Wednesday 8 August 2007

Δουλεύοντας για τον τουρισμό -- Οι σχολικές εκδρομές

Κάθε φορά που γίνεται κάποιο ατύχημα σε σχολική εκδρομή βλέπω τους εκπροσώπους του τουρισμού που βγαίνουν στην τηλεόραση και σκάω στα γέλια. Μόνο που η όλη φάση είναι συνήθως για κλάματα. Επειδή το όλο κύκλωμα των σχολικών εκδρομών βρωμάει από όπου και να το πιάσεις. Και όλοι παριστάνουν πως ανακάλυψαν το αυγό του Κολόμβου κάθε φορά που αναφέρονται οι μίζες.
Γεγονός είναι πως κάποιοι έφηβοι από νωρίς μαθαίνουν το λάδωμα από τα θρανία, αλλά αυτό που δεν αντέχω είναι η υποκρισία τους να παριστάνουν πως είναι ένα φαινόμενο των ημερών και ότι δεν συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα.
«Τον τάδε τον ήξερα από το σχολείο» μου είπε ο 19χρονος και κάθισε απέναντι μου με άνεση και ύφος σαράντα καρδιναλίων. Άναψε τσιγαράκι και συνέχισε «Ήμουν υπεύθυνος της τάξης μου για την πενταήμερη. Με προσέλαβε ο τάδε (πράκτορας από την Αθήνα που συνεργαζόμουν) μόλις τελείωσα το σχολείο. Τώρα εγώ έρχομαι σ' επαφή με τα παιδιά του σχολείου που πήγαινα και κανονίζω με τα μαθητικά συμβούλια. Ξέρεις πως δουλεύει το σύστημα.»
Του απάντησα πως όχι.
«Θα στα πω εγώ όλα.»
Και μου είπε για τα φακελάκια που τσεπώνουν τα 16χρονα-17χρονα, πως η επιτροπή πρέπει να λαδωθεί όλη και πως φυσικά ταξιδεύουν τζαμπέ εις υγείαν των υπόλοιπων κορόιδων. Πως και οι καθηγητές ταξιδεύουν χωρίς να πληρώσουν και πως αρκετοί θα πάρουν και το δωράκι τους, συνήθως κάποιες ολιγοήμερες διακοπές σε κάποιο νησί το καλοκαίρι. Πως είναι κάποιοι όμως που θέλουν μετρητά και τα ζητάνε χωρίς περιστροφές.

Πάνω στην ώρα μπήκε και το αφεντικό του και συνέχισε εκείνος.
«Καμιά φορά θέλουν και οι λυκειάρχες, να αυτός από το γκρουπ που έχεις τώρα ζήτησε φωτοτυπικό 800χιλιάρικα. Άλλοι ζητάνε κλιματιστικά.Ο Κωτσόβολος έχω γίνει. Βρες μας τώρα ένα μπαρ να τα βγάλουμε έξω απόψε και δες τι μας δίνει.»

Γιατί φυσικά τα πάντα έχουν προμήθεια. Από το που θα πάει το γκρουπ να φάει μέχρι το που θα διασκεδάσει. Η ταρίφα είναι 20%. Φανταστείτε τι τρώνε τα κακόμοιρα τα παιδάκια, και καλά δεν το συζητώ, το τι πίνουν... Γιαυτό ξερνάνε μετά την επόμενη μέρα και είναι σαν ζαλισμένα κοτόπουλα. Γιατί όταν ο πράκτορας σου πάρει τόση προμήθεια από κάπου θα πρέπει να αφαιρέσεις, ε από την ποιότητα σαφώς και σιγά μην πάρει πρέφα κανείς. Ποιος νοιάζεται εξάλλου;
Θα ήθελα να ήξερα, άμα πεθάνουν τίποτα έφηβοι από τις μπόμπες τι θα έχουν να πουν.
Έτσι είναι με τον τουρισμό, δεν έχεις να κάνεις με ανθρώπους αλλά με κεφάλια από βόδια. Παίρνεις το κοπάδι και το πας όπου θες εσύ για βοσκή, με το αζημίωτο βέβαια.

«Τα κω..παιδα μου έχουν πιει το αίμα» συνέχισε ο συνεργάτης το βράδυ που είχαμε βγει για φαΐ. «Το συμβούλιο ήθελε μίζα και για τα ποτά αλλιώς θα ψάχνανε μόνοι τους».
Ωραίοι έφηβοι. Και λαμόγια και εκβιαστές. Εκπαιδευτικές στ
αλήθεια αυτές οι εκδρομές για κάποιους. Μαθαίνουν πως να μπουν στο σύστημα και την σαπίλα και πως να γίνουν ένα μ’ αυτό. Κι ακόμα δεν έχουν τελειώσει το σχολείο!
«Με κάποιους συνάδελφους έχουμε χωρίσει τα σχολεία ή μοιραζόμαστε τις τάξεις. Γιατί είναι μαλακία να μας κατεβάζουν τα κωλόπαιδα τις τιμές. Όπου και να πάνε την ίδια τιμή θα βρούνε. Άσε που έχουμε δικούς μας ανθρώπους σε όλα τα σχολεία (μαθητές). Ε οι εκδρομές, οι χοροί, βγάζουν ένα χαρτζιλίκι τα παιδιά.»
Και καρτέλ και κοινωνικό έργο οι πράκτορες. Παρέχουν εργασία στους νέους. Τους διδάσκουν το πως θα ρίξουν τα κορόιδα τους συμμαθητές τους.

«Είναι κι
αυτός ο ανταγωνισμός με τους νέους που έχουνε μπει στην πιάτσα και αναγκαζόμαστε να ρίξουμε τις τιμές. Και αυτοί οι κω..ξενοδόχοι έχουνε ξυπνήσει και προσπαθούν να κλείνουν μόνοι τους τα σχολεία. Άσε ρε κω..δουλειά.»
Ήρθε ένας από τους καθηγητές στο τραπέζι και μας διέκοψε. Υποτίθεται να διαμαρτυρηθεί για τους εξωσχολικούς που είχαν έρθει με το γκρουπ. Γονείς, φίλοι και γκόμενοι. Το πρακτορείο εξυπηρετούσε και αυτούς, με τα ίδια πούλμαν μεταφέρθηκαν κάποιοι. Ο καθηγητής παραπονιόταν ότι δεν θα μπορούσε να τους ελέγξει το βράδυ, ποιος θα κοιμηθεί και που και με ποιόν. Ε ναι, είναι και τα ζητήματα ηθικής, πάνω απ' όλα αυτά!
«Όπως είπαμε για τον Ιούλιο. Πέντε μέρες Σαντορίνη, κοντά στην θάλασσα, να έχει και πισίνα, τέσσερα άτομα» υπενθύμισε στον πράκτορα και επέστρεψε στην παρέα του.
Ήθελε και πισίνα ο άλλος και ουδόλως κώλωσε να το δείξει μπροστά μου.
«Όλοι με τους εξωσχολικούς τα έχουν πανάθεμα τους. Οι εξωσχολικοί όμως είναι καθαρό κέρδος. Και σιγά μην πηδ.... τις παρθένες, που το βράδυ δεν θα ξέρει ποιος παίρνει ποιόν.»

Γύρισα στο σπίτι με διάθεση για εμετό.

Ευτυχισμένα μωράκια


Δεν υπάρχει κάτι ομορφότερο από το γέλιο ενός παιδιού...!!!
Απολαύστε τα, είναι σαν ένα κομμάτι του Παράδεισου

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki