Sunday 12 July 2020

Ακούστε τους ήχους της Αγίας Σοφίας φτιαγμένους από υπολογιστή

Η ομάδα Icons of Sound από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αναπαρήγαγε μια Βυζαντινή χορωδία του 6ου μ.χ αιώνα.
Και μάλιστα όπως θα ακουγόταν στο περιβάλλον που φτιάχτηκε ειδικά γι’ αυτού του είδους την ακουστική, την Αγία Σοφία!
Οι Icons of Sound χρησιμοποίησαν ακουστικές αποκρίσεις, ηχογραφημένες δηλαδή αντηχήσεις από συγκεκριμένους χώρους, τις οποίες μετά ανέβασαν στο λογισμικό. Θα τις περιγράφαμε σαν ‘αποτυπώματα του χώρου’ τα οποία προστίθενται πάνω στους ήχους. Συνήθως αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο σε στούντιο αλλά η ομάδα του Στάνφορντ έδωσε μια ζωντανή παράσταση στο μέγαρο μουσικής του πανεπιστημίου και ακουγόταν σαν να είχαν μεταφερθεί εκεί κατευθείαν από το Βυζάντιο.
Λένε: “Έχουμε συνηθίσει να ακούμε τις λέξεις σε στεγνό περιβάλλον χωρίς αντήχηση, αντίθετα από την ‘υγρή’ ακουστική της Αγίας Σοφίας που κάνει τις λέξεις να ακούγονται σαν να βγαίνουν από τα βάθη της θάλασσας.”
Για να αναπαράγουν αυτόν τον μοναδικό ήχο τραγούδησαν ακούγοντας τους ηχογραφημένους ήχους της Αγίας Σοφίας από ακουστικό. Η εκτέλεση τους πέρασε ψηφιακά από ακουστικό προσομειωτή και ακουγόταν κατά τη διάρκεια του live από μεγάφωνα που είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο του μεγάρου. Χρησιμοποίησαν και ατμοσφαιρική ενίσχυση με προτζέκτορες και φώτα δημιουργώντας μια μυσταγωγία για το κοινό. Ο μόνος ήχος που πήραν από τον πραγματικό ναό ήταν ο ήχος τεσσάρων μπαλονιών που έσκαγαν.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και ηχογράφηση μουσικής έχει γίνει πολύ εκλεπτυσμένη, ειδικά στην δυνατότητα αναπαραγωγής αληθινών οργάνων και στον τομέα της ακουστικής. Η ψηφιακή αναπαραγωγή δεν μιμείται απλά τον ήχο των μουσικών οργάνων αλλά όταν γίνεται σωστά αναπαράγει και την ‘αίσθηση΄της μουσικής εμπειρίας, την υφή και τις ακουστικές διαστάσεις, ενώ με την τεχνική που ονομάζεται “convolution reverb” (συνεξελιγκτική αντήχηση) μπορούμε να νιώσουμε ακόμα και την πίεση του αέρα στον ήχο όπως σε ένα φυσικό χώρο.

mikropragmata.lifo.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πονοκέφαλοι μετά τον τοκετό

Σχεδόν το 40% των γυναικών εμφανίζουν πονοκεφάλους τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό που συνήθως οφείλονται στις διάφορες ορμονικές και βιολογικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη - Δείτε πώς θα τους ξεπεράσετε

Η κεφαλαλγία ακόμη και αν είναι ήπια, μπορεί να επηρεάσει τις νέες ευθύνες γονικής μέριμνας και να κάνει τη ρουτίνα σας επώδυνη καθώς μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στις καθημερινές σας δραστηριότητες, ειδικά όταν το μωρό σας χρειάζεται την πλήρη προσοχή και φροντίδα σας. Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος και ειδικός αναπαραγωγής, Κωνσταντίνος Κωσταράς, μιλάει για τις αιτίες, την διαχείριση αλλά και την πρόληψη των πονοκεφάλων μετά την εγκυμοσύνη
 
Αιτίες των πονοκεφάλων μετά την εγκυμοσύνη
Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο μετά την εγκυμοσύνη. Με βάση τη σοβαρότητά τους οι πονοκέφαλοι μπορούν να ταξινομηθούν σε πρωτογενείς και δευτερογενείς.
 
Πρωτογενής πονοκέφαλος
Κεφαλαλγία τάσης: Είναι ένας ήπιος έως μέτριος πόνος που ξεκινάει από τον αυχένα και είναι αισθητός σε όλο το κεφάλι. Ο πόνος διαρκεί για 30 λεπτά ή περισσότερο αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει για μια εβδομάδα. Η κεφαλαλγία τάσης μπορεί να προκληθεί από το άγχος, την ένταση των μυών, την αφυδάτωση ή την έλλειψη ύπνου.
Ημικρανία: Μπορεί να συμβεί σε μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Μπορεί να έχει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και ευαισθησία στους ήχους και τα φώτα. Η ημικρανία μπορεί να προκαλέσει επίσης οπτικές διαταραχές όπως σκούρες κηλίδες και μούδιασμα. Η ημικρανία μπορεί να εμφανιστεί λόγω της πτώσης των ορμονικών επιπέδων μετά τον τοκετό ή λόγω της έντονης προσπάθειας που καταβάλλετε όλο το 24ωρο για να φροντίσετε το μωρό σας. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να είναι αιτία ημικρανίας.
 
Αιτίες

  • Ιστορικό ημικρανιών
  • Πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων
  • Απώλεια βάρους που οφείλεται σε πτώση των ορμονικών επιπέδων
  • Έλλειψη ύπνου
  • Αφυδάτωση
  • Στρες
  • Κούραση
Δευτερογενής πονοκέφαλος
Προεκλαμψία μετά τον τοκετό: Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υπερβολική πρωτεΐνη στα ούρα σας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πονοκεφάλους, μαζί με κοιλιακό άλγος, ναυτία, αλλαγές στην όραση, επιληπτικές κρίσεις και μείωση της ούρησης. Οι πονοκέφαλοι, σε αυτή την περίπτωση, αναπτύσσονται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και επιδεινώνονται με την σωματική άσκηση.
Κοιλιακή ημικρανία: Μπορεί να αναπτυχθεί μετά την επισκληρίδιο αναισθησία και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο εντός 72 ωρών από τη χειρουργική επέμβαση. Είναι αισθητός ιδιαίτερα όταν κάθεστε όρθια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, δυσκαμψία του αυχένα και αλλαγές στην όραση και την ακοή.
 
Αιτίες

  • Προεκλαμψία ή εκλαμψία
  • Όγκοι
  • Πόνοι στην σπονδυλική στήλη
  • Μηνιγγίτιδα
  • Κοιλιακή θρόμβωση φλεβών
  • Απουσία καφεΐνης
  • Η τοπική αναισθησία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκέφαλο σε ορισμένες γυναίκες.
Ο θηλασμός προκαλεί πονοκέφαλους μετά τον τοκετό;
Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν πονοκέφαλο κατά τη περίοδο γαλουχίας. Το σώμα απελευθερώνει ορμόνη ωκυτοκίνης όταν θηλάζετε και αυτή η ορμόνη μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Μπορεί επίσης να προκαλείται πονοκέφαλος όταν το στήθος σας είναι γεμάτο, σκληρό και πρησμένο. Αυτός ο πονοκέφαλος θα μπορούσε να ανακουφιστεί με το θηλασμό του μωρού σας.
 
Τρόποι για να απαλλαγείτε από τους πονοκέφαλους μετά τον τοκετό
Εάν αισθάνεστε ήπιο ή μέτριο πονοκέφαλο χωρίς σοβαρά συμπτώματα, ο γιατρός σας θα το αντιμετωπίσει ακριβώς όπως ένας τυπικός πονοκέφαλος. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ζεστές και κρύες κομπρέσες Εάν αισθανθείτε ημικρανία, εφαρμόστε ένα παγωμένο πακέτο στο μέτωπο. Μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά παγάκια σε μια πετσέτα ή να χρησιμοποιήσετε μια κατεψυγμένη συσκευασία για περίπου 15 λεπτά. Αυτό θα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και θα μειώσει την πίεση στα ευαίσθητα νεύρα, μειώνοντας έτσι τον πονοκέφαλο. Η ζεστή κομπρέσα λειτουργεί στην περίπτωση κεφαλαλγίας τάσης. Τοποθετήστε ένα ζεστό μαξιλάρι στο μέτωπό σας ή στο πίσω μέρος του λαιμού. Η θερμότητα χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες στην περιοχή και ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.
 
Κοιμηθείτε αρκετά
Η στέρηση του ύπνου είναι επίσης ένας από τους λόγους πονοκεφάλων μετά τον τοκετό. Πρέπει να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες κάθε μέρα όχι μόνο για να είστε δραστήριες, αλλά και για να μειώσετε τον πονοκέφαλο.
Αποφύγετε το έντονο φως Το φως και οι οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Χρησιμοποιήστε οθόνες με αντιθαμβωτική προστασία, τοποθετήστε κουρτίνες στα παράθυρα για να μειώσετε το εξωτερικό φως και μειώστε τα συστήματα φωτισμού στο σπίτι.
 
Πιείτε καφεΐνη
Το τσάι, ο καφές ή άλλα ποτά καφεΐνης θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πονοκέφαλο. Η καφεΐνη συσφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία και ενισχύει την εγρήγορση και τη διάθεσή σας, η οποία, με τη σειρά της, μειώνει τον πονοκέφαλο. Επίσης βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων κεφαλαλγίας (ιβουπροφαίνη και ακεταμινοφαίνη).
 
Πίνετε περισσότερο νερό
Η αφυδάτωση προκαλεί ευερεθιστότητα. Απολαύστε νερό και χυμούς χωρίς ζάχαρη και τρώτε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό.
 
Δοκιμάστε τζίντζερ με τσάι
Η ρίζα τζίντζερ περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που θα μπορούσαν να μειώσουν τους πονοκεφάλους. Βρίσκεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη θεραπεία με σουματριπτάνη για ημικρανίες. Μπορείτε να πιείτε πιπερόριζα με φρέσκο τσάι ή με συμπλήρωμα.
 
Αυτά τα μέτρα είναι ως επί το πλείστον ασφαλή αλλά καλό είναι να συμβουλευτείτε το προσωπικό σας γιατρό σας για τη διαβεβαίωση του. Επισκεφθείτε γιατρό εάν οι θεραπείες δεν σας προσφέρουν ανακούφιση ή αν η κεφαλαλγία είναι επαναλαμβανόμενη. Σκεφτείτε να δείτε έναν γιατρό εάν ο πονοκέφαλος:

  • Είναι σοβαρός
  • Συνοδεύεται από πυρετό, ναυτία, έμετο, δυσκαμψία του αυχένα, γνωστικά προβλήματα ή οπτικές αλλαγές
  • Κορυφώνεται η ένταση απότομα μετά από κάποια στιγμή
  • Διαταράσσει τον ύπνο σας
  • Αλλάζει όταν μετακινείτε σε διαφορετική θέση
  • Αναπτύσσεται μετά από σωματική δραστηριότητα
Ο γιατρός σας θα διαγνώσει την αιτία ανάλογα με τα συμπτώματα.

ygeiamou.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Γιατί τα ζωηρά παιδιά είναι και τα πιο ευτυχισμένα!

Έχει γνώμη για τα πάντα, αστείρευτη ενέργεια, και αν όχι όλες τις φορές, τις περισσότερες σας βασανίζει με το πείσμα του. Όσοι μεγαλώνουμε ένα ζωηρό παιδί αγωνιζόμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε το πόσο αντιδραστικό μπορεί να γίνει και σκεφτόμαστε συνεχώς διαφορετικούς τρόπους για να το κάνουμε να συνεργαστεί. Και νιώθουμε άσχημα και υπεύθυνοι όταν οι γύρω μας, μάς κάνουν παρατήρηση για τη συμπεριφορά του.

Πράγματι είναι δύσκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί με τόσο έντονη προσωπικότητα, όμως, όπως λέει και αυτή η μαμά στο παρακάτω κείμενο τα ζωηρά παιδιά είναι αυτά που είναι αληθινά ευτυχισμένα.
«Ζωηρή. Πεισματάρα. Διαολάκι. Ανυπάκουη… Κατά καιρούς οι παραπάνω λέξεις έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις για να περιγράψουν το κοριτσάκι μου.

Η κόρη μου θα τρέξει με όλη της τη δύναμη, θα σκαρφαλώσει και θα πηδήξει απ’ το πιο ψηλό σκαλοπάτι χωρίς να φοβάται ότι θα χτυπήσει. Είναι το παιδί που θα νευριάσει και θα φωνάξει και μετά από λίγο θα ξεχάσει τι ήταν αυτό που την ενόχλησε και θα γελάσει με την καρδιά της.

Διαλέγει μόνη της τα ρούχα της και ακόμα κι όταν της λέω ότι δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, εκείνη επιμένει στην επιλογή της.
Δοκιμάζει τον εαυτό της για να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει. Ποιες είναι οι δυνατότητές της. Είναι αυθόρμητη και δεν θα διστάσει να χορέψει ακόμα και στη μέση της παιδικής χαράς αν το θελήσει.

Η κόρη μου όντως είναι ζωηρή και πεισματάρα και είναι εκείνη που μου δίδαξε τι θα πει υπομονή. Μου έμαθε από νωρίς ότι δεν είμαι τέλεια και ότι πρέπει να αγκαλιάσω τα λάθη μου για να μπορέσω να τη μεγαλώσω σωστά. Κι ας με εξαντλεί πολλές φορές! Όταν σκέφτομαι το χαμόγελο και το πόσο αυθεντική είναι δεν μπορώ να μη χαρώ.


Όταν τη βλέπω να έχει άποψη για όλα και να έχει το θάρρος της γνώμης της, δεν μπορώ να μην την θαυμάσω. Τώρα που είναι μικρή μπορεί η καθημερινότητα να είναι δύσκολη όμως ξέρω πως μεγαλώνοντας θα γίνει μια γυναίκα που δεν θα φοβηθεί να πατήσει στα πόδια της και να διεκδικήσει τα θέλω της.

Λένε ότι τα ζωηρά παιδιά μόνο μπελάδες δημιουργούν, όμως, διαφωνώ. Στα μάτια μου βλέπω αληθινά ευτυχισμένα παιδιά με δύναμη και θέληση που προσπαθούν να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Προσπαθούν να θέσουν τα όριά τους, να κατανοήσουν τα δικά μας (με συνεχή αμφισβήτηση, βέβαια) μόνο και μόνο γιατί θέλουν να αυτονομηθούν και να αγωνιστούν με τις δικές τους δυνάμεις.

Τα παιδιά που χαρακτηρίζονται ως ζωηρά, ανυπάκουα, πεισματάρικα μας ταλαιπωρούν πολύ όσο είναι μικρά. 
Μεγαλώνοντας όμως αυτό το ”ελάττωμα” γίνεται η μεγαλύτερη αρετή. Με την αγάπη, την υπομονή και την κατανόηση θα γίνει ένας ενήλικας με κριτική σκέψη, που δεν μπαίνει σε κανένα καλούπι και πατάει γερά στα πόδια του. Και αυτό είναι πραγματική ευτυχία.»

ΠΗΓΗ: www.mama365.gr
newsitamea.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki