Wednesday 11 February 2009

Συζήτηση για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας

Προτάσεις ελλήνων ευρωβουλευτών
Μανώλης Μαυρομμάτης (PPE-DE). 
- Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, αγαπητοί συνάδελφοι. Κατ' αρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τη συνάδελφο Angelilli για την εξαιρετική δουλειά της πάνω σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά όλους μας. Η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών είναι ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να σοκάρει τις κοινωνίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Η παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο αποτελεί εντεινόμενο πρόβλημα εφόσον υπολογίζεται ότι στο διάστημα 1997-2007 ο αριθμός των ιστοσελίδων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έχει αυξηθεί κατά χίλια τοις εκατό. Η ενισχυμένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να συμβάλει αποτελεσματικά στον περιορισμό των ιστοσελίδων που φιλοξενούν υλικό παιδικής πορνογραφίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να προαχθεί η συνεργασία με τις εταιρείες πιστωτικών καρτών για την καταπολέμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο μέσω της χρησιμοποίησης των συστημάτων τους για πληρωμές σε εμπορικές ιστοσελίδες που πωλούν φωτογραφίες παιδιών.
Επιπλέον, το νέο κοινοτικό πρόγραμμα για την προστασία των παιδιών κατά τη χρήση του διαδικτύου θα βοηθήσει στην προώθηση ενός ασφαλέστερου επιγραμμικού περιβάλλοντος. Η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει υπογραφεί από 20 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την πρώτη διεθνή νομική πράξη που χαρακτηρίζει τις διάφορες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ως ποινικό αδίκημα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, θα πρέπει, κύριε Επίτροπε και αγαπητοί συνάδελφοι, τα κράτη μέλη να ποινικοποιήσουν κάθε είδους εξαναγκασμού παιδιών για συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες. Τέλος, θεωρώ πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τα ποινικά μητρώα παιδόφιλων και να απαγορεύεται η πρόσβασή τους σε θέσεις εργασίας ή σε εθελοντικές δραστηριότητες που προβλέπουν άμεση επαφή με τους ανηλίκους.
 
Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου (PPE-DE). 
- Κύριε Αντιπρόεδρε, η σημερινή σύσταση, την οποία παρουσίασε τόσο τέλεια η κ. Angelilli και υποστήριξαν οι συνάδελφοί μου, απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο Συμβούλιο. Όμως, επειδή είπατε ότι τον Μάρτιο θα προτείνετε μια δική σας πρόταση, θα ήθελα να ζητήσω η πρόταση αυτή να συνδυάζει πολλές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο προς μια κατεύθυνση: θα πρέπει στην πρόταση αυτή να προβλέπονται ποινικοποίηση, αυστηρά μέτρα και συνεργασία με την Ευρωπόλ, στη σύμβαση της οποίας αναφέρεται για πρώτη αφορά η εμπορία ανθρώπων. Ας μην ξεχνούμε ότι εκτός από την απειλή, τη βία, τον δόλο, την κατάχρηση της σχέσης εξάρτησης, κυρίως στις σχέσεις συγγένειας, έχουμε και εκμετάλλευση που προέρχεται από την ηθελημένη προβολή κυρίως ατόμων που βρίσκονται σε τέτοια ηλικία ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν. Αναφέρομαι στο φαινόμενο της εμπορίας των έκθετων βρεφών που είδαμε να εμφανίζεται στο διαδίκτυο. Και, όταν λέω διαδίκτυο, δεν εννοώ μόνο το σταθερό 'Ίντερνετ' και τις διαδικτυακές συζητήσεις που έχουν τα παιδιά από το δωμάτιό τους, αλλά και τα πολλά άλλα μέσα, ακόμη και κινητά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν τα παιδιά και, για τον λόγο αυτό, πρέπει να προβλέψουμε όλες τις παραμέτρους.

Όταν μιλούμε για ποινικό αδίκημα πρέπει να σκεφτούμε και την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα και στις φυλακές. Όταν κάνουμε αποσυμφόρηση στα ιδρύματα αυτά έχουμε αυξημένο κίνδυνο παρουσίασης τέτοιων φαινομένων. Επίσης, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των θυμάτων, πρέπει να προστατέψουμε τα θύματα και τις οικογένειές τους δεδομένου ότι η βία των καταχραστών απλώνεται και τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι ισχυρότερα από τα μέσα άμυνας που διαθέτουν τα θύματα γιατί είναι κυρίως οικονομικά. Ελπίζω λοιπόν ότι η καινούργια σας πρόταση θα χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση του επιπέδου προστασίας των ανηλίκων και από υψηλών προδιαγραφών μέσα.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009 - Στρασβούργο

1 comment:

  1. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕς....ανώμαλοι σας καταράσω...μα από ετούτη την ζωή...προτείνω τον σύλλογο των γονέων που βιαστήκανε τα παιδιά τους...την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα να την ....κάνουνε ένα πελώριο κλουβί...και εκεί να το γεμίσουμε με γύπες, και θα την ονομάσουμε από Ομόνοια... σε ''ομόνοια σε έναν τρόπο ζωής διαφορετικό από το να έχουμε σκυλίσια κεφάλια''.......στην μνήμη ενός άγνωστου παιδιού....τον Άλεξ....και όποια κουφάλα πιαστεί παιδεραστής......να τον ρίχνουμε γυμνό τον σατανά να τον τρώνε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας τα κοράκια....Ιωάννης βασιλιάς των πένητων δικηγόρος και βασιλιάς των μπάσταρδων παιδιών।

    ΚΑΙ ΔΈΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΄΄ΣΕΙΚΑΛΑΜ΄΄
    ΕΡΓΑ ΟΡΕ...ΞΗΠΝΑΤΕ!!!ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΣΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟ ΒΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑΝΤΙΣΕ ΄΄ΠΑΣΑΡΗΣ΄΄.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki