Monday 3 November 2008

Γενοκτονία στο Κονγκό

Δραματική η κατάσταση

Για το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες η κατάσταση παραμένει δραματική. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Οι άνθρωποι φοβούνται και μετακινούνται συνεχώς σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου. «Όλη την ώρα ακούγονται πυροβολισμοί, έχουμε πόλεμο και δεν ξέρουμε γιατί», λένε αυτόπτες μάρτυρες.
Η τελευταία κρίση στην περιοχή αποτελεί συνέχεια της κρίσης μετά τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994. Έκτοτε χιλιάδες μέλη των ανταρτών Χούτου βρίσκονται οχυρωμένοι σε κρησφύγετα στο ανατολικό Κονγκό. Ο επικεφαλής των ανταρτών Τούτσι, Λοράν Νκούντα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και καταζητείται από τα ΗΕ, θεωρείται ο «εγγυητής της τάξης»: «Θέλουμε ασφάλεια και τάξη στο ανατολικό Κονγκό», λέει ο ίδιος. «Τα κυβερνητικά στρατεύματα συνεργάζονται με τους εξτρεμιστές Χούτου οι οποίοι συνιστούν απειλή για εμάς και τους πολίτες. Έχουν την ευθύνη για όσα περνούν οι άνθρωποι».
Και πήγαν, ο Γάλλος και ο Άγγλος και υποσχέθηκαν ανθρωπιστική βοήθεια...
Μάλιστα... τώρα σώθηκαν!!!
Και η διεθνής κοινότητα κάτι μουρμούρισε, ότι είναι συγκλονισμένη, ενοχλημένη ή κάτι τέτοιο...
Στο μεταξύ, βιασμοί, πείνα, θάνατοι, εδώ στην πλανητική μας γειτονιά, και τα παιδιά τα πρώτα θύματα 😢
Συνεδριάστε για την «εξάλειψη» της διαφθοράς και την επικράτηση (τάχα μου) της διαφάνειας... για το Κονγκό θα μιλάμε τώρα;;;

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki