Friday 18 July 2008

Ο πιο καλός φίλος του μωρού σας

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας μικρός πάνινος Μίκι Μάους, μια μαλακή κουβέρτα ή ένα χαριτωμένο αρκουδάκι;bear2 Είναι αποδέκτες αγάπης εκ μέρους του μωρού σας. Αν όχι και τα τρία, τουλάχιστον το ένα είναι ο καλύτερος φίλος του. Είναι αχώριστοι και πάνε μαζί παντού. Όταν πάει βόλτα με το καροτσάκι, την ώρα του φαγητού, μέσα στο μπάνιο ή στο κρεβάτι, το μωράκι σας δεν το αποχωρίζεται ούτε στιγμή: σέρνει μαζί του τον αγαπημένο φίλο ακόμη και όταν μπουσουλάει.

Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά σε ποσοστό περισσότερο από 60% ξεχωρίζουν κάποιο αντικείμενο και δένονται μαζί του σε απίστευτο βαθμό. Το χρειάζονται για να ηρεμήσουν όταν είναι στενοχωρημένα ή θυμωμένα, τους κάνει παρέα όταν λείπουν η μαμά και ο μπαμπάς, τα βοηθά να αισθανθούν αγάπη και να την ανταποδώσουν, τα νανουρίζει γλυκά λίγο πριν κοιμηθούν αγκαλίτσα.

Το μωράκι σας θα εντοπίσει και θα διαλέξει το αγαπημένο του αντικείμενο πιθανότατα γύρω στο τέλος του πρώτου χρόνου. Στην ηλικία αυτή συνειδητοποιεί ότι είναι μια ύπαρξη ξεχωριστή, διαφορετική από τους γονείς του. Τα πρώτα βήματα προς την ανεξαρτησία, όμως, δημιουργούν αντιφατικά συναισθήματα και αντιδράσεις: από τη μια ο ενθουσιασμός για το καινούριο και τις προκλήσεις που το περιμένουν, από την άλλη ο φόβος για όσα δεν γνωρίζει. Επομένως, χρειάζεται έναν φίλο για να μοιραστεί μαζί του αυτή την "περιπέτεια" που είναι τα πρώτα βήματα στη ζωή. Παλαιότερα, οι παιδοψυχολόγοι υποστήριζαν ότι ένα παιδάκι που έδειχνε εξάρτηση από ένα αντικείμενο, αισθανόταν ότι του έλειπε η στοργή και η αγάπη των γονιών του και με αυτό τον τρόπο την αναπλήρωνε.

Σήμερα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επιλογή ενός αντικειμένου-φίλου όχι μόνο δεν συνδέεται με έλλειψη τρυφερότητας, αλλά είναι και ένα στοιχείο θετικό, που παίζει σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και το κάνει να νιώθει πληρότητα. Ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας έχει... μαγικές ιδιότητες και μια ξεχωριστή γοητεία. Μπορεί να διάλεξε έναν αρκούδο για φίλο του, γιατί το μαλακό, σχεδόν μεταξένιο τρίχωμά του του θυμίζει τα μαλλιά και το απαλό δέρμα της μανούλας. Εδώ έχει υπερισχύσει η αίσθηση της αφής. Μπορεί όμως η επιλογή του φίλου να γίνει και με βάση την όσφρηση. Πολλά παιδάκια τρίβουν την αγαπημένη τους κουβέρτα στη μυτούλα τους και το προσωπάκι τους γεμίζει από ευτυχία. Έχει πάνω της κάτι γνώριμο: τη δική τους μυρωδιά. Τελικά, το αγαπημένο αντικείμενο δημιουργεί στο μωράκι την εντύπωση ότι του προσφέρει τρυφερότητα και στοργή. Δεν είναι, βέβαια, της ίδιας ποιότητας και έντασης με την αγάπη που του δείχνουν οι γονείς του, ωστόσο μοιάζουν αρκετά και το κάνουν νιώθει σιγουριά. Η διαφορά είναι ότι το αντικείμενο-φίλος υποτάσσεται στον έλεγχό του, κάτι που δεν μπορεί να κάνει με τους γονείς του. Αν τύχει και το χάσει; Τότε η απελπισία και η γκρίνια θα κυριαρχήσουν στη ζωή του (και τη δική σας) για τρεις, τέσσερις ημέρες, μέχρι να βρει κάτι άλλο που θα αντικαταστήσει επάξια την προηγούμενη αγάπη στην καρδιά και στη γλυκιά καθημερινότητά του. Πάντως, τα περισσότερα παιδιά αφήνουν στην άκρη το αγαπημένο τους αντικείμενο κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο και των πέντε χρόνων, μόλις αποκτήσουν καινούρια ενδιαφέροντα. Μέχρι τότε, όμως, φροντίστε το αντικείμενο που θα διαλέξει το μωράκι σας να του παρέχει ασφάλεια. Δεν πρέπει να έχει κουμπιά ή άλλα μικρά κομματάκια που μπορεί να ξεκολλήσουν και να καταλήξουν στο στόμα του με κίνδυνο να πνιγεί. Επίσης, ακριβώς επειδή θα το βάζει στο στόμα του δεν πρέπει να ξεβάφει. Δεν είναι άσχημη ιδέα να αγοράσετε δύο ή τρία πανομοιότυπα τέτοια αντικείμενα, για να μην έχετε "δράματα" αν χαθεί το ένα. Φροντίζετε να βρίσκεται πάντοτε κάπου πρόχειρο, για να μην το ψάχνετε σε όλο το σπίτι, με αποτέλεσμα να αρχίσει την γκρίνια το μωράκι σας. Κάντε και κάτι άλλο που θα σας φανεί χρήσιμο στην πορεία: πλένετε συχνά τον αρκούδο, την κουβερτούλα ή όποιο άλλο αγαπημένο αντικείμενο έχει το παιδί, και μάλιστα από την αρχή της χρήσης του. Έτσι, θα αποφύγετε την εξάρτησή του από τη μυρωδιά του αντικειμένου, καθώς, βέβαια, και τη συγκέντρωση μικροβίων που θα καταλήξουν στο στόμα του. Αν αντιδρά και δεν θέλει να το πλύνετε, κάντε το όσο θα κοιμάται. Προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση του μέσα στο σπίτι -κατά προτίμηση, ας το έχει μόνο την ώρα του ύπνου. Ποτέ όμως μην αντιδράσετε αρνητικά και μην πιέσετε το παιδάκι σας να το αποχωριστεί. Και μην παραλείψετε να το παίρνετε μαζί σας σε όλες τις μετακινήσεις σας με το παιδί.

http://health.in.gr/baby

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki