Friday 23 November 2007

Τα βρέφη ξεχωρίζουν άνετα τους φίλους από τους εχθρούς

Δεν ξέρω εάν αναρωτιέστε ποτέ γιατί το μωρό σας σε συγκεκριμένους ανθρώπους γελάει από τη χαρά του ενώ σε άλλους κλαίει και αποτραβιέται. Εγώ πάντα αναρωτιόμουν γιατί η κόρη μου, από βρέφος έως σήμερα που είναι 23 μηνών, μόλις έβλεπε κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους έκλαιγε και έκανε πίσω. Τελικά, αποδείχτηκε ότι απλά είχε ξεχωρίσει ενστικτωδώς τους φίλους από τους εχθρούς. Πρόσφατα, βρήκα το παρακάτω άρθρο που μου το επιβεβαίωσε. 

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,
Την επόμενη φορά λοιπόν που το χαμομηλάκι σας δείξει κάποια απέχθεια ως προς κάποιους γνωστούς σας, πάρτε το στα σοβαρά. Ίσως απλά να σας προειδοποιεί!
 

Τα βρέφη ξεχωρίζουν άνετα τους φίλους από τους εχθρούς

Σχεδόν όλα τα μωρά του πειράματος ήξεραν να διαλέγουν φίλους
Πριν καν μπορέσουν να μιλήσουν, τα μωρά μπορούν να δουν τη διαφορά ανάμεσα στους εξυπηρετικούς και τους κακοπροαίρετους ανθρώπους και επιλέγουν για φίλους μόνο τους καλύτερους, δείχνουν πειράματα με βρέφη έξι έως δέκα μηνών.Τα βρέφη που συμμετείχαν στη μελέτη παρακολούθησαν ένα είδος κουκλοθέατρου, και αποδείχθηκαν εξαιρετικά ικανά να ξεχωρίζουν τους «καλούς» από τους «κακούς» χαρακτήρες της παράστασης.
«Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα μωρά μπορούν να το κάνουν αυτό» δήλωσε η Κίλι Χάμλιν, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. «Δείχνει ότι διαθέτουμε αυτές τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες χωρίς πολλή ειδική διδασκαλία», σχολίασε.
Η Χάμλιν θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης ενισχύουν την άποψη ότι ορισμένες κοινωνικές δεξιότητες είναι έμφυτες στους ανθρώπους. Ωστόσο άλλοι ειδικοί, όπως ο Ντέιβιντ Λιούκοβιτς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Atlantic της Φλόριντα, εκτιμούν ότι οι ικανότητες αυτές μαθαίνονται από τις πλούσιες εμπειρίες των πρώτων μηνών της ζωής.
Για τις ανάγκες του πειράματος, αγόρια και κορίτσια έξι έως δέκα μηνών παρακολούθησαν ένα ξύλινο ανθρωπάκι να προσπαθεί μάταια να ανέβει μια απότομη πλαγιά. Στο σκηνικό εμφανίζονταν και άλλες κούκλες, από τις οποίες ορισμένες ήταν καλές και προσπαθούσαν να βοηθήσουν το ανθρωπάκι στην ανάβαση, άλλες ήταν ουδέτερες, και άλλες ήταν κακές και έσπρωχναν το ανθρωπάκι προς τα πίσω.
Σχεδόν όλα τα βρέφη έδειξαν προτίμηση προς τις καλές κούκλες, με τις οποίες επέλεγαν να παίξουν. Επιπλέον, προτιμούσαν τις ουδέτερες κούκλες από τις κακές, και προτιμούσαν τις καλές από τις ουδέτερες.
«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν ενδείξεις ότι τα βρέφη που ακόμα δεν μιλούν εκτιμούν τους ανθρώπους με βάση τη συμπεριφορά τους προς τους άλλους» γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature.Επόμενο βήμα της ομάδας του Γέιλ θα είναι να ελέγξει εάν πρόκειται για μια αποκλειστικά ανθρώπινη ικανότητα, ή εάν το ίδιο συμβαίνει και με τα μωρά πιθήκων.
 

Associated Press Λονδίνο
Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki