Wednesday, 8 May 2019

Σχολείο στη Γαλλία έγραψε ως νέους μαθητές 15... πρόβατα
Sheep enrol at French school as students


Για να μην κλείσει, λόγω έλλειψης μαθητών, μια τάξη σε ένα δημοτικό σχολείο στο χωριό Κρετ, στους πρόποδες των Άλπεων, οι γονείς έγραψαν συμβολικά 15... πρόβατα.

Οι νέοι μαθητές "Πήδημα Προβάτου", "Μπεεε Ζώον" και "Πανούργος" περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στους σχολικούς καταλόγους.

Όπως αναφέρει το ant1news.gr, το σχολείο πληροφορήθηκε τον Μάρτιο ότι 
η μία από τις 11 τάξεις που έχει σήμερα θα καταργηθεί την επόμενη σχολική χρονιά επειδή μειώθηκαν ελαφρά οι μαθητές, από τους 266 στου 261. 

Η Γκαέλ Λαβάλ, μέλος μιας ένωσης κηδεμόνων που οργάνωσε σήμερα και μια διαδήλωση στο χωριό, τόνισε ότι "υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα" αλλά οι εκπαιδευτικές αρχές "ενδιαφέρονται μόνο για τους αριθμούς".

Το πρωί, ένας ντόπιος κτηνοτρόφος μπήκε στο προαύλιο του σχολείου μαζί με περίπου 50 πρόβατα και τον σκύλο του. 
Δεκαπέντε αρνάκια -έχοντας και πρόσφατο πιστοποιητικό γέννησης- γράφτηκαν "επισήμως" στο σχολείο, παρουσία των "συμμαθητών" τους, των γονεών και των δασκάλων.
"Τώρα, δεν θα πρέπει να κλείσουν την τάξη", είπε η Λαβάλ, αναγνωρίζοντας ότι ήθελε να κινητοποιήσει τους ανθρώπους, αλλά χρησιμοποιώντας ως όπλο το χιούμορ.

Οι γονείς επισήμαναν ότι αν έκλεινε η μία τάξη, θα αυξανόταν υπερβολικά ο αριθμός των μαθητών στις υπόλοιπες.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το Δειλό Παιδί και πώς να το βοηθήσετε το Καλοκαίρι
How to Overcome a Coward Child

Ναι, το δειλό παιδί είναι δειλό 12 μήνες το χρόνο, χωρίς εξαίρεση το καλοκαίρι! 
Οι γονείς φοβούνται ότι η δειλία είναι κάτι πολύ κακό για το παιδί τους, και το παιδάκι αγχώνεται επειδή οι γονείς του είναι αγχωμένοι! Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που χρειάζεται να σπάσει.
How to Overcome a Coward Child
Δειλία σημαίνει ότι το παιδί έχει υπερβολικό άγχος όταν αντιμετωπίζει νέες εμπειρίες, καταστάσεις, άτομα ή περιβάλλον. 
Το κάθε παιδί έχει και λίγο διαφορετικό τρόπο να εκφράζει τη δειλία του: σας αρπάζει από το πόδι και κρεμιέται πάνω σας, δε θέλει να συμμετάσχει σε ομαδικές δραστηριότητες που του αρέσουν, δε χαιρετάει ή δεν απαντάει όταν του απευθύνουν το λόγο, κρύβεται όταν έρχονται επισκέπτες, δυσκολεύεται να κάνει καινούργιους φίλους ή να ευχαριστηθεί σε έναν καινούργιο παιδότοπο ή την πρώτη φορά που δοκιμάζει μια νέα εμπειρία (η οποία στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό ότι θα του αρέσει).
Να θυμάστε ότι η δειλία έχει γενετικό υπόβαθρο: αυτό σημαίνει ότι κάποιος στο άμεσο οικογενειακό σας περιβάλλον επίσης χαρακτηρίζεται από δειλία (ή ήταν δειλός, όταν ήταν μικρός, αλλά τώρα το ξεπέρασε!).
Πώς να Βοηθήσετε το Δειλό Παιδί το Καλοκαίρι
Ø Καταρχήν σταματήστε να αποκαλείτε το παιδί σας «δειλό». 
Το μόνο που κάνει αυτή η ταμπέλα είναι να ωθεί το παιδί σας να κλειστεί ακόμα περισσότερο στο καβούκι του και του δίνει ‘άδεια’ να συνεχίσει την δειλή συμπεριφορά του.

Ø Μην περιμένετε ότι επειδή είναι καλοκαίρι, είστε σε διακοπές, χαλαροί, με αγαπημένους φίλους, κλπ ότι το παιδί σας θα αλλάξει και θα γίνει πιο κοινωνικό. 
Είναι πιθανό ότι η αλλαγή ρουτίνας και σκηνικού θα αγχώσει περισσότερο το παιδί σας και η δειλία του θα είναι εντονότερη.

Ø Σταματήστε να υπερ-προστατεύετε το παιδί σας. 
Μην ορμάτε να απαντήσετε στη θέση του ή να το βοηθήσετε όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση –τύπου το ρωτάνε στο ξενοδοχείο πώς το λένε ή πόσο χρονών είναι. 
Αντί να απαντήσετε στη θέση του, ενθαρρύνετέ το να δώσει μια απάντηση, έστω και μέσα από τα δόντια του. 
Θυμίστε του να κοιτάξει τον συνομιλητή του στα μάτια και επαινέστε την προσπάθεια, ΟΧΙ το τελικό αποτέλεσμα (δηλαδή λέτε «μπράβο, πολύ καλή προσπάθεια!» ακόμα και αν μουρμούρισε το όνομά του χωρίς να κοιτάει τον συνομιλητή του).

Ø Δώστε μικρή ώθηση στο δειλό παιδί. 
Για παράδειγμα, στο εστιατόριο ωθήστε το να ζητήσει κάτι που επιθυμεί το ίδιο από τον σερβιτόρο. 
Εν ανάγκη, κάντε εσείς την αρχή λέγοντας «ο γιος μου θέλει να παραγγείλει κάτι..». 
Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν την ευαισθησία να χαμογελάσουν και να βοηθήσουν το δειλό παιδί.

Ø
Αφιερώστε χρόνο στο δειλό παιδί: 
χτίστε μαζί του ένα κάστρο στην άμμο, κάντε αποτυπώματα των σωμάτων σας, στείλτε το να μαζέψει λευκά βότσαλα, κοχύλια, κλπ. 
Συγχαρείτε το για την προσπάθεια και τα ‘κατορθώματά’ του: φωτογραφίστε αυτά που έφτιαξε, μοιραστείτε τις φωτογραφίες με συγγενείς και φίλους, κάντε το παιδί σας να νιώσει σημαντικό!

Ø Κάντε την αρχή! 
 Η μεγάλη μου κόρη όταν ήταν μικρή –και δειλή!- μου ζητούσε στην παιδική χαρά «μαμά, σε παρακαλώ κάνε μου εσύ την αρχή» όταν έβλεπε άλλα κοριτσάκια να παίζουν κάτι που της άρεσε. 
Έτσι, πήγαινα κοντά τους και έκανα τις συστάσεις και βοηθούσα την κόρη μου να μπει στην ομάδα. Λίγα λεπτά αργότερα είχαν γίνει καλύτερες φίλες! 
Δοκιμάστε αυτή τη μέθοδο στην παραλία!

Ø Δείξτε με τη συμπεριφορά σας την κοινωνικότητά σας: 
να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας τους γονείς τους και το περιβάλλον τους. 
Αδράξτε την ευκαιρία να μιλήσετε με σερβιτόρους, υπαλλήλους στο ξενοδοχείο, σε κάποιο μαγαζί, ή άλλα άτομα που συναντάτε στις διακοπές: μιλήστε για τον καιρό, για το φαγητό, για κάτι ανώδυνο, ώστε να δείξετε στο παιδί ότι η ψιλοκουβέντα και οι νέες γνωριμίες δεν είναι και τίποτα τρομερό! 
Επίσης, μπορείτε να κάνετε ένα κομπλιμέντο τύπου «δες τι ωραίο κοκαλάκι φοράει στα μαλλιά της η κυρία, θα σου ταίριαζε κι εσένα», ώστε να συμπεριλάβετε το παιδί στη συζήτηση, χωρίς όμως να πρέπει να απαντήσει άμεσα στη συγκεκριμένη κυρία.

Ø Επίσης, μη χάνετε ευκαιρίες να συζητάτε για κοινωνικές σχέσεις, να του λέτε πώς κάνατε εσείς οι ίδιοι φίλους, τι κάνατε εσείς όταν ήσασταν παιδί. Βάλτε μια δόση ‘διδασκαλίας’, δηλαδή φροντίστε οι ιστορίες σας να έχουν κάποιο θετικό μήνυμα που μπορεί να πάρει το παιδί.

Ø Διδάξτε στο παιδί σας τρόπους να δαμάσει το άγχος του: «καταλαβαίνω ότι μερικές φορές ντρέπεσαι πολύ. Θα σε βοηθήσει αν πάρεις μερικές βαθιές ανάσες έτσι» και του δείχνετε.

Ø Αποκτήστε την καλή συνήθεια να αποδέχεστε το συναίσθημα της δειλίας αλλά να το συγκρίνετε με το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας του παιδιού: «καταλαβαίνω ότι στην αρχή ήσουν λιγάκι ντροπαλή, αλλά μετά όταν μπήκες στην ομάδα των παιδιών και παίξατε κρυφτό φαινόταν ότι περνούσες τέλεια»!
......
περισσότερα εδώ: greekpsychologypages
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Big Bang School στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία η θεμελίωση του εναλλακτικού - βιωματικού σχολείου που αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο.
Θέμα ημερών είναι η έναρξη θεμελίωσης του Big Bang School στη Θεσσαλονίκη, ενός εναλλακτικού δημοτικού σχολείου που μεταξύ άλλων βασίζεται στη βιωματική εκπαίδευση και έχει στόχο όχι μόνο τη γνώση αλλά και την καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η αυτογνωσία.

Το σχολείο, για την ίδρυση του οποίου έχουν ξεκινήσει διεργασίες ήδη από το 2017, θα στεγαστεί σε μια έκταση 19 στρεμμάτων, δίπλα στην περιοχή Λάκκωμα, στα όρια Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής.

Απομένει μόλις μια τελευταία άδεια, αυτής από την αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε να μπουν τα θεμέλια του σχολείου το οποίο θα καλωσορίσει τους πρώτους του μαθητές τον φετινό Σεπτέμβριο.

Το σύμπλεγμα των κτηρίων, έτσι όπως απεικονίζεται και στα εντυπωσιακά φωτορεαλιστικά, θα αντανακλά τη φιλοσοφία του σχολείου.

Το σχολείο
Σύμφωνα με τον Άγγελο Πατσιά, εκπαιδευτικό και έναν εκ των ιδρυτικών μελών του Big Bang School, στο σχολείο θα υπάρχουν τρία χωριά, η ονομασία των οποίων παραπέμπει στην ελληνική παράδοση και την έννοια της κοινότητας. Σε καθένα από αυτά θα αντιστοιχεί και ένα κτήριο ημικυκλικού σχήματος στο οποίο θα στεγάζονται οι τάξεις και μια εσωτερική αυλή, που θα ονομάζεται αγορά και θα λειτουργεί με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης. Στην αγορά, όπως αναφέρει ο κ. Πατσιάς, οι μαθητές θα επικοινωνούν, θα συνεργάζονται και θα ερευνούν.
Πλην της εσωτερικής αυλής, θα υπάρχει και μια εξωτερική αυλή που θα συνδέεται με όλα τα χωριά και η οποία θα χαρακτηρίζεται από το πράσινο. Σε δεύτερο χρόνο, θα κατασκευαστεί και η μεγάλη πλατεία του διοικητηρίου, στην οποία θα φιλοξενούνται το αμφιθέατρο,τα γραφεία, το κυλικείο - καφέ γονέων και εργαστήρια.

Τα εργαστήρια μάλιστα, στα οποία θα διδάσκονται τέχνες όπως η ξυλουργική, η αγγειοπλαστική και η κοπτική - ραπτική, θα κατασκευαστούν από φυσικά όπως κορμούς δέντρων, φύκια και λάσπη.
Όπως σημειώνει ο κ. Πατσιάς, στόχος του σχολείου είναι να προσφέρει στους μαθητές του όλες τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να γίνουν οι δημιουργοί του μέλλοντος και να μπορούν να δημιουργούν τρις συνθήκες στις οποίες θα ζήσουν. «Θέλουμε να είναι χαρούμενοι και καλοί σε αυτό που κάνουν», τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: voria.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki