Tuesday 19 February 2008

Γεώργιος Παπανικολάου: Ο μεγάλος Έλληνας Γιατρός

Ο γιατρός Παπανικολάου γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1883 στην Κύμη Ευβοίας και πέθανε στη Φλώριδα των ΗΠΑ. Το έτος 1904 ολοκλήρωσε τις ιατρικές σπουδές στην Αθήνα και εργάστηκε ως γιατρός μέχρι το 1910, οπότε μετέβη στο Μόναχο για μεταπτυχιακές σπουδές. Το 1913 πήγε στο Cornell Medical College, στην Αμερική, όπου έμεινε 47 χρόνια.

Εκεί μελέτησε το ρόλο των χρωματοσωμάτων στον καθορισμό του φύλου και σε κάποια φάση κατέγραψε ιστολογικές μεταβολές στον κόλπο θηλυκών χοίρων.
Σκοπός του ήταν να εντοπίσει σημεία αναφοράς για τον σεξουαλικό κύκλο διαφόρων θηλαστικών. 
Κατά τη μεταφορά αυτών των παρατηρήσεων σε ανθρώπους από το 1923 συσχέτισε τις ιστολογικές μεταβολές με προκαρκινικά συμπτώματα σε γυναίκες.
Τα συμπεράσματά του δεν κίνησαν όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μέχρι το 1943, οπότε δημοσιεύτηκε η μελέτη «Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear».
Έτσι αναγνωρίστηκε η σημασία των συμπερασμάτων του Παπανικολάου και επινοήθηκαν διάφορα τεστ για εύκολο εντοπισμό ιστολογικών αλλοιώσεων.
Έκτοτε διαδόθηκε η φήμη του Παπανικολάου, ο οποίος παρουσιάστηκε σε πολλά παθολογικά και καρκινολογικά συνέδρια για την εξήγηση των συμπερασμάτων του και του τρόπου εφαρμογής του ονομαζόμενου έκτοτε «Pap test».
Στα επόμενα χρόνια απονεμήθηκαν στον γιατρό και ερευνητή πολλά βραβεία και διακρίσεις.
Το 1961 έγινε διευθυντής του Cancer Research Institute στο Μαϊάμι της Φλώριδας, όπου πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 79 ετών (19 Φεβρουαρίου 1962).

2 comments:

  1. Μεγάλη τιμή για τον Ελληνισμό, ο επιστήμονας αυτός. Μας κάνει υπερήφανους!

    ReplyDelete
  2. Στο ρου του χρόνου για πολλούς και για πολλά η πατρίδα μας θα πρέπει να είναι και να αισθάνεται υπερήφανη. Μας πνίγουν όμως καθημερινά τα ασήμαντα και τα ευτελή...

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki