Friday 20 March 2009

Ισόβια στον αιμομίκτη βιαστή Γιόζεφ Φριτσλ: «Διάλεξα την Ελίζαμπεθ γιατί ήταν πεισματάρα και δυνατή σαν εμένα»

Μετανιωμένος από «τα βάθη της καρδιάς του» δήλωσε ο Γιόζεφ Φριτσλ όταν άκουσε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επέβαλε το δικαστήριο. Ο αιμομίκτης πατέρας, που κρατούσε αιχμάλωτη και βίαζε την κόρη του επί 24 χρόνια αποκτώντας μαζί της επτά παιδιά, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες.

Χλωμός και καταβεβλημένος, ο Γιόζεφ Φριτσλ δήλωσε ότι αποδέχεται την απόφαση του δικαστηρίου, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να κάνει πλέον τίποτε για όσα συνέβησαν. Έπειτα από τέσσερις ημέρες ακροαματικής διαδικασίας, κρίθηκε ένοχος ομόφωνα από τους πέντε ενόρκους του δικαστηρίου για βιασμό, ανθρωποκτονία, αιμομιξία και αιχμαλωσία. Το «τέρας του Αμστέτεν» θα μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική των φυλακών, όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία. Η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί σε 15 χρόνια κι αν κριθεί υγιής θα μπορούσε θεωρητικά να αποφυλακιστεί. Ο ίδιος, πάντως, έχει δηλώσει πως περιμένει να περάσει στη φυλακή το υπόλοιπο της ζωής του.

Η κατάθεση
Ο Γιόζεφ Φριτσλ αιφνιδίασε τους πάντες- ακόμη και τον δικηγόρο του- όταν τη δεύτερη ημέρα της δίκης δήλωσε ένοχος για όλες τις κατηγορίες. Όπως υποστήριξε, η αλλαγή της στάσης του οφείλεται στην 11ωρη κατάθεση της κόρης του, μιας γυναίκας που σήμερα είναι 42 χρονών και πέρασε τα 24 χρόνια της ζωής της στο υπόγειο του σπιτιού τους.
Την ώρα που ο Φριτσλ ομολογούσε την ενοχή του, η Ελίζαμπεθ βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Προσπάθησε να μη γίνει αντιληπτή η παρουσία της και αποχώρησε ήσυχα μετά την κατάθεση του πατέρα της. Ο 73χρονος αιμομίκτης δήλωσε ένοχος ακόμη και για τον θάνατο ενός από τα παιδιά, το οποίο κατέληξε από αναπνευστικά προβλήματα. Όπως κατέθεσε η κόρη του και παραδέχθηκε ο ίδιος, δεν έκανε τίποτε σε ένα διάστημα 66 ωρών για να του προσφέρει ιατρική βοήθεια. Ο Φριτσλ εμφανίσθηκε χθες στο δικαστήριο, τελευταία ημέρα της δίκης, συνοδευόμενος από αρκετούς αστυνομικούς και φορώντας καρό σακάκι, μπλε πουκάμισο και γραβάτα, όπως από την πρώτη ημέρα. Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι τα επτά παιδιά της Ελίζαμπεθ δεν πρέπει να είχαν δει ποτέ το φως της ημέρας και ότι ήταν υποχρεωμένα να βλέπουν τη μητέρα τους να βιάζεται. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση ψυχιάτρου, ο Φριτσλ ήθελε να εξουσιάζει και να ελέγχει απολύτως την κόρη του. Η μεταμέλειά του, πάντως, δεν έπεισε για την ειλικρίνειά του τους δικηγόρους της Ελίζαμπεθ. «Κανένας δεν ξέρει τον κατηγορούμενο όπως η πελάτισσά μου. Μπορώ να πω ότι αυτό που ακούσατε δεν ήταν ομολογία. Γιατί άλλαξε στάση τόσο αργά;» ήταν το ερώτημα που έθεσε προς τους ενόρκους. Στη διάρκεια της δίκης ο Φριτσλ ρωτήθηκε για ποιο λόγο από τα επτά παιδιά του επέλεξε να αιχμαλωτίσει την Ελίζαμπεθ. «Γιατί ήταν σαν εμένα. Ήταν πεισματάρα σαν εμένα, δυνατή σαν εμένα. Όσο πιο δυνατός είναι ο αντίπαλος τόσο μεγαλύτερη είναι η νίκη», ήταν η ανατριχιαστική απάντησή του. 

πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki