Sunday, 13 July 2008
Νέα δεδομένα στην καταπολέμηση της φτώχειας επιφέρει η επισιτιστική κρίση
Η επισιτιστική κρίση, ο πόλεμος και η βία δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα για εκατομμύρια ανθρώπους
Ρώμη
Ριζική αναθεώρηση στην στρατηγική των ηγετών για την καταπολέμηση της φτώχειας με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και έμφαση στην θεμελιώδη ανάγκη της διατροφής, ζητά αξιωματούχος του ΟΗΕ ενόψει της συνόδου της Ρώμης με αντικείμενο την επισιτιστική κρίση.
«Οι κυβερνήσεις και οι δωρητές έχουν λάβει σαν δεδομένο το ότι στην παγκόσμια αγορά θα υπάρχει φτηνά τρόφιμα σε προσιτές τιμές», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Λέναρτ Μπαγκ, πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD). Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν μπορούμε πλέον να το κάνουμε αυτό και πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι βαθύ δομικό πρόβλημα».
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι οι ημέρες της αφθονίας των τροφίμων, που άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και κράτησαν περίπου ως το 2005, τελείωσαν αλλά, εν τω μεταξύ, προκάλεσαν τον εφησυχασμό σε πολλές κυβερνήσεις ακόμα και σε αφρικανικές.
Παράλληλα, απέδωσε τις αυξήσεις των τιμών το τελευταίο διάστημα όχι μόνο στην κακή σοδειά σε χώρες παραγωγής ή την αύξηση των τιμών του πετρελαίου αλλά και στην αυξανόμενη ζήτηση από τις αναδυόμενες οικονομίες. «Ποτέ ξανά στην ιστορία τόσο πολλοί άνθρωποι δεν βγήκαν από καθεστώς φτώχειας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αν και η σύνοδος της Ρώμης θα ασχολούνταν με την επίπτωση των κλιματικών αλλαγών στην παραγωγή τροφίμων, η ραγδαία άνοδος των τιμών τους τελευταίους μήνες αναπροσάρμοσε την ατζέντα των συνομιλιών. Αναμένεται επίσης, όπως σημειώνει το Reuters, ότι θα εκδοθεί από τους ηγέτες και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μία κοινή δήλωση, ενώ θα συσταθεί και ομάδα εργασίας.
Από την πλευρά της η IFAD κινείται για την ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών κυρίως σε χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Οι χώρες αυτές, τονίζει ο Μπάγκ, μπορούν να γίνουν παραδείγματα έτσι ώστε να εξευρεθούν τρόποι για την διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού όταν το 2050 θα έχει προσεγγίσει τα εννέα δισεκατομμύρια (σήμερα ξεπερνά τα 6,5 δισεκατομμύρια).
Εν τω μεταξύ, σε άλλο μέτωπο, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) τονίζει ότι εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε πεδία μαχών ανά τον πλανήτη θα πληγούν και αυτοί από την επισιτιστική κρίση. «Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα επιβαρύνουν τη ζωή για όσους προσπαθούν να αντεπεξέλθουν τις επιπτώσεις του πολέμου και της βίας», τονίζει ο διευθυντής της ICRC Γιάκομπ Κέλενμπεργκ.
Η ανθρωπιστική οργάνωση σκοπεύει να αυξήσει τις διανομές τροφίμων στην Υεμένη και τη Σομαλία. Παράλληλα, το Αφγανιστάν, το Τσαντ, το Ιράκ, το Σουδάν και η Αϊτή -όπου οι ταραχές στοίχισαν και ανθρώπινες ζωές- είναι υψηλά στον κατάλογο των χωρών που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό.
Συνολικά, η Επιτροπή το 2007 διέθεσε περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια για έργα υποδομής στον τομέα της υγείας και για την ανακούφιση όσων έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας. Το Σουδάν, όπου και παραμένει ανεπίλυτη η κρίση στο Νταρφούρ, έλαβε το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων της ICRC, η οποία απασχολεί εκεί περίπου 1.500 άτομα.
Την ίδια στιγμή, σε άλλες βίαιες περιοχές, όπως το Αφγανιστάν, φροντίζει να ανοίγει πηγάδια μέσα στα χωριά ώστε να μην υποχρεώνονται οι γυναίκες να εξορμούν σε μεγάλες αποστάσεις για να φέρουν νερό, πράγμα που τις καθιστά ευάλωτες σε σεξουαλικά εγκλήματα.
Newsroom ΔΟΛ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
http://xeblogarisma.blogspot.com mia orai kinhsh gia ta paidia kai tis gynaikes
ReplyDelete