Thursday 8 November 2007

«Σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών αγίων ασωμάτων και ουρανίων Ταγμάτων»

Η σημαντικότερη γιορτή των αγγέλων είναι η «Σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών αγίων ασωμάτων και ουρανίων Ταγμάτων»
 
Το συναξάρι της ημέρας αναφέρει για την πτώση του Εωσφόρου που καυχήθηκε να γίνει όμοιος με τον Θεό, ξέπεσε από το αξίωμά του, συμπαρασύροντας και το αγγελικό τάγμα, που του υποτασσόταν.
 
Τότε μέσα στη σύγχυση της φοβερής εκείνης πτώσης, ο αρχάγγελος Μιχαήλ συγκράτησε και συγκέντρωσε όλους τους υπολοίπους χορούς των αγγέλων, και ύμνησαν με δυνατή φωνή όλοι οι άγγελοι τον Κύριο. 
Αυτή η συγκέντρωση ονομάστηκε Σύναξη των Αγγέλων.

Οι Άγγελοι σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοσή μας είναι «αποστελλόμενα Λειτουργικά πνεύματα» που διακονούν, δηλαδή υπηρετούν τον Θεό και τους ανθρώπους. «Υπηρετούν εις το έργον της σωτηρίας», και συνεργάζονται για την πνευματική βοήθεια και σωτηρία του ανθρώπου. 
Καθώς είναι πνευματικά όντα εύκολα μεταβαίνουν από τόπο σε τόπο.
 
Η δύναμη αυτών είναι μεγάλη η θέληση δε αυτών η οποία δοκιμάσθηκε κατά την πτώση του Εωσφόρου κατέστη με την Θεία Χάρη δυνατή και ανίκητη από το κακό για τον λόγο αυτό και καλούνται άγιοι.

Το αληθινό ενδιαφέρον των Αγγέλων προς τον άνθρωπο φανερώνεται με το ότι «χαρά γίνεται ενώπιον των αγγέλων του Θεού επί ενί αμαρτωλό μετανοούντι».  

περισσότερα...

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki