Friday, 2 September 2011

Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη του μικρού παιδιού στον Οδοντογιατρό


Οι γονείς πρέπει να έχετε θετική στάση. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, ώστε να αντιλαμβάνονται αυτό που αισθάνονται οι ενήλικες. Από αυτή την άποψη, είναι πολύ σημαντικό να μην μεταδίδετε την αγωνία που μπορεί να αισθάνεστε στην αίθουσα αναμονής του οδοντιατρείου. Ένας τρόπος μετάδοσης είναι η ομιλία.
Μην χρησιμοποιείτε με κανένα τρόπο τους ακολούθους όρους: φόβος, πόνος, τσίμπημα.
Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να πραγματοποιηθεί, ακόμα κι αν το παιδί δεν παρουσιάζει καμιά παθολογία. 
Μόλις κλείσει τους έξι μήνες όταν εμφανιστεί
στο στόμα του το πρώτο παιδικό δόντι,
θα ήταν καλό οι γονείς να επισκεφθούν έναν οδοντίατρο για μια συμβουλευτική επίσκεψη. Από μιμητισμό, το παιδί θα θελήσει να κάνει ότι κάνουν και οι μεγάλοι.
Αυτή η επίσκεψη μπορεί να είναι προγραμματισμένη μόνο για το παιδί ή το παιδί θα συνοδεύσει έναν ενήλικα, πατέρα, μητέρα, αδελφή, αδελφό, που πρόκειται να δεχτεί οδοντιατρική φροντίδα. Ο οδοντίατρος θα βρει την ευκαιρία γιο να ρίξει μια μάτια στο στόμα και στα δόντια του παιδιού.
Γιατί να πάει κάνεις το παιδί του στον οδοντίατρο;
Το παιδί, από την πολύ νεαρή του ηλικία, διαμορφώνει ένα οδοντικό σύστημα, που πρέπει να διατηρήσει. Είναι λοιπόν απαραίτητο να του διδάξουμε την υγιεινή, το βούρτσισμα των δοντιών και να το πάμε στον οδοντίατρο. Εκείνος θα ελέγξει:
  • Αν παρουσιάζεται κάποια ανωμαλία στο χρώμα των δοντιών: κίτρινη τρυγία, οδοντική πλάκα χρωματισμένη μαύρη που οφείλεται στην παρουσία χρωμογόνων βακτηριδίων ή στη λήψη σιδήρου από το στόμα. Αυτές οι χρωστικές εξαφανίζονται με την αποτρύγωση.
  • Αν δεν παρουσιάζεται κάποια ανωμαλία στη θέση των δοντιών. Ελλείψεις δοντιών, παρουσία τρυγίας, τερηδόνας θα πρέπει να τραβήξουν την προσοχή σας. Ελέγξτε τη σειρά της απόπτωσης των νεογιλών δοντιών και της ανατολής των μονίμων. Πολύ σημαντικό θέμα: η συμμετοχή του ενήλικα πρέπει να είναι θετική. Πρέπει να έχει στο νου του να μη μεταδώσει την ενδεχομένη φοβία προς τον οδοντίατρο. Πρέπει αντίθετα να οδηγήσει το παιδί να συμβουλευτεί τον οδοντίατρο.
  • Οι γονείς πρέπει να ακούν τα παιδιά τους, να τους δείχνουν εμπιστοσύνη και να τα καθησυχάζουν. Αν τα προετοιμάζουν διευκρινίζοντας τους ότι ο οδοντίατρος είναι ο «γιατρός», αλλά ο γιατρός των δοντιών που θα εξετάσει το στόμα τους και τα δόντια τους απαλά, σαν να παίζει ένα παιχνίδι, τα παιδιά δεν θα έχουν καμιά προκατάληψη και θα συμμετέχουν κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής φροντίδας.
Πώς να προχωρήσει κανείς.
Από την πρώτη επίσκεψη, είναι χρήσιμη η παρουσία ενός συνοδού ενήλικα. Το παιδί έχει την ανάγκη να καθησυχάζεται. Φτάνει ξαφνικά σ’ έναν κόσμο άγνωστο, με το πρόσωπα της οδοντιατρικής ομάδος να φορούν μπλούζα, μάσκα και γάντια. Θα ήταν λιγότερο ανήσυχο αν είχε ήδη έρθει... 

Το ξύλο έφυγε απ’ τον παράδεισο

Από τα λόγια των γονιών στο δάσκαλο «Δάσκαλε το κρέας δικό σου, τα κόκαλα δικά μου» έως σήμερα έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση. Όμως δεν μπορώ να αντισταθώ και να μην περιγράψω μια τιμωρία που είχε επιβληθεί στον πατέρα μου και σε συμμαθητές του τη δεκαετία του ’60 σε ένα χωριό της Κρήτης:
Δε γίνεται να ζει κάποιος στο 2011
και να τιμωρεί με τρόπους της δεκαετίας του ’50.
Δέκα χρονών τους έπιασαν να καπνίζουν στο προαύλιο του σχολείου. Αφού τους άφησαν κλειδωμένους για ώρες στο υπόγειο, εμφανίστηκε ο παπάς να τους ορκίσει ότι δε θα το ξανακάνουν μέχρι να φτάσουν τα 21. Μετά την «ορκωμοσία» πήγαιναν γονατιστοί μέχρι την άλλη άκρη της αίθουσας, όπου στεκόταν ο δάσκαλος με τη βίτσα προκειμένου να ολοκληρώσει το τελετουργικό της τιμωρίας. Και όλα αυτά ενώπιον των γονέων.

Μια γενιά πριν, η δασκάλα της γιαγιάς μου δε χρησιμοποιούσε μόνο τη βέργα, αλλά και τη φωτιά, απειλώντας ότι θα κάψει τα άτακτα παιδιά και τους κακούς μαθητές στην ξυλόσομπα. Το ξύλο είχε βγει από τον παράδεισο και ήταν το κατάλληλο εργαλείο για τη σωστή διάπλαση των παίδων. Αρκετοί ενήλικες φέρουν έως σήμερα ουλές ψυχικών τραυμάτων, ίσως και σωματικών, από βάρβαρες τιμωρίες των μαθητικών τους χρόνων. Στην ηθική εκείνης της εποχής η τιμωρία δικαιολογούνταν ως ένδειξη ενδιαφέροντος και αγάπης, με τον τιμωρό να υποστηρίζει ότι πονάει περισσότερο από τον τιμωρούμενο.

Σταδιακά τα παιδιά από «αναλώσιμο εργατικό δυναμικό» στα χωράφια της αγροτικής Ελλάδας, γίνονται το κέντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος μιας κοινωνίας που αναπτύσσεται και αναζητά την ευημερία. Σήμερα η σωματική τιμωρία των παιδιών έχει σχεδόν εκλείψει στα σχολεία, όχι όμως και στις οικογένειες. Οι σαδιστικού τύπου τιμωρίες, ωστόσο, εκείνες που περιέχουν εξευτελισμό, διαπόμπευση και ταπείνωση της προσωπικότητας του παιδιού θέλουμε να πιστεύουμε ότι –τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες– έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι παιδαγωγικές διαστάσεις της τιμωρίας νοηματοδοτήθηκαν εκ νέου και συνοψίζονται στις έννοιες «όρια» και «συνέπειες». Με λίγα λόγια, στο πλαίσιο της σύγχρονης παιδαγωγικής αντίληψης, μιλάμε για συνέπειες μιας πράξης ή μιας παράλειψης, εκεί που παλαιότερα μιλούσαμε για τιμωρίες. Σύμφωνα με τη σύγχρονη παιδαγωγική πρέπει να εξηγήσεις με λογικά επιχειρήματα στο παιδί τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να υπακούει σε κάποιον κανόνα ή να ακολουθεί κάποιες νόρμες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν επίσης πως θα πρέπει να καταλάβει ότι η θέσπιση κάποιων κανόνων και η χάραξη ορίων είναι απαραίτητη σε κάθε μορφή κοινωνικής συνύπαρξης, καθώς και ότι η παράβαση κάποιου κανόνα εγείρει λογικές και φυσικές συνέπειες για τον παραβαίνοντα.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε όσες σχολικές μονάδες οι μαθητές συμμετέχουν από κοινού με τους εκπαιδευτικούς, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, στη διαμόρφωση εσωτερικού κανονισμού, καταγράφεται μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής των κανόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνονται ευκολότερα αποδεκτά τα όρια που κινούνται στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών αξιών, του σεβασμού του προσώπου και στο μέτρο της πραγματικότητας της εποχής. Δε γίνεται να ζει κάποιος στο 2011 και να τιμωρεί με τρόπους της δεκαετίας του ’50.

Ανηλεείς και εξοντωτικές τιμωρίες φαίνεται –σύμφωνα και με ερευνητικά δεδομένα– να διαμορφώνουν εξωκατευθυνόμενες προσωπικότητες που πολύ πιθανόν να αναπτύξουν με τη σειρά τους σαδιστικές συμπεριφορές προς τους πιο αδύναμους, π.χ., συμμαθητές ή προς μικρότερα αδέρφια.

Αρκετές φορές η επιβολή μιας ποινής έχει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στο μέτρο που η αμφισβήτηση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της εφηβείας, ο έφηβος που τιμωρείται επειδή έχει αμφισβητήσει την εξουσία και έχει συγκρουστεί μαζί της γίνεται ήρωας στα μάτια των συμμαθητών του, αφού διαθέτει θάρρος, δύναμη και τόλμη. Στην περίπτωση αυτή η τιμωρία όχι μόνο δεν πετυχαίνει το στόχο της (να δράσει αποτρεπτικά) αλλά, αντιθέτως, ενισχύει την αμφισβήτηση. Έτσι συχνά, στο πλαίσιο ενός άκαμπτου σχολικού συστήματος, μια παραβατική συμπεριφορά μπορεί να εκφράζει καταπιεσμένα αισθήματα αγανάκτησης όλης της ομάδας.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όμως η επιβολή μιας δίκαιης τιμωρίας μπορεί να ανακουφίζει το παιδί ή τον έφηβο, στο μέτρο που δεν το αφήνει έρμαιο στις τύψεις και τις ενοχές του: «Έκανα λάθος, πλήρωσα, μπορώ να επανενταχθώ στην ομάδα». Σύμφωνα επίσης με την ψυχαναλυτική οπτική τα όρια που θέτει το σχολείο μπορούν να βοηθήσουν το παιδί ή τον έφηβο να αντιμετωπίσει τη βία των ενορμήσεών του. Άλλωστε η συνύπαρξη σε μια κοινωνική ομάδα απαιτεί τον έλεγχο ή και την καθυπόταξη ενός μέρους αυτών των ενορμήσεων.

Απόσπασμα από κείμενο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ (03/2011) με την υπογραφή της Ιριάννας Λιανάκη-Δεδούλη. Πρωτότυπος τίτλος: «Επειδή το ξύλο δε βγήκε από τον παράδεισο...»

Το ξύλο δεν βγήκε από τον Παράδεισο 

Τα Υποβρύχια... Παραμύθια στην αυλή του «Ακαδήμεια»

Στην μαγεμένη αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου Ακαδήμεια μας περιμένει η Σάσα Βούλγαρη από τις 9 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου για να μας αφηγηθεί υποβρύχια … παραμύθια για μικρούς και μεγάλους.

Τα Υποβρύχια Παραμύθια έρχονται από παντού.
Από τα βάθη των ωκεανών και από τα βάθη του χρόνου.
Από κορφές απάτητων βουνών κι από παλάτια οξύκορφα.
Από αυλές απλών σπιτιών κι από δροσερά πηγάδια.
Άλλωστε δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους:

Είναι Αδιάβροχα!
Είναι Πεντάγλυκα!

Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη εμπνέεται από την υπέροχη αυλή του θεάτρου Ακαδήμεια και αφηγείται τις ιστορίες της για μικρούς και μεγάλους, αντλώντας από το μεγάλο της ρεπερτόριο που ξεπερνά τα 350 παραμύθια.

Κάτω από τα Δέντρα....
Κάθε φορά κι άλλα παραμύθια... Πολλά Παραμύθια!
Κέρασμα σας Υποβρύχιο Γλυκό μέσα σε Νεράκι Δροσερό!!!

Τα παραμύθια απευθύνονται σε μικρούς -αλλά όχι και πάρα πολύ μικρούς! Εκτός και αν κοιμούνται ή ακούνε ήσυχα στην αγκαλίτσα της μαμάς- και σε μεγάλους -αλλά έως πάρα μα πάρα πολύ μεγάλους, πεντακοσίων χρόνων και βάλε!

Σχεδιασμός Προγραμμάτων - Διασκευή Κειμένων, Αφήγηση, Τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη
Οργάνωση: Θέατρο Νέων

Γενική είσοδος: 10 ευρώ (με κέρασμα)

Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στις 7.00
Πολιτιστικό Κέντρο Ακαδήμεια: Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημεία Πλάτωνος, τηλ. 210 5125600.

in2life.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki