Thursday, 5 April 2012

Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε μουσακά... νηστίσιμο!!

Ο μουσακάς αποτελεί σήμα κατατεθέν την ελληνικής κουζίνας. Δοκιμάστε την νηστίσιμη εκδοχή του που δεν υπολείπεται καθόλου 
σε γεύση σε σχέση με την κλασική συνταγή!

Η νηστίσιμη εκδοχή του μουσακά δεν υπολείπεται
καθόλου σε γεύση σε σχέση με την κλασική συνταγή!

Υλικά:
* 7-8 πατάτες
* 1/2 κιλό μανιτάρια φρέσκα
* 1-2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
* 1/2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
* ελαιόλαδο
* 500γραμμ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
* 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 1/2 κούπα νερό
* 1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
*Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
* μοσχοκάρυδο
* 1 κουταλάκι ζάχαρη
* αλάτι
* πιπέρι

Για την κρέμα
* 5 φλιτζάνια τσαγιού νερό
* 1 φλιτζάνι τσαγιού νιφάδες πατάτας (για πουρέ)
* 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
* 3/4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
* μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
* Φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
Τηγανίζετε ελαφρά τις πατάτες, αφού τις έχετε κόψει σε ροδέλες και τις στρώνετε σε απορροφητικό χαρτί. 
Έπειτα, τεμαχίζετε σε μικρά κομματάκια τα μανιτάρια και τα σοτάρετε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο όπου τσιγαρίζετε ήδη το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύετε καλά, αφήνετε 1-2 λεπτά, σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ. 
Τέλος, ρίχνετε τα ντοματάκια, τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 κούπα νερό, τον μαϊντανό, τα αρωματικά, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. 
Φτιάχνετε τον πουρέ πατάτας βράζοντας 1200ml νερό περίπου και όταν πάρει γερή βράση, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε τις νιφάδες πατάτες ανακατεύοντας διαρκώς. 
Παράλληλα, ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τον πουρέ και ανακατεύετε συνεχώς για να μην σβωλιάσει. 
Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μοσχοκάρυδο και σιγοβράζετε έως ότου να πήξει η κρέμα. 
Λαδώνετε την επιφάνεια ενός πυρέξ και στρώνετε τις πατάτες, ρίχνοντας λίγο αλάτι. Κάνετε μια στρώση από τη γέμιση με τα μανιτάρια, μία στρώση με πατάτες και τελειώνετε απλώνοντας με σπάτουλα την κρέμα από το μείγμα πουρέ. 
Πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά, έως ότου πάρει χρώμα ο μουσακάς. 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki