Friday 31 October 2008

Νέοι σε Αδιέξοδο, Νέοι σε Κίνδυνο: Πολιτικές Κοινωνικής Ενσωμάτωσης στην Τοπική Κοινωνία

Πρόσκληση σε Ημερίδα
Διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο: 
«Νέοι σε Αδιέξοδο, Νέοι σε Κίνδυνο:
Πολιτικές Κοινωνικής Ενσωμάτωσης στην Τοπική Κοινωνία»
τη Δευτέρα 3-11- 2008 στην Αίθουσα 7 του Δήμου Ταύρου, Επταλόφου και Πειραιώς, (Γραφεία Κοινωνικής υπηρεσίας, πρώην Δημοτικά Σφαγεία, Απέναντι από το Δημαρχείο)
Στόχος της Ημερίδας είναι η διερεύνηση των αναγκών και των πολυδιάστατων προβλημάτων που βιώνουν οι νέοι που βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς και οι μέθοδοι παρέμβασης με στόχο την ενσωμάτωση τους στην τοπική κοινωνία. Στις εργασίες της ημερίδας θα συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών, Μ.Κ.Ο, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανώσεων, και μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το προαναφερόμενο πρόγραμμα που αποτελεί μία καινοτόμα και πρωτοποριακή, για τα Ελληνικά δεδομένα, στρατηγική παρέμβασης και απάντησης στα συγκεκριμένα προβλήματα.
Πρόγραμμα Ημερίδας
Χαιρετισμοί επισήμων
  • Δημήτρης Σούτος – Δήμαρχος Δήμου Ταύρου
  • Μαίρη Τσεσμελή – Μακρή – Πρόεδρος ΚΕ.Φ.Ο
  • Τατίνας Παναγιώτης- Μέλος Δ.Σ. «Αθηνά»
Α΄ Συνεδρία 15:30-16:15:
Κοινωνιολογικές και Ψυχολογικές Προσεγγίσεις: Οι Διαστάσεις του Προβλήματος

Συντονίστρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου- Καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνιολογίας, τομέας Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • «Νέοι «Επικίνδυνοι» ή Κοινωνία Επικίνδυνη για τους Νέους; Επισημάνσεις και Προβληματισμοί» Θεανώ Μανουδάκη -  Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος Μ.Κ.Ο. «Αθηνά»
  • «Ανήλικοι Δράστες και Θύματα: Μια Σχέση Διαρκούς Αλληλεπίδρασης» Βάσω Αρτινοπούλου - Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
  • «Νέοι σε Κίνδυνο και Ψυχική Υγεία: Μια Ανθεκτικά Ευάλωτη Σχέση» Μελίνα Δουκάκου -  Κλινική Ψυχολόγος, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • «Κίνδυνοι και Αδιέξοδα των Νέων και των Πολιτικών για την Αντιμετώπισή τους» Γιώργος Νικολόπουλος - Αν. Καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Β΄  Συνεδρία: 16:45- 17-30 
Μέθοδοι και Πολιτικές Ενσωμάτωσης σε Τοπικό Επίπεδο

Συντονίστρια : Χριστίνα Βάγια, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Τ.Ε.Ι. Αθήνας
  • «Οι Πολιτικές των Ο.Τ.Α για την Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης στο ΕΣΠΑ 2007-2013» Γαβριήλ Αμίτσης- Δρ. Νομικής, Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής Καινοτομίας
  • «Η Ανάπτυξη Προγραμμάτων για Νέους σε Τοπικό και Εθνικό Επίπεδο με τη Συμβολή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Μέσα σε Οργανωμένα Δίκτυα» Τζανέτος Αντύπας – Πρόεδρος Δ.Σ & Γενικός Διευθυντής ΜΚΟ PRAKSIS
  • «Δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους Νέους» Θεοδόσης Τσιγγινός, Κοινωνικός Λειτουργός- Πολιτικός Επιστήμονας. Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ταύρου
  • «Κοινωνικός Σχεδιασμός και Κοινωνικά Δίκτυα: Το Μοντέλο Παρέμβασης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση των Νέων στον Δήμο Ταύρου» Παναγιώτης Ζάννης, Δρ. Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος Μ.Κ.Ο. «Αθηνά»
  • Συζήτηση
  • Λήξη της ημερίδας: Παναγιώτης Δραγουμάνος - Μέλος Δ.Σ. «Αθηνά»
Είσοδος ελεύθερη
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολουθήσουν
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000-2006 Ε.Π. «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» Μέτρο 1.6: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ» 

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ  ΠΟΡΟΥΣ     


Αθηνά: Με επίκεντρο τον άνθρωπο ...

ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ

28χρονος, πατέρας παιδιού δύο ετών συνελήφθη πριν από δύο εβδομάδες στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης να βιντεοσκοπεί ανήλικα κορίτσια στα αποδυτήρια. Στην κατοχή του βρέθηκαν συνολικά 64 φιλμ και 24 βιντεάκια ψηφιακής κάμερας από διάφορες περιόδους, το περιεχόμενο των οποίων περιλαμβάνει γυμνά και ημίγυμνα παιδιά. Ο ίδιος ομολόγησε τις πράξεις του και μίλησε για «παρόρμηση που δε μπορείνα ελέγξει»
-πηγή ΣΚΑΪ.


Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών με 3ετή ΑΝΑΣΤΟΛΗ, και χρηματική ποινή 11.000 ευρώ. Επιπλέον, το δικαστήριο επιδίκασε χρηματικό ποσό 800 ευρώ για τους γονείς ενός εκ των ανήλικων θυμάτων, ως ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ για ηθική βλάβη σε βάρος του παιδιού τους.


Τo ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: αν κάποιος στην Ελλάδα νοσεί και βλέπει ερωτικά μικρά ανήλικα παιδιά, αν δε μπορεί να το καταπολεμήσει, αν πιαστεί επ'αυτοφόρω, τότε
  • τη γλυτώνει με αναστολή
  • πληρώνει ένα πρόστιμο
  • δίνει κάτι ψίχουλα στις οικογένειες των θυμάτων του
  • το όνομά του μένει κρυφό
  • συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος,
  • χωρίς ψυχολογική υποστήριξη ή όποια άλλη ασφάλεια για τα παιδιά που θα βρεθούν και πάλι μπροστά του.
Το υποτιθέμενο αυστηρό νομικό πλαίσιο του Χατζηγάκη, οι μπούρδες που μας φλόμωσαν περί δήθεν αυστηρότητας και παραδειγματικής τιμωρίας των παιδεραστών, οι κορώνες που έγιναν μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, η απόλυτη αδιαφορία για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό της παιδοφιλίας, δίνουν το στίγμα μιας πολιτικής αδιαφορίας και επιπολαιότητας, ασυνέπειας και προχειρότητας. Και κυρίως της απόλυτης έλλειψης ευαισθησίας.

«... Το γέλιο είναι δημοκρατία. Η κατήφεια είναι μορφή κοινωνικού φασισμού...»

«ἐλευθέρως δέ τά τε πρός τό κοινόν πολιτεύομεν καί ἐς τήν πρός ἀλλήλους τῶν καθ' ἡμέραν ἐπιτηδευμάτων ὑποψίαν, οὐ δι' ὀργῆς τόν πέλας, εἰ καθ' ἡδονήν τι δρᾷ, ἔχοντες, οὐδὲ ἀζημίους μέν, λυπηράς δέ τῇ ὄψει ἀχθηδόνας προστιθέμενοι.»
.
Και δεν πολιτευόμαστε μόνον στον δημόσιό μας βίο με πνεύμα ελεύθερο, αλλά και στη μεταξύ μας καθημερινήν επικοινωνία είμαστε απαλλαγμένοι από την καχυποψία, επειδή δεν αγανακτούμε εναντίον των άλλων για όσα πράττουν προκειμένου να ευχαριστηθούν, ούτε είμαστε σκυθρωποί απέναντί τους, γεγονός που μπορεί να μη βλάπτει, αλλά σίγουρα πληγώνει.
Θουκυδίδη Ιστορία: Βιβλίον Β', κεφ37

Το δημοκρατικό ήθος στην πράξη, όχι θεωρίες.
Δεν κρεμάμε μούτρα, που προκαλούν στους συμπολίτες μας δυσφορία, αλλά φροντίζουμε να έχουμε διάθεση ευχάριστη στις μεταξύ μας συναναστροφές.
Στις μεταξύ μας επαφές, ακόμα και όταν κάτι μας χαλάει το κέφι, δεν το δείχνουμε. Δεν έχει όρεξη ό άλλος πρωί-πρωί να μας βλέπει με μούτρα κατεβασμένα.
Ο δημοκράτης, ο ελεύθερος άνθρωπος, που σέβεται τον εαυτό του, δεν αφήνει το φθόνο να δηλητηριάσει τη δική του μέρα και κατ' επέκταση τη μέρα και των άλλων
Μου χαλάει την αισθητική ο ξινισμένος.

 

Ας σκεφτούμε, τι μας χαλάει.
Συνήθως, μας χαλάνε τη μέρα οι γνώμες των άλλων, όταν είναι αρνητικές για μας.
Μας χαλάει τη μέρα η διαπίστωση ότι κάποιος είναι σε καλύτερη μοίρα από μένα.
Ο φθόνος, αυτός μας χαλάει.

Ξεκινώ τη μέρα μου με χαμόγελο, που βγαίνει από μια ψυχή που έχει σωστά αξιολογήσει τα πράγματα.
Χαμόγελο, καλή διάθεση
Κάθε μέρα.
Ακόμα και τη δύσκολη

Ο δημοκράτης, δηλαδή ο ελεύθερος άνθρωπος, ο απαλλαγμένος από τα βάρη της ματαιοδοξίας, χίλιους λόγους θα βρει που θα τον κάνουν χαρούμενο, αφού μπορεί να εκτιμά το δώρο της ζωής.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki