Wednesday, 27 May 2020

Snakes and Ladders: Το «Φιδάκι» ξεκίνησε ως Παιχνίδι για να Διδάξει την Ηθική, πριν από 2.000 χρόνια

Ίσως κάποιοι να έχετε παίξει το επιτραπέζιο Φιδάκι
Παίζεται σε πίνακα με τετράγωνα, στα οποία κάποια έχουν σκάλες και κάποια φιδάκια
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φτάσει κάποιος από τους παίκτες πρώτος στο τελευταίο τετράγωνο, ξεκινώντας από το πρώτο. 
Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλοί: 
ρίχνεις ένα ζάρι και μετακινείς το πιόνι σου όσα τετράγωνα δείχνει το ζάρι. 
Αν το πιόνι σταματήσει σε ένα τετράγωνο που υπάρχει η βάση μιας σκάλας, τότε αυτό "ανεβαίνει" τη σκάλα και προχωρεί στην κορυφή της σκάλας. 
Αν προσγειωθεί σε τετράγωνο που έχει στόμα από φιδάκι, τότε το πιόνι χάνει θέσεις "κατρακυλώντας" στην ουρά του φιδιού. 
Το παιχνίδι βασίζεται στην τύχη και έχει μια ιστορία πολύ πιο παλιά απ' όσο μπορεί να πιστεύεται.
Snakes and Ladders
Το Φιδάκι βασίζεται σε ένα παιχνίδι που λεγόταν "Snakes and Ladders" (Φίδια και Σκάλες) και το οποίο προέρχεται από τον 2ο αιώνα π.Χ. από την αρχαία Ινδία. 
....
Το παιχνίδι δίδασκε την έννοια του πεπρωμένου ή της τύχης μέσω του ζαριού που χρησιμοποιείται για την κίνηση, ενώ η επιθυμία διδάσκεται από τα φίδια και τις σκάλες.
............
Ορισμένες εκδοχές του παιχνιδιού ωθούσαν ακόμη περισσότερο την ηθική και την θρησκευτική διδασκαλία συμπεριλαμβάνοντας θρησκευτική ή πνευματική έννοια στο μέγεθος και το σχήμα του ίδιου του πίνακα, τον αριθμό του τελικού τετραγώνου και τη συγκεκριμένη τοποθέτηση των καλών και των κακών.
Επίσης, οι αρχαίες προσεγγίσεις περιείχαν λιγότερες σκάλες απ' ότι φίδια, υπενθυμίζοντας ότι η πορεία του καλού είναι πιο δύσκολη απ' ότι μια πορεία με αμαρτίες. 
Συγκεκριμένα, μια πρώιμη έκδοση του παιχνιδιού περιείχε 5 σκάλες (ασκητισμός, πίστη, γενναιοδωρία, αξιοπιστία και γνώση) και 12 φίδια (ανυπακοή, χρέος, μέθη, απληστία, λαγνεία, ψέμα, φόνος, υπερηφάνεια, οργή, κλοπή, ματαιοδοξία, χυδαιότητα).
...
περισσότερα εδώ: 3otiko
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Στην Ευρώπη Εξαφανίζεται Ένα Παιδί Κάθε Δυο Λεπτά! 😞 One child reported missing in Europe every two minutes

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), αναφέρθηκαν 7.582 υποθέσεις εξαφάνισης παιδιών, το 55% αφορούσε φυγές, το 23% γονικές αρπαγές και το 3% εξαφανίσεις μεταναστών και προσφύγων.
Nino Chakvetadze, 1971
...........
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαφανίζονται 250.000 παιδιά, δηλαδή ένα παιδί ανά δυο λεπτά....
............
Από 1/1/2019 έως και σήμερα η ΕΛΑΣ διαχειρίστηκε συνολικά 420 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 1.892 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων....
..............
Σε διεθνές επίπεδο, 80.000 παιδιά υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται κάθε χρόνο στη Βρετανία. 
Το 2019 
421.394 παιδιά εξαφανίστηκαν στις ΗΠΑ, 
25.000 στην Αυστραλία, 
40.425 στον Καναδά, 
21.551 στη Νότια Κορέα, ενώ εκτιμάται, ότι 
1.978 παιδιά παρέμεναν αγνοούμενα μέχρι το τέλος του 2019 στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), αναφέρθηκαν 7.582 υποθέσεις εξαφάνισης παιδιών, το 55% αφορούσε φυγές, το 23% γονικές αρπαγές και το 3% εξαφανίσεις μεταναστών και προσφύγων.
.............
περισσότερα εδώ: tanea
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

1056 ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού ή αλλιώς bullying αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και απασχολεί πάρα πολλά παιδιά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί πολλές Γραμμές Στήριξης Παιδιών προκειμένου όλα τα παιδιά να έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε πηγή βοήθειας εάν έχουν κάποιο πρόβλημα.

1056 γραμμή βοήθειας για παιδιά

Στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 καλούν πολλά παιδιά που βιώνουν δυσκολίες και προβλήματα στην καθημερινότητα τους.

Ανάμεσα τους και παιδιά που βιώνουν σχολική βία ή σχολικό εκφοβισμό, παιδιά που ασκούν σχολική βία ή σχολικό εκφοβισμό ή παιδιά που ανησυχούν  για κάποιον συμμαθητή τους και λαμβάνουν συμβουλές και κατευθύνσεις για το πώς να διαχειριστούν αυτό το φαινόμενο από όποια πλευρά το βιώνουν.

Μπορείς να καλέσεις από κινητό χωρίς μονάδες, από καρτοτηλέφωνο χωρίς κάρτα ή από το σπίτι χωρίς να χρεωθείς και οι κλήσεις είναι  ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Η Γραμμή λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες τη μέρα και απαντούν κοινωνικοί λειτουργοί ή ψυχολόγοι.

1056 Γραμμή βοήθειας για γονείς

Το επιστημονικό προσωπικό της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 απαντά, συμβουλεύει και δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις σε γονείς που αναζητούν βοήθεια και στήριξη σε προβλήματα που αφορούν τα παιδιά τους.
Μεγάλο μέρος των κλήσεων αφορά σε γονείς που το παιδί τους εκφοβίζει άλλα παιδιά, γονείς που το παιδί τους είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού ή γονείς που τα παιδιά τους έγιναν μάρτυρες ενός τέτοιου περιστατικού.

Η Γραμμή είναι στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους , οι κλήσεις είναι δωρεάν και ανώνυμες και λειτουργεί καθημερινά και σε 24ωρη βάση.
http://www.e-abc.eu/gr/grammes-voitheias/

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki