμη το πρότυπό σου και με βοηθάς να γίνομαι καλύτερη.

Σ’ ευχαριστώ που μου φτιάχνεις τη διάθεση όταν δεν είμαι στα καλύτερά μου και εσύ είσαι μακριά μου, βλέποντας τις φωτογραφίες και τα χαρούμενα βιντεάκια που δημιουργείς μόνη σου.
Σ’ ευχαριστώ για την έκφραση ικανοποίησης που παίρνεις όταν αποκτάς αυτό που επιθυμείς, θα την έχω για πάντα στην καρδιά μου και στο μυαλό μου.

Σ’ ευχαριστώ που είσαι παιδί μου, σου υπόσχομαι ότι θα προσπαθώ καθημερινά να γίνομαι αντάξιά σου.

Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ για όλα τα παραπάνω και για όσα μου επιφυλάσσεις στο μέλλον!
Η μαμά σου

The Mamagers Team 

Μιλήστε στα παιδιά σας για τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο - A Story About Cats, Unicorns and Hate Speech

Το διαδίκτυο εκτός από μέσο πληροφόρησης έχει μετατραπεί πλέον, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χώρος έκφρασης σκέψεων και μεταλαμπάδευσης ιδεών και απόψεων
Σε αυτό έχει βοηθήσει τόσο η ανωνυμία που προσφέρει, η γρήγορη μετάδοση-εξάπλωση της πληροφορίας σε κάθε άκρη της γης όσο και η απήχησή της σε ποικίλες κοινωνικές ομάδες. 

Πού σταματά όμως η ελευθερία της έκφρασης και πού ξεκινά η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο;
Τα παιδιά που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπα με ρητορική μίσους οπότε είναι πολύ σημαντικό να τα έχουμε προετοιμάσει για την ύπαρξη τέτοιων ιδεών στο διαδίκτυο και να τα έχουμε εκπαιδεύσει για το πώς πρέπει να αντιδράσουν και να υιοθετήσουν τη σωστή στάση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
Μια καλή ευκαιρία έναρξης συζήτησης με το παιδί είναι η τρέχουσα επικαιρότητα. Εξ αφορμής κάποιου σχετικού γεγονότος που βλέπει το φως της δημοσιότητας, ξεκινήστε τη συζήτηση με το παιδί, εξηγώντας τις οικογενειακές σας αξίες και τα πιστεύω σας σε θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και άλλων μορφών μίσους.

Εξηγήστε στο παιδί ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τα ίδιες απόψεις με εσάς και τα προσωπικά τους πιστεύω πολλές φορές τα μοιράζονται μέσω διαδικτύου εκφράζοντας το μίσος τους για άλλους ανθρώπους λόγω της φυλής, της θρησκείας, των σεξουαλικών προτιμήσεων, της αναπηρίας και γενικότερα της διαφορετικότητάς τους.

Εκπαιδεύστε το παιδί σας και βοηθήστε το να αναπτύξει δεξιότητες κριτικής σκέψης και να μπορεί να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος και τις εξτρεμιστικές απόψεις στο διαδίκτυο. Επαναλάβετε ότι οι απόψεις μίσους αντιβαίνουν στις αξίες σας.

Δείξτε του ότι υπάρχουν πολλές θετικές φωνές στο διαδίκτυο που ενώνονται και αντιτίθενται στο μίσος.

Προετοιμάστε το παιδί σας, ώστε να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αν συναντήσει ρητορική μίσους στο διαδίκτυο. Εάν το παιδί σας είναι μικρό, συμβουλέψτε το , αν τύχει να συναντήσει τέτοιου είδους περιεχόμενο, να σας το δείξει για να το συζητήσετε. Αν είναι μεγαλύτερο, ρωτήστε το αν ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στα κοινωνικά μέσα.

Ενημερώστε το σχετικά με τις επιλογές και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει στην περίπτωση που συναντήσει ρητορική μίσους στο διαδίκτυο. Διδάξτε το πώς να διαγράψει ή να μπλοκάρει το χρήστη με τις ακραίες απόψεις. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει πώς να ενεργεί υπεύθυνα σε απευθείας σύνδεση έτσι ώστε να μην μοιράζεται ή να προωθεί θέσεις που στοχεύουν άτομα ή ομάδες.

Το πιο σημαντικό βήμα είναι να αρχίσετε το διάλογο νωρίς, ώστε το παιδί σας να αποκτήσει εγκαίρως τις ικανότητες να σκέφτεται κριτικά για το τι βλέπει, να ξέρει πώς να αντιδράσει εάν συναντήσει ρητορική μίσους και να αισθάνεται ότι έχει την εξουσία να λάβει μέτρα για να διαδώσει ένα θετικό μήνυμα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα σας εμπιστευτεί και θα μοιραστεί μαζί σας αυτό που είδε και το προβλημάτισε στο διαδίκτυο.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki