Sunday 21 August 2016

Σε δημοπρασία ασημένιο μετάλλιο για ιερό σκοπό

Ένα ασημένιο μετάλλιο που αξίζει χρυσάφι. Ο Πολωνός δισκοβόλος Πιορτ Μαλακόφσκι, αποφάσισε να θέσει προς πώληση το ασημένιο μετάλλιο που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για ένα αγόρι που πάσχει από μια σπάνια μορφή καρκίνου, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος αθλητής.

«Στο Ρίο πάλεψα για το χρυσό» έγραψε ο Μαλακόφσκι στο προφίλ του στο Facebook. «Καλώ όλους τους ανθρώπους, να αγωνιστούμε μαζί για κάτι που είναι ακόμη πιο πολύτιμο: για την υγεία αυτού του φανταστικού αγοριού».
Ο Μαλακόφσκι είπε όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη δημοπρασία θα δαπανηθούν για τη θεραπεία του 3χρονου Πολωνού αγοριού Ολεκ Σιμάνσκι, που υποφέρει για σχεδόν δύο χρόνια από ρετινοβλάστωμα, έναν καρκίνο των ματιών που επηρεάζει τα μικρά παιδιά.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σωθούν τα μάτια του Ολεκ στην Πολωνία. Η μόνη πιθανότητα είναι να πάει για θεραπεία στη Νέα Υόρκη» δήλωσε ο Μαλακόφσκι.
Ένα ίδρυμα στην Πολωνία που ονομάζεται «Siepomaga» έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου το ένα τρίτο των χρημάτων που χρειάζονται (περίπου 126.000 δολάρια) για να χρηματοδοτηθεί η θεραπεία του παιδιού στην οφθαλμολογική ογκολογική κλινική του Ντέιβιντ Αμπραμσον στη Νέα Υόρκη.
Η υψηλότερη προσφορά στη δημοπρασία για το ασημένιο μετάλλιο του Μαλακόφσκι στην ιστοσελίδα «Allegro» της Πολωνίας είχε φτάσει περίπου τα 6000 δολλάρια, λίγο μετά το ξεκίνημά της. 
Η δημοπρασία λήγει στις 26 Αυγούστου.

«Σας καλώ όλους να συμμετάσχετε στην προσφορά. Αν μπορέσετε να με βοηθήσετε, το ασημένιο μετάλλιο μου μπορεί να είναι πιο πολύτιμο για τον Ολεκ από το χρυσό,» είπε ο Μαλακόφσκι.
πηγή

«Πως θα ήθελε το παιδί να του φέρονται οι γονείς του»

Περίληψη της ομιλίας της Α. Καππάτου στην εκδήλωση από το Πάντειον Πανεπιστήμιο Κέντρο του Ανθρωπισμού με θέμα «Τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα, σήμερα»

 

Η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού έχει υπογραφεί από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και από τη δική μας. Ωστόσο τραγικά γεγονότα, που έρχονται συχνά πυκνά στη δημοσιότητα και αφορούν στα παιδιά, μας θέτουν το αδυσώπητο ερώτημα αν τελικά γίνονται σεβαστά.
Ο σεβασμός των δικαιωμάτων του παιδιού ξεκινά από την οικογένεια. Ο γονεϊκός ρόλος, είναι πολυδιάστατος και μοναδικός.... Αποστολή των γονέων είναι να παρέχουν στα παιδιά τους το στενό και ασφαλές πλαίσιο στην ανατροφή και την προστασία τους από τη στιγμή της γέννησης μέχρι την ενηλικίωση καθώς θα αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, αλλά και θα ωριμάζουν σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Μια υψηλής ποιότητας σχέση γονιού - παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή του ανάπτυξη.
Τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στη χώρα μας έχουν αλλάξει συμπαρασύροντας δραματικά το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών, γκρεμίζοντας πολλές σταθερές που οι γονείς με κόπο είχαν δημιουργήσει.
Μέσα σε αυτές τις ασταθείς συνθήκες οι γονείς αισθάνονται αβέβαιοι στην εξάσκηση του ρόλου τους με συνέπεια να φαίνονται συχνά συναισθηματικά μη διαθέσιμοι προς τα παιδιά τους και να εμποδίζεται η σταθερή σύνδεση μαζί τους. Αυτή η κατάσταση δεν περνά απαρατήρητη από τα παιδιά που το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο στους γονείς, προκαλώντας τους πιθανά αντιδράσεις όπως άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, διαταραχή διαγωγής, δυσκολίες στον ύπνο, πτώση στη σχολική επίδοση κλπ.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2005), 9,5-22% των παιδιών και των εφήβων παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ένα μεγάλο ποσοστό των ψυχικών διαταραχών εμφανίζονται πριν από τα 14 χρόνια.
Η διασφάλιση της σταθερής και ζεστής επικοινωνίας με το παιδί, η ενασχόληση μαζί του, ο σεβασμός στη προσωπικότητα του, η σαφής οριοθέτηση, η παροχή ερεθισμάτων , η ενίσχυση της αυτενέργειας και η χωρίς προυποθέσεις αποδοχή του αποτελούν βασική αποστολή του γονεϊκού ρόλου και ασπίδα για την ψυχική του υγεία και ισορροπία.
Η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού βάζει το περίγραμμα, χαρτογραφεί το πλαίσιο, ωστόσο δεν επιβάλλει τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Αυτό αποτελεί αποκλειστικά γονεϊκή ευθύνη και υποχρέωση.
Λάθη όλοι κάνουμε. Είναι ωστόσο σημαντικό να έχουμε το θάρρος να τα αναγνωρίζουμε. Ένας Tσέχος συγγραφέας ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Tο ανώτερο ξεπηδάει πάντα από το κατώτερο, η αδυναμία από τη δύναμη, η ασχήμια από την ομορφιά, η ευτυχία από τη δυστυχία. Έτσι και η νίκη ξεπηδάει μονάχα από τη μάχη» και ο σπουδαίος παιδαγωγός Ντράικορς έλεγε: «Πρέπει να έχεις το κουράγιο να μην είσαι τέλειος».

akappatou.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki