Tuesday 22 January 2008

Λύση μαθηματικών προβλημάτων στις μικρές τάξεις

Ως δασκάλα, έρχομαι συχνά σε επαφή με γονείς παιδιών οι οποίοι τελευταία, με τα καινούρια βιβλία δηλαδή, παραπονιούνται ότι οι ασκήσεις είναι δύσκολες και απαιτητικές και δε μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
Μεγάλη δυσκολία συνήθως αντιμετωπίζουν με τα προβλήματα των μαθηματικών τα οποία πλέον δεν είναι «θεωρητικά» όπως παλιά, αλλά προβλήματα πρακτικά, μέσα απ' την καθημερινότητα. Και τέτοιου είδους προβλήματα είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε ένα παιδί πώς λύνονται, γιατί ο καθένας από μας έχει βρεις δικούς του τρόπους να τα λύνει.  
Αυτό ακριβώς όμως είναι το εργαλείο για τη λύση των προβλημάτων: η ύπαρξη πολλών τρόπων επίλυσης. Τα καινούρια βιβλία πολλές φορές παρουσιάζουν 2 και 3 τρόπους επίλυσης, κάτι τέτοιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς στα παιδιά σας βοηθώντας τα, μέχρι να μάθουν να βρίσκουν δικό τους τρόπο επίλυσης.
Όταν καλούμαστε να λύσουμε πρόβλημα είναι να σιγουρευτούμε ότι το παιδί το κατάλαβε . Ζητήστε του να σας εξηγήσει το πρόβλημα με δικά του λόγια.
Έπειτα ρωτήστε το αν σκέφτεται κάποιον τρόπο να βρει λύση. ένας πολύ καλός τρόπος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη λύση είναι να οπτικοποιήσετε το πρόβλημα. Ώστε το παιδί να φτιάξει μια εικόνα του προβλήματος, αργότερα να μπορεί από μόνο του να κάνει την οπτικοποίηση και σιγά σιγά να μπορέσει να φτιάχνει σύμβολα στο μυαλό του.

Εδώ χρειάζεται φαντασία και ζωγραφική!  

Έχετε να μοιράσετε 27 λουλούδια σε 3 βάζα; (ενώ τα παιδιά δεν έχουν διδαχθεί ακόμα την προπαίδεια). Μην τρομάζετε κι αναρωτιέστε αν κάνει λάθος το βιβλίο. Ζωγραφίστε μαζί 3 βάζα, 27 λουλουδάκια από κάτω και πείτε του να τα μοιράσει. Ή πάρτε 27 ξυλομπογιές και μοιράστε τις σε 3 κουτάκια.
Με λίγα λόγια: Ζωντανέψτε το πρόβλημα!


Είναι πολύ απλό, αποδεδειγμένα βοηθάει, κι όμως, πολλοί κολλάνε και δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμα. ένα άλλο θετικό αυτού του τρόπου επίλυσης προβλημάτων είναι ότι βοηθάει πολύ παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες γιατί τους βάζει να κάνουν πράγματα που δεν τους θυμίζουν «κλασικό διάβασμα», ζωγραφίζουν, κινούνται, εφευρίσκουν...


Αγαπητό μου χαμομηλάκι, αυτό το ποστάκι είναι το παρθενικό μου. Ευχαριστώ που με καλέσατε στην παρέα σας, κι ελπίζω να έχω να προσφέρω κι εγώ πράγματα σ αυτό το όμορφο μπλογκ :)
Καλή τύχη :)

2 comments:

  1. Καλωσόρισες Lina στο χαμομηλάκι. Σε ευχαριστούμε για τις τόσο πολύτιμες και πρακτικές συμβουλές σου. Η δική σου εμπειρία θα βοηθήσει πολλούς γονείς.
    Σε ευχαριστούμε :)

    ReplyDelete
  2. τιμή μου και χαρά μου =)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki