Thursday 18 September 2008

Τοξικός εφιάλτης σε πλαστικά

Η ουσία βισφαινόλη Α, που χρησιμοποιείται ευρέως σε μπιμπερό,
μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, διπλασιάζει τον κίνδυνο
εκδήλωσης καρδιοπάθειας και διαβήτη.
Πιο ευάλωτα βρέφη και νήπια


Έκθεση - καταπέλτης Βρετανών επιστημόνων ενοχοποιεί, για πρώτη φορά, την ουσία βισφαινόλη Α, καταδεικνύοντας ότι, πρόκειται για τοξικό χημικό που διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης δύο εκ των πιο διαδεδομένων χρόνιων παθήσεων, παγκοσμίως: της καρδιοπάθειας και του διαβήτη.
Ακόμα και αν ανιχνευτούν απειροελάχιστες ποσότητες στον ανθρώπινο οργανισμό -100 φορές κάτω από το επιτρεπτό όριο!- η χημική ουσία βισφαινόλη Α σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, τονίζουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε χθες στην έγκυρη «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης».

Τα πορίσματα των Βρετανών επιστημόνων εύλογα εγείρουν ερωτήματα για την ασφάλεια της χημικής ουσίας και ενισχύουν τις έντονες ανησυχίες υπέρμαχων του περιβάλλοντος και μελών οργανώσεων για τα δικαιώματα του καταναλωτή, που βασίζονταν σε παλαιότερες μελέτες που είχαν γίνει σε πειραματόζωα.
Ηδη, πάντως, η καναδική κυβέρνηση έχει λάβει άμεσα μέτρα με σκοπό την απαγόρευση της χρήσης της, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Κίνδυνος
«Η βισφαινόλη Α, ένα από τα μεγαλύτερα στην παραγωγή και τη χρήση χημικά στον κόσμο, είναι πλέον ανιχνεύσιμη σε εννέα στους δέκα ανθρώπους», υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης, Ταμάρα Γκάλογουεϊ, ερευνήτρια στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Εξτερ. Τα βρέφη και τα νήπια κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση, ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, σε αυτά τα πλαστικά.
Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα βρέφη και τα νήπια εκτίθενται περισσότερο σε χημικές ουσίες, διότι, ανά γραμμάριο βάρους τους καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και νερού και εισπνέουν μεγαλύτερη ποσότητα αέρα. Ετησίως, 2,2 εκατομμύρια τόνοι βισφαινόλης Α παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο - πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν να προστατευτεί κανείς από το τοξικό χημικό; Τα τελευταία χρόνια, πάντως, κυκλοφορούν στο εμπόριο μπιμπερό που δεν εμπεριέχουν την ένοχη ουσία.

Στοιχεία - σοκ 
Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, το 93% των Αμερικανών έχει ήδη εκτεθεί στη βισφαινόλη Α, με βάση τα αποτελέσματα ουρολογικών εξετάσεων.
Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα ούρων και αίματος 1.455 ενηλίκων στις ΗΠΑ, ηλικίας από 18 έως 74 ετών, οι οποίοι θεωρούνταν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού.
Το 25% των ατόμων που παρουσίαζαν τα υψηλότερα επίπεδα βισφαινόλης Α στον οργανισμό τους είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακό νόσημα ή διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με το 25% εκείνων με τα χαμηλότερα επίπεδα.

ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΣΦΑΙΝΟΛΗΣ A
  • Προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας γιατί μιμείται τη δράση των ορμονών, οιστρογόνων διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην κατανομή του λίπους, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο δρα στο σώμα δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστός. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων, η πρώτη του είδους, καταδεικνύει ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη. Στο παρελθόν έχει ενοχοποιηθεί για κακοήθεια, μεταβολές στη συμπεριφορά, στον εγκέφαλο, στον προστάτη, στους μαστούς και στην ηλικία έναρξης της έμμηνου ρύσεως.
  • Χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή πολυανθρακικών πλαστικών, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βρεφικών μπιμπερό.
  • Η κύρια έκθεση στη βισφαινόλη Α γίνεται κυρίως μέσω της διατροφής.
  • Η χημική ουσία «μεταναστεύει» εντός των τροφών μέσα από πλαστικά δοχεία, μπιμπερό, μαχαιροπίρουνα, μπολ και μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Επίσης ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να εκτεθεί σε αυτή από τη σκόνη και μετά από συγκεκριμένες οδοντιατρικές πράξεις.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr

Chain Letters: SUPER TEST!!

SUPER TEST!!!!
Ακολουθήσε προσεκτικά της οδηγίες αλλιώς το αποτέλεσμα δεν θα αντιπροσωπεύει την αλήθεια.
 Ποιο είναι το αγαπημένο σας φρούτο:
  • Πορτοκάλι
  • Μήλο
  • Καρπούζι
  • Φράουλα
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:
  • Αν επιλέξατε το ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: είστε άτομο που του αρέσουν τα πορτοκάλια
  • Αν επιλέξατε το ΜΗΛΟ: είστε άτομο που του αρέσουν τα μήλα
  • Αν επιλέξατε το ΚΑΡΠΟΥΖΙ: είστε άτομο που του αρέσουν τα καρπούζια
  • Αν επιλέξατε τη ΦΡΑΟΥΛΑ: είστε άτομο που του αρέσουν οι φράουλες

Τι νόμιζες; Ε;

Ότι τα φρούτα σε ένα email θα σου έλεγαν ποιος σε αγαπάει ή τι άνθρωπος είσαι;
Αυτό το μήνυμα είναι κρίκος μιας αλυσίδας..
Αν όμως δεν το στείλεις,
η ζωή σου θα παραμείνει ίδια.

Μα τι νόμιζες;
Ότι στέλνοντας αυτό το email σε 10 άτομα
αύριο θα παντρευτείς;

Ή ότι αν δεν τη στείλεις
θα είσαι δυστυχισμένος για όλη σου τη ζωή;

Σοβαρέψου!!!!
Δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ η τεχνολογία ώστε να μπορεί ένα email να σου αλλάξει τη ζωή.
Στείλε λοιπόν αυτό το email στους φίλους σου με την ελπίδα να σταματήσουν να στέλνουν ή να πιστεύουν ηλίθια email!
Σε πόσους; Και πού ξέρω εγώ πόσους φίλους έχεις; !
Αντίο λοιπόν!!
Και καλή τύχη στη ζωή σου!!

(Την ίδια τύχη θα είχες είτε σ' το έλεγα εγώ είτε όχι..)

😄

Η ζωή σου είναι στα χέρια σου.
Αποφάσισε ελεύθερα.
Χωρίς φόβο.

Άξιον Αγάπης: Side21

ΑΓΡΥΠΝΟΣ

Προσκεκλημένος απ’ τις αγαπητές φίλες ...
Τη συμπαραστάτιδα στο εργασιακό μας στρες
Ερατώ
και την ευαίσθητη συμπατριώτισσά μου
Αθηνα
προσέρχομαι απογυμνώνοντας τα εσώψυχά μου . . .
( Μήπως αυτό δεν κάνουμε εν ολίγοις εδώ
όλοι εμείς οι κάτοικοι της μπλογκοχώρας ;;; )

Τα μικρά παιδιά . . .

Εξαιρετικά αφιερωμένο στο Χαμομηλάκι

και στ’ αδέρφια μου . . .
Προσκαλώ με την σειρά μου να πάρουν μέρος, αν έχουν χρόνο και διάθεση οι φίλοι : Κοκκινογούλι, Νικος κ., roadartist, kitsosmitsos, Μπαλος, δαμασκηνάκι, una mama . . .

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki